|

رادیکال‌های مجلس در راستای اهداف معترضان کفن‌پوش، بار دیگر صحن علنی را به تسویه‌حساب سیاسی با ظریف تبدیل کردند

توپخانه ای علیه ظریف

در این روزها گویی میدان رزمی ترسیم شده که از یک سو کفن‌پوشان به‌عنوان‌ مردمان عادی معترض در خیابان‌های تهران به نمایشی سیاسی دعوت می‌شوند؛ از سویی دیگر برخی نمایندگان نزدیک به سعید جلیلی و عضو جریان پایداری تریبون‌ مجلس را به تسویه‌حساب سیاسی تبدیل کرده و برخی از امامان جمعه هم به بهانه مذاکرات احتمالی با غرب، دولت را مورد نقد قرار داده و هرگونه مذاکره را ممنوع اعلام می‌کنند.


توپخانه ای علیه ظریف
وحیده کریمی دبیر گروه سیاست روزنامه شرق

در این روزها گویی میدان رزمی ترسیم شده که از یک سو کفن‌پوشان به‌عنوان‌ مردمان عادی معترض در خیابان‌های تهران به نمایشی سیاسی دعوت می‌شوند؛ از سویی دیگر برخی نمایندگان نزدیک به سعید جلیلی و عضو جریان پایداری تریبون‌ مجلس را به تسویه‌حساب سیاسی تبدیل کرده و برخی از امامان جمعه هم به بهانه مذاکرات احتمالی با غرب، دولت را مورد نقد قرار داده و هرگونه مذاکره را ممنوع اعلام می‌کنند. در‌این‌میان صداوسیما هم در مخالفت با مذاکرات احتمالی با آمریکا و پیوستن ایران به گروه اف‌ای‌تی‌اف دست به تولید شده و با هر ترفند رسانه‌ای که شده، سعی در مجاب‌کردن افکار عمومی بابت تقبیح تلاش دولت برای آغاز مذاکرات رفع تحریم‌ها دارد. تلاش برای دوقطبی‌سازی از سوی برخی جریان‌های سیاسی از این عیان‌تر نمی‌شود و‌ همچنین تلاش برای مذاکراتی که در دولت سیزدهم دستاورد بود، در دولت چهاردهم تقبیح می‌شود.

در‌این‌بین حضور مکرر کفن‌پوشان در خیابان‌های تهران، یاد‌آور تصاویری از حضور گروه‌های موسوم به گروه فشار در دهه 80 است؛ هرچند اصولگرایان هم دیگر این تجمعات رادیکال‌ها را گردن نمی‌گیرند و خود منتقد این‌گونه تندروی‌ها هستند اما حرکت نمایشی رادیکال‌ها با فراخوان گسترده و البته استقبال محدود «اما رو به افزایش در مقایسه با گذشته» برای چندمین بار است برای اعتراض به برنامه‌های دولت از‌جمله تعلیق ابلاغ قانون‌ حجاب و فعالیت محمدجواد ظریف در دولت برگزار شده و هر بار هم شعارها تندتر از قبل با دامنه‌ای فراگیرتر از گذشته، تعداد بیشتری از مسئولان عالی‌رتبه را در بر گرفته است، تا جایی که این تجمع‌کنندگان گفتند: «اگر تا ۱۲ بهمن لایحه حجاب تصویب شد که شد، وگرنه از قالیباف به‌عنوان مفسد فی‌الارض شکایت خواهیم کرد و محاکمه خواهد شد».

تجمعاتی که به نظر می‌رسد با خیالی آسوده و بدون نگرانی برگزار می‌شوند و حتی شعارهای تندشان هم ظاهرا موجب تذکری رسمی نمی‌شود.

