2025؛ سال بینالمللی علوم و فناوری کوانتومی
IYQ مخفف International Year of Quantum Science And Technology بهعنوان یک جنبش مردمی در میان تعداد کمی از دانشمندان، کارشناسان، مربیان و مورخان آغاز شد؛ زیرا گردهم آمدند و تشخیص دادند که صدمین سالگرد مکانیک کوانتومی در سال 2025، فرصتی عالی است برای کمک به گسترش درک عمومی از اینکه چگونه علم و فناوری کوانتومی برای جامعه بشری حیاتی شده است.
پریسا حاجیمحمدی: IYQ مخفف International Year of Quantum Science And Technology بهعنوان یک جنبش مردمی در میان تعداد کمی از دانشمندان، کارشناسان، مربیان و مورخان آغاز شد؛ زیرا گردهم آمدند و تشخیص دادند که صدمین سالگرد مکانیک کوانتومی در سال 2025، فرصتی عالی است برای کمک به گسترش درک عمومی از اینکه چگونه علم و فناوری کوانتومی برای جامعه بشری حیاتی شده است. صد سال گذشته و روند تغییرات تکنولوژی و فناوری را بررسی کردهاند و خط مشخصی را برای پیشبرد آینده متصور شدند و نتیجه اینکه چگونه تأثیر آن احتمالا در صد سال آینده افزایش خواهد یافت. این خبر بهسرعت در شبکههای بینالمللی متشکل از افراد همفکر منتشر شد و افراد شروع به نزدیکشدن به انجمنهای علمی کردند و مجموعهای از اصول راهنما را برای همه کسانی که روی صدمین سالگرد کوانتومی کار میکنند، گسترش دادند.
با درک اهمیت علم کوانتومی و نیاز به آگاهی بیشتر از تأثیرات گذشته و آینده آن، دهها انجمن علمی رسما گردهم آمدند تا از IYQ حمایت کرده و جشن صدسالگی مکانیک کوانتومی را علنی کنند. این سال بینالمللی اعلامشده، از سوی سازمان ملل نیز تأیید شده است. با حمایت گسترده جامعه علمی بینالمللی، دولتها نیز از این ایده حمایت کردند؛ بهویژه با توجه به نقش حیاتی علم و فناوری کوانتومی در توسعه راهحلهای پایدار در انرژی، آموزش، ارتباطات و سلامت انسان، رویکرد مثبتی در سراسر جهان پدید آمد. هیئت اجرائی سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی ملل متحد (یونسکو) قطعنامهای را تأیید کرد که در آن اعلامیه رسمی سازمان ملل متحد را مورد حمایت قرار داد و بهطور رسمی سال 2025 را بهعنوان سال بینالمللی علم و فناوری کوانتومی اعلام کرد. این بیانیه توسط بیش از 70 کشور با بیش از پنج میلیارد نفر تصویب شد و سال بینالمللی علوم و فناوری کوانتومی 2025، صد سال پس از توسعه اولیه مکانیک کوانتومی، به رسمیت شناخته شد. بر اساس این اعلامیه، ابتکارهای بدیع جهانی در سال جاری «از طریق فعالیتهایی در همه سطوح با هدف افزایش آگاهی عمومی از اهمیت علم و کاربردهای کوانتومی» مشاهده خواهد شد. هرکسی، در هر کجا میتواند با کمک به دیگران برای یادگیری بیشتر در مورد کوانتوم در این جشن صدمین سالگرد شرکت کند یا سازماندهی یک رویداد برای یادگیری بیشتر در مورد علم و فناوری کوانتومی را متقبل شود. به نظر میرسد نامگذاری سال 2025 توسط سازمان ملل متحد بهعنوان سال علم و فناوری کوانتومی مناسب است. از آنجا که مانند گربه شرودینگر که (در یک آزمایش فکری کوانتومی) هم زنده و هم مرده در یک جعبه بسته بود، سال 2025 در گیرودار برهمنهی دو حالت بسیار متفاوت، تعریف شده است.
علم کوانتومی از مطالعات کوچکترین اجسام در طبیعت پدید آمد. امروز، بسیاری از پیشرفتهای فناوری، نوید این را میدهد که درک ما از جهان عمیقتر شده است و فناوریهای پیشگامانه، از رایانههای کوانتومی گرفته تا دستگاههای اندازهگیری فوقالعاده دقیق، برای نسل بعدی مباحث جدیدی را ارائه میدهند. در مورد مفاهیم اساسی زیربنای رشته علوم کوانتومی، ازجمله درهمتنیدگی و اصل عدم قطعیت، بسیار بیاموزید. کشف کنید که چگونه اصول کوانتومی و درک ما از آنها، به نفع جامعه و تسریع تحقیقات جدید در سراسر رشتهها به کار گرفته شده است. چشمانداز و سیاستهای جهانی نمونهای از این رویکرد است؛ به گونهای که فعالیتهای اقتصادی به طرز شگفتانگیزی به سمت استانداردهای بالاتر برای زندگی که نشاندهنده نابرابریهای جهانی پایدار است، پیش میرود. با کاهش سریعتر فشارهای تورمی در بسیاری از کشورها، سیاست پولی باید تضمین کند که تورم به آرامی کاهش یابد. تمرکز مجدد بر یکپارچگی مالی برای بازسازی فضایی برای مانورهای بودجهای و سرمایهگذاریهای اولویتدار و تضمین پایداری بدهی مورد نیاز است. تشدید اصلاحات افزایش عرضه برای افزایش رشد درآمد بسیار مهم است.
همکاری چندجانبه برای محدودکردن هزینهها و خطرات ناشی از تجزیه ژئواکونومیک و تغییرات آبوهوایی، سرعتبخشیدن به انتقال انرژی سبز و تسهیل بازسازی بدهیها لازم است. توسط سازمان ملل، ایجاد آگاهی و الهامبخشیدن به نیروی کار آینده، دو هدف اصلی این سال کوانتومی تعیین شده است. همچنین نمایشهای عملی از درهمتنیدگی کوانتومی، بازیهای دیپلماسی، نقشآفرینیهای سیاسی و فعالیتهای بیشتر برای سال بینالمللی علم و فناوری کوانتومی در کانون توجه قرار گرفتهاند. سازمان ملل متحد به تلاشها برای افزایش آگاهی در مورد علم و فناوری کوانتومی روحیه میبخشد که البته با تعهد به اهداف توسعه پایدار ازجمله انرژی مقرونبهصرفه و پاک، آموزش باکیفیت و برابری جنسیتی سازمان ملل متحد همراه است. در حال حاضر، فناوریهای مبتنی بر کوانتوم در همه جا حاضر هستند و کاربردهای بسیاری در محاسبات، ارتباطات و سنجش حتی در سیارات دارند. حال همه مردم جهان باید بدانند که یادگیری فناوری و توسعه و تحولات آن، یک هماهنگکننده جهانی محسوب میشود.