در صحن شورا درخواست شفافیت سفرهای خارجی شهردار و اتوبوسهای برقی مطرح شد
سریال دنبالهدار سؤال از شهردار
وعدههای اتوبوسی شهرداری تهران تاکنون محقق نشده است. درحالیکه قرار بود در انتهای سال 1401 تهران پنجهزارو 500 اتوبوس فعال داشته باشد، در ماههای پایانی عمر مدیریت ششم هنوز تعداد اتوبوسهای فعال تهران به دوهزارو 500 اتوبوس نرسیده و شهرداری تهران دلیل آن را بدعهدی سازندگان داخلی میداند، اما روز گذشته در صحن شورای شهر تهران مشخص شد خبری از 110 اتوبوس برقی در گمرک نیست و تنها 10 اتوبوس برقی در گمرک تهران است و مدیران شهری خوشبین هستند که صد اتوبوس دیگر تا نیمه آبان به گمرک برسد.
نورا حسینی: وعدههای اتوبوسی شهرداری تهران تاکنون محقق نشده است. درحالیکه قرار بود در انتهای سال 1401 تهران پنجهزارو 500 اتوبوس فعال داشته باشد، در ماههای پایانی عمر مدیریت ششم هنوز تعداد اتوبوسهای فعال تهران به دوهزارو 500 اتوبوس نرسیده و شهرداری تهران دلیل آن را بدعهدی سازندگان داخلی میداند، اما روز گذشته در صحن شورای شهر تهران مشخص شد خبری از 110 اتوبوس برقی در گمرک نیست و تنها 10 اتوبوس برقی در گمرک تهران است و مدیران شهری خوشبین هستند که صد اتوبوس دیگر تا نیمه آبان به گمرک برسد.
این در حالی است که 18 شهریورماه معاون حملونقل ترافیک در حاشیه صحن علنی شورا به خبرنگار روابطعمومی شهرداری اعلام کرد که 110 دستگاه اتوبوس برقی به گمرک تهران نزدیک شده و 30 دستگاه آن بارگیری شده و 25 روز دیگر این 110 اتوبوس به کشور میرسد.
مهدی چمران، رئیس شورای شهر تهران، روز گذشته در حاشیه جلسه شورا درباره حواشی پیشآمده مبنی بر بارگیری اتوبوسها در گمرک و تکذیب آن از طرف گمرک گفت: اتوبوسهایی که آمده، هنوز بارگیری نشده و در گمرک هستند، بهایندلیل که این اتوبوسها به نام شهرداری وارد نشده، چراکه وظیفه شهرداری خرید اتوبوس نیست، بلکه این کار از طرف شرکت واحد و چند شرکت دیگر که بانک شهر هم یکی از آنهاست، انجام میشود.
به گفته چمران اتوبوسهایی که در گمرک هستند، به نام شهرداری نیستند، ازاینرو برای ترخیص هرچه زودتر این اتوبوسها از گمرک، اسناد مورد نیاز ارائه شده است. شاید برخی نمیخواهند که مردم تهران بهراحتی سوار مترو یا اتوبوس شود که تا این اندازه موضوع ترخیص به طول میانجامد، که امیدوارم اینگونه نباشد. او در پاسخ به این سؤال که آیا وزارت کشور قصد ورود به این مسئله را ندارد، توضیح داد: وزارت کشور هم مسائل و گرفتاریهای خود را دارد. دادن اختیار و
خودکفا کردن شهرداریها و شورا ازاینرو بوده که دیگر وزارت کشور به هر مسئلهای ورود نکند، البته در صورت نیاز از آنها کمک خواهیم گرفت.
چمران تنها عضو شورا نبود که به انکار وجود اتوبوسهای برقی در گمرک واکنش نشان داد. حبیب کاشانی، خزانهدار شورای شهر تهران هم درباره انتشار اطلاعات مربوط به ورود اتوبوسهای جدید به گمرک و برخی نقلقولها از طرف شورای شهر تهران در اذهان عمومی، گلایه کرد.
او از اختلاف نظرها میان گمرک و سخنگوی شورای شهر گلایه کرد. او به مصاحبه چند روز قبل علیرضا نادعلی، سخنگوی شورای شهر، اشاره کرد که طی آن اعلام شده بود تعدادی اتوبوس از طریق گمرک شهید رجایی وارد کشور شدهاند، اما به گفته کاشانی گمرک دو، سه روز پیش در بیانیهای اعلام کرد که چنین اتوبوسهایی اصلا وجود ندارند و ادعای مطرحشده را کذب دانست.
