|

خاطرات سال ۱۳۸۱ هاشمی‌رفسنجانی| شانزدهم فرودین ماه

ساخت مترو در تهران جدی شد

در خانه بودم. بعضى از بچه‌ها و بستگان هم آمد و رفت داشتند. مقدمه [کتاب آرامش و چالش]، خاطرات سال 1362 را آماده کردم. پیشنهاد تأسیس جایزه «عدالت» براى مرکز اسناد، کتابخانه و موزه رفسنجان را به محسن، [مدیرعامل دفتر نشر معارف انقلاب] دادم. محسن، گزارشى از نتایج سفر برای معالجه فرزندش احسان را داد و گفت، او و فرزندان دیگرش، دارای کبدی روتوری هستند که با خستگی و گرسنگی، دچار عدم تخلیه بیلی‌روبین می‌شود. خبر داد که آقای [محمدحسن] ملک‌مدنی، شهردار جدید تهران، ساخت مترو را خیلى جدى گرفته و با استعفای او [از مدیرعاملی شرکت متروی تهران] موافقت نمى‌کند و آماده پرداخت هزینه‌هاى توسعه هست و شاید برخلاف تمایلش بماند.

ساخت مترو در تهران جدی شد

[جرج بوش]، رئیس‌جمهور آمریکا، در یک سخنرانى نسبتاً مهم در مورد مسئله فلسطین، اظهارات جدیدى کرده است. به نظر مى‌رسد، از اوج افکار عمومى جهان به نفع مردم فلسطین و علیه سیاست آمریکا و اسرائیل و نیز مخالفت دولت‌هاى اروپایى با رفتار اسرائیل نگران شده و عقبگرد نموده و به اسرائیل گفته است، از نقاطى که اخیراً اشغال کرده عقب‌نشینى و شهرک‌سازى در کرانه باخترى را متوقف کند؛ البته از فلسطینى‌ها هم خواسته که دست به خشونت نزنند.

 

از ایران و سوریه هم خواسته که به فلسطینى‌های مجاهد کمک نکنند و ممکن است همین‌ها بهانه‌اى به دست اسرائیل بدهد که به خواست بوش هم عمل نکنند. همان‌طور که به خواست شوراى امنیت [سازمان ملل] در قطع‌نامه 1402 عمل نکرد. شوراى امنیت هم پس از تأخیر یک‌روزه، امروز قطع‌نامه‌اى صادر کرد و از اسرائیل خواست که عقب‌نشینى کند. آمریکا هم برخلاف تهدید دیروز، رأى داد.

 

یک گروه هوادار فلسطینى در سعودى، از مردم عربستان خواست علیرغم مخالفت حکومت عربستان، امروز در شرق این کشور، به نفع فلسطینى‌ها تظاهرات کنند. [بولنت] اجویت، نخست‌وزیر ترکیه، برخلاف سیاست سابق ترکیه، سخنرانى مهم و تُندى به نفع فلسطینى‌ها علیه اسرائیل کرده و به سران عرب هم به خاطر حمایت ضعیف آنها از مردم فلسطین تاخته است.

 

نمازجمعه را رهبرى اقامه‌ کردند و از کشورهاى نفت‌خیز اسلامى خواستند که از حربه نفت و قطع روابط و حمایت از مردم فلسطین، حمایت ‌کنند. این پیشنهاد بر اسرائیل و آمریکا گران آمده و به سخنان دیشب بوش هم اعتراض‌کردند. سخنان بوش مورد استقبال بعضى کشورهاى اروپایى و اسرائیل و یاسرعرفات قرار گرفته و بعضى از کشورها و ملت‌ها و رسانه‌ها، آن را حمایت از اسرائیل و مخالفت با مجاهدان فلسطینى تلقى‌ کرده و حزب‌الله لبنان، آن را جنگ با نیروهاى مجاهد مؤمن دانسته است.

 

مهدى که از سفر عُمره برگشته، مى‌گوید صداوسیما و رسانه‌هاى عربى، بهتر و بیشتر از رسانه‌هاى ایران به مسئله فلسطین پرداخته‌اند. رادیو بى‌بى‌سى تلاش ‌کرد که صحبت رهبری را معتدل معرفى کند و عدم همراهى مردم با اعلام تظاهرات اصلاح‌طلبان در مقابل سفارت فلسطین و همراهى وسیع امروز آنها با اعلام رسمى نظام را به نوعی روتوش‌کند.

 

یونس قانونی، وزیر کشور افغانستان، توضیح داد که تاکنون 160 نفر از حزب [اسلامی] حکمتیار به اتهام توطئه اقدام علیه دولت موقت و قصد کشتن [حامد] کرزای و محمدظاهر، شاه سابق، دستگیر شده‌اند؛ ولى حزب اسلامى توطئه را تکذیب مى‌کند.

 

در بحرین، تظاهرات عظیمى در مقابل سفارت آمریکا برگزار شد و به سفارت با سنگ حمله شد که براى آمریکا که اخیراً بحرین را متحد صمیمى خارج از ناتوی خود خوانده، دردآور است. عربستان هم از برگزارى تظاهرات در ظهران جلوگیرى کرد.