|

9 نامزد تا پایان روز دوم در انتخابات چهاردهم ثبت‌نام کردند

مسافران فاطمی‌ به پاستور

چراغ ثبت‌نام نامزدهای ریاست‌جمهوری چهاردهم را صباغیان و کواکبیان روشن کردند اما جلیلی با آمدنش شوک اولیه را به بازارها داد و تلاطم حضور او دلار را هزارو 500 تومان گران کرد و در نهایت خبر آمدن لاریجانی در پنجشنبه‌شب بود که آرامش نسبی را به بازارها بازگرداند.

مسافران فاطمی‌ به پاستور
وحیده کریمی دبیر گروه سیاست روزنامه شرق

‌چراغ ثبت‌نام نامزدهای ریاست‌جمهوری چهاردهم را صباغیان و کواکبیان روشن کردند اما جلیلی با آمدنش شوک اولیه را به بازارها داد و تلاطم حضور او دلار را هزارو 500 تومان گران کرد و در نهایت خبر آمدن لاریجانی در پنجشنبه‌شب بود که آرامش نسبی را به بازارها بازگرداند.

صبح پنجشنبه زنگ انتخابات ریاست‌جمهوری با بازشدن درهای وزارت کشور به صدا درآمد و خبرنگاران اولین میهمانان وزارت کشور بودند که با ورود به ستاد انتخابات آماده پوشش خبری این رقابت غیرمنتظره و پیش از موعد بودند.

4 ثبت‌نام اول

«محمدرضا صباغیان» نماینده دوره یازدهم و دوازدهم مجلس، اولین ثبت‌نام‌کننده انتخابات چهاردهمین دوره ریاست‌جمهوری بعد از اینکه وارد ستاد انتخابات کشور شد، درباره ثبت‌نام خود گفت: «هدف اصلی و اولویت اول من اصلاح ساختار سیاسی و اقتصادی است». «مصطفی کواکبیان» دبیرکل حزب مردم‌سالاری و نماینده دوره هشتم و دهم مجلس نیز برای انجام ثبت‌‌نام در انتخابات ریاست‌جمهوری به ستاد انتخابات کشور آمد و پس از ثبت‌نام گفت نام دولتی که او می‌خواهد با آن وارد عرصه انتخابات شود، «دولت مردم‌سالار» است. «عباس مقتدایی» نماینده اصفهان در دوره‌های نهم، یازدهم و دوازدهم مجلس با حضور در ستاد انتخابات ثبت‌نام کرد و گفت: «همه بخش‌های کشور نیازمند رسیدگی هستند و شعار انتخاباتی من «ایران ما» است». «قدرتعلی حشمتیان» رئیس خانه احزاب ایران ‌و نماینده دوره پنجم مجلس، نیز ثبت‌نام کرد و در جریان نشست خبری خود گفت: «نام دولت من، «دولت رفاه» خواهد بود».

جلیلی با گروه استقبال آمد

اما نفر پنجم که قبل از خودش تعداد اندکی از حامیانش روانه وزارت کشور شده بودند تا از او استقبال گرمی کنند، کسی نبود جز جلیلی که خود را دولت در سایه می‌داند و در یک روند معیوب سیاسی در دولت سیزدهم رسما این عنوان رنگ محترمانه و البته رسمی هم به‌ خود گرفت و از ضعف دولت سیزدهم در برخی تصمیمات مهم از جمله پرونده هسته‌ای پرده برداشت. جلیلی زمان ثبت‌نام در انتخابات چهاردهم، با افتخار از این عنوان یاد کرد و گفت: «ما در 10 سال گذشته در گفتمانی به اسم دولتِ سایه به این مسئله اندیشیده‌ایم و با شبکه‌ای گسترده از نخبگان و اساتید حوزه‌های مختلف پیرامون این بحث کارشناسی‌هایی را انجام دادیم؛ در تمام این مدت فارغ از اینکه دولت مستقر رفیق یا رقیب ما بوده سعی کردیم که نتایج بررسی‌های خود را به دولت مستقر ارائه کنیم». هم‌زمان با این اخبار مشخص شد که برخی طرفداران جلیلی دست به جعل خبری با لوگوی بی‌بی‌سی زده و او را از قول بی‌بی‌سی فارسی «تهدید بزرگی برای آینده اسرائیل» معرفی کردند که البته مشخص شد هم خبر جعلی است و هم بسیاری از جمله مصطفی فقیهی فعال رسانه‌ای تأکید کردند چگونه او تهدید بزرگ اسرائیل است اما برخلاف اکثریت مسئولین، تحریم نشده است.

