|

امیرعبداللهیان در ژنو؛ غزه محور اصلی رایزنی‌ها و درخواستی که همتای ژاپنی مطرح کرد

اوضاع غزه و طراحی‌های اسراییل برای آوارگی ساکنان غزه و کرانه در سفر اخیر وزیر امور خارجه به ژنو محور اصلی نشست‌ها و رایزنی‌هایش بود و وزیر خارجه ژاپن هم در دیدار با امیرعبداللهیان خواستار افزایش تلا‌ش‌های ایران برای کنترل اوضاع شد.

امیرعبداللهیان در ژنو؛ غزه محور اصلی رایزنی‌ها و درخواستی که همتای ژاپنی مطرح کرد

به گزارش شبکه شرق،  شهر ژنو مقر اروپایی سازمان ملل بعد از حدود یک ماه باز هم شاهد حضور وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران حسین امیرعبداللهیان بود.

او که ۲۴ آبان ماه و در میانه‌های حملات رژیم صهیونیستی به غزه و در ادامه رایزنی‌ها و سفرهایش درباره اوضاع فلسطین به مقر اروپایی سازمان ملل متحد سفر کرد تا با مقامات سازمان ملل و صلیب سرخ جهانی درباره تلاش برای توقف جنایات این رژیم و ممانعت از نسل کشی مردم فلسطین و همچنین تسریع در ارسال کمک‌های انساندوستانه به مردم تحت محاصره غزه گفت‌وگو کند، برای دومین بار بعد از حدود یک ماه به ژنو رفت. این بار با هدف شرکت در دومین نشست مجمع جهانی پناهندگان و البته موضوع غزه هم همچنان جزو دستورکارهای اصلی این سفر بود.

او شب قبل از این سفر هم با وزرای خارجه روسیه، چین و ترکیه درباره اوضاع غزه تلفنی گفت‌وگو کرد.

هواپیمای حامل رئیس دستگاه دیپلماسی که این بار او را ناصر کنعانی سخنگو، مجتبی بنی‌ اسدزاده مشاور، اسماعیل بقایی دستیار و مشاور، اشراق جهرمی مدیرکل صلح و امنیت‌ بین‌المللی و محسن عمادی معاون مدیرکل حقوق بشر همراهی می‌کردند، بعدازظهر روز سه‌شنبه ۲۱ آذر ماه به وقت محلی وارد ژنو شد و امیرعبداللهیان بلافاصله راهی مقر اروپایی سازمان ملل شد تا در نشست عالیرتبه درباره غزه که به ابتکار سفیر فلسطین برگزار شده بود و در آن نشست وزرای خارجه عربستان سعودی، اندونزی، اردن و .... جمع قابل توجهی از مقامات خارجی حضور داشتند، شرکت کند.

* هشدار نسبت به وقوع انفجار خارج از کنترل در منطقه

او در این نشست سخنرانی کرد و با اشاره به وتوی قطعنامه پیشنهادی امارات به شورای امنیت توسط آمریکا اعلام کرد که ایالات متحده امروز آشکارا از کشتار زنان و کودکان توسط رژیم اسرائیل حمایت می‌کند، اظهار داشت: اکنون در غرب آسیا و منطقه هر روز شاهد گسترش بیشتر جنگ هستیم، جنگی که هر لحظه می‌تواند به یک انفجار خارج از کنترل تبدیل شود.

وی تصریح کرد که آمریکا و رژیم اسرائیل هرگز قادر نخواهند بود که حماس را نابود کنند چرا که حماس ریشه در مردم فلسطین دارد.

وزیر امور خارجه با بیان اینکه رژیم صهیونیستی نمی‌تواند از مسیر جنگ اسرای خود را آزاد کند، هشدار داد که پیامدهای نسل کشی صهیونیست‌ها در غزه، صلح و امنیت بین‌المللی را تهدید می‌کند.

این دیپلمات عالیرتبه ایرانی در جمع خبرنگاران هم با اشاره به همزمانی برگزاری این نشست با مراسم هفتاد و پنجمین سالگرد تصویب اعلامیه جهانی حقوق بشر در ژنو گفت: جای تاسف دارد که در هفتاد و پنجمین سالگرد تصویب اعلامیه جهانی حقوق بشر و در حالی که این مناسبت در ژنو مرکز اروپایی سازمان ملل گرامی داشته می‌شود، شاهد نسل کشی در فلسطین هستیم و بدتر از آن اینکه آمریکایی که خود میزبان و محل مقر اصلی سازمان ملل است در روزهای گذشته قطعنامه‌ای که توقف جنگ و کشتار زنان و کودکان به رای گذاشته شده بود را به تنهایی وتو کرد.

 

وی بار دیگر نسبت به وقوع یک انفجار غیرقابل پیش بینی و غیرقابل کنترل در منطقه هشدار داد و افزود: این چیزی است که آمریکایی‌ها تا امروز درک نکرده‌اند و چنانچه درک نکنند پیامدهای آن دامن آمریکا را هم قویا خواهد گرفت.