کاشانی با انتقاد از اینکه این اختلافات، شورای شهر را در معرض اتهام نشر اطلاعات نادرست قرار میدهد، گفت: چرا شورای شهر باید دروغگو جلوه کند؟ روابطعمومی شهرداری اگر در تهران هستند، به جای رکورد زدن در سفرهای خارجی، گزارشی جامع و مستند از ورود اتوبوسها ارائه کنند تا این سوءتفاهم برطرف شود. اگر گمرک اشتباه کرده، عذرخواهی کند و اگر ما اشتباهی کردهایم، آمادهایم که از مردم عذرخواهی کنیم.
اما مهدی علیزاده، مدیرعامل شرکت واحد، به رسانهها این امیدواری را داد که تا آبانماه 110 اتوبوس به تهران میرسند. او با اشاره به اینکه ۱۱۰ دستگاه اتوبوس برقی در مرحله اول وارد تهران میشود، گفت: ۱۰ اتوبوس برقی از پارت اول وارد گمرک شده است اما به نام شهرداری تهران نیست و شرکتی در حال ترخیص است و این اتوبوسها برای شهرداری تهران است.
او درباره زمان متفاوت ورود اتوبوسهای چینی با تأکید بر اینکه ما هر روز پیگیری میکنیم که اتوبوسها بدون تأخیر وارد شود و براساس قولی که چینیها میدهند، ما هم آنها را برای مردم بیان میکنیم، درباره دلیل بدقولی خودروسازان داخلی نیز اظهار کرد: در بحث تعهدات مالی به قولهای خود عمل کردیم؛ اما سرعت تولید کم است و بعد از سالها شروع به ساخت اتوبوس کردند.
پنجمین سؤال از شهردار تهران
در این جلسه پنجمین سؤال از شهردار تهران مطرح شد. شهردار تهران با وجود گذشت وقت قانونی هنوز برای پاسخ به سؤال چهارم که از سوی سوده نجفی درباره پروژههای مسکنسازی مطرح شده بود، به صحن شورای شهر نیامده. علیرضا زاکانی میگوید آمادگی پاسخگویی را دارد اما چمران به او گفته روند طرح سؤال طی نشده است. روز گذشته جعفر تشکریهاشمی، رئیس کمیسیون عمران و حملونقل شورای شهر تهران، پنجمین سؤال رسمی از شهردار تهران را مبنی بر رفع ابهامات واگذاری و بهرهبرداری از تاکسی ونهای واگذارشده کلید زد. او یادآوری کرد: سه جلسه گذشته، گزارشی درباره ونها ارائه دادم اما متأسفانه پس از آن گزارش، هیچ پاسخ قانعکنندهای از سوی شهرداری تهران به بنده داده نشد. از آنجایی که توضیحات مدیرعامل سازمان تاکسیرانی نیز ناکافی بود و پس از آن نیز گزارشی از سوی شهرداری تهران درباره گزارش بنده ارائه نشد؛ براساساین بهعنوان عضو شورای شهر و برای اجرای نقش نظارتی خود و برای صیانت از حقوق شهروندان سؤال خود از شهردار تهران را با موضوع درخواست توضیح درباره ابهامات مربوط به واگذاری و بهرهبرداری از خودروهای تاکسی ون واگذارشده از سوی وزارت کشور مطرح و تقدیم هیئترئیسه شورای شهر تهران میکنم.
رئیس کمیسیون عمران و حملونقل شورای شهر تهران تصریح کرد: همانگونه که مستحضرید، وزارت کشور در سال ۱۴۰۱ اقدام به توزیع سهمیه پنج هزار دستگاه ون بین شهرداریهای کشور کرد که میزان مشارکت شهرداریها ۳۰ درصد و سهم مشارکت وزارت کشور ۷۰ درصد در نظر گرفته شده بود. براساس مکاتبات انجامشده ازجمله مکاتبه شماره ۴۳۲۷۸ مورخ ۱۴۰۱/۸/۱۱ تعداد ون در نظر گرفتهشده برای شهرداری تهران ۶۳۰ دستگاه بوده است. متأسفانه با وجود گذشت حدود دو سال از زمان واگذاری ونها و رونمایی آنها از سوی شهردار تهران در سیزدهمین برنامه «شنبه امید و افتخار» 28 آبان سال 1401 و با وجود واریز کامل و حتی بیش از حد نیاز سهم شهرداری تهران در موعد مقرر، تنها ۲۵۲ دستگاه ون به شهرداری تهران تحویل داده شده و خودروهای تحویلدادهشده نیز در شبکه حملونقل عمومی پایتخت مورد بهرهبرداری قرار نگرفته یا مورد بهرهبرداری غیر اصولی قرار گرفتهاند. موضوع واگذاری و بهرهبرداری از این ناوگان دو بار به شهردار تهران تذکر داده شده ولی متأسفانه منجر به اصلاح رویهها و انجام اقدامات اصلاحی و اجرائی لازم نشده است. به گفته تشکریهاشمی قیمت هر دستگاه ون براساس ماده ۴ قرارداد بین وزارت شرکت خودروساز برابر با یکمیلیاردو 20 میلیون تومان بوده است و براساساین، سهم ۳۰درصدی شهرداری تهران برای ۶۳۰ دستگاه حدود ۱۹۳ میلیارد تومان میشود، توجیه سازمان شهرداریها و دهیاریهای کشور برای درخواست واریز مبلغ ۲۷۷ میلیارد تومان و دلیل پذیرش این موضوع از طرف شهرداری چه بوده است؟
