چرا رابرت مالی خانهشنین شد؟
اتهام بزرگ علیه نماینده آمریکا در موضوع ایران
مشکلی که باعث شده رابرت مالی را به مرخصی بدون حقوق بفرستند، در مورد کوتاهی او نسبت به اسناد محرمانه است. نزدیک به یک ماه و نیم قبل، دولت بایدن جلسهای محرمانه با سناتورها در زمینه ایران برگزار کرد که غایب بزرگ آن مالی بود.
بیش از 40 روز از زمانی که رابرت مالی نماینده ویژه آمریکا در امور ایران، کم پیدا شده است. جزئیات جدید نشان میدهد که مجوز صلاحیت امنیتی رابرت مالی تعلیق شده و او از عصر پنجشنبه در مرخصی بدون حقوق بهسر میبرد.
چه اتفاقی برای مالی افتاد؟
مشکلی که باعث شده رابرت مالی را به مرخصی بدون حقوق بفرستند، در مورد کوتاهی او نسبت به اسناد محرمانه است. نزدیک به یک ماه و نیم قبل، دولت بایدن جلسهای محرمانه با سناتورها در زمینه ایران برگزار کرد که غایب بزرگ آن مالی بود.
سیانان نوشته صلاحیت امنیتی نماینده ویژه آمریکا در امور ایران چند وقت قبلتر به دلیل تحقیقات درباره استفاده نامناسب او از اطلاعات محرمانه به حالت تعلیق درآمده است. به گفته یک مقام آمریکایی سرویس امنیت دیپلماتیک وزارات خارجه درباره پرونده رابرت مالی تحقیق میکند.
خود مالی در گفتوگو با سیانان گفته:«به من اطلاع داده شده که استعلام امنیتی من تحت بررسی است. اطلاعات بیشتری در اختیار من گذاشته نشده اما انتظار دارم که تحقیقات به زودی و به نحو مطلوب فیصله پیدا کنند. در ضمن، من در مرخصی هستم.»
رابرت مالی کیست؟
مالی سیاستمداری 60 ساله است که بهعنوان وکیل و متخصص حل و فصل درگیریها فعالیت میکند. در دولت بایدن او بهعنوان نماینده ویژه ایالات متحده در امور ایران معرفی شد.
از آنجایی که پدر رابرت مالی مصری است، برخی تحلیلگران علت انتخاب او به عنوان نماینده ایران را آشنایی با حوزه خاورمیانه و کشورهای مسلمان عنوان میکردند. مالی در آکسفورد و ییل فلسفه سیاسی خوانده است.
جانشین رابرت مالی کیست؟
چهره جدیدی که فعلا جای رابرتمالی را گرفته آبرام پیلی نام دارد که پیش از این بهعنوان معاون مالی کار میکرده است. از او و رزومه کاریاش اطلاعات زیادی در اینترنت وجود ندارد.
ما میدانیم که او در ابتدا در نقش مشاور کامالا هریس معاون اول رئیسجمهور فعالیت میکرده است. اما سابقه کاری پیلی چندان به حل و فصل مناقشات بینالمللی مرتبط نیست.
خانهنشینی رابرت مالی و مساله ایران
رابرت مالی، بهعنوان مجری سیاستهای ایالات متحده در قبال ایران در راس خبرهای مرتبط با مذاکرات احیای برجام و آزادی زندانیان دو طرف حضور داشت. حالا که او بهدردسر افتاده و احتمال میرود دیگر نتواند به شغل سابق خود برگردد، برخی معتقدند واشینگتن سیاستهای خود را در قبال تهران تغییر خواهد داد. اما این تحلیل طرفداران زیادی ندارد.
فریدون مجلسی، دیپلمات سابق و کارشناس مسائل بینالمللی در مورد اتفاقی که برای مالی افتاده و آینده روابط ایران و آمریکا در زیر سایه این اتفاق میگوید به نظر من اتفاقی که برای رابرت مالی افتاده تاثیری بر روابط ایران و آمریکا ندارد. این مساله موضوعی داخلی برای آمریکاست.
به گفته فریدون مجلسی اصول روابط ایالات متحده با ایران و منطقه ربط چندانی به افرادی مانند رابرت مالی ندارد و او کارمند وزارت خارجه است که دستورات ردههای بالاتر را اجرا میکرده است.
به اعتقاد دیپلمات پیشین کشورمان اصول سیاستخارجی آمریکا در قبال تهران مشخص است و آنها جنگ فرسایشی خود با ایران را که در حال حاضر هم در جریان است، با یا بدون رابرت مالی ادامه خواهند داد. آمریکا آنقدر اتاق فکر و گروه پژوهشی در خدمت خود دارد که فرق چندانی نمیکند چه کسی نماینده ویژه ایالات متحده در موضوع ایران باشد و جایگزین مالی هم روش قبلی را در مورد تهران در پیش میگیرد.