* حضور وزرای خارجه تونس و لبنان در محل اقامت امیرعبداللهیان

رئیس دستگاه دیپلماسی پس از آن در هتل محل اقامتش میزبان وزرای خارجه تونس و همچنین لبنان بود. در این دیدارهای دوجانبه موضوعات مرتبط با مناسبات دوجانبه مورد گفت‌وگو قرار گرفت و غزه هم از جمله محورهای اصلی این رایزنی‌ها بود.

امیرعبداللهیان در دیدار نبیل عمار وزیر خارجه تونس ضمن ابراز خرسندی از ملاقات مجدد با همتای تونسی گفت: خوشبختانه رایزنی‌ها و همکاری‌های سیاسی و دیپلماتیک ایران و تونس در شرایط خوب و قابل قبولی قرار دارد.

وی همچنین در دیدار همتای تونسی در ژنو گفت: صهیونیست‌ها توان نابودی گروه‌های مقاومت و به شکست کشاندن ملت فلسطین را ندارند و اکنون آمریکا به دنبال طرح‌های سیاسی برای مرحله پس از جنگ به منظور جبران شکست اسراییل است.

 وزرای خارجه ایران و تونس در حاشیه نشست سازمان همکاری اسلامی در جده نیز با یکدیگر دیدار و گفت‌وگو کرده بودند. 

عبدالله بوحبیب هم بعد از وزیر خارجه تونس در محل اقامت امیرعبداللهیان حضور یافت. وزرای خارجه که در سفر اخیر امیرعبداللهیان به بیروت با یکدیگر دیدار کرده بودند درباره مناسبات دوجانبه، اوضاع غزه و همچنین وضعیت لبنان و مرزهای مشترک لبنان با سرزمین‌های اشغالی به گفت‌وگو پرداختند. وزیر امور خارجه در دیدار همتای لبنانی در ژنو هم گفت: رژیم صهیونیستی و آمریکا از روند جنگ علیه ملت فلسطین نتیجه‌ای نخواهند گرفت.

* رایزنی با همتای سعودی

دومین روز حضور این دیپلمات عالیرتبه ایرانی با دیدارو گفت‌وگویش با فیصل بن فرحان وزیر خارجه عربستان سعودی آغاز شد. دو وزیر که در حاشیه نشست سازمان همکاری اسلامی در جده با یکدیگر گفت‌وگو و در این مدت هم تماس تلفنی داشتند درباره مناسبات دوجانبه و اوضاع غزه به گفت‌وگو پرداختند.

 

وزیر امور خارجه ایران در دیدار با همتای سعودی خود بر ضرورت تلاش کشورهای اسلامی برای اعمال فشار بر رژیم صهیونیستی و آمریکا بمنظور شکل‌گیری فوری آتش بس غزه تأکید کرد.

* گفت‌وگو با نخست‌وزیر واتیکان

پس از آن هم او در هتل محل اقامتش میزبان کاردینال پیترو پارولین نخست‌وزیر واتیکان بود. امیرعبداللهیان از ابتدای حملات رژیم اسرائیل به غزه تاکنون ضمن ارسال نامه به گالاگر وزیر خارجه واتیکان با وی نیز در این باره تلفنی گفت‌وگو کرده بود و در این مدت تماس تلفنی بین آیت‌الله رئیسی و پاپ فرانسیس رهبر کاتولیک‌های جهان نیز با موضوع غزه برقرار شد.

وزیر امور خارجه در دیدار نخست‌وزیر واتیکان در ژنو با بیان اینکه ایران علاقه‌مند به توسعه دامنه جنگ در منطقه نیست، آنچه در غزه می‌گذرد را نسل‌کشی خواند.

رئیس دستگاه دیپلماسی پس از آن هم راهی محل نمایشگاه‌های بین‌المللی ژنو شد و در آن جا با ایمن الصفدی وزیر خارجه اردن دیدار و گفت‌وگو کرد و ظهر همان روز در هتل محل اقامتش میزبان سالم عبدالله الجابر الصباح وزیر خارجه کویت بود.

امیرعبداللهیان در دیدار با همتای اردنی به طراحی‌های شرورانه رژیم صهیونیستی برای پیشبرد طرح‌های توسعه طلبانه خود و کوچاندن مردم فلسطین از غزه و کرانه غربی اشاره کرد و‌ افزود: لازم است تلاش‌های گسترده برای حمایت از مردم فلسطین، تقویت پایداری آنها و ارسال گسترده کمک‌های انسانی افزایش یابد.

وزیر خارجه اردن نیز گفت که این کشور طرح‌های توسعه طلبانه رژیم اسرائیل را نخواهد پذیرفت و اجازه تحقق آن را از حساب مردم فلسطین و کشورهای منطقه نخواهد داد.

