|

ایران و روسیه قرارداد همکاری بلندمدت امضا می‌کنند

سخنگوی وزارت خارجه گفت: موافقت نامه همکاری ایران و روسیه ابعاد مختلفی دارد. بخش مهمی از آن حوزه‌های تجاری، اقتصادی، انرژی و محیط زیست و مباحث مرتبط با مسائل دفاعی و امنیتی است.

ایران و روسیه قرارداد همکاری بلندمدت امضا می‌کنند

به گزارش شبکه شرق، سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: موافقت نامه همکاری ایران و روسیه ابعاد مختلفی دارد. بخش مهمی از آن حوزه‌های تجاری، اقتصادی، انرژی و محیط زیست و مباحث مرتبط با مسائل دفاعی و امنیتی است.

اسماعیل بقائی در نشست خبری اظهار داشت: این ایام مصادف با سالگرد شهادت سردار سلیمانی است که یاد و خاطره این سرباز بزرگ وطن و مبارز با تروریسم را گرامی می‌داریم.

وی ادامه داد: فردا روز شهید در فلسطین اشغالی است؛ نسل کشی بی سابقه‌ای که باعث شرم برای انسانیت و ننگ ابدی برای رژیم اسرائیل است. در روزهای اخیر ده‌ها نفر از فلسطینیان بی گناه اعم از زن و کودک به شهادت رسیدند.

وی گفت: امروز به روایت ارامنه مصادف با ولادت عیسی مسیح است که تبریک عرض می‌کنم.

سخنگوی وزارت خارجه گفت: دهمین جلسه ستاد هماهنگی اقتصادی با حضور معاون اول در حال برگزاری است.

حوزه‌های تجاری، اقتصادی، انرژی و محیط زیست و دفاعی و امنیتی؛ مهمترین بخش‌های قرارداد همکاری ایران و روسیه

بقائی در مورد امضای قرارداد همکاری بلند مدت ایران و روسیه در ۲۸ دی ماه، گفت: موافقت نامه همکاری ایران و روسیه ابعاد مختلفی دارد. بخش مهمی از آن حوزه‌های تجاری، اقتصادی، انرژی و محیط زیست و مباحث مرتبط با مسائل دفاعی و امنیتی است. روند مذاکراتی مرتبط با این سند در دولت‌های مختلف ادامه پیدا کرده است و این سند به نوعی به‌روزرسانی موافقتنامه قبلی است. بنابراین سند جدید تکمیل کننده و به‌روزرسانی سند قبلی است. این سند از اوایل تابستان به تأیید دو کشور رسیده بود اما به دنبال زمانی برای امضای این دو سند بودیم و اکنون زمان آن مشخص شده است. ایران و روسیه طی دو سه دهه همکاری‌هایشان را در همه حوزه‌ها گسترش داده‌اند. با توجه به مقتضیات زمانی نیاز به این داشتیم که سند قبلی به‌روزرسانی شود. این سندی دوجانبه برای تقویت روابط دو کشور است.

 

اولین سفر منطقه‌ای رئیس جمهور در اواخر دی ماه انجام می‌شود

سخنگوی وزارت خارجه در مورد تهدیدات حمله به تأسیسات هسته‌ای ایران، گفت: از نگاه حقوق بین‌المللی تهدید کشورها نقض فاحش حقوق بین‌الملل است و این موضوع به طور خاص تهدیدی علیه تأسیسات هسته‌ای و نقض قطعنامه ۵۳۳ است. قاعدتاً در شرایط منصفانه و عادی باید شورای امنیت به این موضوع ورود کند. بنظر می‌رسد دولتی که در نظر برخی از خود آمریکایی‌ها بعنوان یکی از فاسدترین دولت آمریکا لقب گرفته درصدد این است که روش‌های مخرب خود را برای دولت بعدی آمریکا دیکته کنند. جمهوری اسلامی ایران و مردم ایران نشان دادند که در دفاع از حاکمیت ملی و تمامیت سرزمینی و عزت خود قاطعانه رفتار خواهد کرد.