در چند هفته اخیر، تجمعات کفن‌پوشان و اعتراضات رادیکال‌ها به دولت و به‌ویژه محمدجواد ظریف، معاون راهبردی رئیس‌جمهور، توجه بسیاری را به خود جلب کرده است. درحالی‌که عصر شنبه شاهد تجمعی اندک از معترضان کفن‌پوش در پاستور بودیم، دیروز هم صحن علنی مجلس به محلی برای حملات پیاپی به محمدجواد ظریف تبدیل شد؛ حملاتی از سوی نزدیکان سعید جلیلی در بهارستان که از زمان شروع به کار دولت چهاردهم کلید خورده و به شکلی مداوم تکرار شده است. هرچند واکنش‌ها به اعتراضات کفن‌پوشان و حملات به ظریف متفاوت بوده است. غلامعلی جعفرزاده ایمن‌آبادی، نماینده ادوار مجلس، درباره اظهارات اخیر ظریف و تجمع کفن‌پوشان اظهار کرد که این تجمعات غیرقانونی است و باید بر نحوه تأمین بودجه این تجمعات نظارت شود. همچنین روزنامه جوان در یادداشتی با عنوان «ظریف، جنجال عملکرد، جنجال جایگاه» به انتقادات درباره حضور ظریف در دولت و در جایگاه معاون راهبردی رئیس‌جمهور پرداخته است.

 نمی‌توان آزادی بیان را از کسی سلب کرد

علی مطهری هم در واکنشی متفاوت به ایرنا گفته است: به هر حال نمی‌توان آزادی بیان را از کسی سلب کرد و این یک پدیده مثبت است که افراد و گروه‌ها بتوانند شعار بدهند و حرف‌های‌شان را بزنند. البته مخالفان این گروه نیز باید این فرصت را داشته باشند که بتوانند پاسخ دهند.

نایب‌رئیس مجلس دهم تأکید کرد: ممکن است برخی از نظرات و اظهارات مطرح‌شده در تجمع دیروز تند باشند، اما به هر حال این افراد هم بخشی از جامعه ما هستند و باید از آزادی بیان برخوردار باشند. به نظر من هیچ اشکالی ندارد. در مقابل، کسانی که با نظرات این افراد مخالف هستند، هم باید فرصت داشته باشند تا پاسخ دهند. به اعتقاد من، سرکوب‌کردن نظرات و دیدگاه افراد، راه‌حل درستی نیست.

این افراد اصلا اعتقادی به حل مشکلات کشور ندارند

محمود واعظی هم با غیر‌قانونی دانستن چنین تجمعاتی، با تأکید بر اینکه اگر کسی منطق و استدلال قوی برای نظرات و عقایدش داشته باشد، در کف خیابان به این حربه‌ها و تنش‌آفرینی‌ها متوسل نمی‌شود، گفت: این افراد و گروه‌ها اگر با چیزی مخالف هستند، بهتر است از مسیر قانونی مانند استفاده از رأی مردم در انتخابات یا بیان نظرات خود در تریبون‌های رسمی مانند صداوسیما و رسانه‌های جمعی هدف و خواسته خود را به صورت قانونی، منطقی و محترمانه پیگیری کنند. واعظی تأکید کرد: البته معتقدم این افراد اصلا اعتقادی به حل مشکلات کشور ندارند و از گذشته هم با تندروی و رفتارهای خشونت‌آمیز در کف خیابان و برگزاری تجمعات غیرقانونی مانع می‌شدند که مشکلات کشور از طریق گفت‌وگو و مذاکره حل‌وفصل شود و سوابق این‌گونه رفتارها و اعتراضات خیابانی کفن‌پوشانه مسبوق به سابقه است.

عباس سلیمی‌نمین، فعال اصولگرا، هم در مخالفت با این تجمعات و‌ اعتراض‌ها نوشت: «باید دست‌اندرکاران محترم تمهیداتی برای پیشگیری از برگزاری این تجمعات غیرقانونی بیندیشند ولی فراموش نکنیم اینها از خدا می‌خواهند که دو نفرشان دستگیر شوند، پس بهتر است به این مطالبه دامن نزنیم که وزارت کشور آنها را دستگیر کند. دو نفر آمده‌اند و شعاری داده‌اند و رفته‌اند».