* آمریکا یک طرف جنگ علیه غزه

وزیر امور خارجه همچنین در دیدار شیخ سالم عبدالله الجابر الصباح همتای کویتی در ژنو نیز گفت: آمریکا برغم ارسال پیام‌های مکرر خویشتن‌داری به دیگران در منطقه، اما در عمل یک طرف جنگ علیه غزه است و تمام امکانات خود را برای حمایت از رژیم صهیونیستی به کار گرفته است.

 

امیرعبداللهیان که سه‌شنبه شب با عبدالله بوحبیب همتای لبنانی دیدار و گفت‌وگو کرده بود پس از آن هم با نجیب میقاتی نخست‌وزیر پیشبرد امور لبنان نیز که در ژنو حضور داشت دیدار کرد و بعد از آن هم با خانم رتنو مرسودی همتای اندونزیایی ملاقات و به رایزنی درباره مناسبات دوجانبه و تحولات فلسطین پرداخت.

وزیر امور خارجه در دیدار نخست‌وزیر پیشبرد امور لبنان در ژنو گفت که بدون حمایت آمریکا، اسراییل  حتی به اندازه یک ساعت توان ادامه جنگ را ندارد.

رئیس دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران در دیدار با خانم رتنو مرسودی همتای اندونزیایی در ژنو گفت که آمریکا و رژیم صهیونیستی با تداوم جنگ به دنبال تکمیل بررسی‌ها و طراحی‌های خود برای غزه پساجنگ هستند.

 

* هشدار نسبت به بحران آوارگی به بدترین شکل در غزه و کرانه

بعدازظهر روز چهارشنبه نیز رئیس دستگاه دیپلماسی با حضور در دومین نشست مجمع جهانی پناهندگان به ایراد سخنرانی پرداخت و با بیان اینکه یک بحران جدید آوارگی به بدترین شکل ممکن در غزه و کرانه باختری در حال وقوع است، گفت: هیچ فرد با وجدانی نمی‌تواند نسبت به فاجعه انسانی در غزه و کل فلسطین اشغالی ساکت بماند. (اینجا بخوانید)

دومین نشست مجمع جهانی پناهندگان از روز چهارشنبه ۲۲ آذر تا جمعه ۲۴ آذر با مشارکت کشورهای عضو به میزبانی دولت سوئیس و کمیساریای عالی پناهندگان برگزار شد. در سال ۲۰۱۸ بعد از چند سال مذاکرات پیمان جهانی پناهندگان تهیه و تدوین و در قطعنامه به تصویب سازمان ملل رسید. براساس این سند قرار شد هر ۴ سال یک بار نشستی در این سطح برگزار و مباحث پناهندگان را بررسی کند. نخستین نشست در سال ۲۰۱۹ در ژنو برگزار و ایران مشارکت فعال داشت.

امیرعبداللهیان پس از آن هم در جمع خبرنگاران اعلام کرد که امیدواریم سازمان ملل و کمیساریای عالی پناهندگان به وظایف خود در قبال پناهندگان و به ویژه در قبال ۵ میلیون افغانستانی ساکن ایران توجه کنند.

* درخواست ژاپن از ایران

وی پس از آن هم با یوکو کامیکاوا وزیر خارجه ژاپن در حاشیه این نشست ملاقات کرد. او در این دیدار خواستار تلاش‌های بیشتر ژاپن برای توقف نسل کشی در غزه شد و وزیر خارجه ژاپن هم خواستار افزایش تلاش‌های ایران برای کنترل اوضاع و ممانعت از گسترش درگیری و بی ثباتی در منطقه شد.

* رایزنی تلفنی با همتای برزیلی

رئیس دستگاه دیپلماسی همزمان با حضورش در ژنو با مائورو وییرا وزیر خارجه برزیل هم درباره اوضاع غزه تلفنی گفت‌وگو کرد و دو وزیر خارجه بر ادامه رایزنی‌ها برای کمک به توقف کشتارها و محافظت از غیرنظامیان در غزه تأکید کردند.

امیرعبدالهیان در سومین روز حضورش در ژنو نیز با فیلیپو گرندی کمیسر عالی پناهندگان سازمان ملل دیدار و پس از آن در هتل محل اقامتش با وزیر داخله دولت اقلیم کردستان عراق و وزیر خارجه بورکینافاسو دیدار کرد.

ابراز نگرانی از اقدامات خطرناک رژیم صهیونیستی برای کوچاندن فلسطینی‌ها از شمال به جنوب غزه و از آنجا به کشورهای همسایه از جمله مباحثی بود که امیرعبداللهیان در دیدار با گرندی به آن اشاره کرد و گرندی هم از حسن میزبانی ایران از پناهندگان خارجی قدردانی کرد.

توافقنامه امنیتی مشترک ایران و عراق از جمله مباحث گفت‌وگوی امیرعبداللهیان و ریبر احمد خالد بود و وضعیت غزه و روند همکاری‌های ایران و بورکینافاسو هم از جمله محورهای دیدار و گفت‌وگو با وزیر خارجه بورکینافاسو.

 

منبع: فارس