بازار داغ گمانه‌زنی‌ها و توییت لاریجانی

ساعت شش بعدازظهر ثبت‌نام نامزدها پایان گرفت اما بازار داغ گمانه‌زنی‌ها بر قوت خود باقی بود و آمدن‌ها و نیامدن‌ها در رأس اخبار، یک رسانه از احتمال آمدن پورمحمدی نوشت و دیگری از تلاش‌ها برای جلب رضایت محسن رضایی خبر داد و برخی آمدن زاکانی را نهایی‌شده می‌دانستند و برخی هم از احمدی‌نژاد که سودای دوباره دیدن پاستور را دارد گفتند، اصلاح‌طلبان هم از گزینه‌های خود گفتند و از احتمال اجماع بر محمد صدر یا امکان حضور اسحاق جهانگیری نوشتند، هرچند مطمئن بودند چهره‌هایی چون همتی برای ثبت‌نام نگاهی به چراغ سبز جبهه اصلاحات ندارند و کار خود را می‌کنند. در میان انبوه خبرها پست علی لاریجانی در شبکه اجتماعی ایکس، که نشان از اعلام حضورش در انتخابات بود، بیش از همه دیده شد به‌خصوص که با تصویری از مسیریابی اینترنتی همراه شده بود با مبدأ بیت، مقصد اول وزارت کشور و مقصد دوم پاستور با این متن «بدون شما به مقصد نمی‌رسیم».

تصویر و متنی که باب طبع جریان‌های تندروی اصولگرایی که مدافع وضع موجود هستند و از وضعیت دیپلماسی ایران و ادامه شرایط سخت تحریمی حمایت می‌کنند نبود و حتی بر او تاختند که راننده تقاضای او را لغو کرده که کنایه‌ای بود از امید آنها برای رد صلاحیتش در شورای نگهبان. امیدی که به ماجرای سه سال پیش گره خورده، رد صلاحیت علی لاریجانی در انتخابات 1400 غیر قابل پیش‌بینی‌ترین اتفاق انتخابات آن روزها بود که با نقدهای بسیاری هم روبه‌رو شد. تا جایی که مقام رهبری هم در واکنش به آنچه رخ داده فرمودند: «در جریان عدم احراز صلاحیت به برخی کسانی که صلاحیتشان احراز نشد جفا شد. به خودشان و خانواده‌هایشان نسبت‌هایی داده شد که معلوم شد خلاف است». «جبران» واژه‌ای کلیدی بود که در مقابل ظلم و جفا در احراز صلاحیت برخی کاندیداها به کار گرفته شد. اما در عمل شورای نگهبان از تصمیم خود نه تنها پا پس نکشید، که حتی دلیل رد صلاحیت علی لاریجانی را هم علی‌رغم درخواست مکرر او رسانه‌ای نکرد و در نهایت نامه‌ای با مهر محرمانه در باب جزئیات رد صلاحیت منتشر شد که خبرگزاری فارس صحت آن را تأیید کرد. علی لاریجانی هم دریافت نامه «هفت‌بندی» عدم احراز صلاحیت خود را تأیید کرد اما حداقل در دو مرحله به صورت رسمی از شورای نگهبان درخواست کرد تا قید «محرمانه» این نامه حذف و به صورت عمومی منتشر شود، درخواستی که هیچ‌گاه به صورت رسمی پذیرفته نشد.

