|

تبادل پیام‌های هشدارآمیز میان ایران و آمریکا/ در صورت حمله به اسرائیل، مشترکا به ایران حمله می‌کنیم

«الجزیره» در خبری فوری به نقل از «سی‌ان‌ان» گزارش داد که آمریکا و ایران به تبادل پیام درباره حمله احتمالی به اسرائیل ادامه داده‌اند.

تبادل پیام‌های هشدارآمیز میان ایران و آمریکا/ در صورت حمله به اسرائیل، مشترکا به ایران حمله می‌کنیم

به گزارش شبکه شرق، ایران به آمریکا در مورد حمایت از اسرائیل هشدار داده است. واشنگتن هم به تهران در خصوص حمله احتمالی ایران به اسرائیل هشدار داده است. یک مقام آمریکایی گفته که آمریکا برای حمله تلافی‌جویانه احتمالی ایران، در حالت آماده‌باش قرار دارد.

«الجزیره» در خبری فوری به نقل از «سی‌ان‌ان» گزارش داد که یک مقام آمریکایی به این شبکه گفته است: «ایالات متحده و ایران در این هفته به تبادل پیام ادامه داده‌اند.»

به گفته این مقام آمریکایی، ایران به آمریکا در مورد حمایت از اسرائیل هشدار داده است. واشنگتن هم به تهران درباره حمله احتمالی به اسرائیل هشدار داده است. این مقام آمریکایی گفته که آمریکا برای حمله تلافی جویانه احتمالی ایران، در حالت آماده باش قرار دارد.

یک مقام آمریکایی در گفتگو با الجزیره اظهار کرد: اگر از سوی ایران یا نیروهای وابسته به آن، به اسرائیل حمله ای صورت گیرد، ایالات متحده به تل‌آویو برای دفاع از خود کمک خواهد کرد.

همچنین یک مقام آمریکایی در گفتگو با «الجزیره» اظهار کرد:  «اگر از سوی ایران یا نیروهای وابسته به آن، به اسرائیل حمله‌ای صورت گیرد، ایالات متحده به تل‌آویو برای دفاع از خود کمک خواهد کرد.»

این مقام آمریکایی به الجزیره گفت: «اگر اسرائیل مورد حمله موشکی و پهپادی قرار گیرد، ممکن است به رهگیری آنها کمک کنیم.»

این مقام آمریکایی تصریح کرد: «این احتمال که واشنگتن و تل‌آویو ممکن است در واکنش به حمله ایران یا نیروهای نیابتی‌اش به اسرائیل، حمله تلافی‌جویانه مشترکی علیه تهران انجام دهند را رد نمی‌کنم.»

تحرکات گسترده آمریکا درباره ایران

منابع عربی از تحرکات گسترده و رایزنی‌های واشنگتن با وزیران خارجه چهار کشور عربی، درباره ایران خبر دادند.

«العربیه» در گزارشی از تحرکات گسترده آمریکا در بحبوحه حمله احتمالی ایران به اسرائیل خبر داد.

العربیه گزارش داد: «انتظار می‌رود «ژنرال مک کورلا» فرمانده فرماندهی مرکزی آمریکا امروز (پنج‌شنبه) برای هماهنگی سر هرگونه حمله احتمالی تهران یا نمایندگانش به تل آویو سفر کند.»

این رسانه عربستانی همچنین اعلام کرد که برت مک گورک، فرستاده آمریکا در خاورمیانه رایزنی‌هایی با کشورهای عربی داشته است.

یک منبع آگاه که خواست نامش فاش نشود، بیان کرد: «مک گورک با وزرای امور خارجه امارات، عربستان، قطر و عراق تماس گرفته و از آنها خواسته است پیامی را به ایران مبنی بر ترغیب این کشور برای کاهش تنش با اسرائیل ارسال کنند.»

منبع مذکور فاش کرد: «فرستاده آمریکا از مقامات این کشورها خواسته است با وزیر خارجه ایران برای انتقال پیامی با این مفاد که «کشورش باید اوضاع را با اسرائیل آرام کند»، تماس بگیرند.»

