|

عیدی سه میلیونی بازنشستگان قانونی است؟

عیدی بازنشستگان تأمین اجتماعی روز گذشته واریز شد. تنها ۳ میلیون تومان به‌عنوان کف عیدی بازنشستگان تأمین اجتماعی به حساب این قشر واریز شده است. مبلغی که حتی کفاف خرید ساده‌ترین اقلام شب عید را نمی‌دهد و مطابق قانون هم نیست.

عیدی سه میلیونی بازنشستگان قانونی است؟

به گزارش شرق، طبق اعلام مسئولان، عیدی بازنشستگان تأمین اجتماعی با در نظر گرفتن حق عائله‌مندی و چهار فرزند در بهترین حالت به ۵ میلیون و ۲۸۰ هزار تومان می‌رسد. در حالی که برای یک بازنشسته بدون همسر و فرزند، این رقم تنها ۳ میلیون تومان است. به ازای همسر ۸۶۰ هزار تومان و برای هر فرزند ۳۵۰ هزار تومان به این مبلغ اضافه می‌شود.

عیدی امسال بازنشستگان نه‌تنها در برابر هزینه‌های جاری زندگی رنگ می‌بازد، بلکه حتی کفاف خرید ابتدایی‌ترین مایحتاج نوروزی را هم نمی‌دهد. آن‌ها که عمرشان را برای ساختن این کشور گذاشته‌اند، امروز باید با حساب و کتاب خرج کنند که آیا می‌توانند نوه‌هایشان را شاد کنند؟ آیا قادرند سفره عیدشان را پررونق نگه دارند؟ آیا می‌توانند لباسی نو برای خود و خانواده بخرند؟

محمدحسن موسیوند، دبیر اجرایی خانه کارگر لرستان، ضمن اعلام خبر واریز عیدی‌ها، به اعتراضات متعدد بازنشستگان اشاره کرده و تأکید می‌کند که این مبلغ هیچ تناسبی با افزایش هزینه‌های زندگی ندارد. او تصریح می‌کند که «اگر بازنشسته‌ای دارای همسر و فرزند باشد، مبلغ افزوده شده بر عیدی حتی برای خرید یک جفت کفش ساده هم کافی نیست!»  

تناقض بزرگ بین مبلغ عیدی و تورم اقلام عید

عیدی سنتاً برای تأمین هزینه‌های شب عید پرداخت می‌شود اما با یک بررسی ساده در بازار، مشخص می‌شود که این مبلغ به هیچ عنوان پاسخگوی نیازهای ضروری خانوارها نیست.  

در بازار شب عید، قیمت کالاهای اساسی و خوراکی‌ها با افزایش قابل توجهی روبه‌رو بوده است:  

برای مثال قیمت هر کیلو پسته اکبری به ۱.۳ میلیون تومان، آجیل چهارمغز به ۱.۶۵ میلیون تومان و فندق خام به ۱.۱ میلیون تومان  رسیده است.

قیمت میوه‌های پرمصرف عید هم سر به فلک کشیده؛ قیمت موز به ۱۵۰ هزار تومان، نارنگی ۸۰ هزار تومان و پرتقال ۵۰ هزار تومان رسیده است.  این یعنی قیمت موز در یک سال گذشته ۱۵۰ درصد، نارنگی ۱۶۶ درصد و پرتقال ۱۰۰ درصد افزایش یافته است.  

 

با این اوصاف، آیا با عیدی ۳ میلیون تومانی، یک بازنشسته می‌تواند هزینه‌های یک خرید ساده شب عید را تأمین کند؟  

دولت و مسئولان پاسخگو باشند

علاوه بر تمام این‌ها، عیدی بازنشستگان تأمین اجتماعی براساس حقوق کارمندان دولت محاسبه شده، در حالی که این قشر سال‌ها بر اساس حقوق کارگری دستمزد دریافت کرده‌اند. این تناقض و بی‌توجهی به واقعیات اقتصادی، موجب اعتراضات گسترده‌ای در میان بازنشستگان شده است.  

افزایش ناچیز عیدی در حالی صورت گرفته که بسیاری از کالاهای اساسی و خوراکی‌ها رشد چند برابری داشته‌اند. این موضوع نشان می‌دهد که سیاست‌گذاری‌های مربوط به حقوق و دستمزد بازنشستگان، با واقعیت‌های اقتصادی همخوانی ندارد.  

لازم است مسئولان تدبیری جدی برای این موضوع بیندیشند. عیدی شب عید، اگر قرار است کمکی به معیشت بازنشستگان باشد، باید بر مبنای هزینه‌های واقعی زندگی تعیین شود، نه فرمول‌های اداری و عددهای روی کاغذ. بازنشستگان سال‌ها کار کرده‌اند و شایسته زندگی در شأن و منزلت خود هستند. وقت آن رسیده که این مطالبه جدی‌تر از همیشه مطرح شود: عیدی باید بر اساس هزینه‌های واقعی زندگی تعیین شود، نه ارقام غیرواقعی و ناعادلانه‌ای که شان بازنستگان رو هدف گرفته است.