شهرداری در کنار جوالدوز به دیگران، به خودش سوزن میزند؟
علاءالدین منتظر چراغ جادو!
این روزها دوباره پاساژ علاءالدین به نماد ناایمنی در تهران بدل شده و روند اصلاح مشکلاتش، مثل خیلی از موارد مشابه کند و شلخته به نظر میرسد.
به گزارش شبکه شرق، از دهه ۹۰ شمسی، گزارشهای متعددی درباره ناایمن بودن پاساژ علاالدین منتشر شد و در اسفند ۱۳۹۵، طبقه هفتم این پاساژ که بهصورت غیرمجاز ساخته شده بود، پس از دو سال پیگیری و اقدامات قانونی تخریب شد.
اما دایره ایرادات این بنا، منحصر به آن ماجرا نبود چرا که باردیگر مدیران شهری درباره ایمنی پاساژ علاءالدین هشدار دادهاند و این بار نمای کامپوزیت این ساختمان بهعنوان یکی از نقاط ضعف ایمنی مطرح شده و شهرداری منطقه ۱۱ تهران اعلام کرده که مالک پاساژ موظف به ایمنسازی نمای ساختمان است و در صورت عدم اقدام، با همکاری قوه قضائیه، تصمیمات جدیتری اتخاذ خواهد شد.
روز گذشته هم مدیر اداره حقوقی شهرداری منطقه ۱۱ تهران اعلام کرد: کمیته حقوقی برای احقاق حقوق شهروندان در مشکلات عدیده ایمنی و تخلفات شهرسازی پاساژ علاءالدین در منطقه ۱۱ تشکیل شده است. امروز نیز مهدی بابایی؛ رئیس کمیته ایمنی شورای شهر تهران درخصوص وضعیت ایمنسازی پاساژعلاءالدین به سایت روابط عمومی شهرداری تهران گفته است: طبق اخطاری که شهرداری داده، مالک ملزم است نسبت به ایمنسازی نمای ساختمان اقدام کند و این موضوع شفافی است.
او با اعلام اینکه اولویت در پاساژ علاءالدین ایمنسازی نمای ساختمان است، گفت: بخشی از ناامنیها توسط مالک رفع شده و بخش کوچکی از آن باقی مانده؛ مسئله اصلی ایمنسازی نماست که باید سریعتر انجام شود و در غیر این صورت پس از زمانبندی معین، به وضعیت پاساژ رسیدگی خواهد شد.
هشدارهای مدیران شهری درخصوص نمای این ساختمان درحالی است که برخی از ساختمانهای اداری شهرداری هم دارای نمای کامپوزیت هستند و میتوان آنها را در لیست نا ایمنها قرار داد. یکی از این ساختمانها معاونت حمل و نقل و ترافیک است.
ساختمانی که سابقه حریق هم دارد. حدود یک دهه پیش نمای کامپوزیت این ساختمان آتش گرفت. آن زمان اعلام شد: آتش کبریت یا فندکی کارکنانی که برای کشیدن سیگار به فضای بیرونی می رفتند باعث سوختگی نمای بیرونی ساختمان شده است و یکی از دغدغههای کارکنان این ساختمان این بود که ساختمانی که قرار است یکی از پایگاههای مدیریت بحران در زمان بحرانهای احتمالی پایتخت باشد، چگونه در برابر حریق آسیبپذیر است و ساختمان مدیریت بحران خودش این گونه دچار بحران میشود.
آتشسوزی بیمارستان گاندی که نمای کامپوزیت آن این ساختمان مهم را آسیبپذیر کرده بود، باز هم نا ایمن بودن این نوع ساختمانها را یادآوری کرد .