بقائی در مورد سفر پزشکیان به تاجیکستان گفت: جزئیات سفر را دفتر رئیس جمهور اعلام خواهد کرد. آنچه مشخص است، این سفر در اواخر دی ماه انجام می‌شود و طی دو روز انجام می‌شود. این اولین سفر منطقه‌ای رئیس جمهور است. بازگشایی یکی از مراکز فرهنگی در تاجیکستان یکی از موضوعات دستور کار است. این سفر مهم است.

وی در مورد بازرسی هواپیمای ایرانی در لبنان، تصریح کرد: بسته دیپلماتیک تحت قواعد مشخص حقوق بین‌المللی قرار دارد. سوءتفاهم ایجاد شده بعد از ورود سفارت لبنان حل شد. کلیات را سفیر ما در بیروت توضیح دادند و این موضوع ناشی از برخی سو تفاهمات نادرست بوده است. دوستان ما در بیروت و وزارت خارجه در تماس با مقامات لبنان موضوع را پیگیری کردند.

 

سوریه باید بدون مداخله طرف‌های منطقه‌ای و یا بین‌المللی در مورد سرنوشت خود تصمیم بگیرد

سخنگوی وزارت خارجه درباره مشکلات کامیون دارها که از سوی ترکیه ایجاد شده، بیان کرد: این موضوع سیاسی نیست و یک‌موضوع فنی است و عمدتاً بخش حمل و نقل و تأمین سوخت بعنوان نهادهای متولی به آن می‌پردازند. تلاش ما و ترکیه این بوده که با توجه به اینکه موضوع ترابری برای هردو کشور مهم است، این موضوع حل شود. طی روزهای گذشته موضوع پیگیری شده که هیئتی از طرف ما به ترکیه سفر می‌کنند.

بقائی در مورد ارتباط‌گیری با سوریه پس از صحبت‌های جولانی، گفت: ما به انتخاب سوری‌ها احترام می‌گذاریم. در عین حال نگرانی‌هایمان را مطرح کرده‌ایم. سوریه باید بدون مداخله طرف‌های منطقه‌ای و یا بین‌المللی در مورد سرنوشت خود تصمیم بگیرد. در جدیدترین موضع‌گیری ما وزیرخارجه مطلبی را منتشر کردند و توضیح دادند که به چه دلیل و دلایلی ما بر این باوریم که ثبات و آرامش و جلوگیری از هرج و مرج به نفع منطقه است.

 

جزئیاتی از سفر نخست وزیر عراق به تهران

بقائی در مورد سفر تخت روانچی به هند گفت: این سفر برای شرکت در نشست‌های مشورتی انجام شد. ایشان با همتای خود و وزیرخارجه هند گفتگو کرد. خیلی از بحث‌ها از جمله موضوعات تجاری و اقتصادی مورد گفتگو قرار گرفته و در رابطه با بندر چابهار، راه آهن چابهار و تسهیل صدور روادید برای ایرانیان بحث‌هایی انجام‌شده است.

وی درباره سفر السودانی نخست وزیر عراق به تهران گفت: جزئیات سفر را دفتر ریاست جمهوری اطلاع رسانی می‌کند. این سفر به دعوت رئیس جمهور ایران صورت می‌گیرد. در چارچوب مراودات و رفت و آمدهای ایران و عراق است و در مورد مناسبات دوجانبه صحبت می‌شود. در مورد اجرای تفاهماتی که از قبل داشتیم و همچنین درباره تحولات منطقه گفتگوهایی خواهد شد.

 

ما برای مذاکره شرافتمندانه برای رفع تحریم‌ها و برنامه هسته‌ای آمادگی داریم

سخنگوی وزارت خارجه درباره سفر وزیر خارجه عمان به تهران و پیام برای ایران گفت: این سفر متمرکز بر مباحث روابط دوجانبه و بحث درباره تحولات منطقه بود. رابطه ما با عمان رابطه‌ای ممتاز است.

