|

رئیس‌جمهور در مراسم بزرگداشت ۱۶ آذر در جمع دانشجویان دانشگاه شریف:

رفتن ساده است؛ بمانید و ایران را بسازید

مراسم روز دانشجو با حضور رئیس‌جمهور دیروز در دانشگاه صنعتی شریف برگزار شد، مراسمی که از دوران سید‌محمد خاتمی به یادگار مانده تا رؤسای جمهور ۱۶ آذر را به روزی برای دیدن و شنیدن سخنان دانشجویان اختصاص دهند.

رفتن ساده است؛ بمانید و ایران را بسازید

شرق: مراسم روز دانشجو با حضور رئیس‌جمهور دیروز در دانشگاه صنعتی شریف برگزار شد، مراسمی که از دوران سید‌محمد خاتمی به یادگار مانده تا رؤسای جمهور ۱۶ آذر را به روزی برای دیدن و شنیدن سخنان دانشجویان اختصاص دهند. تا قبل از آمدن سید اصلاحات به پاستور روز دانشجو فقط یک تاریخ برای گرامیداشت یاد سه دانشجو بود که هنگام اعتراض به دیدار رسمی ریچارد نیکسون، معاون رئیس‌جمهور وقت ایالات متحده آمریکا و همچنین ازسرگیری روابط ایران با بریتانیا، در تاریخ ۱۶ آذر ۱۳۳۲ (حدود چهار ماه پس از کودتای ۲۸ مرداد همان سال) در دانشگاه تهران شهید شدند. اما با آغاز به کار دولت اصلاحات سنت حضور در مراسم روز دانشجو به قصد پاسخ‌گویی در دولتی که پزشکیان وزیر بهداشت آن بود احیا شد و امروز خود او در کنار دانشجویان به عنوان رئیس دولت چهاردهم ۱۶ آذر را گرامی داشت و سخنان دانشجویان مختلف را شنید و در نهایت گفت رفتن ساده است ولی می‌توانید بمانید و ایران را بسازید. ابتدای مراسم دیروز پس از تلاوت قرآن و پخش سرود ملی ایران، دکتر عباس موسوی، رئیس دانشگاه صنعتی شریف برای خوشامدگویی به حاضران در جلسه‌ پشت تریبون رفت. موسوی گفت: قلب شریفی‌ها برای ایران می‌تپد تا ایران واردکننده نیروی متخصص نباشد. ایرانی آباد که قطب علمی منطقه و حلقه اتصال جامعه با علم و عالمان باشد. رئیس دانشگاه شریف در این مراسم اظهار امیدواری کرد که برای تحقق این اهداف با روی کار آمدن دولت چهاردهم و گفتمان وفاق، موانع از پیش پای استادان دانشگاه برداشته شود. در کارنامه مدیریتی دکتر پزشکیان سابقه مدیریت دانشگاه وجود دارد و دردآشنای این جامعه هستند. در ادامه اعلام شد با توجه به تعدد نمایندگان دانشجویان، وزرای علوم و بهداشت سخنرانی نخواهند داشت. پیش از شروع سخنرانی نمایندگان دانشجویان کلیپی از مراسم رسمی آغاز سال تحصیلی  ۱۴۰۳-۱۴۰۴ که ۲۱ مهرماه با حضور رئیس‌جمهور در دانشگاه تهران برگزار شد، پخش شد. این کلیپ حاشیه‌های این مراسم را نشان می‌داد که نمایندگان دانشجویی درخواست سخنرانی داشتند و صحبت‌های رئیس‌جمهور که می‌گفت: «ولش کنید، بذارید حرفش رو بزنه». کیفیت پایین صدا و تصویر فیلم پخش‌شده، چیزی بود که توجه‌ها را به خود جلب کرده بود. اولین نماینده دانشجویی که پشت تریبون رفت، سید‌معین‌الدین مکیان بود؛ دانشجوی کارشناسی برق دانشگاه شریف که به نمایندگی از انجمن‌های علمی صحبت کرد. او به فضای ناامیدی در نسل جوان و پژوهشگران و نبود فرصت‌های برابر اشاره کرد، از جوانانی که راه مهاجرت را در پیش گرفتند و گفت که این مسائل نیازمند اقدامات فوری هستند. «من خود به چشم خویشتن‌ دیدم که جانم می‌رود...» این دانشجو با خواندن این بیت از سعدی، ادامه داد: استادان و دانشجویان جان ِاین مملکت هستند. راهکار جلوگیری از مهاجرت افزایش هزینه‌های آزادسازی مدارک و... نیست، بلکه به توجه ویژه، بودجه مناسب، بازنگری بر سیاست‌های جذب نخبگان و توجه به فرصت‌های برابر نیاز دارد. او به سیاست وفاق دولت چهاردهم اشاره کرد و از رئیس‌جمهور خواست که وفاق را قربانی نفاق یک اقلیت نکند؛ چراکه وفاق با مردم مهم‌تر از وفاق با اقلیتی است که در خلوت چای دبش می‌نوشند. نماینده انجمن‌های دانشجویی تأکید کرد که سیاست ما باید علمی باشد، نه اینکه علم سیاسی باشد و گفت: ما انجمن‌های علمی دانشجویی هیچ‌گاه کلیدواژه صحبت‌های دولتمردان نبودیم. غیرت رخصت نمی‌دهد ایران را رها کنیم.

