در نشست خبری سخنگوی شهردار تهران تفاهمنامه ۴۵ هزار میلیاردی شهرداری شفافسازی شد
تفاهمنامه با قرارگاه خاتم قد میکشد
سخنگوی شهردار تهران میگوید تفاهمنامه با قرارگاه خاتم هنوز به قرارداد منجر نشده و اگر قراردادی امضا شود، درباره آن اطلاعرسانی میکنند. او میگوید این تفاهمنامه از رقم 40 هزار همت هم بیشتر خواهد بود.
شرق: سخنگوی شهردار تهران میگوید تفاهمنامه با قرارگاه خاتم هنوز به قرارداد منجر نشده و اگر قراردادی امضا شود، درباره آن اطلاعرسانی میکنند. او میگوید این تفاهمنامه از رقم 40 هزار همت هم بیشتر خواهد بود.
دو هفته پیش بود که ناصر امانی، عضو شورای شهر تهران، در تذکری به شهردار تهران گفت: سال گذشته آقای شهردار و مسئولان شهرداری اعلام کردند که یک تفاهمنامه ۴۰ هزار میلیاردتومانی را با یکی از مجموعهها امضا کردند و چون تفاهمنامه بود، پیگیری نکردیم و گفتیم تفاهمنامه یک چیز کلی است و تعهدی برای شهرداری ایجاد نمیکند؛ اما بهتازگی مطلع شدیم این تفاهمنامه درحال تبدیلشدن به قراردادهای مختلفی است و برای شهرداری در آینده تعهد مالی ایجاد میشود.
امانی اضافه کرد: از شهرداری تهران درخواست داریم این تفاهمنامه را به شورا ارسال کند تا اولا متوجه شویم این تفاهمنامه ۴۰ هزار میلیاردتومانی با کجا، در چه ابعادی و برای چه کاری بسته شده و دوم اگر به قرارداد تبدیل میشود، براساس ماده ۳۰ ما حتما باید مطلع باشیم و اگر از سقف اختیارات شهردار بالاتر باشد، باید به تصویب شورا برسد.
سال گذشته نیمه پاییز علیرضا زاکانی، شهردار تهران، اعلام کرد: هفته گذشته یک تفاهم بزرگ ۴۲ هزارمیلیاردی در شهرداری منعقد شده است. در این زمینه جزئیات بیشتری منتشر نشد.
روز گذشته عبدالمطهر محمدخانی، سخنگو و رئیس مرکز ارتباطات و امور بینالملل شهرداری تهران، درباره تفاهمنامه ۴۵ هزار میلیاردتومانی شهرداری با یکی از نهادها، گفت: تفاهمنامه با قرارگاه خاتم هنوز به قوت خود باقی است و به نظر میرسد بیش از این عدد باشد. برای مثال خط ۱۰ متروی تهران در تفاهم با قرارگاه خاتم اجرا میشود که بخش درخورتوجهی از این عدد را پوشش خواهد داد.
او افزود: ما برای جبران کندی در توسعه شهر، هر مجموعهای را که بتواند به ما کمک کند و سابقه قبول قبولی داشته باشد، مورد استقبال قرار خواهیم داد. هنوز قراردادی در این زمینه امضا نشده و درحالحاضر در حد تفاهمنامه است. ما تمام قراردادها را بهصورت رسمی اطلاعرسانی کردهایم و جزئیات آن را به سمع و نظر رسانهها و مردم رساندهایم. برای تفاهمنامه با قرارگاه خاتم باید بگوییم که رقم آن بیشازاین خواهد بود و از این دست تفاهمنامهها با دیگر نهادها نیز داشتهایم.
او در سخنانش نقدهایی را که به افزایش ساختوساز در تهران میشود، عجیب دانست و گفت: برای ما عجیب بود که برخی رسانهها و شبکههای اجتماعی افزایش ساختوساز در شهر و صدور پروانه ساخت را نکته منفی تلقی کردند. اگر میخواهیم مسئله بافت فرسوده را در میانمدت و بلندمدت حل کنیم، راهی جز تسهیل شرایط ساختوساز نداریم و باید سیاست ارزانسازی مسکن را در پیش بگیریم. در همین راستا باید ساخت مسکن در تهران تسهیل شود.
این سخنان درحالی بود که همزمان با این نشست خبری حسن اردکانی، مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان تهران، در نشست دیگری با رسانهها تأکید کرده بود: تهران از لحاظ ظرفیت تأمین آب، بههیچوجه توان بارگذاری جمعیت بیشتر از این را ندارد و باید در این روند بازنگری شود. سالی دو تا 2.5 درصد به تعداد مشترکان آب تهران اضافه میشود؛ یعنی هر 10 سال 20 درصد به جمعیت تهران افزوده میشود؛ درحالیکه منابع جدیدی برای تأمین آب در تهران نداریم.
