|

کاش آینده‌نگر‌ بودی علیرضا

عبدالقادر خوسانوف برای علاقه‌مندان به فوتبال در ایران چهره چندان شناخته‌شده‌ای نیست؛ حداقل تا‌به‌الان نبوده. ولی از حالا به بعد که قرار است در ترکیب احتمالی تیم منچسترسیتی آن‌هم تحت هدایت پپ گواردیولا به میدان برود، بیشتر شناخته خواهد شد.

کاش آینده‌نگر‌ بودی علیرضا

عبدالقادر خوسانوف برای علاقه‌مندان به فوتبال در ایران چهره چندان شناخته‌شده‌ای نیست؛ حداقل تا‌به‌الان نبوده. ولی از حالا به بعد که قرار است در ترکیب احتمالی تیم منچسترسیتی آن‌هم تحت هدایت پپ گواردیولا به میدان برود، بیشتر شناخته خواهد شد.

 

بسیاری از وسواس پپ گواردیولا برای انتخاب بازیکن، خاصه که مدافع میانی باشد، خبر دارند. اتفاقا به همین دلیل است که خوسانوف این روزها بیشتر زیر ذره‌بین رفته است. این ماجرا دو قسمت عجیب دارد: اول اینکه پپ دست روی بازیکنی گذاشته که اهل ازبکستان است و دیگر اینکه حاضر شده برایش 40 میلیون یورو هزینه کند. اینکه چرا انتخاب بازیکنی از ازبکستان عجیب به نظر می‌رسد، به واسطه قدرت تیم ملی این کشور است که در سال‌های گذشته چندان مدعی نشان نداده.

 

از طرفی اینکه چرا 40 میلیون یورو هزینه برای او هم عجیب است، دقیقا به این دلیل است که ارزش او در سایت تخصصی ترنسفر‌مارکت فقط 12 میلیون یورو قید شده و او مشخصا با رقم بسیار بالایی‌ لانس فرانسه را به مقصد تیم مدعی قهرمانی در لیگ برتر انگلیس ترک کرده است. حالا اینکه چرا چنین موضوعی باید برای علاقه‌مندان به فوتبال در ایران جالب و عجیب باشد، مربوط به کری‌خوانی سال گذشته علیرضا جهانبخش، کاپیتان تیم ملی فوتبال ایران، برای ازبک‌ها بود.

 

البته‌ علیرضا شروع‌کننده چنین داستانی نبود و در قامت کاپیتان تیم ملی فقط سعی کرده پاسخ حرف‌های جلال‌الدین ماشاریپوف را بدهد که تلاش کرده بود در آن برهه، ارزش کار لژیونرهای ایران را پایین بیاورد. مهرماه سال گذشته، تیم ملی ایران و ازبکستان قرار بود در چارچوب هفته سوم مرحله نهایی انتخابی جام جهانی در ورزشگاه بنیادکار تاشکند به مصاف هم بروند که ماشاریپوف در کنفرانس خبری قبل از بازی، در واکنش به این سؤال که «ایران لژیونر‌های زیادی در امارات دارد و مهدی طارمی نیز جزء بازیکنان ذخیره اینتر محسوب می‌شود.

 

تیم ملی ایران اسکواد قوی‌تری دارد یا ازبکستان؟» پاسخی داد که به کاپیتان تیم ملی برخورد. او گفت: «بازیکنان ایرانی هم خیلی قوی هستند، اما فکر می‌کنم بازیکنانی که به مسابقات امارات رفتند برای فوتبال نرفته‌اند. همه این را می‌فهمند. ما الان تیم خیلی خوبی داریم...». اشاره او به حضور پرتعداد لژیونرهای ایرانی در لیگ‌های عربی بود که به زعم ماشاریپوف از سطح اول فوتبال فاصله گرفته و برای پول، چنین لیگ‌هایی را انتخاب کرده بودند. آن بازی بدون گل مساوی شد، ولی علیرضا جهانبخش، کاپیتان تیم ملی فوتبال ایران، فراموش نکرد پس از بازی جواب کری‌خوانی ازبک‌ها را بدهد.

 

او گفت: «من شنیدم که بازیکنان ازبکستان قبل از بازی درباره شرایط بازیکنان ما صحبت کردند. فکر می‌کنم با تمام احترام، اختلاف بین بازیکنان ما و ازبک خیلی ‌زیاد است؛ هم از نظر تیم ملی و هم وضعیت شخصی بازیکنان. با تمام احترام، هیچ‌وقت در لیگ‌های اروپایی و معتبر بازی نکرده‌اند. این مقایسه برای من خنده‌دار است. حتی امروز ۱۰‌نفره هم بازی را نبردند.

 

این برای من عجیب بود که آنها درباره کیفیت بازیکنان صحبت کرده بودند‌». احتمالا از بدشانسی علیرضا جهانبخش ‌یا ‌دوراندیش‌‌نبودن او باشد که حالا تقریبا مسیر بازیکنان ایران و ازبکستان در دنیای فوتبال در‌حال تغییر است. ایران به‌جز مهدی طارمی، لژیونر دیگری در سطح اول فوتبال اروپا ندارد. تازه قیمت او هم افت فاحشی داشته و این روزها در بهترین حالت ممکن به هشت میلیون یورو رسیده است. دیگر ستاره و لژیونر ایران در اروپای واقعی، یعنی سردار آزمون نیز که به لیگ امارات پیوست تا رسما ایران از جمع مدعیان در این زمینه خارج شود. برعکس‌، ازبک‌ها که چندین سال است با الدور شومورودوف در لیگ ایتالیا و باشگاه رم هنرنمایی می‌کنند، حالا کلا وارد سطح دیگری شده‌اند و این بار عبدالقادر خوسانوف را در تیم منچسترسیتی آن‌هم در لیگ برتر انگلیس می‌بینند.

 

واضح است که دیگر نمی‌توان به این سادگی برای ازبک‌ها کری خواند؛ خاصه آنکه دو بازیکن از همین کشور، یکی دو سالی می‌شود که ستاره لیگ برتر فوتبال ایران هستند و در مجموع هم قیمت و ارزش کلی بازیکنان این تیم از ایران در آسیا پیشی گرفته است! قبلا،‌ که اتفاقا زمان زیادی هنوز از آن نگذشته، ایران پس از ژاپن و کره جنوبی در رده سوم ارزشمندترین تیم‌های آسیا بود، ولی حالا این رده‌بندی هم دستخوش تغییر شده و ازبکستان با صعود به رتبه سوم جدول این رده‌بندی، بالاتر از ایران قرار گرفته است و ارزش کلی ستاره‌های حاضر در تیم‌شان به لحاظ یورویی بیشتر از مجموع قیمت بازیکنان ایران است.

 

روشن است که اظهارات وقت کاپیتان تیم ملی فوتبال ایران، پاسخی به صحبت‌های ماشاریپوف بود، ولی اکنون که دوباره به واسطه انتقال خوسانوف به سیتی آن کری‌خوانی‌ها برجسته شده، نیاز است ‌فکری اساسی کرد و طرحی نو انداخت تا فوتبال ایران هم دوباره به روزهای خوبش از این حیث برگردد؛ روزهایی که کف لژیونر‌شدن بوندس‌لیگا بود، نه حالا که لیگ‌هایی مثل روسیه و پرتغال تبدیل به کعبه آمال برای ایرانی‌ها شده است.