هرچند جنجال رادیکال‌ها به‌ویژه در مجلس در برخی موارد در حد یک اعتراض باقی مانده اما گاهی هم شاهد همراهی رئیس مجلس با این اقلیت پرسروصدا بوده‌ایم که باعث نقد جدی به قالیباف هم بوده. برای نمونه دیروز که بهارستان به میدان‌ جنگی می‌مانست که حملات بی‌امان نمایندگان نزدیک به سعید جلیلی به محمدجواد ظریف قطع نمی‌شد، رئیس مجلس هم با انتقاد تلویحی از اظهارات ظریف درباره سعید جلیلی در جریان مصاحبه با فرید زکریا گفت: افرادی که به نحوی کارگزار نظام محسوب می‌شوند، باید در اظهارنظرهای خود دقت کنند تا پیامی که به دشمن منتقل می‌شود، منافع ملی را به خطر نیندازد.

چارچوب مواضع سیاست خارجی ایران را سیاست‌های رهبر حکیم انقلاب تعیین می‌کنند

او تأکید کرد: طرح مسائل و اختلافات داخلی در محیط‌های بین‌المللی تضعیف یکپارچگی ملت ایران در برابر دشمنان خارجی محسوب می‌شود و برداشت موضع ضعف از نظام مقتدر ایران باعث خطای محاسباتی رئیس‌جمهور جدید آمریکا و افزایش فشارهای اقتصادی بیشتر بر کشور می‌شود.

قالیباف همچنین در مخالفت با مذاکرات آتی، متذکر شد: همان‌گونه که انتخاب همین رویه در دوره قبل نه‌تنها هیچ گشایشی در پی نداشت، بلکه منجر به خروج آمریکا از برجام و ترور شخصیت عزیز ملی ما شهید سلیمانی شد.

رئیس مجلس شورای اسلامی در نهایت از لغو تحریم‌ها حمایت ضمنی کرد و گفت: هرچند همگان می‌دانند که مواضع جمهوری اسلامی ایران در موضع سیاست خارجی در چارچوب سیاست‌هایی که رهبر حکیم انقلاب تعیین می‌کنند، از طرف وزارت امور خارجه اعلام می‌شود و پیگیری می‌شود و مسئولیت نهایی بر‌عهده وزیر محترم امور خارجه است و او نیز مکلف است درباره عملکرد خود با رعایت قانون اقدام راهبردی که انتفاع اقتصادی و لغو عملی تحریم‌ها را تضمین کرده است، به مجلس و مردم پاسخ‌گو باشد.

 اف بر این‌همه غرب‌گدایی و آمریکا‌پرستی

احمد راستینه، دیگر نماینده نزدیک به سعید جلیلی و جریان رادیکال مجلس، در جلسه علنی دیروز مجلس شورای اسلامی طی تذکر شفاهی، گفت: مقام معظم رهبری فرمودند بنده شرمنده جوانان بی‌کارم و امروز هم از بی‌عملگی مسئولان در اعتماد به فعالان اقتصادی داخل و رفع مشکلات آنها اظهار شرمندگی کردند. این شرمندگی هم در دورانی مطرح می‌شود که جریانی این بار دلخوش به رفتن بایدن و آمدن ترامپ قاتل است. آن روز تولید داخل، آبگوشت بزباش بود و امروز ترامپ قاتل، فرصت نجات و صلح است. اف بر این‌همه غرب‌گدایی و آمریکاپرستی.

سخنگوی کمیسیون فرهنگی مجلس در نقد سخنان ظریف در‌باره سعید جلیلی اظهار کرد: تأیید بی‌عفتی و برهنگی در کلام ظریف و انتصاب آن به رهبر نظام و طرح جنگ در صورت رأی‌نیاوردن پزشکیان، جز خیانت به ملت و نشانه‌گرفتن انسجام ملی چیست؟

راستینه ادامه داد: آقای اژه‌ای! ریاست قوه قضائیه، مجلس درخواست ابطال حکم ظریف را خواسته است. آیا آقای ظریف مصونیت آهنین دارد؟ فراتر از هر مصلحتی اجرای قانون است.

