نحوه اعتراض به جرائم راهنمایی و رانندگی، به چه صورت است؟
به موجب ماده ۵ قانون رسیدگی به تخلفات رانندگی مصوب ۱۳۸۹ «متخلف موظف است ظرف مدت شصت روز از تاریخ مندرج در قبض جریمه، یا تاریخ ابلاغشده در قبض جریمهای که به اطلاع او میرسد، جریمه را پرداخت و رسید دریافت کند یا مراتب اعتراض خود را ظرف مدت مذکور با ذکر دلایل به اداره اجرائیات راهنمایی و رانندگی تسلیم کند.
رضا اسکندرزاده، کارشناس حقوقی: به موجب ماده ۵ قانون رسیدگی به تخلفات رانندگی مصوب ۱۳۸۹ «متخلف موظف است ظرف مدت شصت روز از تاریخ مندرج در قبض جریمه، یا تاریخ ابلاغشده در قبض جریمهای که به اطلاع او میرسد، جریمه را پرداخت و رسید دریافت کند یا مراتب اعتراض خود را ظرف مدت مذکور با ذکر دلایل به اداره اجرائیات راهنمایی و رانندگی تسلیم کند. اداره مذکور موظف است حداکثر ظرف ۲۴ ساعت پس از وصول اعتراض، بررسی لازم را انجام داده و در صورت غیرموجهدانستن اعتراض، مراتب را به معترض، ابلاغ کند. در صورت اصرار معترض، اداره اجرائیات، موضوع را برای رسیدگی به واحد رسیدگی به اعتراضات ناشی از تخلفات رانندگی، ارسال میکند».
نوع اول اعتراض به قبض جریمه
یعنی اعتراض به یک قبض خاص که از سوی مأمور راهنمایی و رانندگی صادر میشود. در این مورد، شخص باید به مرکز اجرائیات پلیس راهور مراجعه کرده و فرم شکایتنامه را پر کرده تا پرونده وی برای بررسی بیشتر به کارشناسان مربوطه ارجاع داده شود. نتیجه بررسی کارشناس پلیس راهور، در فاصله یک تا چندروزه به فرد معترض اعلام میشود.
توجه داشته باشید که در صورت اعتراض به قبض جریمه، لازم است مدارک زیر را به همراه داشته باشید:
۱. کارت شناسایی معتبر
۲. سند مالکیت خودرو
۳. فرم درخواست تجدیدنظر
۴. کارت شناسایی معتبر مالک وسیله نقلیه یا نماینده قانونی وی.
نوع دوم اعتراض به صورت وضعیت تخلفات
معترض باید در مرحله اول به دفاتر پلیس + ۱۰ مراجعه کرده و اعتراض خود را ثبت کند. دفتر پلیس + ۱۰ این درخواست را از طریق سیستم برای مرکز اجرائیات کل کشور ارسال میکند. اجرائیات پس از رسیدگی، حداکثر ظرف مدت ۲۴ ساعت، نتیجه را به اطلاع معترض میرساند.
درصورتیکه فرد همچنان نسبت به جریمه راهنمایی و رانندگی صورت وضعیت تخلفات، اعتراض داشته باشد، باید ضمن مراجعه به واحد رسیدگی پلیس راهور، اعتراض خود را ثبت کند.
در این مرحله، هیئتی متشکل از یک کارشناس پلیس راهور و یک قاضی تخلفات، مجددا اعتراض را بررسی کرده و در نهایت رأی را صادر میکنند که قطعی و غیر قابل اعتراض مجدد خواهد بود.