سخنگوی شهردار تهران همچنین در این نشست خبری با اشاره به اینکه ما بههیچوجه تراکمفروشی نداریم و یک میلیمتر تراکمفروشی نیز انجام نشده هم گفت: در کمیسیون ماده پنج بر مبنای خواست بخشی از مردم طرحهای موضعی و موضوعی اجرا شده است. در برخی محلات بر مبنای مطالبه چنددههای مردم و مشکلات ناشی از آن و همچنین انجماد در ساخت مسکن در پایتخت، ضعفها و کمبودها جبران خواهد شد. موضع شهرداری تهران به سمت ایجاد شرایط مناسب و عادلانه برای مردم شهر تهران با تأکید بر نقاط جنوبی و مرکزی شهر و تسهیل شرایط ساختوساز است.
این درحالی بود که بهروز شیخرودی، کارشناس اقتصاد شهری، مدتی پیش در واکنش به سخنان شهردار تهران که مدعی شده یک سانتیمتر تراکمفروشی در شهرداری نکرده است، به استناد گزارشهای هزینه و درآمد اسفندماه سال گذشته گفته بود: براساس بودجه مصوب 1401 شهرداری تهران از محل عوارض مازاد بر تراکم باید رقمی بالغ بر هشتهزارو 405 میلیارد تومان منابع کسب میکرد؛ اما براساس گزارش درآمد و هزینه 12ماهه ما شاهد آن هستیم که از محل عوارض مازاد بر تراکم یعنی همان فروش تراکم رقمی بالغ بر 15هزارو 159 میلیارد تومان منابع کسب شده است. این تراکمفروشی 15 هزارمیلیاردی که از اثرات تخفیف تا 40درصدی است، سبب شده تا سهم تراکم در تأمین مالی خزانه شهرداری تهران در سال 1401 به 22 درصد برسد. درحالیکه اعداد و ارقام گزارش درآمد و هزینه شهرداری تهران از تأمین مالی 15هزارو 159 میلیاردتومانی بر پایه تراکم خبر میدهند، زاکانی میآید و ادعا میکند یک سانتیمتر تراکمفروشی ندارد! خوب است آقای شهردار توضیح بدهند این 15 هزار میلیارد تومان اگر از تراکمفروشی به جیب شهرداری نرفته، بابت چه چیزی از مؤدیان شهرداری دریافت شده است!
این کارشناس مالیه و اقتصاد شهری در ادامه با اشاره به نقش تخفیف تا 40درصدی در ارزانفروشی تراکم گفت: فارغ از انکار تراکمفروشی در مدیریت شهری دوره ششم و حتی بازی با کلمات برای تغییر مفهوم شهرفروشی ما در سال 1401 و در دوره زمانی اعمال تخفیف تا 40 درصد در کنار تراکمفروشی با موضوع ارزانفروشی و اعمال تخفیف در عوارض مازاد تراکم یا به نوعی ارزانفروشی در تراکم مواجه هستیم؛ موضوعی که وقتی دو گزارش درآمد و هزینه مهرماه و اسفندماه 1401 را با هم مقایسه کنیم، ابعاد آن روشن میشود. تا پایان مهرماه 1401 یعنی در هفت ماه نخست سال که تخفیف تا 40 درصد وجود نداشت، شهرداری تنها توانسته بود سههزارو 878 میلیارد تومان از محل عوارض مازاد بر تراکم درآمد کسب کند اما با انتشار گزارش درآمد و هزینه اسفندماه 1401 مشخص شد شهرداری در خلال آبان تا پایان اسفندماه 1401 با اعمال تخفیف تا 40 درصد توانسته است از محل عوارض مازاد بر تراکم رقمی بالغ بر 11هزارو 280 میلیارد تومان درآمد کسب کند. مقایسه منابع حاصل از عوارض مازاد تراکم در هفت ماه نخست سال و پنج ماه مربوط به دوره اعمال تخفیف تا 40 درصد نشانگر رونقیافتن عرضه مازاد تراکم در عین ارزانفروشی است. البته احتمالا مدیران شهری دوره ششم ادعا خواهند کرد که تراکم نفروختهاند و اگر ارزان فروختهاند، هدفشان ارزانکردن زندگی در تهران بوده است؛ ادعاهایی که معیار سنجش آنها با واقعیتهای سطح شهر را میتوان در گزارش ماهانه قیمت مسکن منتشرشده از طرف بانک مرکزی و مرکز آمار ایران جستوجو کرد و پی برد که چه کسی راست نمیگوید!
یکی از سؤالات محبوب رسانهها پیگیری خرید اتوبوسهای دستدوم خارجی برای تهران است که این بار سخنگوی شهرداری درخواست کرد که به جای اتوبوس دستدوم خارجی از کلمه اتوبوسهای کمکارکرد استفاده شود. او گفت: ما به دنبال این هستیم که اتوبوسها دارای استاندارد روز باشند و بتوانند در طولانیمدت در تهران تردد کنند. استفاده از تعبیر اتوبوس دستدوم تعبیر درستی نیست. پیشازاین در یکی از برنامههای تلویزیونی دیدیم که درباره اتوبوسهای دستدوم انتقاد میکردند و تعجب کردیم؛ چون ما هنوز هیچ اتوبوسی وارد نکردهایم.
