حمله مسلحانه به منزل جنگلبانان آملی
ماجرای حمله به محیطبانان، جنگلبانان و محافظان محیط زیست و طبیعت ایران خبر تازهای نیست. عجیب اما اینجاست که واکنشها به این اخبار بههیچوجه متناسب با حجم خشونتی نیست که در این رویدادها رخ میدهد. شنیدن حمله به یک محیطبان یا هدف قراردادن او از سوی شکارچیهای غیرمجاز بههیچوجه خبر تازهای نیست و هر چند ماه یک بار در رسانهها مورد تازهای از آن میبینیم.
شرق: ماجرای حمله به محیطبانان، جنگلبانان و محافظان محیط زیست و طبیعت ایران خبر تازهای نیست. عجیب اما اینجاست که واکنشها به این اخبار بههیچوجه متناسب با حجم خشونتی نیست که در این رویدادها رخ میدهد. شنیدن حمله به یک محیطبان یا هدف قراردادن او از سوی شکارچیهای غیرمجاز بههیچوجه خبر تازهای نیست و هر چند ماه یک بار در رسانهها مورد تازهای از آن میبینیم. اما حمله به خانه و محل سکونت این افراد موضوعی است که سطح خشونت و قانونشکنی را به مرحلهای دیگر میبرد. درست مانند اتفاقی که چند روز گذشته برای جنگلبانهای آملی رخ داده است. در روزهای گذشته و حسب اعلام منابع طبیعی مازندران، فرد یا افراد ناشناس در اقدام شبانه هماهنگ و سازمانیافته، به منزل مسکونی دو نفر از مأموران یگان حفاظت منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان آمل تیراندازی کردند. در این دو فقره تیراندازی، خوشبختانه به نیروهای منابع طبیعی و خانواده آنان خسارت جانی وارد نشد. فرمانده یگان حفاظت اداره کل و رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان آمل از منزل دو جنگلبان بازدید کردند و بهمنظور اقدامات قانونی بعدی و شناسایی و دستگیری ضارب یا ضاربان، جلسه اضطراری برگزار شد. این اتفاق دو روز پس از رخدادن با واکنش یک نماینده مجلس همراه بود. رئیس فراکسیون محیط زیست مجلس در واکنش به این خبر خواستار شناسایی و دستگیری هرچه سریعتر عوامل حمله مسلحانه به منازل جنگلبانان آمل شد. سمیه رفیعی، نماینده مردم تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس در مجلس شورای اسلامی که با خبرگزاری مهر گفتوگو میکرد، با اشاره به حادثه حمله افراد مسلح به منازل جنگلبانان در آمل گفت: از دستگاههای اطلاعاتی و امنیتی انتظار داریم هرچه سریعتر این افراد شناسایی و دستگیر شوند. او افزود: درعینحال از دستگاه قضائی نیز انتظار میرود این افراد را به اشد مجازات برسانند تا ضمن بازدارندگی از اقدامات مشابه متخلفان بدانند که هیچ مماشاتی در برخورد با متجاوزان به عرصههای طبیعی کشور صورت نمیگیرد. او با اشاره به زخمیشدن ۴۲ جنگلبان در سال گذشته توسط متجاوزان به عرصههای طبیعی از پیگیری ویژه این پرونده توسط فراکسیون محیط زیست مجلس خبر داد و گفت: جنگلبانان و محیطبانان جزء زحمتکشترین اقشار جامعه هستند که حفاظت از طبیعت و حیات وحش کشور را بر عهده دارند و قطعا نیازمند حمایتهای قانونی در عرصههای مختلف هستند که مجلس در این خصوص تمام توان خود را به کار خواهد گرفت. در ایران چیزی به اسم «قانون حمایت قضائی از محیطبانان و جنگلبانان» داریم که در سالهای اخیر بسیاری از ناکارآمدی آن سخن گفتهاند. بر اساس این قانون، محیطبانان و جنگلبانان در صورتی که در جنگلها و منابع طبیعی جرم مشهودی ملاحظه کنند و تذکر و هشدار کارساز نباشد، میتوانند از سلاح خود استفاده کنند ولی اینگونه نیست که اجازه استفاده سلاح در منزل و خیابان را داشته باشند یا بتوانند در این اماکن مسلح باشند اما در محل مربوط به وظیفه خود میتوانند از سلاح استفاده کنند. این قانون شامل چهار ماده و سه تبصره در جلسه علنی ۲۳ اردیبهشت ۹۹ مجلس شورای اسلامی تصویب شد و در هفت خرداد ۹۹ به تأیید شورای نگهبان رسید.
علاوه بر چالشهای قانونی، جنگلبانها با کمبودهای دیگری هم در ایران دستوپنجه نرم میکنند. درباره کمبود تجهیزات و جنگلبانان، بر اساس استانداردهای بینالمللی به ازای هر هزار هکتار جنگل، هر پنج هزار هکتار مرتع و هر ۱۰ هزار هکتار بیابان باید یک نیروی حفاظتی وجود داشته باشد.* ایران ۱۶۴ میلیون هکتار مساحت دارد که از این مقدار ۱۳۵ میلیون هکتار اراضی ملی و عرصههای منابع طبیعی، ۱۴.۵ میلیون هکتار عرصههای جنگلی و ۸۵ میلیون هکتار مراتع هستند. به عبارتی ۸۲ درصد از مساحت کشور اراضی ملی و عرصههای منابع طبیعی هستند که مدیریت و حفاظت آن بر عهده یگان حفاظت منابع طبیعی کشور است. در چنین وضعیتی، بر اساس استانداردهای جهانی، بهمنظور رسیدن به یک وضعیت مطلوب برای عرصههای جنگلی نیازمند
۱۴هزارو ۵۰۰ نفر نیروی حفاظتی هستیم. با توجه به این مساحت از اراضی ملی و عرصههای منابع طبیعی به ۳۲ هزار نیرو نیاز داریم، اما درحالحاضر تنها پنجهزارو 66 نیرو داریم که از این تعداد حدود سههزارو 600 نفر نیروی شرکتی و مابقی نیروی رسمی هستند؛ به عبارتی حدود ۷۰ درصد نیروهای سازمان شرکتی هستند و فاصله بسیار زیادی با تعداد نیروی پیشبینیشده بر اساس استانداردهای جهانی داریم. این افراد بهصورت رسمی یا پیمانی از سازمان منابع طبیعی حقوق دریافت میکنند و تعهد کاری و انگیزه بیشتری نسبت به نیروهای شرکتی دارند؛ چراکه ۳۰ سال خدمت دارند و از سال گذشته نیز برای تمامی نیروهای رسمی کارت ضابطیت دریافت کردهایم، همچنین برای دریافت تجهیزات نیز مشکلی ندارند و در اختیار بسیاری از این افراد که از فیلتر حراست عبور میکنند، میتوانیم سلاح و ابزار بازدارنده مانند شوکر، افشانه و باتوم قرار دهیم.