شورای سوم شهر تهران در بهمن سال۹۱ استفاده از کامپوزیت در مجتمعهای مسکونی را از سال ۹۲ ممنوع کرد. براساس مصوبه شورای شهر استفاده از این نما در سایر کاربریها به ازای هر متر مربع منجر به پرداخت ۱۲ هزار تومان عوارض خواهد شد که این عوارض طبق نرخ سالانه افزایش پیدا خواهد کرد. درجلسه بررسی این طرح، حمزه شکیب که آن زمان رییس کمیسیون عمران بود تاکید میکند در همه جای دنیا استفاده از کامپوزیت در منازل مسکونی ممنوع است اما اکنون بهخاطر الگوسازیهای غلط این موضوع در تهران کاملا رایج است.
مهدی چمران که آن زمان هم ریاست شورای شهر را بر عهده داشت، گفته بود: معتقدیم باید ساختمان.های شهرداری نمونه باشند و منطبق بر معماری ایرانی اسلامی ساخته شوند. در این زمینه به دولت نیز پیشنهاد دادیم که این مسئله را مورد توجه قرار دهد تا ساختمان های دولتی نیز مطابق با الگوی معماری ایرانی اسلامی ساخته شود. اما قدرتالله محمدی؛مدیرعامل سازمان آتشنشانی در گفت و گویی اعلام کرد نمای کامپوزیت از سال۹۵ ممنوع شده و اگر هم در ساختمانی استفاده میشود، برای جایی است که میخواهند آن را بازسازی کنند؛ زیرا پرونده بازسازی به کمیته نما نمیآید.
البته به شهرداران گفته شده که در اینباره سختگیری کنند. توصیه ما به شهروندان هم این است که سراغ این نوع نما نروند.
برخی مالکان بهدلیل زیبایی و سرعت اجرای کامپوزیت، اماکن خود را ناامن میکنند؛ درحالیکه کامپوزیت بهدلیل مواد اشتعالزای پلیمری آتش میگیرد.
شاید در آینده برنامهای داشته باشیم که مالکان را ملزم کنیم که این نما را اصلاح کنند تا کامپوزیت از نمای شهری تهران حذف شود. حمیدرضا صارمی؛ معاون شهرسازی و معماری شهرداری تهران خطاب به شهروندان تهرانی گفت ساخت نمای کامپوزیت ساختمان ممنوع است و شهروندان بدون پرداخت هزینه با مراجعه به شهرداری میتوانند نمای کامپوزیت ساختمان خود را تغییر دهند.
به گفته او در دهه ۹۰ با مصوبات شورای شهر، شورای عالی معماری و شهرسازی و همچنین کمیته نمای مناطق، استفاده نمای کامپوزیت در ساختمانها ممنوع شد.
حادثه بیمارستان گاندی نشان داد که اگر در این زمینه کوتاهی کنیم، ممکن است که پیامدهای غیرقابل جبرانی برای شهر ایجاد شود. صارمی اعلام کرد همه شهروندانی که نمای ساختمانهای آنها کامپوزیت است و میخواهند آن را تغییر دهند، نمای استاندار بدون هزینه به آنها تقدیم میشود و همچنین شهرداری برای تغییر نما هیچ هزینهای دریافت نمیکند.
مهدی بابایی رییس کمیته ایمنی شورای شهر تهران در خصوص ساختمانهای نا ایمن شهرداری تهران به میگوید: در بودجه سال گذشته شهرداری تهران برای نخستین بار ردیفی برای ایمن سازی ساختمانهای شهرداری تهران پیش بینی شد.
زیرمجموعههای شهرداری می توانند برای ایمنسازی ساختمانهای خود پیشنهادات خود را برای استفاده از این ردیف ارائه کنند و اغلب هم مقاوتی نمیشود که این درخواستها رد شود یا اعتبار درخواست شده کاهش پیدا کند و میتواند در اولویت باشد و پیشنهاد بدهند ما هم استقبال میکنیم تا موارد ناایمن رفع شود.
باید دید در شرایطی که همه کارشناسان و مدیران بر علاج واقعه قبل از وقوع اتفاقنظر دارند، شتاب موجود در مدیریت و کسبوکار روزمره، چرا انجام اقدامات اصولی را عقب میاندازد و در یک سیکل کند و ناکارا قرار میدهد؟