ظریف در نوزدهمین مجمع عمومی و پنجمین کنگره سهسالانه انجمن اسلامی مدرسین دانشگاهها:
دلواپسی و دلشیفتگی هر دو برای کشور خطرناک است، واقعیت را ببینیم
نوزدهمین مجمع عمومی و پنجمین کنگره سهسالانه انجمن اسلامی مدرسین دانشگاهها، با حضور روزنامهنگاران و اعضای این تشکل در کانون توحید برگزار شد. این انجمن یکی از قدیمیترین تشکلهای سیاسی و دانشگاهی بعد از انقلاب است که از سال ۶۵ فعالیت خود را شروع کرده است. تحولات جنگ در غزه، بایستههای جامعه مدنی و تأکید بر انتخابات آزاد به نحوی که تمام سلایق در آن حضور داشته باشند ازجمله مسائلی بود که در این کنگره مطرح شد.
شرق: نوزدهمین مجمع عمومی و پنجمین کنگره سهسالانه انجمن اسلامی مدرسین دانشگاهها، با حضور روزنامهنگاران و اعضای این تشکل در کانون توحید برگزار شد. این انجمن یکی از قدیمیترین تشکلهای سیاسی و دانشگاهی بعد از انقلاب است که از سال ۶۵ فعالیت خود را شروع کرده است. تحولات جنگ در غزه، بایستههای جامعه مدنی و تأکید بر انتخابات آزاد به نحوی که تمام سلایق در آن حضور داشته باشند ازجمله مسائلی بود که در این کنگره مطرح شد.
دکتر محمدجواد ظریف میهمان ویژه این کنگره که دیدگاهش در رابطه با جنگ غزه مدتی است واکنشهای مختلفی در پی داشته، سرآغاز سخنان خود را به همین موضوع اختصاص داد و گفت: امروز دنیا با شرایط وحشتناکی از جنایت در غزه مواجه است و مردم فلسطین با تمام قوا و ایثار در برابر اشغالگری مستمر و فاجعهای که بالغ بر
70 سال است در این نقطه از جهان در واقع برای صادرکردن مشکل اروپاییها ایجاد شده، مواجه هستند، مقاومت میکنند و هر زمان که مردم ایستادگی کردند، اشغالگران ناگزیر از عقبنشینی شدهاند. وزیر پیشین امور خارجه تصریح کرد: نزدیک به ۵۰ سال افسانه شکستناپذیری اسرائیل به عنوان یک واقعیت بینالمللی شناخته شده بود. اما سال 1982 که اسرائیل حمله داشت و تا بیروت را اشغال کرد، نقطه آغاز چند حرکت مردمی بود که به دو شکست و عقبنشینی پیاپی اسرائیل انجامید. سال 2000 برای اولین بار در تاریخ مبارزات کشورهای عرب با اسرائیل، ناگزیر شد بدون قید و شرط لبنان را ترک کند. بعد سال 2005 در برابر مقاومت مردم غزه بدون هیچ مذاکرهای هم نیروهای اسرائیلی و هم شهرکنشینان اسرائیلی در غزه تخلیه کردند و به سرزمینهای 1948 برگشتند.
ظریف تصریح کرد: من مشرف شدم کربلا، یک جانباز حزبالله لبنان با یک پای قطعشده گفت از تو متشکریم که شیعه را سربلند کردی. اما در حرم حضرت اباعبدالله یک ایرانی گفت خدا ذلیلت کند که کشورت را ذلیل کردی. ما ذلتبرسازی کردیم. بنابراین سیاست خارجی باید پایهاش از مردم و نتیجهاش مردم باشد. باید حواسمان به این باشد که این نیاز غیرقابل ترمیم است. اگر نگاهمان به مردم بود، مشکلات را از پایشان باز میکنیم. همه چیز مردممحور است. محور توسعه انسان است، محور توسعه رشد اقتصادی نیست. بدون انسان توسعه پایدار نیست. با توسعه نسلهای آینده باید شکل بگیرد. بدانید اگر روزی آتشبس در غزه برقرار شود پیروزی از آن فلسطین است، چون مقاومت مردم در فلسطین باعث این پیروزی شده و این موضوع را هم باید در برنامه سیاست خارجی خودمان جذب کنیم.