با توجه به اینکه مبلغ واریزشده از سوی شهرداری تهران حدود ۲۷۷ میلیارد تومان بوده و همچنین سهم شهرداری تهران بابت ۲۵۲ دستگاه ون تحویل گرفتهشده حدود ۷۷ میلیارد تومان است و عملا واریز ۲۰۰ میلیارد تومان اضافه موجب عدمالنفع شهرداری از سرمایه خود در طول دو سال گذشته شده است، چه اقدامات قانونی و حقوقی برای عودت مبلغ اضافه واریزی و خسارتهای مترتب بر آن انجام شده است؟
تشکریهاشمی تأکید کرد: علت اینکه ناوگان ون مورد بحث از طریق ترک تشریفات قانونی و بدون انعقاد قرارداد و حتى بدون تعریف رابطه مالی مشخص به دو شرکت اشارهشده شرکت گسترش فناوری کاشان تجارت و شرکت تجارت الکترونیک پارس به شهروند واگذار شده، چه بوده است؟ میزان درآمدها و هزینههای ناوگان تاکسی ون مورد بحث و تعداد مسافر جابهجا شده با این ناوگان در طی دو سال از واگذاری، چقدر بوده است و این فعالیتهای هرچند اندک تحت نظر چه واحدی از واحدهای شهرداری انجام شده؟
ارائه گزارش شفاف سفرهای خارجی شهرداری
در جلسه روز گذشته همچنین مهدی اقراریان، رئیس کمیته نظارت شورای شهر تهران، با تأکید بر ضرورت رعایت قوانین و مقررات، از شهرداری تهران خواست گزارش و مستندات سفرهای خارجی و مرخصیهای شهردار تهران را به شورا ارائه دهد.
او خطاب به شهردار تهران، بر لزوم شفافیت در سفرهای خارجی شهرداری و مرخصیهای شهردار تهران تأکید کرد و گفت: با توجه به وظایف نظارتی اعضای شورا نظر به قوانین و مقررات مرخصی و مأموریت خارج از کشور شهرداران، شهردار تهران ضمن ارائه فهرستی از مرخصیها و سفرهای خارجی خود با تاریخ دقیق و در سفرهای خارجی تاریخ دقیق رفتوبرگشت و کشورهای مقصد سفر، لطفا مستندات قانونی بهمنظور اخذ مجوز درباره هریک از مرخصیها و سفرها را در پیوست این تذکر با قید فوریت ارسال کنند. او در تذکر دیگری خاطرنشان کرد: بهتازگی آقای عبدالمطهر محمدخانی مکاتبهای را با شورا انجام دادهاند و در این نامه، به موضوع سفرهای خارجی پرداخته و گلایهمند از این وضعیت هستند که چرا وزارت کشور و وزارت خارجه درباره سفرهای خارجی شهرداری و دریافت مستندات آن ورود کردهاند. امیدوارم دوستان و برادران ما در مجموعه شهرداری تهران در چارچوب قوانین و مقررات و ضوابط تمکین کنند و تلاش نکنند با رایزنی با مجموعههای مختلف، قوانین و مقررات را به نسبت خودشان براساس نکاتی که مدنظرشان هست، دنبال کنند.
حبیب کاشانی، خزانهدار شورای شهر تهران هم در بخشی از سخنان خود ضمن اشاره به درخواست پیشین شورا درباره هزینه سفرهای خارجی شهرداری تهران گفت: نامهای نوشتیم و گزارش جامعی از میزان هزینهکرد سفرهای خارجی در بودجه سال ۱۴۰۰ درخواست کردیم. همچنین خواسته بودیم تعداد سفرها، افراد اعزامی و جزئیات هزینهها از سال ۱۴۰۳ مشخص شود. اکنون بیش از سه ماه از آن تاریخ میگذرد؛ اما هنوز هیچ پاسخی دریافت نکردهایم.
کاشانی تأکید کرد که بیپاسخماندن چنین درخواستهایی موجب تشدید ابهام در افکار عمومی میشود و شفافیت را تحتالشعاع قرار میدهد. او ادامه داد: دوستان روابطعمومی شهرداری اگر در تهران هستند، چون عمدتا دنبال شکستن رکورد مارکوپولو هستند و در سفر هستند، اگر احیانا در تهران هستند، گزارش جامع و صحیح به شورا بدهند.