او متذکر شد: آقای پزشکیان! یادمان هست که در انتخابات بر اجرای قانون اصرار داشتید. ۱۳۰ نماینده مجلس راهکارهای اقتصادی اجرای قانون برنامه هفتم را به شما ارائه دادند که نه‌تنها به آن توجه نشد، بلکه با سیاست‌های بانک جهانی همراه شدید و ارز ظرف سه ماه ۴۰ هزار تومان افزایش یافت و مردم مظلوم معیشتشان تنگ‌تر شد.

این نماینده مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: چرا اجرای قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز را پیگیری نمی‌کنید؟ چرا سرنوشت ملت را به بازار قاچاق و سوداگری ارز و طلا سپرده‌اید؟‌

شعار وفاق، نفاق‌آلود است

علی خضریان دیگر نماینده عضو جریان پایداری و از نزدیکان سعید جلیلی در مجلس شورای اسلامی طی تذکر شفاهی، گفت: من در ابتدا جا دارد یک تشکر ویژه از جناب آقای دکتر ظریف کنم که نهان راهبردی دولت وفاق را عیان کرد. اگر قرار بود ما مدت‌ها تلاش می‌کردیم تا نفاق وفاق را علنی می‌کردیم، به اندازه آقای دکتر ظریف نمی‌توانستیم این کار را کنیم.

او بیان کرد: حتما از ظریف باید تشکر کرد که آن‌ چیزی را که در کف میدان دارد برای نیروهای انقلاب رقم می‌خورد به نام وفاق و بچه‌های انقلاب را در کشور و در مسئولیت‌ها سر می‌برند، نشان داد. هرچقدر ما می‌خواستیم فریاد بزنیم، به این اندازه نمی‌توانستیم این موضوع را نشان دهیم. الحمدالله آقای ظریف این نهان نفاق‌آلود شعار وفاق را در مجامع جهانی نشان داد و فریاد زد.

نزدیک به ۴۰ روز است کمیسیون امنیت ملی به شما نامه زده‌

محمد منان ‌رئیسی، نماینده قم، هم در راستای سخنان هم‌فکرانش در بهارستان تعلیق ابلاغ قانون‌ حجاب را بهانه حمله به سران قوا قرار داد و‌ در تذکری گفت: خطاب من به سران قواست که می‌دانم همگی یا از بستگان درجه‌یک یا درجه‌دو در خانواده خود شهید تقدیم انقلاب کردند؛ بزرگواران! از ما هیچی، از امت حزب‌الله هم هیچی، از شهدای خانواده‌های خودتان به خاطر این وضعیت حجاب خجالت نمی‌کشید؟ این وضعی است که برای ما شما درست کردید؟ به گزارش انتخاب، رئیس ستاد جلیلی در انتخابات ریاست‌جمهوری اخیر افزود: آقای اژه‌ای! دو ماه قبل پیش شما آمدم و گفتم وضعیت آقای ظریف را جمع کنید، گفتی وظیفه من نیست، مجلس ورود کند. نزدیک به ۴۰ روز است کمیسیون امنیت ملی به شما نامه زده، با رئیس قوه مقننه صحبت می‌کنیم می‌گوید قوه قضائیه، به قوه قضائیه می‌گوییم می‌گوید قوه مقننه!

رئیسی در ادامه حملاتش به ظریف مدعی شد: قانون رسمی مملکت دارد نقض می‌شود. آقای غیرقانونی در اجلاس خارج از کشور وقیحانه حکم مسلم خدا را به سخره گرفته و می‌گوید در خیابان‌های تهران زنان برهنه دارند راه می‌روند، این مسیر درست است. تو غلط ‌کردی که گفتی مسیر درست است، تو کی هستی که بگویی این مسیر درست است؟ بیجا کردی!

