|

دریچه‌ای به داستان کوتاه آمریکای لاتین

ادبیات آمریکای لاتین عمدتا با رمان‌های برجسته نویسندگان مطرح این قاره شناخته می‌شود اما داستان کوتاه نیز از دیرباز جایگاهی ویژه در میان نویسندگان آمریکای لاتین داشته، تا جایی که می‌توان اهمیت داستان کوتاه را با رمان مقایسه کرد. در کتاب «داستان‌های کوتاه امریکای لاتین» منتخبی از بهترین داستان‌های کوتاه این قاره به انتخاب یکی از مهم‌ترین پژوهشگران ادبیات آمریکای لاتین گرد آمده است.

دریچه‌ای به داستان کوتاه آمریکای لاتین

شرق: ادبیات آمریکای لاتین عمدتا با رمان‌های برجسته نویسندگان مطرح این قاره شناخته می‌شود اما داستان کوتاه نیز از دیرباز جایگاهی ویژه در میان نویسندگان آمریکای لاتین داشته، تا جایی که می‌توان اهمیت داستان کوتاه را با رمان مقایسه کرد. در کتاب «داستان‌های کوتاه امریکای لاتین» منتخبی از بهترین داستان‌های کوتاه این قاره به انتخاب یکی از مهم‌ترین پژوهشگران ادبیات آمریکای لاتین گرد آمده است.

«داستان‌های کوتاه امریکای لاتین» اثری از روبرتو گونسالس اچه‌‌وریا است که پیش‌تر با ترجمه عبدالله کوثری به فارسی منتشر شده بود و به‌تازگی چاپ جدیدی از آن در نشر نی منتشر شده است.

این کتاب شامل سه بخش با عناوین دوره استعمار، ملت‌های جدید و دوره معاصر است. این بخش‌ها سیر تحول داستان کوتاه آمریکای لاتین را از دوره‌ استعمار تا دوران معاصر بر خواننده روشن می‌کند و هر داستان نماینده‌ خوبی برای هر دوره است. به‌جز این سه بخش کتاب مقدمه‌ای مفصل و جامع دارد و در ابتدای هر بخش نیز مقدمه‌ای کوتاه اما روشنگر آمده است و علاوه‌ بر ‌آن شرح احوال و آثار هر نویسنده نیز به‌گونه‌ای فشرده پیش از هر داستان منتشر شده است.

کوثری در بخشی از یادداشت ابتدایی کتاب نوشته که آنچه در این اثر گرد آمده، کیفیت استثنائی این داستان‌ها را آشکار می‌کند. او می‌گوید دنیای گسترده و حیرت‌آور ادبیات آمریکای لاتین تنها به رمان‌هایی که تاکنون خوانده‌ایم و خواهیم خواند، محدود نمی‌شود. در این منطقه از جهان داستان کوتاه از دیرباز جایگاهی والا و قابل قیاس با رمان داشته است. او این کتاب را دریچه دیگری دانسته بر دنیایی که هنوز برای مبهوت‌کردن ما شگفتی‌های زیادی در آستین دارد.

نویسنده کتاب، روبرتو گونسالس اچه‌وریا، از مهم‌ترین پژوهشگران معاصر ادبیات آمریکای لاتین است. او که در سال 1943 میلادی در کوبا متولد شده، مدرس دانشگاه و منتقد ادبی برجسته‌ای است که بیش از پنج دهه به تحقیق و واکاوی ادبیات آمریکای لاتین مشغول بوه است. اچه‌وریا تحصیلاتش را در آمریکا گذرانده و مدرک دکترایش را در رشته ادبیات اسپانیایی و ادبیات تطبیقی از دانشگاه ییل گرفته است. او سپس در همین دانشگاه به‌عنوان استاد مشغول به کار شده و افزون بر این سه دکترای افتخاری از دیگر دانشگاه‌های ایالات متحده گرفته است. اچه‌‌وریا از سال 1999 عضو فرهنگستان هنر و علوم آمریکا نیز بوده است. او نویسنده بیش از بیست کتاب و مقالات پرشماری به‌ویژه در زمینه ادبیات امریکای لاتین است و جوایز متعددی به خاطر فعالیت‌هایش به دست آورده است. او در بخشی از مقدمه کتاب نوشته: «در امریکای لاتین داستان کوتاه ژانری است با محبوبیت فراوان میان خوانندگانی از هر دست. پرتوقع‌ترین محافل ادبی نیز آن را به رسمیت شناخته‌اند. بسیاری از نویسندگان نام‌آور امریکای لاتین فقط داستان کوتاه می‌نوشتند –برای مثال اوراسیو کیروگا، خورخه لوئیس بورخس و خوان خوسه آرئولا- و برخی از رمان‌نویسان سرشناس این منطقه داستان‌های کوتاهی نوشته‌اند که به اندازه رمان‌های‌شان مایه شهرت و اعتبار ایشان شده است. از آن جمله‌اند، ماشادو د آسیس، گابریل گارسیا مارکز و خوان رولفو. دیگر رمان‌نویسان موفق مثل خولیو کورتاسار و رینالدو آرناس به گمان برخی صاحب‌نظران بهترین آثار خود را در قالب داستان کوتاه آفریده‌اند».