|

نگاهی به حواشی اخیر برنامه سیمای خانواده

نقش تأثیرگذار رسانه ملی

این روزها ساختمان شیشه‌ای جام‌جم نگاه‌های بسیاری را متوجه خود کرده است. چهارشنبه 3 اردیبهشت‌ماه در برنامه سیمای خانواده شبکه اول، در بخشی از برنامه معرفی یک میهمان، او علیه خلیفه اول کلمات توهین‌آمیز استفاده می‌کند و لعنت می‌فرستد. پس از انتشار گسترده‌ این بخش از برنامه، معاونت سیما با صدور اطلاعیه‌ای رسمی به خطای پیش‌آمده واکنش نشان داد.

نقش تأثیرگذار  رسانه ملی

شرق: این روزها ساختمان شیشه‌ای جام‌جم نگاه‌های بسیاری را متوجه خود کرده است. چهارشنبه 3 اردیبهشت‌ماه در برنامه سیمای خانواده شبکه اول، در بخشی از برنامه معرفی یک میهمان، او علیه خلیفه اول کلمات توهین‌آمیز استفاده می‌کند و لعنت می‌فرستد. پس از انتشار گسترده‌ این بخش از برنامه، معاونت سیما با صدور اطلاعیه‌ای رسمی به خطای پیش‌آمده واکنش نشان داد. در این بیانیه، رسانه ملی با تأکید بر اهمیت وحدت اسلامی، وقوع چنین اشتباهی را «نابخشودنی و مشکوک» توصیف کرد و اعلام داشت‌: «ویدئوی مربوطه بلافاصله از پلتفرم‌های وابسته به صداوسیما از جمله تلوبیون و سپهر حذف شد؛ برای هشت نفر از عوامل برنامه اعلام جرم شد و پرونده به مراجع قضائی ارجاع داده شد؛ مدیر گروه تولید و مدیر پخش شبکه یک از سمت خود عزل شدند؛ کمیته‌ای ویژه برای شناسایی سایر عوامل احتمالی تشکیل شد».

در بخش دیگری از این اطلاعیه آمده بود رسانه ملی «هرگونه اقدام تفرقه‌افکنانه را به‌شدت محکوم می‌کند» و خواستار ورود و پیگیری جدی از سوی دستگاه‌های امنیتی برای شناسایی ریشه‌ها و طراحان اصلی این اتفاق شده است. محسن برمهانی، معاون صداوسیما، درباره ماجرای توهین به مقدسات اهل سنت در شبکه یک سیما نیز گفت: «توهین به بزرگان اهل سنت در تلویزیون ممکن است بخشی از پروژه نفوذ باشد».

عباس عبدی، فعال سیاسی اصلاح‌طلب، درباره اتفاقات اخیر در رسانه ملی و لزوم تغییرات در این نهاد در «هم‌میهن» نوشت: ‌جناب آقای رئیس‌جمهور! اتفاقاتی که در روزهای اخیر در صداوسیما رخ داده است گرچه چیز جدیدی نیست ولی به علت حساس‌ترشدن شرایط کشور، زیان‌باری این رفتارها با منافع ملی برجسته‌تر و آشکارتر شده است، والا کارشناسان سیاسی و رسانه‌ای خیلی خوب می‌دانند که رویکرد کلان این رسانه با اتفاقات اخیر همسو است و این رویکرد در همه برنامه‌های آن جاری است. بنابر این نوشته، رسانه در هر جامعه‌ای معادل سیستم قلب و گردش خون در بدن است. رسانه‌ای که مواد غذایی آلوده، بی‌کالری و غیرمفید به خون تزریق کند و حتی نتواند خون را تصفیه و با فشار کافی به سلول‌های بدن برساند، نتیجه‌اش برای بدن پیشاپیش روشن است. تردید نکنید که‌ اراده به اصلاح امور کشور از اصلاح سیاست رسانه‌ای آغاز خواهد شد. رسانه‌ای می‌خواهیم که آموزنده، نقاد، ناظر و بازتاب‌دهنده خواست اکثریت مردم و مدافع امنیت و وحدت ملی باشد و مردم را بی‌نیاز از رسانه‌های فرامرزی کند.

