|

اعتراض صنفی کارکنان شرکت بهره‌برداری متروی تهران مقابل ساختمان شهرداری تهران

اعتراض در بهشت، بحران در مترو

جمعی از کارکنان شرکت بهره‌برداری متروی تهران ظهر روز گذشته، ۳۱ فروردین، با حضور در مقابل ساختمان شورای شهر، به شرایط شغلی، مدیریتی و ساختاری شرکت اعتراض کردند. این تجمع با محوریت مطالباتی مانند تغییرات اساسنامه، پرداخت معوقات، اصلاح بیمه تکمیلی و انتصاب مدیران شایسته و برکناری مدیرعامل برگزار شد. در ادامه‌ موج نارضایتی‌های صنفی از وضعیت مدیریت و سیاست‌گذاری در شرکت بهره‌برداری متروی تهران، کارکنان این شرکت روز گذشته با برگزاری تجمعی اعتراضی مقابل ساختمان شورای شهر تهران خواستار اصلاحات فوری در سطوح مختلف مدیریتی و اجرائی شدند.

اعتراض در بهشت، بحران در مترو

‌شرق: جمعی از کارکنان شرکت بهره‌برداری متروی تهران ظهر روز گذشته، ۳۱ فروردین، با حضور در مقابل ساختمان شورای شهر، به شرایط شغلی، مدیریتی و ساختاری شرکت اعتراض کردند. این تجمع با محوریت مطالباتی مانند تغییرات اساسنامه، پرداخت معوقات، اصلاح بیمه تکمیلی و انتصاب مدیران شایسته و برکناری مدیرعامل برگزار شد. در ادامه‌ موج نارضایتی‌های صنفی از وضعیت مدیریت و سیاست‌گذاری در شرکت بهره‌برداری متروی تهران، کارکنان این شرکت روز گذشته با برگزاری تجمعی اعتراضی مقابل ساختمان شورای شهر تهران خواستار اصلاحات فوری در سطوح مختلف مدیریتی و اجرائی شدند.

 

مطالبه‌ اصلی معترضان، تغییرات اساسی و ساختاری در اساسنامه شرکت بود که به اعتقاد معترضان در آینده موجب بروز مشکلات بسیاری برای شرکت و کارکنان می‌شود؛ از‌جمله ابطال آیین‌نامه استخدامی شرکت و ضوابط و قوانین مربوطه، ابطال آیین‌نامه انضباطی شرکت و کمیته ذیل آن، ابطال ضوابط اجرائی طرح طبقه‌بندی مشاغل شرکت که در نهایت منجر به بروز آسیب‌های حقوقی فراوان و تضییع حق و حقوق مکتسبه و دستمزد پرسنل می‌شود.

 

معترضان با تأکید بر لزوم پایان‌‌دادن به «انتصاب‌های غیرکارشناسی و رابطه‌محور» اعلام کردند مدیریت فعلی شرکت فاقد تخصص لازم، سابقه اجرائی مناسب و درک کافی از مسائل منابع انسانی است؛ مسئله‌ای که به گفته آنها بهره‌وری سازمان، رضایت شغلی و کیفیت خدمات را به‌شدت تحت‌ تأثیر قرار داده است.

 

در کانال اتحادیه راهبران متروی تهران که مطالبات کارکنان مترو بازتاب داده می‌شود، با تأکید بر اینکه این تجمع، یک تجمع صنفی است، ۱۳ مطالبه اصلی معترضان به‌‌صورت شفاف اعلام شده که از‌جمله این مطالبات می‌توان به حفظ اساسنامه شرکت، صدور احکام جدید، پرداخت معوقات، بازپرداخت مالیات‌های مازاد سال‌های گذشته، اصلاح قرارداد بیمه تکمیلی و حذف محدودیت‌های سقف حقوق اشاره کرد.