او تأکید کرد: این ظرفیتی است که بخش خصوصی وارد آن میشود و شهرداری مجوز را در اختیار بخش خصوصی قرار میدهد و خود در این زمینه وارد نمیشود. بنا بر مجوزی که به شهرداری تهران برای واردات هزار دستگاه اتوبوس کمکارکرد داده شده، محدودیت منابع مالی نداریم. با توجه به اینکه نیمی از بودجه امسال شهرداری به حملونقل اختصاص یافته، مشکلی برای تأمین اعتبار واردات اتوبوسهای کمکارکرد نداریم. طبیعتا چند کشور و شرکت معتبر میتوانند استانداردهای مدنظر ما را تأمین کنند؛ بنابراین واردات تنها از این شرکتها و کشورهای محدود انجام خواهد شد. سخنگوی شهردار در پاسخ به پرسشی درباره زیست شبانه در تهران هم تأکید کرد تعریف مدیران گذشته از زیست شبانه را قبول ندارد. او توضیح داد: مدیریت شهری این دوره، تعریفی را که در دوره قبل درباره زیست شبانه مطرح شد، قبول ندارد. البته شهر یک موجود زنده است که نیازمند خدماتی است که باید شبانهروزی به مردم ارائه شود. اگر به این معنا باشد که همه ظرفیتهای خدماتی را برای این کار فعال نگه میداریم؛ اما اینکه فرهنگسازی و تشویق به زیست شبانه را داشته باشیم، آسیبهای اجتماعی خاص خود را دارد که آن را دنبال نمیکنیم؛ ولی در تأمین نیازهای شهر بهصورت شبانهروزی مسیر را طی میکنیم.
سخنگوی شهرداری تهران با بیان اینکه بنای شهرداری بر این است که در مسکن اجارهای وارد شود و آورده خود را در مسیر اجارهداری قرار دهد، تأکید کرد: وضعیت مسکن برای مردم تهران بحرانی است. در مواردی شاهد هستیم که برخی افراد ناچار شدند به دلیل افزایش اجارهبها، تهران را ترک کنند که حاصل هدفگذاری دولت قبلی است که میخواستند جمعیت شهر تهران را کاهش دهند. البته برخی افراد و رسانهها همچنان به این موضوع علاقهمند هستند؛ اما کاهش جمعیت به معنی اخراج افراد کمبضاعت نباید باشد. شهرداری به دنبال رفتن به سمت عکس این ماجراست و میخواهیم فضا را برای سکونت شهروندان عادلانه و امکانات آن را فراهم کنیم که در همین راستا اجارهداری مسیر خود را طی میکند و اخبار خوبی در ماههای آینده در این زمینه اعلام خواهد شد.
یکی دیگر از محورهای سؤالات خبرنگاران موضوع نگهداشت شهر تهران بود. گلایه از نظافت معابر و آسفالت خیابانها که درخواستهای پرتکرار شهروندان از شهرداری تهران هم هست و در سامانه 137 معمولا رتبه نخست درخواستهای مردمی را دارد. محمدخانی درباره بحث نگهداشت شهر گفت: نگهداشت شهر یک موضوع جدی و اولویتدار برای مدیران شهری است؛ چراکه مستقیما با رضایتمندی مردم ارتباط دارد. در مقایسه با سال گذشته و سال قبل از آن مسیر رشد و پیشرفت را داشتهایم و گزارشهای مردمی نیز این وضعیت را نشان میدهد؛ اما همچنان با وضعیت ایدئال یک فاصله جدی داریم.
محمدخانی بیان کرد: براساس سامانه ۱۳۷ که لینک آن در سامانه «تهران من» است، تصاویر گرفته میشود و عکس از سوی پیمانکار و مدیریت شهری برای شهروند فرستاده میشود و آن مسئله باید از طرف فرد تماسگیرنده تأیید شود و درواقع قبل و بعد از اتفاق را در سامانه داریم.
سخنگوی شهرداری تهران توضیح داد: درباره آسفالت در سهماهه ابتدایی بیش از ۴۰۰ هزار تن آسفالتریزی داشتیم که این عدد برابر با متوسط هر سال دوره پنجم است. برای اینکه وضعیت آسفالت را بهینه کنیم، هر سال باید ۱۰ درصد اجرای آسفالت در معابر انجام شود و در دوره گذشته این اتفاق نیفتاده و ما یک کمبود در این زمینه داریم. در شبانهروز حدود ۴۵ گروه تراش و روکش آسفالت در تهران با اولویت بزرگراهها و معابر اصلی فعالیت میکنند.