|

نوجوانی از موفقیت تا ترس‌های اجتماعی

سریال بریتانیایی نوجوانی یا «دوران نوجوانی (Adolescence)»، یکی از موفق‌ترین آثار نتفلیکس در 2025 بود .چهارمین قسمت آن چندی پیش پخش شد اما هنوز اثرات آن باقی مانده است .

نوجوانی از موفقیت تا ترس‌های اجتماعی

به گزارش گروه رسانه ای شرق، بسیاری در تیک تاک  و شبکه های اجتماعی به دنبال رد پای آن در نوجوانان خود می گردند و گرایش آنها را به مسایل افراطی دنبال می کنند. این سریال با واکنش‌های متفاوتی از سوی مخاطبان و منتقدان مواجه شده است. این درام که به موضوعاتی مانند مردانگی مدرن، رادیکالیزه شدن دیجیتالی و چالش‌های دوران بلوغ می‌پردازد، علاوه بر  تحسین از منظر سینمایی  و توانمندی سازندگانش با انتقادهایی روبرو شده است.

 

واقعی یا غیرواقعی 

«دوران نوجوانی» داستان جِیمی میلر، نوجوان ۱۳ ساله‌ای را روایت می‌کند که به اتهام قتل یکی از همکلاسی‌هایش بازداشت می‌شود. به تدریج معملوم می شود که او در فضای مجازی مورد آزار و اذیت قرار می گرفته است.  سریال به بررسی تأثیرات فضای دیجیتال و گروه‌های آنلاین مردسالار بر ذهنیت و رفتار نوجوانان می‌پردازد و نشان می‌دهد که چگونه این عوامل می‌توانند به رفتارهای خشونت‌آمیز منجر شوند. با وجود حواشی و انتقادات، «دوران نوجوانی» به موفقیت چشم‌گیری دست یافته است. این سریال با ۶۶.۳ میلیون بازدید در دو هفته نخست، به یکی از پربیننده‌ترین آثار نتفلیکس تبدیل شده است. همچنین، این مجموعه به اولین سریال استریمی تبدیل شد که در صدر جدول هفتگی بینندگان بریتانیا قرار گرفت. این سریال 13 مارس آغاز شد و در 4 قسمت که بدون برداشت تهیه شده بود، پخش شد. 

 

واکنش‌ها و انتقادات

با وجود استقبال گسترده از سریال، برخی انتقادات نیز مطرح شده است. عده‌ای ادعا کرده‌اند که سازندگان سریال شخصیت‌های واقعی را تغییر نژاد داده‌اند؛ به این معنا که در ماجرای واقعی، فرد متهم سیاه‌پوست بوده، اما در سریال به‌صورت سفیدپوست نمایش داده شده است. جک تورن، یکی از نویسندگان سریال، این ادعاها را رد کرده و تأکید کرده است که داستان کاملاً تخیلی است و بر اساس هیچ ماجرای واقعی ساخته نشده است. این نویسنده به سان  گفته است: «گفته‌اند که من و استیفن [گراهام] داستان را از یک ماجرا الهام گرفته‌ایم و حالا ادعا می‌کنند که ما شخصیت‌ها را جابه‌جایی نژادی داده‌ایم.  .»  او در مصاحبه‌ای گفت: «هیچ بخشی از این داستان بر اساس واقعیت نیست.» اما کمتر کسی این را باور کرد و سازندگان را به «جابه‌جایی نژادی» شخصیت‌ها متهم کردند که  برخلاف واقعیت، شخصیتهای مجرم  را سفیدپوست و بریتانیایی نمایش داده‌اند.

همچنین، برخی منتقدان سریال را به‌عنوان «تبلیغ ضد سفیدپوستان» معرفی کرده‌اند. در شبکه ایکس ، کاربران با جملاتی چون «…و چون سفیدپوست و از خانواده‌ای طبقه متوسط هستی، تا آخر عمر در لیست مجرمان جنسی قرار می‌گیری» و یا این که  « نوجوانی : تبلیغاتی برای شکستن روح پسران سفیدپوست  » به این موضوع واکنش نشان داده‌اند.

ایلان ماسک، مدیرعامل شرکت تسلا، با بازنشر نظری در شبکه اجتماعی X، این ادعا را تقویت کرد. تورن در پاسخ به این ادعاها اظهار داشت که سریال درباره مردانگی است و نه نژاد، و افزود: «ما نمی‌گوییم این موضوع فقط به یک گروه نژادی خاص مربوط می‌شود.»

 

انتقاد و استقبال عمومی

سریال « دوران نوجوانی» یا «نوجوانی» با پرداختن به موضوعات حساس و به‌روز، توانسته است توجه مخاطبان و منتقدان را به‌خود جلب کند و بحث‌های مهمی را در زمینه  مردانگی مدرن، افراط‌گرایی دیجیتال و بحران‌های دوران بلوغ  برانگیخته است. برخی سریال را  به خاطر بررسی عمیق تأثیرات فضای دیجیتال بر ذهنیت نوجوانان درباره هویت، پذیرش و معنا ستایش کرده‌اند، اما در مقابل، برخی کاربران فضای مجازی با برداشت‌های مختلفی، به تخریب و تمسخر آن پرداخته‌اند. برخی منتقدان، سریال را تبلیغی برای سیاست‌های دولتی در زمینه کنترل بیشتر بر شبکه‌های اجتماعی می‌دانند. 

اما برخی هم  از شرایط بازیگر 15 ساله قیلم انتقاد کرده اند این که بازی «اوون کوپر » ۱۵ ساله     در صحنه‌های مربوط به قتل و بازجویی ممکن است بر روان او  و دیگر  نوجوانان تاثیر عمیق داشته باشد. 

 

مردان شیطانی 

این سریال به فضای موسوم به «مانوسفر» (جهان دیجیتال مردسالار و افراطی) وارد می‌شود و تلاش دارد توهمات و رفتارهای سمی این فضا را در قالب واقعی و دیجیتال به تصویر بکشد. با این حال، گروهی در شبکه‌های اجتماعی، سریال را به «شیطانی نشان دادن» مردان جوان و تحریف واقعیت متهم کرده‌اند.

یکی از کاربران X نوشته است: «به‌عنوان درسی برای روابط اجتماعی در دنیای واقعی، تقریباً بی‌فایده است چون ساختگی است یا در بهترین حالت به‌شدت اغراق‌شده و تحریف‌شده.» کاربر دیگری هم نوشت :« نوجوانی : یک مهندسی اجتماعی فریبکارانه است که بر پایه وارونه‌سازی کامل حقیقت ساخته شده است» 

 

تأثیرات اجتماعی و سیاسی

سریال  نوجوانی یا «دوران نوجوانی» بحث‌های گسترده‌ای را در محافل سیاسی و آموزشی بریتانیا به‌دنبال داشته است. «آنالیز میدگلی »، یکی از اعضای پارلمان، پیشنهاد کرده است که این سریال در مدارس و پارلمان به نمایش درآید تا به مقابله با زن‌ستیزی و خشونت علیه زنان و دختران کمک کند. «کی‌یر استارمر»، نخست‌وزیر بریتانیا، نیز از این پیشنهاد حمایت کرده و اظهار داشته است که تماشای این سریال با فرزندان نوجوانش تأثیر عمیقی بر او گذاشته است.