ایران ممکن است به سفارتخانه‌های آمریکا در منطقه حمله کند

انتخاب نوشت: «رغیدا درگام در یادداشتی در نشنال (The National) چاپ امارات نوشت: به دنبال حمله هوایی اسرائیل به ساختمان کنسولی ایران در دمشق، تصمیم گیران در تهران برای پاسخ دادن به این حمله گزینه‌های مختلفی را پیش رو دارند. نیرو‌های نیابتی ایران در منطقه شامل حزب‌الله، حماس و شبه نظامیان عراقی از جمله ابزار‌های در اختیار ایران هستند. انتخاب‌های ایران طیف مختلفی از اقدامات شامل عملیات محدود تا عملیات نامحدود را دربرمی‌گیرد.»

در ادامه این مطلب آمده است: «دولت بایدن به شکلی محتاطانه در حال رصد وضعیت منطقه است و در عین حال از طریق تماس با ایران از کانال مختلف ضمن درخواست کاهش تنش، نسبت به تبعات جدی هدف قرار گرفتن اهداف آمریکا هشدار داده است.

ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه نیز به دنبال اجتناب از رویارویی مستقیم بین ایران و آمریکاست، زیرا چنین تقابلی توافق جامع استراتژیک بین ایران و روسیه را که پوتین قصد دارد در سفر تابستان امسال به تهران امضا نماید به خطر خواهد انداخت. این توافق می‌تواند به گستردگی پیمان استراتژیکی باشد که بین تهران و پکن امضا شده است.

اکنون سوال اینجاست که اقدامات احتمالی در دسترس ایران شامل گزینه‌هایی هستند؟ ایران چگونه می‌تواند در میانه دو گزاره صبر استراتژیک و فشار‌ها برای اقدام تلافی‌جویانه هم از داخل و هم از سوی نیرو‌های نیابتی‌اش در سوریه، عراق، لبنان و یمن حرکت کند؟

یکی از تصمیمات احتمالی، افزایش حمایت از حوثی‌ها و تشویق آن‌ها به تشدید حملات در دریای سرخ برای مختل کردن کشتیرانی بین المللی خواهد بود. کشتی‌های چینی و روسی همچون گذشته از این حملات در امان خواهند بود و هدف اصلی ضربه زدن به منافع غرب خواهد بود.

بر اساس سناریوی «عملیات محدود» ایران ممکن است به نیرو‌های نیابتی خود دستور دهد تا به سفارتخانه‌های آمریکا در منطقه حمله کنند. چنین اقدامی این سیگنال را به واشنگتن ارسال خواهد کرد که این کشور مسئولیت اقدامات اسرائیل در غزه و سایر مناطق را بر عهده دارد.

حمله اسرائیل به ساختمان کنسولی ایران یک پیام استراتژیک مهم را ارسال کرد و نشان داد که تل‌آویو از «جنگ در سایه» با ایران به سمت تقابل مستقیم و آشکار حرکت کرده است.

این حمله پیام مستقیمی به تهران و طراحان و مجریان سیاست خارجی منطقه‌ای ایران ارسال کرده است. البته ایران همچنان ترجیح می‌دهد از نیرو‌های نیابتی خود در سایه استفاده کند.

به علاوه، اقدام اسرائیل نشان‌دهنده قصد صریح این دولت برای رویارویی مستقیم با ایران است. تل آویو این سیگنال را به حزب‌الله ارسال کرده که قواعد درگیری ثابت نیستند، زیرا اسرائیل خواهان جنگ فرسایشی نیست بلکه یک رویارویی گسترده را ترجیح می‌دهد و می‌داند که می‌تواند پای آمریکا را نیز به این منازعه بکشاند.

ایران خواهان یک جنگ تمام‌عیار نیست، اما می‌خواهد ریسک یک رویارویی پرهزینه را به اسرائیل نشان دهد. در واقع ایران اولویت‌های مختلفی دارد. این اولویت‌ها حفاظت از برنامه هسته ای، ترمیم روابط با دولت بایدن برای کاهش تحریم‌ها و تداوم جنگ‌های فرسایشی نیابتی با اسرائیل در کشور‌های عربی به جای ریسک فروریختن تفاهم نانوشته با اسرائیل درباره اجتناب از جنگ مستقیم را شامل می‌شوند.

این وضعیت ایران را بر سر یک دوراهی در مورد اقدام تلافی جویانه علیه اسرائیل قرار می‌دهد. ایران می‌تواند در قالب «عملیات نامحدود» ساقط کردن هواپیمای اسرائیلی در آسمان سوریه را مد نظر قرار دهد. گزینه دیگر یک حمله هدفمند به بندر حیفا با هدف تخریب زیرساخت‌های این بندر خواهد بود.

