گزارش شینا انصاری از اجلاس کاپ در باکو
معاون رئیسجمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست که برای شرکت در اجلاس کاپ ۲۹ به جمهوری آذربایجان سفر کرده بود، گزارشی از این اجلاس ارائه کرد و از طرح موضوعات زیستمحیطی دریای خزر و آلودگی رود ارس با الهام علیاف خبر داد.
ایسنا: معاون رئیسجمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست که برای شرکت در اجلاس کاپ ۲۹ به جمهوری آذربایجان سفر کرده بود، گزارشی از این اجلاس ارائه کرد و از طرح موضوعات زیستمحیطی دریای خزر و آلودگی رود ارس با الهام علیاف خبر داد. شینا انصاری در این یاداشت نوشت: این هفته در اجلاس کاپ ۲۹ که به عنوان یکی از مهمترین اجلاسهای محیطزیستی جهان با موضوع تغییر اقلیم برگزار میشود، شرکت کردم. در افتتاحیه مراسم با استقبال دبیرکل سازمان ملل و رئیسجمهوری آذربایجان، وارد سالن اجلاس سران شدیم.
در روز اول و در حاشیه اجلاس، با رؤسای جمهور عراق، ترکیه و نپال، رئیس دولت امارات متحده عربی، ولیعهد کویت، نخستوزیر پاکستان، رئیس اقلیم کردستان، رئیس دولت بنگلادش و خانم شریف شهردار کوالالامپور و معاون سابق سازمان ملل صحبت کردم. همچنین با وزیر خارجه ترکیه و وزرای محیط زیست و تغییر اقلیم آذربایجان و پاکستان هم ملاقات کردم.
در روز دوم، اولین سخنران مراسم بودم. با توجه به زمان محدود سه دقیقه تعیینشده، در سخنانم تلاش کردم به این واقعیت اشاره کنم که کشورها برای رشد اقتصادی نیاز به انرژی دارند که لازمه آن دسترسی به انرژیهای تجدیدپذیر، پاک و هستهای است. استفاده از این نوع انرژیها نیازمند دو مؤلفه مهم فناوری و منابع مالی است و برای تحقق مقابله با تغییر اقلیم، کشورهای جنوب حتما باید حمایت شوند.
به جنگ خونین رژیم اشغالگر صهیونیستی در غزه و لبنان و استانداردهای دوگانهای که اگر برطرف نشود باعث ایجاد مشکلات در روند تحقق اهداف کنوانسیون تغییر اقلیم خواهد شد، اشاره کردم. مطرح کردم که یکی از گامهای مهم برای مقابله با تغییر اقلیم، لغو تحریمهای یکجانبه و غیرقانونی علیه کشورهاست و این تحریمها، نهتنها مانع از تحقق توسعه پایدار میشوند، بلکه همکاریهای بینالمللی در زمینه محیط زیست را نیز تضعیف میکنند.
در دو روز دیگر اجلاس هم جلسات بسیار خوبی را داشتیم. در روز دوم همچنین در جلسه مهمی با موضوع «تغییر اقلیم و عوارض آن بر دریاها» درباره مشکلات محیطزیستی که دریای خزر با آن مواجه است، از جمله کاهش سطح تراز آب و تهدیدهای اکولوژیک آن و ضرورت همکاری کشورهای عضو کنوانسیون تهران صحبت کردم. وزرای محیط زیست آذربایجان، قزاقستان و ترکمنستان هم در این جلسه حضور داشتند و قرار شد برای کاپ ۷ مرتبط با کنوانسیون تهران (خزر) که سال آینده در تهران برگزار میشود، همکاری کنند.
مایلم به ملاقاتم در ظهر روز دوم با آقای سایمون استیل، دبیر کنوانسیون تغییر اقلیم، اشاره کنم. ایشان بعد از توضیحات من درباره آثار تحریمها بر دسترسی به حمایتهای مالی، انتقال و توسعه فناوریهای پاک و سایر موضوعات مرتبط، به من اطمینان دادند تمام تلاششان را خواهند کرد که در این زمینه کمک و پشتیبانی کنند. با خانم رتنو مرسودی، سفیر ویژه دبیرکل سازمان ملل در تغییرات آبوهوایی هم گفتوگوی خوبی داشتم. نشستهای دوجانبه با وزرای محیط زیست قطر، عراق و چین و دبیرکل اکو نیز از دیگر برنامهها بود. دیدار با هیئت اعزامی اتاق بازرگانی ایران هم یکی دیگر از برنامههای این روز بود.
ملاقات با آقای الهام علیاف یکی از دیدارهای مهم این سفر بود. در این ملاقات، علاوهبر طرح موضوعات محیطزیستی همچون دریای خزر، آلودگی رود ارس و سایر محورهای محیطزیستی، ایشان بهطور ویژه از من خواستند پیام دوستی و مودت دولت آذربایجان را به رئیسجمهوری کشورمان برسانم. در این دیدار من به همکاری و مساعدت جمهوری اسلامی ایران برای عبور بدون نوبت بیش از ۵۰۰ کانتینر حامل تجهیزات لجستیکی اجلاس از آستارا به باکو برای برگزاری اجلاس کاپ ۲۹ اشاره کردم که با قدردانی آقای علییف همراه شد.