باید از روش‌های منسوخ ارتفاع بگیریم

در نهایت صبح جمعه، علی لاریجانی در ابتدای ساعات روز برای ثبت‌نام وارد وزارت کشور شد و بعد از تکمیل روند اداری ثبت‌نام در جمع خبرنگاران گفت: ««حل مسئله تحریم‌ها جزء اولویت‌های دیپلماسی ما خواهد بود. بنیه دفاعی قوی برای نیروهای مسلح هم با توجه به شرایط منطقه مدنظر است». وی در ادامه خطاب به مردم ایران گفت: «امروز شرایط معیشتی سخت است و مردم انتظار دارند حکومت راه‌حل درستی برای مشکلات بیابد؛ آیا این مشکلات حل‌شدنی است؟ آری! برخی کشور‌ها وضعی به مراتب پیچیده‌تر از ما داشتند، ولی توانستند آن را حل کنند؛ باید با تکیه بر توان داخلی از تجارب بین‌المللی نیز بهره بگیریم». این عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام افزود: «هدف اساسی این تغییرات عدالت اجتماعی و پیشرفت ملی در همه بخش‌های فرهنگی، اجتماعی، سیاسی، علمی و سیاست خارجی است؛ عدالت به این معناست که هر کس به حق خود برسد و پایه این حق، حقوق فطری انسان‌ها است و دولت باید زمینه رشد آن را فراهم کند؛ در این مسیر ما به ملت قوی و دولت زمینه‌ساز نیاز داریم». لاریجانی تأکید کرد: «در این الگو، دولت جایگزین ملت نمی‌شود، ولی بستر متوازن برای مشارکت و رقابت مردم در همه حوزه‌ها را فراهم می‌کند و آزادی‌های سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی برای این امر ضرورت دارد و زمانی برای از دست دادن نداریم». وی با تأکید بر اینکه برای عبور از موانع باید از روش‌های منسوخ ارتفاع بگیریم، گفت: «یکی از الزامات تحقق این امر وحدت ملی بر مبنای شعار‌های اصلی انقلاب است؛ جامعه ما به اندازه زیادی از اختلافات آسیب دیده است. در دولت مدنظر من، هر کاربلد و توانایی با هر سلیقه سیاسی به کار گرفته می‌شود و دولت باشگاه یک حزب و یک جناح نیست. به جای نگاه تمرکزگرا و از بالا به پایین، زمام امور مناطق ایران عزیز در اختیار نخبگان استانی قرار می‌گیرد». او همچنین در توییتی در شبکه اجتماعی ایکس به زبان عربی، نوشت: «راهبرد ایران، به عنوان قدرت مهم منطقه این است که «کل منطقه» امن و قدرتمند باشد. توانمندی نظامی و دفاعی نه تنها تضمین‌کننده امنیت ایران، بلکه پشتوانه امنیت منطقه هم هست». به زبان فارسی هم نوشت: برای عبور از موانع، باید از روش‌های منسوخ، ارتفاع بگیریم ‌«ملت قوی، دولت زمینه‌ساز».

این سخنان لاریجانی با استقبال کاربران فضای مجازی مواجه شد و رضا نصری، تحلیلگر روابط بین‌الملل، هم در رشته توییتی با ابراز خوشحالی از اظهارات لاریجانی بعد از ثبت‌نام در انتخابات نوشت: «خوشحالم آقای دکتر لاریجانی صراحتا از «حل مسئله تحریم‌ها» به‌عنوان یک اولویت سیاست خارجی سخن گفتند. مدت‌هاست عده‌ای در کشور عملا «حل مسئله تحریم» را به یک تابو تبدیل کرده‌اند و آن را به معنی واگذاری امنیت و استقلال کشور معنی می‌کنند. عده‌ای هم - با کمی ارفاق - این‌گونه وانمود می‌کنند که «فروش نفت» توسط دولت - آن‌هم به یک کشور و با تخفیف - یعنی خنثی‌شدن تحریم‌ها و برای توسعه کشور کفایت می‌کند!. نمی‌شود درحالی‌که کشورهای منطقه با سرعت در حال توسعه هستند و میلیاردها دلار صرف گسترش «هوش مصنوعی» و ایجاد زیرساخت برای نقش‌آفرینی در نظم جدید می‌کنند، ایران با یک سیاست مبتنی بر «بقا» از قافله توسعه عقب بماند!». بعد از لاریجانی، دومین داوطلب ریاست‌جمهوری در روز جمعه، محمود احمدی‌بی‌غش نماینده سابق مردم شازند و از نزدیکان محمود احمدی‌نژاد بود. بعد از او هم محمد خوش‌چهره نماینده تهران در هفتمین دوره مجلس شورای اسلامی وارد ستاد انتخابات شد و ثبت‌نام خود را تکمیل کرد. گزینه پایانی دیروز هم مطابق پیش‌بینی‌ها همتی نامزد ناموفق دور پیشین ریاست‌جمهوری بود. با پایان ثبت‌نام‌ها در روز دوم، پزشکیان از عزم جدی خود برای ثبت‌نام در سومین روز خبر داد و طرفداران قالیباف هم عزم او را برای رسیدن به پاستور جدی ارزیابی کردند، هرچند او به تازگی در انتخابات مجلس با ریزش شدید آرای خود، فقط با یک‌سوم آرای مجلس یازدهم، بهارستان‌نشین شد و حتی رأی اول تهران  هم نبود.