 ضرورت رفع فیلترینگ

محمدمهدی معینی‌فر، دانشجوی کارشناسی ارشد بیوتکنولوژی دانشگاه آزاد و نماینده اتحادیه مجمع اسلامی دانشجویان گفت که نباید کشور را معطل توافق کرد. او همچنین به بازنگری فیلترینگ تأکید کرد و گفت: این موضوع علاوه بر توجه به شیوه حکمرانی نباید برای مردم مشکل ایجاد کند.

  اوضاع بسامان نیست

محمد عبدالعلیان نماینده شورای صنفی دانشجویی از دانشگاه علوم پزشکی ایران بود که سخنان خود را با این جمله شروع کرد که «اوضاع بسامان نیست». او از ناکارآمدی نظام حکمرانی گفت و سیستمی که نه‌تنها رو به بهبود نرفته که روزبه‌روز بدتر شده است. او به ازبین‌رفتن منابع مختلف کشور اشاره کرد، از منابع انسانی که گل سرسبد آنها جوانانی هستند که هر یک برای زندگی به گوشه‌ای از این دنیا می‌روند.

 استادان‌ اخراج نشده بودند!

از اتحادیه انجمن‌های اسلامی دانشجویان مستقل، محمدحسین موسوی از دانشگاه مفید قم پشت تریبون رفت. او به انتخاب پزشکیان در انتخابات ۵۰درصدی اشاره کرد که میزان مشارکت در آن با انتخابات‌های قبلی فاصله معنادار داشته است. وی همچنین به وقایع آبان ۹۸ اشاره کرد و به رئیس‌جمهور هشدار داد که درپی‌گرفتن ایده‌های دهه ۹۰ سرنوشت خوبی نخواهد داشت. او از سلبریتیزه‌کردن وزارت علوم توسط وزیر علوم انتقاد کرد و گفت: صحبت‌هایی از بازگشت استادان و دانشجویانی به دانشگاه می‌شود که اساسا اخراج نشده بودند. نماینده اتحادیه انجمن‌های اسلامی دانشجویان مستقل در پایان صحبت‌های خود در حالی که عده‌ای او را تشویق و عده‌ای او را هو می‌کردند، از تریبون پایین آمد.

  سرمایه کل خانواده ما به اندازه جریمه افتادن روسری از سر خواهرانمان نیست

مصطفی کارگر، نماینده کانون‌های فرهنگی از دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در مورد قانون عفاف و حجاب گفت: این قوانین از دل گفت‌وگو با مردم بیرون نیامده است. فرهنگ و هنر باید به عرصه گفت‌وگو و وفاق تبدیل شود نه بیانیه و چماق. سرمایه کل خانواده ما به اندازه جریمه افتادن روسری از سر خواهرانمان نیست. در نهایت پس از سخنرانی حدود ۱۲ نفر از دانشجویان، مجری برنامه با خواندن این شعر فردوسی «فریدون فرخ فرشته نبود، ز مشک و ز عنبر سرشته نبود/ به داد و دهش یافت این نیکویی/ تو داد و دهش کن، فرشته تویی» از پزشکیان دعوت کرد که به جایگاه سخنران برنامه برود.

 دانشجویان مقابل ظلم بایستند

سخنرانی پزشکیان که بارها با تشویق دانشجویان همراه شد، با آرزوی طول عمر برای رهبر انقلاب از اعتراضات دانشجویی در دانشگاه‌های اروپا و آمریکا به دلیل جنایات رخ‌داده در غزه آغاز شد و او در همان ابتدا گفت: در دانشگاه‌های ما این‌گونه نبود. فرض کنید ما بد هستیم ولی حضرت علی‌(ع) وصیت می‌کنند که همیشه طرف مظلوم بایستید نه طرف ظالم. می‌خواستم به شما بگویم تلاش کنیم که در جبهه مظلومین باشیم نه ظالمان. پزشکیان افزود: از دانشجویان انتظار می‌رود که مقابل ظلم بایستند، البته حق با شماست که ما بسیاری از مشکلات را حل نکرده‌ایم، شما دانشگاهی هستید و حل این مشکلات که ما با آنها مواجه هستیم، یک‌روزه و چند‌ماهه حل نمی‌شود، باید برای آنها ابتدا درست فکر کرد و برنامه نوشت تا بتوان به درستی آنها را اجرا کرد.