اما همه گزینه‌ها چه محدود و چه نامحدود منجر به بروز یک وضعیت خطرناک خواهد شد. وضعیت خطرناک تر، ابهام تعمدی‌ای است که ایران ایجاد کرده و موجب می‌شود امکان پیش‌بینی اقداماتش دشوار شود. از یک سو، به نظر می‌رسد که اقدام تلافی جویانه اجتناب ناپذیر است، زیرا ادامه صبر (استراتژیک یا تاکتیکی) دارای هزینه داخلی سنگینی است. بی عملی تهران می‌تواند این کشور را ضعیف جلوه دهد. حکومت ممکن است احساس کند برای نشان دادن قدرت خود باید اقدامی در قالب انتقام صورت دهد.

از سوی دیگر، تصمیم به ورود به جنگ برای ایران کار آسانی نیست. جنگی که بر سر موجودیت کشور باشد هم برای ایران و هم برای نیرو‌های نیابتی اش دشوار است. حزب الله نیز به صورت مشخص آسیب پذیر است. جنگ در لبنان نه تنها موجب تخریب این کشور بلکه آسیب دیدن زیرساخت‌های حزب‌الله، پایگاه‌های سری و بنادر کشتیرانی‌ای خواهد شد که این گروه در اختیار ایران قرار می‌دهد و فرودگاه‌های لبنان را نیز به هدف حمله تبدیل خواهد نمود. ایران می‌داند که آمریکا نیز نظاره گر صرف نخواهد بود و چنین قماری می‌تواند برنامه هسته‌ای این کشور که اهرم فشار تهران و شبکه متحدانش در منطقه است را به خطر بیاندازد.

در عین حال اسرائیل هم از ورود به جنگ از طریق لبنان حذر می‌کند، زیرا چنین جنگی یک قمار پرریسک خواهد بود. دولت بایدن بیش از یک بار به اسرائیل هشدار داده که جنگ در لبنان با مخالفت جدی آمریکا مواجه خواهد شد و بی‌اعتنایی تل‌آویو به این هشدار‌ها پرهزینه خواهد بود.

ممکن است گفته شود اگر بایدن در اراده خود جدی بود، به ارسال تسلیحات آمریکایی به اسرائیل ادامه نمی‌داد. این درست است، اما در درون دولت بایدن اشاراتی وجود دارد مبنی بر اینکه اتحاد ویژه بین آمریکا و اسرائیل کاخ سفید را وادار می‌سازد تا به ارائه تسلیحات به اسرائیل تا زمانی که این کشور در حال دفاع مشروع است ادامه دهد.

تیم بایدن نمی‌خواهد مسیر پاسخگو ساختن اسرائیل را به تنهایی طی کند؛ بنابراین تلاش می‌کند کشور‌های اروپایی را با خود همراه سازد تا آن‌ها در خصوص لزوم پاسخگویی و تحریم اسرائیل سخن بگویند.

شکاف عمیقی بین دولت بایدن و اسرائیل در خصوص ایران وجود دارد. دولت بایدن به دنبال یک رابطه مصالحه آمیز با ایران از طریق گفتگو‌های پنهانی است، اما اسرائیل چنین اقداماتی را نشان‌دهنده سیاست دلجویی و تسلیم در برابر ایران می‌داند، در حالی که تهران بازیگر اصلی در تامین مالی، آموزش، تجهیز و هدایت نیرو‌های نیابتی نظیر حزب‌الله و حماس در منطقه است. ایران در واکنش به حملات اخیر در دمشق و در نتیجه هماهنگی اخیرش با کادر رهبری حماس، مستقر در خارج از سرزمین‌های فلسطینی، در صدد تقویت حمایت‌های خود از این گروه بر خواهد آمد.»

رایزنی وزیر خارجه آمریکا با وزیر جنگ اسرائیل درباره ایران و شرایط حساس منطقه

وزیر خارجه آمریکا بار دیگر بر حمایت واشنگتن از اسرائیل تاکید کرد.

وزیر خارجه آمریکا در تماس تلفنی با مقامات اسرائیل اعلام کرد که واشنگتن بر حمایتش از اسرائیل در برابر تهدیدات ایران و متحدانش، ادامه می‌دهد. «آنتونی بلینکن» وزیر خارجه آمریکا در تماس تلفنی با یوآف گالانت، وزیر جنگ اسرائیل، بار دیگر بر حمایت مجدد واشنگتن از اسرائیل تاکید کرد.

