|
نویسنده: ذلفا معیل

به بهانه دومین سفر جنین پلاسخرت نماینده سازمان ملل در امور لبنان به ایران

سفر روز سه شنبه 4 فوریه جنین هنیس پلاسخرت به ایران دومین سفرش به ایران بود بار اول به عنوان نماینده سازمان ملل در امور عراق در دولت سیزدهم به ایران آمد و با وزیر خارجه وقت دیدار کرد این بار به عنوان نماینده سازمان ملل در امور لبنان آمد و با عباس عراقچی وزیر خارجه ایران دیدار کرد.

به بهانه دومین سفر جنین پلاسخرت نماینده سازمان ملل در امور لبنان به ایران
خبرنگار: ذلفا معیل
 
به گزارش گروه رسانه ای شرق؛ در این استوری تلینگ به این می پردازیم که او کیست و در عراق و لبنان چه ماموریتی داشت و دارد.

جنین هنیس پلاسخرت کیست؟

دبیرکل سازمان ملل متحد، آنتونیو گوترش، سیاستمدار ودیپلمات هلندی، جنین هنیس پلاسخرت که متولد آوریل 1973، را به عنوان رئیس هیئت سازمان ملل در عراق در اواخر اوت 2018 منصوب کرد و تا سال 2024 ماموریتش ادامه داشت وى در سال 2003 با اریک-جان هنیس ازدواج کرده است.

خانم هنیس پلاسخرت در حال حاضر به عنوان نماینده ویژه دبیرکل در لبنان  است وی بیش از 25 سال تجربه در زمینه دیپلماسی، امنیت بین المللی و امور خاورمیانه دارد.

 

اولین وزیر دفاع زن در هلند

جنین هنیس پلاسخرت بیش از 20 سال تجربه سیاسی و دیپلماتیک دارد و مناصب وزارتی و پارلمانی مهمی در کشورش هلند داشته است. وی اولین وزیر دفاع زن در هلند بود و از سال 2012 تا 2017 این سمت را بر عهده داشت.

او در سمت خود مسئول رهبری کار کارکنان نیروهای مسلح، فرماندهی نیروهای پشتیبانی، اداره تدارکات نظامی و چهار نیروی سلطنتی هلند: نیروی هوایی، نیروی دریایی، زمینی و نظامی و پلیس مرزی بود.

او بر مشارکت هلند در جنگ علیه گروه های افراطی در مالی، آفریقا، افغانستان و عراق نظارت داشت و مسئول هماهنگی با اتحادیه اروپا، ناتو و سازمان ملل بود.

جنین هنیس پلاسخرت از سال 2010 تا 2012 نماینده پارلمان هلند و از سال 2004 تا 2010 عضو پارلمان اروپا بود. او در هیئت کمیسیون اروپا در آمستردام و ریگا پایتخت لتونی کار می کرد.

 

مواضع جنجالی در عراق 

مواضع پلاسخرت ، و مواضع متناقض وی در خصوص اعتراضات عراق، جنجال گسترده ای را در عراق به راه انداخته بود.

مأموریت وی در عراق بر اساس درخواست عراق تمام شد، این در حالی بود که هماهنگ کننده مقیم سازمان ملل باقی می ماند. نیروهای سیاسی عراق معتقد بودند نیاز دارند که عراق بدون نیاز به ضامن خارجی تحت مدیریت اجزای سیاسی خود قرار گیرد، البته این خواست همه نیروها نبود، بلکه خواست ائتلاف چارچوب هماهنگی است که احزاب شیعه را نیز در بر می گیرد،بود.

بیانیه السودانی و عدم نیاز به پلاسخرت

محمد شیاع السودانی نخست وزیر عراق بر اساس بیانیه ایی نوشت: موضع دولت عراق در خصوص عدم نیاز به ادامه ماموریت یونامی را به تیم (سازمان ملل متحد) تشریح کردیم و ضمن تاکید بر اهمیت همکاری با آژانس های بین المللی تخصصی فعال در عراق که بر اساس سازوکار هماهنگ کننده مقیم تعداد آنها 22 آژانس بین المللی است. 

پیام رسمی عراق خطاب به سازمان ملل با واکنش‌های مختلفی از جمله مواضع ترس از لغو نقش این مأموریت مواجه شد. احزاب سیاسی حامی دولت السودانی در ائتلاف «نیروهای چارچوب هماهنگی» با این تصمیم ابراز همبستگی کرده و از آن حمایت کردند. 