  کسی که حرف درست را نمی‌پذیرد، ظالم است

وی همچنین عنوان کرد: کسی که حرف درست را نمی‌پذیرد، به خدا دروغ می‌گوید، ظالم است. ظلمی از این بالاتر نیست که در برابر حرف حق عناد داشته باشیم. کسی که در برابر حرف درست سر خم کند متقی است. در تمام مباحث علمی و دانشگاهی نیز بر اساس شواهد و آنچه درست است عمل می‌کنیم. رئیس‌جمهور در بخشی از سخنانش در واکنش به اظهارات دانشجویان قبل از سخنرانی او که تریبون در اختیارشان بوده است تا مطالباتشان را مطرح کنند، عنوان کرد: لزومی ندارد اینجا ما و شما به هم هو بکشیم و دعوا کنیم. قبل از انقلاب در دانشگاه با هم بحث می‌کردیم، طرف مقابل حرفش را می‌زد و ما نیز حرفمان را می‌گفتیم، بقیه نیز گوش می‌دادند و آن کسی که منطق ضعیف‌تری داشت، خود‌به‌خود از میدان کنار می‌رفت. ما باید بر اساس منطق با یکدیگر‌ گفت‌وگو کنیم. منطق نیز بر اساس شواهد باید باشد. پزشکیان که سخنانش با تشویق برخی از حاضران مواجه شد، خطاب به دانشجویان حاضر ادامه داد: شما امید فردای این مملکت هستید. ما که در این مملکت دعوا می‌کردیم، دعوای جناحی و دسته‌ای بود که می‌گفتیم ما بهتر می‌توانیم کشور را اداره کنیم. رقابت بر سر این بود که چه کسی بهتر می‌تواند خدمتگزار مردم باشد. امروز با مشکل مواجه هستیم. وی در ادامه خاطرنشان کرد: در هیچ‌کجای دنیا این‌گونه چراغ و لوستر حتی در لوکس‌ترین هتل‌ها روشن نمی‌کنند. بعد وقتی می‌گوییم باید تعدیل کنیم، می‌گویند نه. چه کسی بیشتر از یارانه برق و انرژی استفاده می‌کند ثروتمند یا فقیر؟ چرا من باید ۱۰ برابر استفاده کنم، اما آدم فقیر خیلی کمتر بهره‌مند شود. برای اصلاح روند به کمک شما نیاز داریم. به هرچه دست می‌زنیم می‌گویند دست نزن. خب به چه دست بزنیم؟ در برق و آب و نفت و بنزین مشکل داریم به هرجا دست بزنیم یکی دردش می‌آید. یک بیمار را اگر بخواهیم درمان کنیم، ساده‌ترین راه قرص است که ممکن تلخ باشد.

