خاطرات سال ۱۳۷۹ هاشمیرفسنجانی| هفتم اردیبهشت
لاریجانی گفت خبر اظهارات تند رهبری خطاب به سران دوم خرداد امروز پخش میشود/ رهبری در مورد مطبوعات، برلین و اصلاحات و سایر مسائل جاری، نظرات دوم خردادیها را رد کردند
خاطرات سال ۱۳۷۹ هاشمی رفسنجانی روایت دست اول از سالی پرالتهاب و پرحادثه است. هاشمیرفسنجانی در روز هفتم اردیبهشت در مورد دیدارش با علی لاریجانی، رئیس صداوسیما وقت نوشتهاست. او در بخشی از این روزنوشت آورده: «آقای علی لاریجانی [رئیس سازمان صداوسیما] آمد. میخواست نتایج مذاکرات دیشب من با رهبری دربارۀ مطبوعات و انتخابات و مسائل دیگر سیاسی کشور را بداند. پیشنهاد داشت که [حزب] کارگزاران [سازندگی]، باید مواضع درست و روشنی بگیرند....» متن کامل خاطرات هاشمی رفسنجانی را میخوانید.
آقای علی لاریجانی [رئیس سازمان صداوسیما] آمد. میخواست نتایج مذاکرات دیشب من با رهبری دربارۀ مطبوعات و انتخابات و مسائل دیگر سیاسی کشور را بداند. پیشنهاد داشت که [حزب] کارگزاران [سازندگی]، باید مواضع درست و روشنی بگیرند. گفت، خبر اظهارات رهبری به سران دوم خرداد، امروز پخش میشود؛ تند و افشاگر است. آیتالله خامنهای، دیشب به من گفته بودند که بخشی از صحبتها را پخش میکنند و در حقیقت، برخورد صریحی با افکار و عمل آنهاست؛ گرچه از آقای خاتمی هم سلب اعتمادشان شده، ولی احترام او را حفظ میکنند و حرفهایی که میخواهند به او بزنند، به هوادارانش میگویند، ولی در جلسه خصوصی به او گفتهاند که اظهار او در مورد جلسه [کنفرانس] برلین که گفته بود، اینگونه جلسات زیاد بوده، درست نیست و نیز انتقاد آقای خاتمی به صداوسیما در مورد پخش فیلم جلسه را نادرست خوانده بودند و آن را کار درستی میدانند.
بالاخره امشب صحبتهای ایشان پخش شد. در مورد مطبوعات، برلین و اصلاحات و سایر مسائل جاری، نظرات دوم خردادیها را رد کردهاند؛ احتمالاً برای آنها گران تمام میشود. گرچه سیاست آنها مماشات و کوتاه آمدن تا تشکیل مجلس است. میترسند، اگر اوضاع داغ بشود، برای تشکیل مجلس مشکلی پیش بیاید.
آقای [محمد] رجبی [دوانی]، رایزن فرهنگیمان در آلمان آمد و خبرهایی از مقدمات تشکیل کنفرانس برلین داد و گفت، با هماهنگی وزارت امورخارجه و سفارت بوده و از ماهها پیش، برنامهریزی شده و بنا بوده چهار کنفرانس تشکیل شود و صهیونیستها که در آلمان خیلی قوی هستند، پشت آناند. از ضعف ارتباط سفارت با ایرانیان مقیم آلمان گفت. معتقد است، بسیاری از آنها به اسلام و عرفان و معنویت روآوردهاند و در سفر حج امسال، هفت کاروان رسمی از ایرانیهای مقیم خارج و صدها نفر به صورت منفرد، در حج بودهاند و مثنوی [مولوی] که به انگلیسی هم ترجمه شده، در غرب و بهخصوص آمریکا، انتشار وسیعی دارد و یک و نیم میلیون نسخه در آمریکا توزیع شده است. گفت، سفارت ما در آلمان، حقایق آنجا را به ایران منعکس نمیکند.
آقای دکتر [محمد] فرخی، منتخب مردم جیرفت آمد. از ابطال انتخابات توسط شورای نگهبان شکایت داشت و گریه کرد؛ احساس مظلومیت میکند. نامزد [حزب] کارگزاران است. یک پای او به خاطر [بیماری] فلج اطفال، از بچگی فلج است. اعلان کرده، مردم شلوغ نکنند؛ متهم است، با پول رأی جذب کرده؛ گفت، پولی نداشته، فقط پنج و نیم میلیون تومان پول از کارگزاران گرفته و خرج کرده است.
اخوی محمد [رئیس شورای مرکزی حزب کارگزاران سازندگی] آمد. مشورت کرد، برای بیانیهای از سوی کمیته سیاسی حزب کارگزاران، در تأیید مواضع رهبری و گفت، مخالف مواضع حزب میشود که با هماهنگی دوم خردادیها، در مسئله کنفرانس برلین و مطبوعات، موضع گرفتهاند.
حملات هوایی گاه به گاه آمریکا و انگلیس به عراق ادامه دارد. مسئله کودک کوبایی در آمریکا هنوز داغ است. عصر دکتر [عبدالله] جاسبی [رئیس دانشگاه آزاد اسلامی] آمد. گزارشی از برنامه اجلاس هیئت اجرایی اتحادیه دانشگاههای جهان اسلام [آیسسکو]، داد. سپس اعضای هیئت اجرایی آمدند؛ میهمان دانشگاه آزاد اسلامی هستند که عضو اتحادیه شده است. آقای دکتر [عبدالعزیز] التویجری، دبیرکل اتحادیه [آیسسکو]، گزارش کار داد و از توسعه آموزش عالی در ایران و به خصوص دانشگاه آزاد اسلامی، قدردانی کرد. من هم صحبت مفصلی در مورد ضرورت همکاری کشورهای اسلامی در مسائل آموزشی و تحقیقی و بازیابی جایگاه اسلام در دانش و تحقیق نمودم و گفتم، از همکاری ایران در تأسیس دانشگاه آزاد اسلامی استفاده شود.
در تعدادی از دانشگاهها، دانشجویان تجمع و اعتراض در مورد تعطیلی مطبوعات و پخش فیلم برلین داشتهاند. اعلام شد که هشت نفر از متهمان قتلهای زنجیرهای آزاد شدهاند؛ مسئله جدیدی خواهد شد.