اعضای شورای شهر تهران با برگزاری مجمع فوقالعاده شرکت واحد اتوبوسرانی به بررسی گزارش حسابرس برای وضعیت مالی ۱۴۰۲ شرکت واحد اتوبوسرانی پرداختند و ناصر امانی بعد از استماع گزارش حسابرس با تأکید بر تکرار بندهای تکلیفی در گزارشهای حسابرس گفت: حسابرس درباره نوع قراردادهای شرکت واحد با خودروسازان ایراداتی وارد کرده که نیاز به توضیح دارد که قراردادها با خودروسازان برای تأمین اتوبوس چرا اینگونه است؟
او با بیان اینکه ما به افزایش سرمایه شرکت برای خروج از ورشکستگی رأی دادیم، اما حسابرس به عدم ثبت سرمایه تأکید کرده، افزود: اگر قرار است ما اینجا وقت بگذاریم و افزایش سرمایه را در مجمع تصویب کنیم اما لحاظ نکنند، بیفایده است و در این مدت پنج بار اعضای هیئتمدیره اتوبوسرانی تغییر کردند و سؤال است که چرا این اتفاق رخ میدهد؟
حبیب کاشانی، دیگر عضو شورای شهر تهران نیز با بیان اینکه شرکت واحد اتوبوسرانی باید ظرف مدت یک ماه با ایجاد کارگروهی برای حل مشکلات حساب فیمابین با دیگر شرکتهای شهرداری و امور مالیاتی اقدام کند، گفت: باید برای اسناد مالکیت بیش از ۱۹۰ دستگاه اتوبوس و برقراری بیمه بدنه اتوبوسها اقدام کند و دقت داشته باشید که گزارشهای اتوبوسرانی نگرانکننده است و در غیراینصورت در سالهای بعد برای اتوبوسرانی مشکلات حقوقی ایجاد میشود. محمد آخوندی نیز با تأکید بر دریافت اسناد مالکیت زمینهای واگذارشده، گفت: درحالحاضر باید مصوبهای داشته باشیم که براساسآن مدتزمان فعالیت شرکت واحد اتوبوسرانی براساس اساسنامه به مدت هشت سال تمدید شود. پس از بررسی اعضای شورای شهر تهران، فعالیت هشتساله شرکت واحد اتوبوسرانی با رأی اکثریت تصویب شد. در ادامه محمدحسین نوروزی، بازرس ویژه اتوبوسرانی نیز با تأکید بر اینکه در منابع داخلی ۶۶ درصد و در اهداف کمّی ۶۸ درصد انحراف بودجه داشتیم، گفت: در تأمین منابع شاهد عقبماندگی هستیم.
تشکریهاشمی، عضو شورای شهر تهران هم تأکید کرد: بخش زیادی از ایرادات شکلی است و باید در ثبت اسناد دقت لازم را داشته باشند و نباید تبدیل به بند گزارش حسابرس شوند.
او با بیان اینکه در بخش درآمدها ۳۴ درصد فقط جذب شده و تفاوت فاحش بین مصوبات شورا و اقدامات شهرداری تهران است، گفت: دوستان شهرداری اگر بودجه را لازم نمیدانند، لایحه نیاورید؛ چراکه بودجه مصوب ما اجرا نمیشود.
مهدی علیزاده، مدیرعامل شرکت واحد اتوبوسرانی تهران هم با حضور در صحن شورای شهر تهران با بیان اینکه عمده تکالیف مربوط به سالهای گذشته بود، گفت: از سال 1383 تا ۱۴۰۱ املاکی در جاجرود داشتیم که فاقد اسناد بود و مصوبه شورای تأمین اخذ شد و اجاره معوق را پرداخت کردیم و قرارداد را براساس مصوبه شورای تأمین، تمدید کردیم.
او همچنین در ادامه درباره قراردادش با خودروسازان داخلی با تأکید بر اینکه به دلیل اختلافات، ملکی در اختیار ایرانخودرو قرار نگرفت و در حال رایزنی با ایرانخودرو دیزل هستند و این بند حسابرسی برای سازمان اتوبوسرانی نیست و باید از گزارش حسابرسی این شرکت خارج شود. مدیرعامل شرکت واحد اتوبوسرانی تهران افزود: برای اولین بار سند تک برگ 9 هزار متر از سامانه پنج و ۱۲۶ هزار متر مربع سامانه شماره سه و ۲۵ هزار متر مربع ساختمان مرکزی اخذ شد. مهدی چمران نیز تأکید کرد که شهرداری تهران و خودروساز باید اختلافات خود را رفع کنند.
نهایتا اعضای شورای شهر تهران گزارش حسابرس برای سال مالی ۱۴۰۲ شرکت واحد اتوبوسرانی را تأیید کردند.