او با تأکید بر اینکه روایت اسرائیلی را از این واقعیات نپذیریم، تصریح کرد: روایت اسرائیلی یک روایت دروغ است و اسرائیلیها در روایتسازی بسیار چیره هستند. یعنی بزرگترین توانمندی رژیم صهیونیستی روایتپردازی دروغ است و مهمترین آن روایتپردازیها یک روایت دوستونی همراه با یک پل است؛ روایت مظلومیت و روایت شکستناپذیری و پل آن هم «دیگر هرگز» است. یعنی میگویند ما قربانی بودهایم و هستیم ولی اجازه نخواهیم داد این موضوع تکرار شود. ظریف اظهار کرد: امروز حضور دهها و صدها هزار نفر در خیابانهای جهان نشاندهنده شکست روایت مظلومیت رژیم صهیونیستی است و لذا مراقب باشیم گرفتار زندان روایتسازی اسرائیلیها نشویم. زندان روایت اسرائیلیها برای این کشور بسیار خطرناک بوده و ما سالهاست که در داخل و خارج گرفتار زندان روایتسازی اسرائیل هستیم؛ روایتسازی امنیتیسازی و تهدیدانگاری از ایران. کل بحران هستهای ایران بر اساس روایتی است که سال 1992 با این جمله شروع شد که «ایران شش ماه دیگر به سلاح هستهای دسترسی خواهد داشت» و امروز در سال 2023 میگویند «ایران در آستانه دستیابی به سلاح هستهای است». یعنی ما زندانی روایت هستیم و باید از زندان روایتهای رژیم صهیونیستی گریخت.
او در بخشی دیگر از سخنانش تأکید کرد: اگر 73 درصد از مردم در انتخابات سال 92 شرکت نمیکردند، نمیتوانستیم در برابر شش قدرت جهانی بایستیم و برجام که کماکان فکر میکنم یک پیروزی برای ملت ایران بود، چون همان روایت امنیتیسازی ایران را نابود کرد. فکر میکنید چرا اسرائیل با برجام مخالف بود؟ مگر برجام اجازه میداد ایران سلاح هستهای بسازد؟! من به عنوان مذاکرهکننده عرض میکنم که برجام چنین اجازهای را نمیداد. اگر نگران سلاح هستهای ایران بود، باید برجام را روی سرش میگذاشت و حلوا حلوا میکرد. اسرائیلی که میگفت ایران شش ماه دیگر به سلاح هستهای دست پیدا میکند، چرا این برجام از سلاح هستهای برای او تهدید بزرگتری بود؟ وی ادامه داد: اگر کسی توانست به این سؤال جواب بدهد، آنوقت میفهمد که برجام چه بود. چرا اسرائیل و عربستان سعودی مخالف بودند؟ مگر نگفتند که سنگینترین نظارتها بر یک برنامه هستهای در جهان، در ایران صورت میگیرد؟ پس چرا مخالف بودند؟ چون بحران هستهای ایران یک برسازی امنیتیسازی و تهدیدانگاری ایران بود؛ و برجام را به هم زدند. وزیر پیشین امور خارجه گفت: اگر مردم در سال 1392 پای صندوق رأی نرفته بودند، ما نمیتوانستیم این توفیق را به دست بیاوریم و پروژه 40ساله تندروهای ایالات متحده را به هم بریزیم. از ماجرای لانه جاسوسی آمریکاییها به سراغ تحریم ایران رفتند. قطعنامه اول را صادر کردند و قطعنامه دوم تحریم بود؛ آن قطعنامه با مخالفت شوروی روبهرو شد و نتوانستند. دومین بار در فوریه سال 1988 میلادی آمریکاییها سراغ پیگیری قطعنامه 598 رفتند که اولین قطعنامه بر اساس فصل هفت منشور بود.