رئیسجمهور آذربایجان با اشاره به سفر اخیر آقای شاهین مصطفیاف، معاون نخستوزیر و رئیس کمیسیون مشترک همکاریهای اقتصادی به ایران بر تمایل به تقویت همکاریهای مشترک بهخصوص کریدور حملونقل شمال جنوب و کریدور انرژی شمال جنوب تأکید کردند.
همکارانم هم در جلسات و پنلهای تخصصی حضور فعالی داشتند. حضور خانم دکتر ترابی، معاون سازمان، در نشست انرژی و ارائه گزارش اقدامات انجامشده و برنامهها و سیاستگذاریهای پیشرو، شرکت ایشان در نشست امنیت غذایی و تغییر اقلیم و اقتصاد سبز و ملاقات با مدیر تغییر اقلیم، تنوع زیستی و محیط زیست فائو، جلسه با مسئول تیم تأمین مالی اقلیم سبز و گفتوگو درباره تسهیل دریافت اعتبارات و ملاقات با مدیر جدید تأمین مالی «اقتصاد سبز برای کشورهای آسیبپذیر از تغییر اقلیم» از مهمترین این مذاکرهها بود.
کارشناسان: نشستهای «کاپ» دیگر برای مقابله با بحران اقلیمی
مناسب نیست
گروهی از کارشناسان بانفوذ سیاست آبوهوایی، با نوشتن نامهای به سازمان ملل خواستار بازبینی در نشستهای کاپ برای مقابله با تغییرات اقلیمی شدند و اظهار کردند که نیازی برای ایجاد یک تغییر از مذاکرات به اجرا وجود دارد. کارشناسان شناختهشده از جمله دبیرکل پیشین و مدیر سابق امور اقلیمی سازمان ملل میگویند مذاکرات اقلیمی موسوم به کاپ «دیگر جوابگوی اهداف» مورد نظر نیست و به یک بازبینی فوری نیاز دارد. آنها به سازمان ملل نامه نوشتند و خواستار سادهسازی روند پیچیده کنونی «کنفرانسهای سالانه طرفها» تحت کنوانسیون چارچوب سازمان ملل متحد در مورد تغییرات آبوهوایی -معاهده اصلی توافق پاریس- شدند. آنها خواستند جلسات بهطور مکرر برگزار شوند و تمرکز بیشتری روی کشورهای درحالتوسعه باشد. به گفته این گروه از کارشناسان بانفوذ سیاست آبوهوایی، نشستهای آتی سازمان ملل متحد باید فقط در کشورهایی برگزار شود که بتوانند حمایت آشکاری از اقدام اقلیمی نشان دهند و قوانین سختگیرانهتری درباره لابیگری سوختهای فسیلی داشته باشند. این گروه از کارشناسان در نامه خود به سازمان ملل نوشتند: اکنون واضح است که کاپ دیگر برای هدف ما مناسب نیست. ما به یک تغییر از مذاکره به اجرا نیاز داریم. به گزارش روزنامه گاردین، مذاکرات امسال که به عنوان کاپ ۲۹ شناخته میشود، در «باکو»، پایتخت آذربایجان به نیمه راه خود نزدیک میشود. توافق اقلیمی پاریس که در سال ۲۰۱۵ به امضا رسید، طرحی بلندمدت برای مهار افزایش دما را ترسیم میکند و هدف آن این است که کشورها بکوشند میزان افزایش میانگین دما در قرن حاضر به ۱.۵ درجه محدود شود. آنها همچنین توافق کردهاند که از سوختهای فسیلی در سیستمهای انرژی فاصله بگیرند و تا سال ۲۰۳۰ حجم تولید انرژی تجدیدپذیر را سه برابر کنند. گرچه نویسندگان نامه تازه به اهمیت این دستاوردها اشاره میکنند، اما احساس میکنند که فرایند آهسته کاپ «دیگر جوابگوی اهداف مورد نظر» برای مقابله با یک بحران در حال شتاب اقلیمی نیست. امضاکنندگان این نامه گفتند: ساختار فعلی مذاکرات قادر به اعمال تغییرات لازم باسرعت و مقیاسی نیست که برای اطمینان از یک فرود اقلیمی ملایم برای بشریت ضروری است. به گزارش بیبیسی، امسال احتمالا گرمترین سال از زمان ثبت رکوردها خواهد بود؛ بهطوریکه انتشار گازهای گرمایشی همچنان درحال افزایش است و سرعت ظاهرشدن آثار گرمایش اغلب از توانایی کشورها برای مقابله با آن بیشتر است.