  در این مملکت یک کشتی با بارش گم شود، پیدا نمی‌کنیم

رئیس‌جمهور در ادامه بیان کرد: ما نیاز به راه درست و اجرای درست داریم. ما نیاز به کمک همه داریم تا راه درست را پیدا کنیم. همان FATF را بیایید داخلی حل کنیم. در داخل آن را پیاده کنیم. آمریکا می‌فهمد کدام کشتی و کالا کجا می‌رود، اما ما در این مملکت یک کشتی با بارش گم شود، پیدا نمی‌کنیم. دوست ما رفت کانادا دوره ببیند. جراح مغز بود. به من گفت در کانادا رفتم با خانم اجاق گاز بخریم. قیمتش مناسب بود گفتیم ما می‌خواهیم یک ماه دیگر می‌رویم گفت ببر. یک ماه بعد هنگام خروج از فرودگاه گفتند اول پولش را بدهید بعد بروید. در سیستم داده خیلی راحت همه‌چیز تحت کنترل است. فکر می‌کنید اسرائیل چگونه ترور انجام می‌دهد؟ همه‌چیز را راحت رصد می‌کند. رئیس‌جمهور در ادامه بیان کرد: نماینده بودیم‌ می‌گفتند دارایی و داشته‌هایتان را بنویسید، نماینده آنچه را خود داشت باید می‌نوشت، اما دارایی بچه‌هایی را که تحت تکفل نماینده نیستند‌، الزامی نداشت بنویسد. من به اسم بچه‌ام می‌توانم اموالی را بزنم. شما در خارج اگر بروید می‌بیند دلار به راحتی به حساب شما نمی‌ریزند. باید مشخص شود از کجا آمده است. همه مشکلات ما به سیستم بازمی‌گردد. شما می‌توانید کمک کنید سیستم اصلاح شود. اگر دانشگاه و استادان وسط بیایند مشکل حل می‌شود. وی خاطرنشان کرد: ما در به در دنبال استاندار و بخشدار بودیم، به سادگی پیدا نمی‌کردیم کسی که مشکل نداشته باشد مقبولیت داشته باشد. با مصیبت و پرس‌و‌جو و گفت‌وگو آخرین استاندار را هفته گذشته معرفی کردیم. ما بر اساس سلسله‌مراتب بالا نیامدیم. توانمندی فردی، اجتماعی و توانمندی ساختاری برای توسعه لازم است و مورد ارزیابی قرار می‌گیرد. وی در ادامه بیان کرد: آیا مهندسان و بازاریان و اقشار مختلف جامعه ما یک هدف مشخصی را دنبال می‌کنند؟ جامعه‌ای که ساختار و طبقات آن هدفمند حرکت کنند، رشدیافته‌تر است. در جامعه ما چقدر این توانمندی اجتماعی شکل گرفته است. تا دلتان بخواهد آدم‌هایی را که اصلا در ساختار نیستند، آوردیم و به آنان مسئولیت دادیم. بدترین مسئله این است که نگاه سیاست‌گذاران ما این است که فلانی دو سال کار کرده حالا یکی دیگر بیاوریم، ببینیم چه می‌کند. یعنی ما نمی‌دانیم کجا می‌رویم. یک‌سری آدم می‌آوریم هر کاری می‌خواهند انجام می‌دهند و سپس سراغ نفر بعدی می‌رویم. ما اگر راه و نقشه را بلد باشیم آدم‌ها عوض می‌شوند، مسیر عوض نمی‌شود ما آدم را عوض می‌کنیم کل سیستم هم عوض می‌شود. وی در ادامه بیان کرد: از ابتدا گفتم سیاست‌های کلی رهبری نقشه راه ماست. چشم‌انداز زیبایی است. من کاری ندارم مسلمان هستیم یا نه. این چشم‌انداز که در منطقه بهترین باشیم، مورد قبول همه است. برای چه دعوا می‌کنیم‌؟ این گوی و این میدان هر که مدعی است که می‌تواند مشکلی را حل کند ما استقبال می‌کنیم و بستر را فراهم می‌کنیم تا به میدان بیاید. وی در ادامه بیان کرد: شما نخبگان می‌توانید مشکلات را درست کنید با قهرکردن هم حل نمی‌شود. مملکت مال شماست. باید دست به دست هم دهیم تا مملکت را درست کنیم. چشم‌انداز رهبری اگر اجرا شود، ما باهم دعوا نداریم ولی باید افراد توانمند به میدان آمده و آدم‌های بی‌عرضه کنار بروند. ما اگر بتوانیم راه را درست برویم خود به خود آدم‌ها پیدا می‌شوند.

  حق‌طلبی چپ و راست نمی‌شناسد

رئیس‌جمهور خطاب به دانشجویان بیان کرد: انتظار ما این است که شما حق‌طلب باشید، حق‌طلبی چپ و راست نمی‌شناسد. می‌توانیم با هم بحث کنیم. شما شواهد بدهید و ما می‌پذیریم. شواهدی که مستند و علمی و کارشناسانه است. قرار نیست چون من رئیس‌جمهورم شب بخوابم و صبح چیزی به ذهنم برسد و بیایم دل و روده جامعه را بریزم و نتوانم آن را جمع و جور کنم. باید مستندات علمی، تجربه بین‌المللی و عقل و گروه کارشناسی پشتوانه تصمیم باشند که ما می‌خواهیم بگیریم. وی در پایان گفت: روز دانشجو، روز شما، حق‌گویی و حق‌طلبی شماست. تا جایی که از دستمان بربیاید بستر را آماده می‌کنیم تا شما تشکیلات خود را داشته باشید و حرف‌هایتان را بگویید. آن دانشجویی که درباره ساختار و مدیریت صحبت کرد، حالا باید به او بگوییم که آن چیزهایی که گفتی ضد مدیریت است.