 

لقب «خاله» 

وقتی که پلاسخرت در بغداد بود  با همه رهبران جناح ها و احزاب ملاقات کرد. پلاسخرت  در آخرین نشست خود در فوریه گفت: "خاورمیانه در مقطع حساسی قرار دارد و همین امر در مورد عراق نیز صادق است" و افزود که "حملات از داخل و خارج عراق نه تنها ثبات این کشور را تضعیف می کند، بلکه سایر دستاوردهای 18 ماه گذشته را نیز تضعیف می کند." نماینده سازمان ملل همچنین با اشاره به سرقت سرمایه های عمومی که توسط شخصیت های سیاسی و سایر نزدیکان به احزاب با نفوذ در کشور انجام می شود، خواستار مهار گروه های مسلحی شد که خارج از کنترل دولت عمل می کنند و فساد همچنان گسترده است.دخالت او در امور عراق کاربران شبکه های اجتماعی عراق را بر آن داشت که به اولقب "خالة" بدهند.

 

از بین بردن چهره سازمان ملل درعراق 

جنین هنیس پلاسخرت با رفتار و سوء مدیریت خود باعث شد که هیئت سازمان ملل در جایگاه خود در بین عراقی ها وجهه نسبتا خوب خود را از دست بدهد که در نظر دارد.

 

نقش پلاسخرت در توافق امنیتی ایران و عراق 

پلاسخارت وقتی در عراق بود برای اجرای توافق امنیتی عراق و ایران  با همه طرف ها رایزنی می‌کرد. وی برای خلع سلاح گروه های مخالف ایران در اقلیم کردستان تلاش بسیاری کرداو در همین راستا وقتی در عراق بود به دیدن سفیر ایران در عراق رفت و محمد کاظم آل صادق بر ضرورت خلع سلاح گروهک‌های تروریستی فعال در کردستان عراق، برقراری امنیت مرزهای جمهوری اسلامی ایران تاکید کرد و از نماینده ویژه دبیرکل سازمان ملل خواست تا حداکثر تلاش خود را در این خصوص انجام دهد.

 
در دیدار با امیر عبداللهیان چه گذشت؟

نماینده دبیرکل سازمان ملل در امور عراق در دیدار با وزیر خارجه ایران، بر نقش سازنده جمهوری اسلامی ایران در ارتباط با عراق تاکید کرد.

براساس بیانیه وزارت خارجه ایران، امیر عبداللهیان در این دیدار رابطه ایران و عراق را روابطی در هم تنیده و مستحکم دانست.

امیرعبداللهیان تاکید کرد مناسبات قوی و گسترده دو کشور مبتنی بر روابط مردمی و همکاری همه جانبه رسمی است که علاوه بر اثرات دو جانبه آن بر جمهوری اسلامی ایران و جمهوری عراق، به نفع ثبات ، توسعه و ‌امنیت پایدار در منطقه می باشد.

امیرعبداللهیان در پاسخ به اظهارات نماینده دبیرکل سازمان ملل، امنیت مرزهای فیمابین ایران و عراق را با اهمیت ذکر کرد و اجرای دقیق موافقتنامه امنیتی بین دو کشور را مورد تاکید قرار داد.

پلاسخارت هم در این دیدار ضمن تاکید بر نقش سازنده ایران در ارتباط با عراق، دیدگاه های خود در خصوص تحولات داخلی و منطقه ای مرتبط با عراق را تشریح کرد.

 

دیدار با عراقچی به عنوان نماینده سازمان ملل در لبنان

وزیر امور خارجه در این دیدار با تبیین سیاست اصولی، ثابت و قاطع جمهوری اسلامی ایران در حمایت از دولت، مردم و مقاومت لبنان، از تکمیل فرآیند سیاسی و انتخاب رئیس جمهور جدید در این کشور در نتیجه توافق ملی و با مشارکت و نقش‌آفرینی مؤثر همه گروه‌ها و طیف‌های سیاسی لبنان ابراز خرسندی کرد و بر اهمیت حفظ فضای تفاهم ملی در مرحله تشکیل دولت جدید تاکید کرد.

هماهنگ‌کننده ویژه سازمان ملل متحد به لبنان نیز در این دیدار با ارائه گزارشی از رایزنی‌های اخیر منطقه‌ای و بین‌المللی خود، بر تداوم ایفای نقش موثر و فعال ایران در کمک به تامین ثبات و امنیت پایدار در لبنان و منطقه تاکید کرد.