|

بایدن به دنبال توافق با عربستان

اکسیوس به نقل از سه منبع مطلع گزارش داد آمریکا و عربستان سعودی در حال رایزنی درباره توافق امنیتی‌ هستند که شامل توافق بزرگ با اسرائیل نمی‌شود.

بایدن به دنبال  توافق با عربستان

اکسیوس به نقل از سه منبع مطلع گزارش داد آمریکا و عربستان سعودی در حال رایزنی درباره توافق امنیتی‌ هستند که شامل توافق بزرگ با اسرائیل نمی‌شود. براساس این گزارش، بایدن امیدوار است پیش از تحویل دولت در ماه ژانویه، با عربستان به توافق برسد. اکسیوس می‌نویسد کاخ سفید پیش از حمله هفتم اکتبر حماس به اسرائیل در حال مذاکره با عربستان و اسرائیل برای یک ابرتوافق بود که شامل توافق صلح بین اسرائیل و عربستان بود، اما پس از حمله حماس، این توافق در کوتاه‌مدت غیرممکن شد. عربستان سعودی بر بازگشت به مرزهای ۱۹۶۷ در مناقشه اسرائیل و فلسطینیان و حرکت در مسیر تشکیل کشور مستقل فلسطین به عنوان پیش‌شرط توافق با اسرائیل تأکید دارد.

به گزارش اکسیوس، توافقی که درحال‌حاضر در حال بررسی است، یک پیمان امنیتی کامل نیست اما روابط دوجانبه به‌ویژه طیفی از موضوعات امنیتی، تکنولوژی و اقتصادی که دو طرف مایل به امضای آن پیش از پایان دولت بایدن هستند را شامل می‌شود. ابرتوافق قبلی که دولت بایدن به دنبال آن بود، عادی‌سازی روابط اسرائیل و عربستان سعودی و همکاری هسته‌ای را نیز شامل می‌شد. دولت بایدن پیش‌تر نیز توافق‌هایی با کشورهای عربی منطقه خلیج فارس امضا کرده است؛ برای مثال توافق مارس ۲۰۲۲ که قطر را به متحد غیرناتوی آمریکا تبدیل کرد یا توافق سپتامبر ۲۰۲۳ که طی آن آمریکا و بحرین توافق امنیتی جامع امضا کردند. یک سال بعد نیز دولت بایدن، امارات متحده عربی را شریک دفاعی بزرگ معرفی کرد. اکسیوس یکی از اهداف این اقدامات را مقابله با نفوذ چین و روسیه در منطقه خلیج فارس عنوان کرده است. در همین حال، وزارت خارجه آمریکا اعلام کرد گروه حماس پیشنهاد آتش‌بس کوتاه‌مدت و توافق‌نامه آزادی گروگان‌های اسرائیلی را رد کرده است؛ اقدامی که نشان می‌دهد این گروه حتی پس از یحیی سنوار نیز بر درخواست اصلی خود مبنی‌بر عقب‌نشینی دائمی نیروهای اسرائیلی از نوار غزه پافشاری می‌کند. رد پیشنهاد قاهره برای آتش‌بس کوتاه‌مدت باعث شد مذاکره‌کنندگان اسرائیلی به بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، هشدار دهند که اگر در مذاکرات انعطاف‌پذیری نشان ندهد، توافق دست‌نیافتنی باقی خواهد ماند. براساس پیشنهاد مصر، آتش‌بسی ۴۸‌ساعته آغاز و طی آن‌ حماس برای آزادی چهار گروگان اسرائیلی ظرف ۱۰ روز آینده آماده می‌شد. این چهار گروگان قرار بود از افرادی باشند که به دلایل «بشردوستانه» آزاد می‌شوند؛ به این معنی که زن، سالخورده یا بیمار باشند. در ازای آزادی این افراد، اسرائیل هم قرار بود حدود ۱۰۰ زندانی امنیتی فلسطینی را آزاد کند و سپس اسرائیل و حماس در طول این ۱۲ روز درباره آتش‌بس طولانی‌تر مذاکره می‌کردند.