خاطرات سال ۱۳۸۱ هاشمیرفسنجانی| هفتم فرودین ماه
توصیه سفیر ژاپن به ایران چه بود؟
[آقاى على محمود ماریه]، سفیر لیبى آمد و گفت، پیشنهاد [معمر قذافی]، رهبر لیبى، در اجلاس عمان اتحادیه عرب، مبنى بر بازگشت تمامى پنج میلیون آواره فلسطینى از سوى اعراب پیگیرى نشده و در نشست جارى در لبنان، اگر طرح امیر عبدالله، [ولیعهد عربستان سعودی]، بدون قید حق مراجعت تمامى آوارگان باشد، خیانت است و سرهنگ قذافى هم به خاطر اعتراض به عدم پیگیرى پیشنهادش، شرکت نمىکند. گفت، محکومشدن یکى از مسئولان لیبى در دادگاه بینالمللى لاهه، با فشار آمریکا انجام شد و ظالمانه است. گفتم، قبلاً به آقاى قذافى پیغام داده بودمکه فریب نخورد. گفت، میانجىگرى عربستان و مصر را پذیرفتهایم.

[آقاى اوکروما گوساکى]، سفیر ژاپن براى خداحافظىآمد. گفت، صاحبنظران معتقدند که از اول انقلاب تاکنون، نظر شما در مسائل مهم ایران، تعیینکننده بوده و هست و اکنون هم انتظار دارند که شما اوضاع نامناسب فعلى را حل کنید و اضافه کرد، مردم ژاپن که مورد بمباران اتمى آمریکا قرار گرفتهاند، بهتر از همه آمریکا را مىشناسند و ایران نباید خود را در معرض خطر آمریکا قرار دهد. ایران در فضاى آرام، مىتواند تبدیل به یک قدرت داخلى منطقهاى و جهانى شود و شما نباید این فرصت را از دست بدهید.
از او پرسیدم، احساس مردم ژاپن در قبال تهدید اخیر آمریکا و انگلیس به استفاده از بمب اتمى چیست؟ گفت، محور سیاست خارجى آمریکا در این منطقه، اسرائیل است و در زمانى که یک سال دوره استراتژیک در دانشگاه آمریکا مىگذراندهام، این موضوع مطرح شد که چرا آمریکا در ژاپن از اتم استفاده کرد. پس از بررسى، نتیجه این شد که تلفات آمریکا در جنگ با ژاپن، بهتدریج اضافه شد و نزدیک یک به یک رسید. این تلفات براى آمریکاییان قابل تحمل نبود، با اتم جنگ را ختمکردند. امروز هم تلفات اسرائیل نسبت به تلفات فلسطینىها، رو به افزایش است و اخیراً یک به دو و نیم رسیده و براى اسرائیل و آمریکا قابل تحمل نیست.
گفتم، به ایران مربوط نیست، خود فلسطینىها مىجنگند و اگر مسئله آوارگان فلسطین حل نشود، مرتباً نیروهاى شهادتطلب اضافه مىشوند. از او خواستم، تحت فشار آمریکا، همکارى خود با ایران را کم نکنند؛ همانگونه که در پتروشیمى بندر امام و سد کارون اتفاق افتاد. گفت، وقتىکه با وامدهى براى سد توافق شد، خودش به اسرائیل رفته و اسرائیلىها اعتراض شدید به این کمک ژاپن داشتند.
عصر آقاى محسن رضایى، [دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام] آمد. گفت، خطر آمریکا جدى است و در داخل اقدامى پیشگیرانه به چشم نمىخورد. گفت، در این خصوص به رهبرى نامهاى نوشته و از ایجاد تردید خطر در صحبت ایشان انتقاد کرده و پیشنهادش براى رفع خطر، این استکه بار دیگر حزبالله و نیروهاى انقلابى در کشور به صحنه و مدیریت بیایند. گفتم چگونه؛ راهکارى نداشت.
امروز کنفرانس سران عرب، در بیروت شروع به کار کرد، ولى فقط نُه رئیس دولت عربى حضور دارند و 12 رئیس نیامدهاند و در سطح پایینتر آمدهاند. کشورهایی مثل لیبى، اردن، مصر و قطر، هر یک به دلیلى نیامدهاند. در خود لبنان هم بین همین مقامات و وزرا بر سر مدیریت و اولویت امور اجلاس اختلاف است. اسرائیل هم به [یاسر] عرفات، [رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین]، اجازه نداد که در اجلاس شرکت کند و بنا بود پیام ماهوارهاى عرفات در افتتاحیه خوانده شود که نشد و هیئت فلسطینى در اعتراض به خواندهنشدن پیام، قهر و اجلاس را ترک کرد.
آمار تلفات زلزله افغانستان رو به ازدیاد است. وزیر کشور گفته کشتهها از 3000 نفر مىگذرد. همزمان جنگ جدید آمریکا علیه طالبان، در جنوب شرق افغانستان آغاز شده است.