بقائی در مورد نظر مشورتی از دیوان دادگستری بین‌المللی درباره نقض تعهدات رژیم صهیونیستی تصریح کرد: بعد از لغو مجوز فعالیت آژانس امداد و کمک بشردوستانه یا آن روا، موج اعتراضی در سطح بین‌المللی پدید آمد. درخواست رأی برای این است که دیوان درباره نقض تعهدات رژیم اسرائیل نظر دهد. این درخواست رأی، محصول رأی مجمع عمومی بود که ایران هم به آن رأی مثبت داده بود.

وی در مورد انجام مذاکرات مستقیم با آمریکا، گفت: ما هیچوقت از میز مذاکره فرار نکرده و قائل به گفتگو بودیم. آقای عراقچی هم اعلام کردند که ما برای مذاکره شرافتمندانه برای رفع تحریم‌ها و برنامه هسته‌ای آمادگی داریم. اینکه به چه شکلی مذاکرات برگزار شود تصمیم‌گیری خواهد شد.

سخنگوی وزارت خارجه در مورد انصراف ایران از اکسپو گفت: اینکه ما بخاطر قرار گرفتن تابلوی ایران در کنار طرفی دیگر (رژیم صهیونیستی) انصراف داده‌ایم صحیح نیست. ما بعنوان دستگاه دیپلماسی باید تسهیل کنیم. متولیان موضوع تصمیم خواهند گرفت. این مسئله امر عجیبی نبوده و تعدادی از کشورهای دیگر هم انصراف داده‌اند.

 

در سفر عراقچی به پکن، روند اجرایی شدن موافقتنامه جامع ایران و چین بررسی شد

بقائی درمورد اقدام عربستان برای اعدام ایرانیان و خروج شرکت عربستانی، گفت: صرف اینکه تحولاتی همزمان واقع می‌شود، نباید یک تحلیل سیاسی معناداری به آن داد. در رابطه با شرکت عربستانی ارزی خارج نشده و انتقال سهام از شرکتی به شرکت دیگر بوده است. در رابطه با بحث کنسولی و اعدام ایرانیان، بخش کنسولی ما بلافاصله موضع گرفت. سفیر عربستان به وزارت خارجه احضار شد و کماکان موضوع در دست پیگیری است.

بقائی در مورد دستاورد سفر عراقچی به چین گفت: سفر به چین مهم بود و اولین سفر دوجانبه وزیرخارجه به خارج از منطقه بود. این سفر اهمیت روابط دو کشور را نشان می‌دهد. در این گفتگوها روند اجرایی شدن موافقتنامه جامع ایران و چین بررسی شد. این سفر بر مبنای همکاری جامع دو کشور بود. مجموعه تفاهمات مشترک پس از سفر منتشر شد که مواضع مشترک دو وزیر بیان شده است. با توجه به نقش مهم چین، مشورت‌های خوبی در مورد منطقه انجام شد که حتماً برای نفع منطقه غرب آسیا و منافع دو کشور مفید است.

 

تأمین حقابه‌های ایران از رودخانه‌های مرزی، دستورکار ثابت وزارت خارجه

بقائی درباره سد ایجاد شده توسط افغانستان و حقابه ایران بیان کرد: وزارت خارجه موضوع تأمین حقابه‌های ایران از رودخانه‌های مرزی را به عنوان دستورکار ثابت پیگیری کرده است. سابقه پیگیری به اوایل دهه ۱۳۹۰ برمی‌گردد و از همان زمان موضوع بررسی شده است و اعتراض‌های ما ثبت شده است. این موضوعی است که مستمر در دستورکار است. این مسئله روشنی است که آب‌هایی که به سمت ایران روان بوده حقوقی را برای همه طرف‌ها در دو سوی مرز ایجاد می‌کند.

