رئیس حوضه زایندهرود هشدار داد
کاهش ذخیره آب به پایداری سد زایندهرود آسیب میزند
رئیس حوضه زایندهرود با تأکید بر ضرورت انتقال آب از کوهرنگ به زایندهرود، گفت: آب سد نباید تخلیه و بیشتر از این خالی شود، زیرا با توجه به اینکه سد زایندهرود بتنی دو قوسی است، کاهش و تخلیه آب این سد موجب وارونگی و ایجاد ترک در سد میشود.
رئیس حوضه زایندهرود با تأکید بر ضرورت انتقال آب از کوهرنگ به زایندهرود، گفت: آب سد نباید تخلیه و بیشتر از این خالی شود، زیرا با توجه به اینکه سد زایندهرود بتنی دو قوسی است، کاهش و تخلیه آب این سد موجب وارونگی و ایجاد ترک در سد میشود.
به گزارش اداره ارتباطات رسانهای شهرداری اصفهان، علیرضا الماسوندی در اجلاس مدیریت منابع آب فلات مرکزی ایران با عنوان بدون تأخیر، با اشاره به اینکه این اجلاس در راستای حکمرانی خوب آب است و میتواند رویکردی با هدف توسعه پایدار باشد، اظهار کرد: متأسفانه در گذشته بسیاری از طرحهای حوزه آب و زیستمحیطی اجرا نشده و امروز شاهد تنش آبی در بیش از ۸۰ شهر هستیم.
او افزود: با توجه به سابقه فعالیتم در مطالعات جامع آب غرب کشور و بررسی مسائل و مشکلات تنش آب کشور و همچنین مسائل سیاسی و ژئوپلیتیک که مورد تأیید مقام معظم رهبری قرار گرفت و هشت میلیارد دلار از صندوق توسعه به آن تخصیص یافت، وزیر نیرو این وظیفه را بر عهده من قرار داده است.
الماسوندی ادامه داد: مطابق تأکید رئیسجمهور برای حل مسئله آب اصفهان، با همکاری گروهی از افراد همچون مشاوران، کارشناسان و نخبگان که مطالعه جامع در حوزه آب داشتهاند، ۱۲ اقدام و مدل برای حوضه زایندهرود تدوین شد.
رئیس حوضه زایندهرود با اشاره به اینکه در تاریخ ۲۷ مرداد امسال گزارش جامعی از حوضه زایندهرود به رئیسجمهور ارائه شد، تأکید کرد: اکنون بستههای کاری هر حوزه در ارتباط با آب تدوین و به وزارتخانههای مرتبط ابلاغ شده است.
او در ادامه به منابع و مصارف این حوضه اشاره کرد و گفت: آمار بهروزشده نشان میدهد که منابع و مصارف آبهای سطحی ۱.۲ میلیارد مترمکعب، آب زیرزمینی مجاز ۱.۱ میلیارد مترمکعب، آب زیرزمینی غیرمجاز ۳۴۷ میلیون مترمکعب و چاههای دارای پروانه و غیرمجاز ۲۳۰ میلیون مترمکعب است.
الماسوندی به مصرف بالای پمپاژهای سیار از رودخانه اشاره کرد و افزود: ایستگاههای پمپاژ دارای مجوز و حق اشتراکی و دارای پروانه اگرچه باید نزدیک ۱۰۰ میلیون مترمکعب برداشت آب داشته باشند، اما برداشت آب این ایستگاهها ۶۰۰ میلیون مترمکعب است.
او وجود ۴۲۰ ایستگاه پمپاژ در چهارمحالوبختیاری و ۹۰ ایستگاه پمپاژ ثابت در اصفهان را حاکی از شرایط این حوضه در بخش مصرف عنوان کرد و گفت: در این شرایط حتی یک قلم فرونشست میتواند تبدیل به فروچاله شود.
رئیس حوضه زایندهرود با تأکید بر وضعیت حاد فرونشست زمین، تصریح کرد: در این خصوص رئیسجمهور تأکید کرد که زندگی و حیات مردم اصفهان به زایندهرود گره خورده و اگر مردم به دلیل فرونشست زنده نباشند، چه زایندهرود باشد چه نباشد بیفایده است.
او با بیان اینکه در حوزه کشاورزی ۲.۷ میلیارد مترمکعب برداشت داریم، اظهار کرد: ما امروز از ذخیره استاتیک برداشت آب داریم و عمق چاههای ما به ۲۵۰ متر رسیده است.
الماسوندی با تأکید بر اینکه برای زایندهرود به جدیت باید اقدام شود، تصریح کرد: امروز زمان اینکه برای زایندهرود گفتاردرمانی کنیم و مقاله بنویسیم گذشته است.
