طنابکشی گاندو و دولت
سریال «گاندو» از آن آثاری بود که برای سازندگانش پست و جایگاه به همراه داشت. مجتبی امینی، تهیهکننده آن، در کارنامه خود علاوه بر حضور در برخی اقدامات مثل حمله به سفارت انگلیس، دبیری جشنواره فیلم فجر در سالهای ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ و عضویت در هیأت اعزامی دولت سیزدهم به نیویورک را دارد. از طرف دیگر، این سریال انتقادات بسیار سیاسیون و دولتمردان دولت روحانی از نوبخت و ظریف تا واعظی و آشنا را به همراه داشت.
به گزارش شبکه شرق، فصل اول سریال «گاندو» دوباره از شبکه افق سیما پخش میشود. این سریال ۳۰ قسمتی اولین بار در سال ۹۹ به کارگردانی جواد افشار و تهیهکنندگی مجتبی امینی در گروه فیلم و سریال شبکه سه سیما تهیه شد و هر قسمت آن ۴۵ دقیقه است. اینکه چرا دوباره پخش میشود، پرسشی است که میتوان جوابی ساده به آن داد: کمبود برنامه و پر کردن وقت شبکهای که طی روزهای گذشته واکنشبرانگیز شده است، اما موضوع چابشبرانگیز این است که سازندگان این سریال برای خود جایگاه ویژهای تعریف کردهاند که فرار از تهیهکننده و کارگردان است.
حاشیههای بسیار
سریال «گاندو» از آن آثاری بود که برای سازندگانش پست و جایگاه به همراه داشت. مجتبی امینی، تهیهکننده آن، در کارنامه خود علاوه بر حضور در برخی اقدامات مثل حمله به سفارت انگلیس، دبیری جشنواره فیلم فجر در سالهای ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ و عضویت در هیأت اعزامی دولت سیزدهم به نیویورک را دارد. از طرف دیگر، این سریال انتقادات بسیار سیاسیون و دولتمردان دولت روحانی از نوبخت و ظریف تا واعظی و آشنا را به همراه داشت.
تهیهکننده معتقد بود: «این سریال آنقدر برای آقایان گران تمام شد که از رئیسجمهور گرفته تا رئیس دفتر و… نسبت به آن جبهه گرفتند، چرا که ظرفیت نقد را نداشتند.»
تسنیم نوشت: «متأسفانه شنیدهها حاکی از آن است که دولت به واسطه پخش سریال گاندو به دنبال اعمال فشار بر سازمان صداوسیماست. در این دولت به رئیس صداوسیما اعلام شده سریالها باید ممیزی شوند و متن مجموعههای تلویزیونی پیش از هر اتفاق نمایشی در شورای نظارت صداوسیما و توسط نماینده دولت تأیید شود. همچنین بودجه سهماهه صداوسیما نیز قرار است پرداخت نشود.»
سریالی تحریفشده یا مبتنی بر واقعیت؟
سازندگان سریال در خلاصه و معرفی اثر تأکید کردهاند که این سریال بر اساس ماجراهای واقعی جیسون رضائیان، خبرنگار روزنامه واشنگتنپست که مدتی در ایران به اتهام جاسوسی بازداشت شد، ساخته شده است. همچنین مجتبی امینی، تهیهکننده سریال، مدعی شده بود: «دیالوگهای خانم شارلوت در گاندو ۲ به گونهای بود که کدهای امنیتی را به سرویسهای خارجی گوشزد میکردیم تا بفهمند دستشان رو شده است.»
بخشی از این سریال که در شبکههای اجتماعی منتشر شده بود، کاربران را به شباهت صحنهای از آن با نحوه ترور شهید هنیه در تهران جلب کرد. هرچند درباره نحوه این ترور بعدها موارد دیگری مطرح شد. برخی نیز این سریال را اثری علیه دولت حسن روحانی میدانند.
در زمان پخش این سریال در سال ۱۴۰۰، میزان اعتراضات آنقدر زیاد شد که برای مدتی پخش آن متوقف و پس از روی کار آمدن دولت سیزدهم ادامه یافت.
فصلهای بعدی در راه است
با وجود نامشخص بودن وضعیت تولید فصل سوم گاندو و اینکه معلوم نیست آیا کارگردان آن، جواد افشار، به دلیل ساخت فیلم سینمایی همراه سریال خواهد بود یا نه، برنامه زمانبندی فصل سوم اعلام شده است.
مجتبی امینی نیز از تمایل خود برای ساخت فصلهای بعدی سخن گفته است. او در ایام انتخابات امسال در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «اگر پزشکیان رای بیاورد، احتمالا با چند فصل جدید از سریال گاندو در خدمت ملت شریف ایران خواهیم بود و حرفهای ناگفته جدیدی خواهیم زد. دربارهی فساد و نفوذ در جریان اصلاحات حرفهای نزده زیاد است.»
صیادی، مدیر مؤسسه آوینی، پیشتر اعلام کرده بود که فیلمنامه فصل جدید آماده شده و در مرحله پیشتولید قرار دارد. قرار است فصل سوم مجموعه گاندو برای پخش در نیمه دوم سال ۱۴۰۴ آماده شود.
گاندو: علیه دولت پزشکیان؟
چندماهی از توییت مجتبی امینی نگذشته است و همچنان پرسشهایی مطرح است: چرا این سریال در حال بازپخش است؟ چرا فصل بعدی آن قرار است ساخته شود؟ همانطور که انتخاب نوشته است، چرا گاندوی ۳ در دولت قبل ساخته نشد؟
گاندوسازان باز هم عزم ساخت مجموعهی تازهای از این سریال را دارند؛ اثری که در دو فصل گذشته کم حاشیه نداشت؛ از اتهامات بسیاری که به مسئولان دولت روحانی، بهویژه مسئولان دستگاه سیاست خارجی وارد میکرد، تا ارائه موضع یک طیف خاص سیاسی در قالب یک سریال.
حالا، زمانی که تنها چند ماه از آغاز به کار دولت مسعود پزشکیان گذشته، ساخت فصل جدید این سریال با تمرکز بر موضوعاتی چون نفوذ، جاسوسی و جریان رسانهای در دستور کار است. نکته قابل توجه، اصرار صداوسیما به ادامه ساخت این سریال است؛ اثری که در سالهای گذشته نشان داده است دقیقاً در تعارض با وحدت و وفاق داخلی گام برمیدارد.