خاطرات سال ۱۳۸۱ هاشمیرفسنجانی| نهم اردیبهشت ماه
انتقاد از سیاست دولت درباره دریای خزر ادامه دارد
جمعى از مدیران اتحادیههاى کارگرى آمدند. آقاى [علیرضا] محجوب، [دبیرکل خانه کارگر] گزارش داد و از بىتوجهى دولت به حقوق کارگران و نیز کمتوجهى به معضل بیکارى انتقاد کرد و از من بهخاطر حمایتهاى مستمر از کارگران و رونق اقتصادى و کمکردن نرخ بیکارى در دوران ریاستجمهورى - از 6/15 درصد به 1/9 درصد - قدردانى نمود. من هم دربارة ارزش کار و کارآفرینى و خطرهاى بیکارى و توضیح تأثیر سیاست سازندگى در ایجاد اشتغال، صحبت کردم و از نقشکارگران در همه دورهها ستایش نمودم و گفتم، راهى جز حاکمکردن سیاست سازندگى براى رفع بیکارى نمىشناسم.

آقاى [محمد مهدی] مظاهرى، [مدیرمسئول روزنامه جوان] آمد. از اوضاع مدیریت کشور انتقاد نمود و گفت، سپاه که صاحبامتیاز روزنامه جوان است، اخیراً اصرار دارد که اسم صاحبامتیاز را در روزنامه درج کند و او موافق نیست. گفت، وضع روزنامهها خوب نیست و نمىتوانند هزینه خود را تأمین کنند؛ جز چند روزنامه که سرمایهدارند و یا کمک مىگیرند. براى پذیرفتن سمت رایزنى [فرهنگی] در خارج کشور، از سازمان فرهنگ و ارتباطات [اسلامی] مشورت کرد.
فرزند مرحوم [حیدرعلی] علیزاده که اخیراً در یک حادثه عجیبی کشته شده است، آمد و شرحى از زندگى پدرش داد؛ از اینکه قبل از انقلاب در شرکت نفت بوده و تا این اواخر که سفیر ایران در دانمارک بوده و سپس بازنشسته شده است. گفت، روز حادثه تلفنى از بیرون از خانه خواست که دسته چک و شناسنامه را آماده کنیم و درب خانه منتظر بمانیم. همراه رباینده رسیدند. به نحوى فهماند که بمب بر گردنش بستهاند و رفتند. پلیس را خبر کردیم. بعداً تلفن کرد و گفت، یک میلیون تومان پول نقد را در جایى بگذاریم که رباینده بردارد و او را آزاد کند. با پلیس به محل رفتیم. رباینده متوجه حضور پلیس شد و بمب را منفجر کرد؛ پدرش را کشت و خودش مجروح شد. اکنون مدعى است که تنها بوده و براى اخاذى ربوده است و حقیقت را نمىگوید. نیروى انتظامى و دادگاه هم جدى نیستند. اخیراً چند نفر به او مراجعه کرده و گفتهاند، با پدرش در کار تجارت نفت شریک بودهاند و حق آنها را نداده است. فکر مىکند که راز قتل را باید از طریق آنها پیگیرى کرد. احتمال مىدهد به نحوى به بعضى نهادهاى نظامى و امنیتى مربوط شود. پدرش عضو حزب جمهورى [اسلامی] بود و در حادثه انفجار حزب، زیر آوار ماند و بعداً نجات پیدا کرد. از من استمداد نمود.
عصر آقاى [علی] صوفى، وزیر تعاون، همراه معاونانش آمدند. از کمتوجهى دولت به تعاونىها و اینکه تسهیلات تصویبشده تعاونىها را نمىپردازند، شکایت کردند و از من به عنوان بنیانگذار تعاونیها بعد از انقلاب و زمانىکه در وزارت کشور بودم، خواستند که حمایتشان کنم. گفتم، نیروهاى چپ اول انقلاب، در توسعه تعاونىها افراط مىکردند؛ برعکس جناح راست، امروز که چپها دولت و مجلس را دارند، برعکس عمل مىکنند. مسئله مهم این است که باید راهکارى پیدا کنید که بهرهورى در تعاونىها بالا برود که مسئولان اقتصادى، ترغیب به کمک شوند؛ فعلاً بازده سرمایه در تعاونىها از بخش خصوصى کمتر است.
رادیوهاى ضدانقلاب، نامه سرگشاده محسن سازگارا به رهبرى را منتشر کردهاند که سیاستهاى رهبرى را در امور سیاست داخلى، خارجى، فرهنگى و اقتصادى محکوم کرده و خواسته است که رهبرى مانع انتقاد مردم از ولى فقیه نشوند. با او مصاحبه هم کردهاند. اولین بار است که چنین اقدامى، به طور علنى و رسمى و به نام انجام مىشود.
انتقاد از سیاست و ضعف دولت در مسئله بحر خزر ادامه دارد؛ به خصوص از وزیر امور خارجه و از اینکه آقاى [کمال] خرازى، در اجلاس عشقآباد غیرفعال بوده و دهندره مىرفته و هنگام سخنرانى سران دیگر، گوشى ترجمه را از خود جدا کرده، انتقاد دارند. انتقاد از روسیه هم به خاطر دستور رزمایش در دریای خزر بىتوجه به ایران، زیاد است.
امروز اسرائیل شهر الخلیل [واقع در کرانه غربی رود اردن] را هم اشغال کرد. 20 فلسطینى دیگر شهید شدند و به وعده آمریکا در رفع حصر از [یاسر] عرفات هم عمل نشد. محاصره کلیساى مهد هم ادامه یافت و اسرائیل مانع ورود هیئت حقیقتیاب شد؛ شوراى امنیت [سازمان ملل] هم کارى نکرد. روزنامههاى سعودى، از سوءرفتار آمریکا در مقابل پیشنهادهای هیئت امیرعبدالله، [ولیعهد عربستان سعودی] انتقاد کردند. حمایتهاى مردمى در سطح جهان از فلسطینىها ادامه دارد.
بحران اقتصادى در آرژانتین خطرناکتر شده و وزیر اقتصاد به خاطر عدم تصویب پیشنهادش در پارلمان، استعفا داده است. چند روز است که بانکها را تعطیل کردهاند؛ چون نمىتوانند به تقاضاى مردم براى دریافت اندوختهها، جواب مثبت بدهند. وزیر اقتصاد پیشنهاد کرده که به جاى پول، اوراق بهادار به مردم داده شود. تظاهرات مخالفان وسیعتر شده است. همچنین کاملاً روشن شده که آمریکا و اسرائیل در کودتاى ونزوئلا دست داشتهاند.