وی گفت: ما مستند به حقوق عرفی و اصل حسن همجواری انتظار داریم مقامات افغانستان این را مدنظر داشته باشند. سفارت ما در افغانستان فعال است و موضوع در دست پیگیری است.

وی در مورد خدمات کنسولی به ایرانیان خارج از کشور، گفت: این موضوع یکی از وظایف و مسئولیت‌های اساسی وزارت خارجه است. همواره دغدغه ما بوده که خدمات کنسولی در اختیار ایرانیان خارج از کشور قرار گیرد. مواردی که شکایتی وجود داشته باشد بخش کنسولی ما مورد بررسی قرار می‌دهند.

 

رژیم صهیونیستی از هر فرصتی برای نقض تعهد استفاده می‌کند

بقائی در مورد نقض آتش بس در لبنان گفت: سابقه رژیم اسرائیل نشان می‌دهد که در عمل به تعهدات هیچگاه جدی نبودند و از هر فرصتی برای نقض تعهد استفاده کردند. دو کشوری که بعنوان ضامن آتش بس معرفی شدند مسئولیت مستقیم دارند. جهات ذیربط در دولت لبنان و طرف‌هایی که در این فرایند دخیل بودند باید پیگیر باشند.

وی در مورد از سرگیری روابط ایران با بحرین و مصر افزود: رویکرد جمهوری اسلامی ایران برای گسترش روابط با همسایگان، همه کشورهای منطقه را در بر می‌گیرد. روندی که آغاز شده به صورت پیوسته ادامه دارد؛ اینکه با چه جزئیاتی در حال پیگیری است باید بگویم موضوع در حال پیگیری است و امیدواریم به نتیجه مطلوب برسد.

 

دستگیری اتباع ایران در کشورهای دیگر که به دستور آمریکا انجام‌می شود، نوعی گروگانگیری است

سخنگوی وزارت خارجه در مورد گفتگوهای ایران و سه کشور اروپایی گفت: این گفتگو ادامه گفتگوهای قبلی با سه کشورهای اروپایی است. درمورد موضوعات هسته‌ای و رفع تحریم‌ها بحث خواهد شد.

بقائی درباره موافقتنامه ایران و روسیه و ساخت نیروگاه سیریک، گفت: این موافقتنامه بحث‌های گوناگونی را در بر می‌گیرد. یکی از موضوعاتی که برای ما مهم است و یکی از پیشنهادات راجع به گسترش زیرساخت‌های ما در حوزه‌های برق است.

وی درباره بازداشت شهروندان ایرانی در ایتالیا و آمریکا گفت: در مورد دستگیری اتباع ایران در کشورهای دیگر که به دستور آمریکا انجام‌می شود، ما این را نوعی گروگانگیری می‌دانیم. اصل اتهام آنان بی پایه و اساس است. اینکه یک پوشش قضائی درست کنند، ضد حقوق بشری است. مطالبه ما از کشورها این بوده که روابط با ایران تحت تأثیر درخواست‌های طرف ثالث قرار بگیرد. ما از همان ابتدا پیگیر موضوع بودیم. امکانات کنسولی برای شهروند ایرانی در ایتالیا فراهم شده است.

 

تروریسم را در هر جا محکوم می‌کنیم

وی درباره دالان زنگزور گفت: موضع ایران ثابت است. ما در حین اینکه از گسترش همکاری در حوزه ترابری استقبال کردیم، تاکید کردیم باید به حقوق حاکمیتی کشورها احترام گذاشته شود.

بقائی درباره حملات تروریستی در پاکستان گفت: ما تروریسم را در هر جا محکوم می‌کنیم. این موضع اصولی ما است.

سخنگوی‌وزارت خارجه در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا بازداشت خبرنگار ایتالیایی به بازداشت شهروند ایرانی ربط دارد یا خیر گفت: هیچ ارتباطی ندارد.

 

منبع: مهر