چهارشنبهسوری، روزی سخت در بیمارستانها
مراقب جانهای خود باشید
یک روز به آخرین چهارشنبه سال مانده اما از هفتههای قبل تلفات این روز که راهی بیمارستان شدند، شروع شده است. مراسمی دیرینه در ایران که یادآور بسیاری از داستانهای کهن است و باید به نیکی و شادی آن شب و روز را سپری کرد، اما سالهای بسیاری است که با واردکردن انواع مواد منفجره به بدترین روز بسیاری تبدیل میشود با استفاده از انواع ترقه و اکلیلسرنج که باعث سوختگی، قطع عضو یا مرگ افراد میشود.
یک روز به آخرین چهارشنبه سال مانده اما از هفتههای قبل تلفات این روز که راهی بیمارستان شدند، شروع شده است. مراسمی دیرینه در ایران که یادآور بسیاری از داستانهای کهن است و باید به نیکی و شادی آن شب و روز را سپری کرد، اما سالهای بسیاری است که با واردکردن انواع مواد منفجره به بدترین روز بسیاری تبدیل میشود با استفاده از انواع ترقه و اکلیلسرنج که باعث سوختگی، قطع عضو یا مرگ افراد میشود.
افزایش آمار مصدومان مربوط به چهارشنبهسوری
در همین چند روز گذشته هم استفاده از این مواد باعث مرگ دستکم هفت نفر شده است. در روز گذشته سازمان اورژانس کشور نسبت به روند افزایشی مصدومان حوادث مرتبط با چهارشنبه آخر سال هشدار داد و اعلام کرد از ابتدای اسفند هفت فوتی ناشی از این حوادث در کشور ثبت شده است و ۷۳ درصد از مصدومان ۱۸ سال و کمتر بودهاند. بر اساس آمار اورژانس، در بازه زمانی یکم تا نوزدهم اسفند، در کل کشور شاهد رشد ۱۸درصدی آسیبدیدگان حوادث مرتبط با چهارشنبه آخر سال در مقایسه با سال گذشته هستیم؛ این آمارها نشان میدهد در این مدت تعداد فوتیها ۱۷ درصد، قطع عضو چهار درصد، آسیب به چشم ۲۸ درصد و سوختگی ۳۱ درصد نسبت به مدت مشابه سال گذشته افزایش داشته است. در این مدت ۲۸۲ نفر در کشور بر اثر این حوادث آسیب دیدهاند که تعداد مصدومان در مجموع ۲۷۵ نفر و تعداد فوتیها هفت نفر گزارش شده است. از میان مصدومان این حوادث، ۹۰ نفر توسط اورژانس به مراکز درمانی انتقال داده شدهاند، ۱۷۴ نفر مراجعه شخصی داشتهاند و ۱۱ نفر نیز در محل حادثه درمان شدهاند.
همچنین اورژانس با اعلام اینکه ۷۳ درصد از مصدومان حوادث مرتبط با چهارشنبه آخر سال افراد ۱۸ سال و کمتر بودهاند، خاطرنشان کرد: ۱۵ درصد مصدومیتها نیز به رهگذران اختصاص دارد. در بازه زمانی یکم تا نوزدهم اسفند جاری شاهد ۲۴ مورد قطع عضو، ۱۰۱ مورد آسیب به چشم و ۱۳۰ مورد سوختگی بودهایم. اورژانس کشور تعداد بستریهای ناشی از حوادث چهارشنبه آخر سال را ۵۱ نفر اعلام کرد که از این تعداد هفت مورد در بخش مراقبتهای ویژه بستری هستند.
طبق این آمار، استان آذربایجان شرقی با ۶۱ مصدوم در صدر قرار دارد و استانهای تهران با ۵۴، آذربایجان غربی با ۲۸ و اصفهان با ۲۱ مصدوم در ردههای بعدی قرار گرفتهاند.همچنین در روزهای گذشته رئیس اورژانس کشور نسبت به افزایش مصدومان و آسیبدیدگان حوادث مرتبط با چهارشنبهسوری در کشور هشدار داده و گفته بود آمارهای مرکز EOC اورژانس کشور نشان میدهد از ابتدای اسفند تاکنون در مجموع ۲۸۲ نفر در حوادث مرتبط با چهارشنبهسوری دچار آسیب شدهاند که از این تعداد ۲۷۵ نفر مصدوم شده و متأسفانه هفت نفر نیز جان خود را از دست دادهند. ایشان با بیان اینکه شمار آسیبدیدگان و موارد فوتی تا به امروز به ترتیب، ۱۸ و ۱۷ درصد افزایش را در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته نشان میدهد، گفت: همچنین امسال ۲۴ مورد قطع عضو، ۱۰۱ موررد آسیب به چشم و ۱۳۰ مورد سوختگی را نیز داشتیم که این موارد به ترتیب چهار، ۲۸ و ۳۱ درصد را در مقایسه با مدت مشابه در سال گذشته نشان میدهد. رئیس اورژانس کشور استانهای آذربایجان شرقی با ۶۱ مصدوم و یک فوتی، تهران با ۵۴ مصدوم و دو فوتی و آذربایجان غربی با ۲۸ مصدوم و چهار فوتی را دارای بیشترین آسیبدیدگان ناشی از حوادث چهارشنبهسوری در کشور تا صبح روز گذشته اعلام کرد و گفت: متأسفانه هفت نفر از آسیبدیدگان نیز در بخش مراقبتهای ویژه بیمارستان بستری هستند. میعادفر از مردم خواست نکات و توصیههای ایمنی در مورد چهارشنبهسوری را جدی بگیرند.
کودکان را آگاه کنیم
خیلی سال است که با وجود مواد منفجره، جشن چهارشنبهسوری به شکل دیگری پیش میرود. چهارشنبهسوری، یکی از جشنهای ایران باستان است. تاریخ چهارشنبه امسال، مصادف است با سهشنبهشب، 22 اسفند 1402.این روز حالا تغییراتی کرده و به ترقهبازی و استفاده از مواد منفجره تبدیل شده است؛ موضوعی که باعث خسارتهای جانی بسیاری برای افراد میشود. در این سالها کودکان و نوجوانهای بسیاری با قطع عضو و آسیب چشم یا مرگ روبهرو بودهاند. با وجودی که بارها نسبت به خطر استفاده از این مواد هشدارهایی داده شده، اما همچنان این روند برای سور باعث آسیبهای جبرانناپذیری میشود. شاید این ماجرا لزوم آگاهیرسانی در مدارس و خانوادهها را دوچندان میکند. به شکلی که کودکان از نوع مراجعات به بیمارستان در روزهای منتهی به سال باخبر شوند؛ زیرا کودکان بسیاری در سالهای قبل دچار نقص عضو شدهاند و حالا که به بزرگسالی رسیدهاند، با حسرت و پشیمانی به روزهای گذشته خود نگاه میکنند. پس باید مدارس نقش پررنگتری در کاهش این آسیبها ایفا کنند. البته این در حالی است که دسترسی به این مواد در بازار هم کنترل شود.