حمیدرضا جلایی پور جامعهشناس:
رای اعتراضی در برخی از حوزهها میتواند ثمربخش باشد
جلاییپور گفت: شخصاً فکر میکنم برای بیش از ۱۰۰کرسی که نامزد سالم و توانای توسعهگرا و میانهرو و اصلاحگرا در رقابت مانده است، هر میزان رای روزنهگشا با اهداف و انتظار حداقلی بالاتر رود بهتر است،ولو نتایج حداقلی شود.
به گزارش شبکه شرق، حمیدرضا جلاییپور، فعال سیاسی اصلاحطلب و استاد جامعهشناسی دانشگاه، بهعنوان یکی از مدافعان رای اعتراضی در گفتوگویی در واکنش به طرح این سوال که «آیا پیشنهاد رای اعتراضی دادن، در فضای فعلی کشور و برای انتخاباتهای پیش رو عملیاتی است؟ چرا و چگونه؟ اصولاً کدام مدل رای اعتراضی میتواند راهگشا باشد؟» گفت: «پاسخ این پرسش بستگی به وضعیت خاص هر حوزه انتخابیه و منظور از رای اعتراضی دارد. شخصاً فکر میکنم برای بیش از ۱۰۰ کرسی که نامزد سالم و توانای توسعهگرا و میانهرو و اصلاحگرا در رقابت مانده است، هر میزان رای روزنهگشا با اهداف و انتظار حداقلی بالاتر رود بهتر است، ولو نتایج حداقلی شود.
بخش هایی از گفت و گوی جلایی پور را در ادامه می خوانید:
رای روزنهگشا با اهداف حداقلی لزوماً رای اعتراضی نیست، ولی رای اعتراضی هم در برخی از حوزهها میتواند ثمربخش باشد و در برخی دیگر نه. رای اعتراضی مثبت و ایجابی (ولو به لیست ناقص) هم قاعدتاً بر رای اعتراضی منفی تاکتیکی و رای باطله و سفید مقدم است.»
بهطور کلی به نظر میرسد صرفنظر از نتیجه، حمایت از فهرست ناقص باکیفیت و قابل دفاع، به لیست کامل کمکیفیت ترجیح دارد. کیفیت اقلیت مجلس آتی مهمتر از کمیت آن است. به احتمال زیاد درصد مشارکت در تهران بسیار کمتر از درصد مشارکت ملی خواهد بود. تصمیم درباره لیست دادن یا ندادن به نظرم بیشتر باید وابسته به این باشد که نامزدهای باکیفیت قابل دفاع و توسعهگرا و اصلاحگر در تهران در رقابت ماندهاند یا نه. به نظرم چنین حمایتی مبانی اصولی اصلاحگرانه و تدریجیگرا در سیاستورزی دارد و لزومی ندارد همیشه به پیروزی در انتخابات بیانجامد.
اقلیتهای مؤثر و باکیفیت هم در تاریخ مجلس ایران (هم در مجالس شورای ملی و هم در مجالس شورای اسلامی) و هم در سایر کشورها، تجربههای راهگشا، مؤثر و آموزندهای داشتهاند. در مجلس بعدی هم به نظرم با توجه به اینکه جبهه پایداری و اصولگرایان عملگراتر و مستقلها اکثریت مجلس را خواهند داشت و چندپارهاند، یک اقلیت باکیفیت میتواند نقش مهمی در کاهش مصوبات پرآسیب مجلس ایفا کند و در ائتلافهای مسئلهمحور نقش ایجابی ارزشمند هم در سالهای پرمخاطره پیش رو ایفا کند و مشابه اقلیت مجلس پنجم برای گشایشها و دستاوردهای بعدی در دورههای بعد راهگشا شود. ائتلاف میانهروها و مصلحان باید در مؤثرسازی یک اقلیت باکیفیت تمرین بیشتری کند و ظرفیت بیشتری در خود بسازد.