وی تصریح کرد: برخلاف برخی گفتهها، فصل هفت اصل 42 نیست. ماده 42 تاکنون توسط شورای امنیت استفاده نشده است؛ حتی در جنگ کره. فصل هفت از اصل 39 شروع میشود و به اصل 51 در مورد دفاع مشروع ختم میشود. اصل 42 تنها یکی از اصول دوازدهگانه فصل هفتم منشور ملل متحد است. تحریم یعنی یک اجماع بینالمللی وجود دارد که شما خطر صلح و امنیت بینالمللی هستید. عنوان فصل هفت «تهدید صلح، تقض صلح و تجاوز» است. این هم نکته جالبی است که از ابتدای جنگ تا قطعنامه 598 ما تهدید صلح و امنیت بینالمللی نبودیم؛ چون عراق دست برتر را داشت و از زمانی که ایران دست برتر را پیدا کرد، تهدید صلح و امنیت بینالمللی شد.
ظریف اظهار کرد: خوشبینی و بدبینی بیش از حد یا چیزی که من اسم آن را دلواپسی و دلشیفتگی گذاشتهام، هر دو برای کشور خطرناک است؛ ما باید واقعبین باشیم و واقعیات را ببینیم. سومین دوری که آمریکا تلاش کرد ایران را به شورای امنیت ببرد و تحریم کند، سال 2004 بود. نامه آقای بولتن نماینده وقت آمریکا در شورای امنیت موجود است که باید موضوع هستهای وارد شورای امنیت شود. سرانجام با قطعنامه 1696 آمریکاییها و اسرائیل در این سیاست پیروز شدند. قطعنامههای 1696، 1737، 1747، 1803، 1835 و 1922 را که یکی از بدترین قطعنامههای تاریخ شورای امنیت است علیه ما تصویب کردند.
او تأکید کرد: چه چیزی باعث شد همه اینها کنار برود؟ توان مذاکراتی و توان نظامی خوب است اما باید بر حمایت مردمی سوار شود تا بتواند در دنیا مؤثر باشد. من همانقدر که میگویم مذاکره باید بر توان مردمی سوار شود، میگویم قدرت نظامی هم باید بر توان مردمی سوار شود و هیچ جدایی بین اینها نیست. قدرت نظامی بسیار خوب و ضروری است؛ همانطوری که مذاکره هم ضروری است. تا حالا جلو هیچ شکستی و تثبیت هیچ پیروزی بدون مذاکره به دست نیامده و بالاخره یک روزی طرفها باید دور میز بنشینند و چیزی را توافق کنند؛ خودبهخود که جنگ تمام نمیشود. وزیر پیشین امور خارجه با تأکید بر اینکه برای مذاکره، دفاع و مقابله با تحریم، «مردم» لازم است، گفت: باید هدف سیاست خارجی هم همین مردم باشد. بهبود وضعیت، بالارفتن اعتبار، آبرومندی، سربلندی، افتخار و عزت مردم باید از همین سیاست خارجی سرچشمه بگیرد. نباید این مردم را سرشکسته کنیم و نباید کاری کنیم که مردم احساس کنند عزت آنها از بین رفته است. دوران دولت یازدهم و دوازدهم در رسانههای رسمی ما ذلتبرسازی شد؛ نتیجهاش فاصلهگرفتن مردم از کل حاکمیت و بیاعتمادی مردم به کل حاکمیت و بیاعتبارشدن حاکمیت در چشم مردم بود؛ چون خودمان برسازی کردیم. وی تصریح کرد: بنده به کربلا مشرف شدم و یک جانباز حزبالله لبنان با یک پای قطعشده در حرم مطهر حضرت اباعبدالله(ع) جلو آمد، بنده را بغل کرد، بوسید و گفت از تو متشکریم که شیعه را در دنیا سربلند کردی. خدا شاهد است که از در خارج شدم و یک فرد ملبس ایرانی رویش را به حرم حضرت اباعبدالله(ع) کرد و گفت خدا ذلیلت کند که کشور ما را ذلیل کردی. چون برای آن بنده خدا ما ذلتبرسازی کرده بودیم و به آن بنده خدا گفته بودیم آمریکا سر این را کلاه گذاشت ولی آن لبنانی شنیده بود که ترامپ گفت اینها سر ما کلاه گذاشتند؛ ما که نشنیده بودیم و مردم ما که نشنیده بودند.