او افزود: اولین اقدامی که وزیر نیرو دستور آن را داد این بود که برای ایستگاههای پمپاژ در طول زایندهرود کنتور فهام نصب و میزان برداشت آب و انرژی آنها تأیید و مصرف بیش از آن قطع شود.
رئیس حوضه زایندهرود با بیان اینکه امروز با ایستگاههای پمپاژ آبفروشی میشود که باید جلوی این بینظمی گرفته شود، تأکید کرد: در این خصوص بههیچعنوان مسامحهای را نمیپذیریم.
او تصریح کرد: در دو ماه آینده کنتور روی تمام ایستگاههای پمپاژ نصب و جلوی اضافهبرداشتها گرفته میشود که با این اقدام طی چهار ماه آینده جلوی برداشت نزدیک ۳۰۰ میلیون مترمکعب آب گرفته میشود.
الماسوندی با اشاره به تغذیه مصنوعی چاهها، توضیح داد: سالانه یک میلیارد مترمکعب اضافهبرداشت داریم، بنابراین در نظر داریم آبخوان را تغذیه مصنوعی و حبس کنیم و دیگر آب را از آبخوان برنداریم، به همین دلیل دیگر اجازه برداشت از چاههای غیرمجاز و چاههایی که اضافهبرداشت دارند، نمیدهیم.
او با اشاره به انتقال آب از دریا به اصفهان با حجم 400 میلیون مترمکعب، تأکید کرد: امروز شرایط پرمخاطرهای است و چارهای جز احیای زایندهرود و تالاب گاوخونی نداریم.
رئیس حوضه زایندهرود با بیان اینکه 12 میلیارد مترمکعب آب در حوضه زایندهرود را پیشخور کردهایم، یادآور شد: اگر امروز دریاچه ارومیه احیا نمیشود، به دلیل پیشخورکردن آب آن است.
او در ادامه تأکید کرد: امروز صنایع ما باید به سمت استفاده از پساب بروند و دیگر نمیتوانند هم برداشت آب داشته باشند و هم از چاه غیرمجاز برداشت کنند.
الماسوندی با اشاره به تغییر الگوی کشت، اظهار کرد: در بالادست رودخانه که برداشتهای غیرمجاز انجام میشود الگوی کشت رعایت نمیشود و اگر میخواهیم اصلاح الگوی کشت داشته باشیم، کشت گلخانهای باید با تأمین آب پایدار گسترش یابد.
او با بیان اینکه نمیتوان در غرب و شرق اصفهان آب را حراج کرد، گفت: آب باید مستقیما و به صورت حجمی به دست سرمایهگذاران و کشاورزان برسد، بنابراین انتقال بین حوضهای تنها برای تأمین آب شرب انجام میشود و اگر سرعت برداشت از آبهای زیرزمینی کاهش نیابد، نرخ فرونشست به صورت تصاعدی افزایش خواهد یافت.
به گفته رئیس حوضه زایندهرود، تأمین آب شروع شده است و مطالعات خطوط انتقال نیازمند زمان چندانی نیست و نباید برای اجرای این طرحها معطل مطالعات بمانیم.
او در ادامه با تأکید بر اینکه امسال سد زایندهرود شرایط خوبی ندارد و ما دو سال متمادی خشکسالی داشتیم و بیانضباطی برداشتها در بالادست باعث شده تا جان سد گرفته شود، اظهار کرد: آب سد نباید تخلیه و بیشتر از این خالی شود و با توجه به اینکه سد زایندهرود بتنی دو قوسی است، کاهش و تخلیه آب این سد موجب وارونگی و ایجاد ترک در این سد میشود، بنابراین وجود آب برای پایداری سد ضرورت دارد، وگرنه این سد را از دست میدهیم؛ بنابراین باید آب از تونل کوهرنگ انتقال یابد.
الماسوندی با بیان اینکه به طور قطع ورودی سد زایندهرود هم در آذرماه مناسب نخواهد شد، چراکه ورودی به صورت برف است و آب نمیشود، تصریح کرد: اگر با همین شکل پیش برویم بدون ملاحظه دیماه امسال مخزن سد زایندهرود به ۷۰ یا 77 میلیون مترمکعب میرسد.
او با تأکید بر ضرورت اصلاح قوانین و مقررات در برنامه هفتم توسعه به ویژه در بخش کشاورزی و محیط زیست، تصریح کرد: باید درخصوص نظام کیفیت تجدید نظر کنیم، زیرا جریمه دیگر معنایی ندارد و این موارد را باید در برنامه هفتم توسعه جدی بگیریم و مانند برنامههای دیگر نباشد، همچنین ما درباره زایندهرود نگران کیفیت آب هستیم.