 

معترضان همچنین خواستار ابطال احکام ارتقای خارج از مصوبات کمیته طبقه‌بندی، انتخاب مدیران شایسته در ساختار تصمیم‌گیری، شفاف‌سازی در امور اداری و انتقال حساب حقوقی از بانک شهر به دیگر بانک‌های توانمند در حوزه تسهیلات شدند.

 

یکی دیگر از محورهای مهم اعتراض، انتقاد به انتصابات مدیریتی غیرتخصصی و حضور چهره‌هایی با سوابق نامرتبط در پست‌های کلیدی بود. در همین راستا، عملکرد معاون پشتیبانی و مدیر واحد کیفیت شرکت نیز به‌شدت زیر سؤال رفت. بر‌اساس اظهارات جمعی از کارکنان، برخی از این انتصابات با حمایت اشخاص بانفوذ یا بر مبنای روابط غیرسازمانی صورت گرفته و منجر به تنزل انگیزه و بهره‌وری پرسنل شده است. در این ‌میان، اقدامات مدیر واحد کیفیت، نیز مورد انتقاد قرار گرفت؛ از‌جمله اعمال سلایق شخصی، انتصاب‌های سلیقه‌ای و دستکاری چارت سازمانی. یکی دیگر از محورهای اعتراضی کارکنان، وضعیت بیمه تکمیلی و تحقق‌نیافتن وعده‌ها درباره بهبود شرایط درمانی بود. معترضان از تمدید قراردادهای بیمه با شرکت‌های کم‌کیفیت و حضورنداشتن نمایندگان کارکنان در جلسات بیمه گلایه داشتند.

 

همچنین تعویق در اجرای مصوبه افزایش حقوق سال ۱۴۰۴ شورای ‌عالی کار، اعمال سقف‌های دریافتی و حذف اضافه‌کارها نیز به‌عنوان عامل تشدید نارضایتی معرفی شد. به‌ نظر بسیاری از کارکنان، مدیریت شهری در مواجهه با مسائل معیشتی پرسنل، به‌جای شفاف‌سازی و اصلاح، با ارائه دلایل فنی غیرواقعی از اجرای تعهدات طفره رفته است.

 

در بخش دیگری از اعتراضات، موضوع فرسودگی ناوگان، کمبود شدید نیرو، بی‌توجهی به برنامه‌ریزی جانشین‌پروری و نبود آموزش فنی منسجم مطرح شد. معترضان هشدار دادند که این بی‌توجهی‌ها می‌تواند به بروز حوادث جدی و تهدید ایمنی مسافران منجر شود. برخلاف لحن تند برخی از بیانیه‌های غیررسمی منتشر‌شده در فضای مجازی، کارکنان در قالب این تجمع تلاش کردند پیام خود را در چارچوب یک مطالبه صنفی و ساختاری منتقل کنند. آنها با تأکید بر غیرسیاسی‌بودن تجمع، خواستار بررسی تخصصی و بی‌طرفانه عملکرد مدیرعامل فعلی شدند و درباره ادامه روند کنونی هشدار دادند.

 

تجمع ۳۱ فروردین را می‌توان صدای بلند بحران مدیریتی و ساختاری در شرکتی دانست که یکی از ستون‌های اصلی حمل‌ونقل عمومی در پایتخت است. به‌ نظر می‌رسد مطالبه کارکنان نه‌تنها برکناری یک مدیر، بلکه اصلاح اساسی در نگاه مدیریتی به منابع انسانی، ساختار اداری و سازوکار تصمیم‌گیری در شرکت بهره‌برداری متروی تهران است.

 

اگرچه تا لحظه تنظیم این گزارش، واکنشی رسمی از سوی شهرداری یا شورای شهر در‌این‌باره منتشر نشده، اما گستردگی خواسته‌ها و سابقه اعتراضات صنفی در این شرکت نشان می‌دهد که بی‌توجهی به مطالبات پرسنل می‌تواند زمینه‌ساز بحران‌های جدی‌تر در آینده نزدیک باشد.