شبکه خبری الجزیره بامداد «پنج‌شنبه»، گزارش داد که آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا در تماسی تلفنی با یوآو گالانت، وزیر جنگ اسرائیل در خصوص پاسخ نظامی احتمالی ایران علیه اسرائیل و پرونده مبادله اسرا و تلاش‌ها برای آتش‌بس فوری در غزه گفتگو و رایزنی کرده است.

به گزارش الجزیره، بلینکن در رایزنی با گالانت، بار دیگر از مقامات اسرائیل  خواستار جلوگیری از تکرار حملات مشابه به مرکز کارکنان آشپزخانه جهانی در نوار غزه شد.

همچنین او در تماس تلفنی خود با وزیر جنگ اسرائیل، بار دیگر تاکید کرد که واشنگتن انتظار دارد اسرائیل تعهدات خود درباره رسیدن فوری کمک‌های انسانی به غزه را انجام دهد.

از سوی دیگر، همزمان با شرایط حساس منطقه و احتمال پاسخ نظامی ایران به حمله اخیر اسرائیل به کنسولگری ایران در سوریه، پایگاه خبری «آکسیوس» بامداد پنج‌شنبه گزارش داد که آمریکا به درخواست اسرائیل به عربستان، قطر، امارات و عراق اعلام کرده که از تهران بخواهند تنش‌ها با اسرائیل را کاهش دهد.

پیشتر، جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید روز سه‌شنبه، در یک کنفرانس خبری گفته بود که حمایت واشنگتن از اسرائیل «آهنین» است.

مشاور امنیت ملی کاخ سفید اعلام کرد: ما اظهارات علنی مقامات ایرانی و گزارش‌های علنی از برنامه‌های ایران برای اقدام احتمالی تلافی‌جویانه را رصد می‌کنیم و همان طور که رئیس‌جمهور به نخست‌وزیر اسرائیل گفت، حمایت آمریکا از دفاع اسرائیل در برابر تهدید‌های ایران و نیرو‌های نیابتی‌اش «آهنین» است.

حمایت آهنین آمریکا از اسرائیل مقابل حمله ایران

«جو بایدن»، رئیس‌جمهوری آمریکا می‌گوید حمایت کشورش از اسرائیل در برابر حمله احتمالی ایران یا گروه‌های تحت حمایت تهران، «آهنین» خواهد بود.

رئیس‌جمهوری ایالات متحده با اشاره به «تهدید ایران مبنی بر انجام حمله‌ای قابل توجه به اسرائیل» گفت: «همانطور که به نخست‌وزیر نتانیاهو گفته‌ام تعهد ما به امنیت اسرائیل در برابر تهدیدهای ایران و گروه‌های نیابتی‌اش آهنین است.»

سخنان «جو بایدن» در حالی مطرح می‌شود که واشنگتن سر مدیریت جنگ غزه و حمله احتمالی اسرائیل به رفح در جنوب این باریکه اختلاف با این کشور اختلاف دارد.

از سوی دیگر، یک منبع آگاه که نخواست نامش شود، گفت که «برت مک‌گرک»، نماینده آمریکا در امور خاورمیانه، در تماس با وزرای خارجه عربستان سعودی، امارات عربی متحده، قطر و عراق از آنها خواست پیامی مبنی بر لزوم کاهش تنش با اسرائیل را به ایران منتقل کنند.

بنا بر گزارش‌ها، برت مک‌گرک از وزرای خارجه چهار کشور عربی خواست تا با وزیر خارجه ایران تماس بگیرند. 

وزارت خارجه ایران «چهارشنبه شب» اعلام کرد که حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه این کشور در جریان تماس‌هایی تلفنی درباره تحولات منطقه با وزرای خارجه عربستان سعودی، امارات عربی متحده، قطر و عراق گفتگو کرده است.

آمریکا به ایران پیام داد که از افزایش تنش با اسرائیل پرهیز کند

آمریکا از طریق عربستان سعودی، عراق، امارات متحده عربی و قطر به تهران اعلام کرده است که از افزایش تنش با اسرائیل بپرهیزد. همچنین اسرائیل از آمریکا درخواست کرده است که به ایران هشدار بدهد تا انتقام این کشور محدود باشد.

حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه شب گذشته با وزرای خارجه ⁧عربستان سعودی⁩، ⁧قطر⁩، ⁧امارات⁩ عربی متحده و ⁧عراق⁩ تلفنی گفت‌وگو کرد.

بر اساس اخبار، آمریکا از طریق این چهار کشور عربی به تهران اعلام کرده است که از افزایش تنش با اسرائیل بپرهیزد. 

باراک راوید، خبرنگار اکسیوس در این زمینه اعلام کرد که وزرای خارجه عربستان، امارات، قطر و عراق امروز تلفنی با وزیر امور خارجه ایران درباره تنش‌های منطقه‌ای گفت‌وگو کردند. 

به گفته او، یک منبع آگاه گفت که وزرای خارجه عرب پس از دریافت تماس از سوی برت مک گورک، مشاور خاورمیانه کاخ سفید، با همتای ایرانی خود صحبت کردند که از آنها خواسته بود پیامی را به ایران در مورد کاهش تنش با اسرائیل برسانند.

از سوی دیگر، برخی رسانه‌ها گزارش کرده‌اند که اسرائیل از آمریکا خواسته با هشدارهای خصوصی و عمومی و نمایش نیروی خود، واکنش تهران به حمله اخیر اسرائیل به بخش کنسولی سفارت ایران در دمشق را محدود کند.

در همین زمینه، «آکسیوس» به نقل از مقامات اسرائیلی اعلام کرده است که فرمانده سنتکام برای هماهنگی پیرامون حمله احتمالی ایران، پنج‌شنبه «۲۳ فروردین ۱۴۰۳» به اسرائیل سفر کند.

این رسانه به نقل از مقام های اسرائیلی اعلام کرده است: «برای حمله مستقیم احتمالی و بی‌سابقه ایران با موشک و پهپاد آماده می‌شویم و اگر ایران مستقیماً به خاک اسرائیل ما حمله کند، ما هم پاسخ متقابل خواهیم داد.»

همچنین مقام‌های اسرائیلی گفته‌اند واشنگتن و تل‌آویو در روزهای گذشته، درباره آماده شدن برای حمله احتمالی ایران گفتگو کرده‌اند و در مورد امکان محدود کردن حمله ایران از طریق پیام‌های هشدار و نمایش قدرت، با ایالات متحده در تماس بوده‌اند.

آماده‌باش نظامی سطح بالای آمریکا برای حمله ایران

تلویزیون آمریکایی «سی‌ان‌ان» در گزارشی اعلام کرد، آمریکا در حالت آماده‌باش بالاست و فعالانه برای یک حمله مهم از جانب ایران آماده می‌شود.

در این گزارش گفته شده که ممکن است در یک هفته آینده، این حمله توسط ایران انجام شود و منافع اسرائیل یا آمریکا در منطقه را هدف قرار دهد؛ این خبر را یک مقام ارشد دولت بایدن به سی‌ان‌ان گفته است.

مقامات ارشد آمریکایی در حال حاضر بر این باورند که حمله ایران حتمی است و این دیدگاه را اسرائیلی‌ها هم دارند. بر اساس این گزارش، تل‌آویو و واشنگتن پیش‌بینی می‌کنند که حمله ایران می‌تواند به طرق مختلف رخ دهد و هم منافع و پرسنل آمریکا و هم اسرائیل در خطر هدف قرار گرفتن هستند.

حمله آتی و احتمالی ایران، موضوع اصلی گفت‌وگو در تماس تلفنی اخیر جو بایدن با «بنیامین نتانیاهو» در روز پنجشنبه بود. این مقام آگاه کاخ سفید همچنین گفت نه تل‌آویو و نه واشنگتن نمی‌دانند که ایران چه زمانی و چگونه برنامه ریزی کرده است تا به حمله اسرائیل علیه کنسولگری ایران در دمشق پاسخ دهد.

همچنین گفته شده که حمله مستقیم ایران به اسرائیل، یکی از بدترین سناریوهایی است که دولت بایدن برای آن خود را آماده کرده است و چنین حمله‌ای می‌تواند منجر به گسترش جنگ اسرائیل و حماس به یک درگیری منطقه‌ای وسیع‌تر شود.

منبع: مهر
 

اخبار مرتبط سایر رسانه ها