بهار امسال، خشک ترین بهار 500 سال گذشته
کاهش شدید بارشهای جوی، بهار امسال را به خشکترین دوره در نیمقرن اخیر مبدل کرده است.

به گزارش گروه رسانه ای شرق،بررسی دفتر اطلاعات و دادههای آب کشور حاکیست، میانگین بارش های جوی از ابتدای سال آبی جاری (مهر۱۴۰۳) تا دیروز با اُفت ۳۵ درصدی نسبت به دوره بلند مدت ۵۷ سال گذشته روبرو شده و در هفته های پیش رو هم نباید انتظار بارش های قابل ملاحظه ای را داشت.
از سوی دیگر، کاهش ۴۴ درصدی ورودی سدهای کشور در سال آبی جاری در مقایسه با متوسط پنج ساله گذشته و اُفت ۳۱ درصدی این شاخص در مقایسه با سال قبل بسیار نگرانکننده است.
فیروز قاسمزاده مدیرکل دفتر اطلاعات و دادههای آب و سخنگوی صنعت آب با اشاره به شرایط نگرانکننده منابع آبی در ماه های پیش رو گفت: مطابق پیشبینیهای اقلیمی، پاییز و زمستان امسال خشک بوده و اکنون هم آمارهای ثبتشده نشان میدهد که میزان بارندگی کشور در سال آبی ۱۴۰۴-۱۴۰۳ تاکنون ۳۵ درصد کمتر از متوسط بلندمدت بوده است.
وی تصریح کرد: بارشهای دو هفته گذشته هر چند وضعیت منابع آبی برخی استانها را اندکی بهبود بخشیده، ولی همچنان با میزان نرمال فاصله داریم و تنها دو استان کشور با افزایش بارش نسبت به بلندمدت همراه هستند.
به گفته وی، سه استان هرمزگان، سیستان و بلوچستان و بوشهر با کاهش بیش از ۵۰ درصدی بارش مواجه شده اند و استان تهران هم نسبت به شرایط نرمال، کاهش ۳۵ درصدی بارش را تجربه کرده است .
وی با اشاره به اینکه از نظر رتبهبندی بارش، امسال در میان ۵۷ سال آماری، جایگاه ۵۳ را داریم که آن را در زمره سالهای بسیار خشک قرار میدهد، گفت: درصد پرشدگی مخازن سدها بهطور متوسط به ۴۶ درصد رسیده است که در مقایسه با سال گذشته، کاهش ۱۰ درصدی و نسبت به متوسط پنجساله، کاهش ۱۴ درصدی را نشان میدهد.
قاسمزاده با تأکید بر اینکه برخی از سدهای مهم کشور در وضعیت نامطلوبی قرار دارند، اضافه کرد: سدهای استانهایی نظیر تهران، اصفهان، خراسان رضوی، هرمزگان، مرکزی و غیره شرایط نگرانکنندهای دارند و نیازمند مدیریت دقیق منابع آبی هستند.
در همین حال، مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان تهران به تسنیم گفت: طی نیم قرن اخیر، روند خشکسالیهای تهران بدین شکل بوده که ۲ سال خشکسالی پیدرپی داشتیم و بعد از آن، چند سال ترسالی را تجربه میکردیم، ولی این برای نخستین بار است که ۵ سال خشکسالی پیدرپی را در تهران سپری میکنیم.
محسن اردکانی افزود: ۸۴درصد آب توزیعی در تهران صرف مصارف خانگی میشود و با این سهم بزرگ، در شرایط خشکسالی متوالی و کمبارشی شدید امسال، مدیریت مصرف خانگی میتواند راهگشا باشد.این گزارش می افزاید: میزان بارشهای تهران از ابتدای سال آبی جاری تا دیروز به ۱۲۴ میلیمتر رسید که نسبت به آمار میانگین بلندمدت (سالهای نرمال) کاهشی ۳۵ درصدی و نسبت به میزان بارشها در مدت مشابه در سال گذشته کاهشی ۱۰درصدی دارد.
در همین حال، مدیرعامل شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور هم گفت: برای رفع و مدیریت تنش آبی مناطق مختلف کشور ۱۶۰پروژه اضطراری طراحی شده و در حال اجراست تا نگرانی بابت تامین آب شرب و بهداشت شهروندان در سال ۱۴۰۴وجود نداشته باشد.
به گزارش تسنیم، هاشم امینی با اشاره به اینکه این تعداد پروژه در ۴۳ شهر در ۲۲ استان کشور در حال اجراست، شهرهای تهران، مشهد، اراک، ساوه، یزد، اصفهان و بندرعباس را از جمله شهرهای مهم دارای تنش آبی دانست .