قوه‌قضائیه؛ نامه‌ای دریافت نکردیم

البته بعد از اینکه خبری در فضای مجازی از نامه ۱۵۴ نماینده مجلس با موضوع «درخواست اجرای بدون تبعیض قانون نحوه انتصاب اشخاص حساس درباره همه مصادیق آن» خطاب به رئیس قوه قضائیه منتشر شد.، قوه قضائیه در‌این‌باره اعلام کرد: «تاکنون هیچ نامه‌ای اعم از نامه دست‌نویس و یا نامه دیگری از مبادی رسمی مجلس به قوه قضائیه واصل نشده است. همچنین در خبرهای منتشرشده در فضای مجازی تا این لحظه مشخص نیست امضاکنندگان نامه خطاب به رئیس قوه قضائیه چه کسانی هستند».

اگر به‌جای حضرت‌عالی، آقای محسنی اژه‌ای آنجا نشسته بود، من تذکرم را بهتر می‌دادم

وقتی همه چهره‌های تندرو در حمله به دولت و ظریف صف شده باشند، مگر می‌شود رسایی سکوت کند؟ بنابراین حمید رسایی، چهره شاخص جریان پایداری در مجلس، هم برای حمله به ظریف پشت تریبون رفت و گفت: تمام توان دولت به‌جای حل مسائل اقتصادی و معیشتی این شده که ظریف را در یک جایگاه غیرقانونی نگه دارد! او افزود: تذکر من ماده ۲۲ بند ۱۱ و مربوط به جلسه و شأن مجلس است، من چاره‌ای ندارم جای دیگری نمی‌شود این تذکر را داد. اگر به‌جای حضرت‌عالی، آقای محسنی‌اژه‌ای آنجا نشسته بود من تذکرم را بهتر می‌دادم.‌ رسایی افزود: ما از وزیر خارجه سؤال کردیم، می‌گوید دست من هم نیست! تکلیف چیست؟

محمدباقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی، در پاسخ به تذکر این نماینده تهران، از معاونت نظارت مجلس خواست‌ موضوع را پیگیری کند و دیوان عدالت اداری و سازمان بازرسی نیز به این موضوع رسیدگی کنند.

دولت کسی را ظریفانه این طرف آن طرف می‌فرستد

علیرضا سلیمی، نماینده تهران و عضو هیئت‌رئیسه مجلس شورای اسلامی، در همین راستا گفت: دولت دست رو دست گذاشته به‌جای اینکه آیین‌نامه‌های برنامه هفتم توسعه را تصویب کند، دنبال این است که کسی را ظریفانه این طرف آن طرف بفرستد و بر‌خلاف مصالح ملی در به اصطلاح مجامع بین‌المللی شروع به صحبت‌کردن بکند. او افزود: من خواهش می‌کنم دولت به‌جای این کارها، حاشیه‌سازی را کنار بگذارد و به اصل کار مردم بچسبد.

همه این حملات در‌حالی است که وب‌سایت حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب در خبر بازدید رئیس‌جمهوری و اعضای کابینه از نمایشگاه «پیشگامان پیشرفت»، سمت ظریف را که همراه پزشکیان بود، «معاون راهبردی رئیس‌جمهور» قید کرده است؛ بنابراین نباید مرعوب این حملات شد. به‌ویژه همه آنچه دیروز از تریبون رسمی مجلس پخش شد، صدای همان اقلیت رادیکال مخالف دولت بود که هنوز زخم شکست در انتخابات را با خود دارد. بنابراین دولت باید در راستای تحقق منافع ملی در مقابل طرفداران طرح خو تحریمی و قطع ارتباط با دنیا بایستد که برخی از این افراد دل در گرو منافع کاسبان تحریم دارند و با رفع تحریم‌ها منافع شخصی‌شان به خطر  خواهد افتاد.