اطمینان دارم که اغلب مسئولین چنین نگرانی را در ذهن خود دارند. رسانه رسمی کشور که باید یار شاطر دولت در اجرای سیاست‌هایش باشد، در عمل بار خاطر دولت شده است. بنابراین شما نمی‌توانید عملکرد رسانه رسمی را نادیده بگیرید و بگویید که زیر نظر شما نیست. وظیفه شماست که تمام شرایط را برای بهبود امور کشور فراهم کنید. حکومت یک کل یکپارچه است. درست است که نهادهای گوناگون و مستقل دارد، ولی استقلال آنها به منزله زدن سازهای جداگانه نیست، چون در این صورت به درگیری درون قوا منجر خواهد شد. ضرورت دارد که گزارشی از وضعیت بسیار نابسامان و جناحی و مغایر با رویکردهای مطلوب مردم در صداوسیما تهیه و در بالاترین سطح گفت‌وگو کنید تا نشان داده شود اجرای سیاست‌های مورد نظر شما به دلیل رویکردهای این رسانه، همواره با احتمال شکست روبه‌رو است».

حجت‌الاسلام‌والمسلمین محمد میرزایی، عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی، نیز تأکید کرد: به عنوان دبیر شورای نظارت بر سازمان صداوسیما ضمن اعلام انزجار از رخداد به وجود آمده در روز چهارشنبه، پیگیر علت و برخورد با عوامل این اشتباه خواهم بود.

دبیر شورای نظارت بر صداوسیما و نماینده مردم شاهین‌دژ و تکاب در مجلس شورای اسلامی درباره اتفاقات رخ‌داده در یکی از برنامه‌های سازمان صداوسیما بیانیه‌ای صادر کرد و نوشت: «ایران اسلامی عزیز با تمام تنوع اقوام، مذاهب و اعتقادات دینی در جهان اسلام نمادی بی‌بدیل از برادری و وحدت است. آنچه طی روز چهارشنبه در یکی از برنامه‌های تلویزیونی در بی‌احترامی به عقیده برادران اهل تسنن رخ داده، غیر‌قابل پذیرش و چشم‌پوشی است. اینجانب به عنوان نماینده مجلس شورای اسلامی و دبیر شورای نظارت بر سازمان صداوسیما ضمن اعلام انزجار از این رخداد به وجود آمده در روز چهارشنبه، پیگیر علت و برخورد با عوامل این اشتباه بوده و تا حصول نتیجه برای شناسایی عوامل پیدا و پنهان این اتفاق پیگیری خواهم کرد و در اولین جلسه آتی شورای نظارت بر سازمان صداوسیما چرایی این رخداد و چگونگی آن مورد بررسی‌ قرار گرفته و به صورت جدی به مدیران ارشد این سازمان جهت عدم تکرار چنین مواردی تذکر جدی داده خواهد شد و در این زمینه تصمیمات مقتضی اتخاذ خواهد گردید».

این در حالی است که همچنان خبری از برکناری مدیر شبکه نیست. خردادماه سال ۱۳۹۸ بود که اتفاقی مشابه تکرار شد. در همین راستا، ابتدا مجری و عوامل برنامه و ناظران پخش برکنار شدند، ولی با توجه به ابعاد این اتفاق و نظر رهبر انقلاب و علمای شیعه مبنی بر حفظ حرمت بزرگان اهل سنت و پرهیز از هرگونه اختلاف‌افکنی میان امت مسلمان، اقدامات جدی‌تر مورد مطالبه قرار گرفت. از سوی دیگر، به برکناری عوامل پخش آن برنامه بسنده نشد و جواد رمضان‌نژاد، مدیر شبکه پنجم سیما نیز برکنار شد.

اسفند سال ۱۴۰۱ بود که رمضان‌نژاد به عنوان رئیس بسیج صداوسیما منصوب شد. در متن این حکم تأکید شده بود که انسجام بخشی نیرو‌های انقلابی و متخصص رسانه در بسیج و کشف و تربیت سرمایه‌های انسانی متعهد درون و برون‌سازمانی در راستای اهداف والای رسانه انقلابی و تحول‌خواه در دستور کار دوره مدیریت جدید باشد. جواد رمضان‌نژاد که پیش از این عهده‌دار ریاست مرکز بسیج سازمان صداوسیما بود، با حکم پیمان جبلی به عنوان رئیس جدید سازمان تنظیم مقررات صوت و تصویر فراگیر در فضای مجازی (ساترا) منصوب شد.