نوزدهمین مجمع عمومی و پنجمین کنگره سهسالانه انجمن اسلامی مدرسین دانشگاهها سخنرانان دیگری هم داشت ازجمله رئیس جبهه اصلاحات که گفت: باید نگران ایران بعد از اصلاحات بود؛ بنابراین نمیتوانیم بگوییم عاملیت نداریم و فکر میکنیم همچنان تنها راه نجات کشور اصلاحات است. فکر میکنیم فقدان نهاد واسط میانجی کشور را به اینجا رسانده است. آقای روحانی هنوز پاسخ نداده با آن رأی که در حد رفراندوم بود، چرا سکوت کرد؟ جریان اصلاحات بعد از آن با ریزش شدید سرمایه اجتماعی مواجه شد. آذر منصوری افزود: فجیعترین جنایات انسانی و به عبارتی نسلکشی در غزه در جریان است و متأسفانه ظرفیتهای سازمانهای بینالمللی تا امروز نتوانسته این جنایت را خاتمه بدهد.
علیمحمد حاضری، عضو انجمن اسلامی مدرسین دانشگاهها دیگر سخنران این کنگره هم در بخشی از اظهاراتش با اشاره به نامه سیدمحمد خاتمی برای عبور از وضع موجود، بیان کرد: «در انجمن اسلامی دانشگاهها تلاش کردیم درباره راهبردهای بیانیه آقای خاتمی بحث کنیم تا در بحثهای نظری به راهکار مشترک برسیم. در مجموع در دفتر سیاسی بحثهایی درباره انتخابات صورت گرفت که تقریبا همسو با مواضعی که جبهه اصلاحات گرفت، بود و بر این موضوع تأکید شد که نتیجه انتخابات در اداره کشور در بیانیه 17 بندی آقای خاتمی قابل اثرگذاری است». او درباره دیگر اقدامات صورتگرفته از سوی دفتر سیاسی انجمن اسلامی مدرسین دانشگاهها هم بیان کرد: «اقدام دیگر بحث انتشار نامه به رهبری برای حل مشکلات جامعه بود. در نهایت اقدام دیگر درباره جلسات اندیشه اسلام سیاسی بود که جلسات متعددی با آقایان موسویخوئینیها، سیدحسن خمینی، سیدمحمدخاتمی، سروش محلاتی و مرحوم داوود فیرحی برگزار شد. همچنین در نهایت بیانیهای درباره عملکرد مجلس خبرگان نوشته شده که در روزهای آینده منتشر خواهد شد».
محمود صادقی، دبیرکل انجمن اسلامی مدرسین دانشگاهها نیز که اولین سخنگوی نوزدهمین مجمع عمومی و پنجمین کنگره سهسالانه انجمن اسلامی مدرسین دانشگاهها بود، گفت: برخلاف تبلیغات، امروز کشورمان یکی از سختترین دورههای اجتماعی و اقتصادی را میپیماید. با فشار بر منتقدان نمیتوان ناکارآمدیها را کتمان کرد. اصلاحات به روش مرسوم گذشته به صخره خورده است.