اقدامی ضداخلاقی، ضدمردمی و ضدعلمی
من امروز شاهد بودم که چقدر همه صاحبان اندیشه و فکر و دانشگاهیان و همه کسانی که به واسطه حضور جدی پیشکسوتان و بزرگان علم و دانش در خانه اندیشمندان یک نیم امیدی در ارتباط با آینده شهر داشتند، نگراناند و آینده این شهر و آینده تصمیمگیریهایی که دارد اتفاق میافتد را خیلی مبهم و مورد تردید میدانند.
بدیهی است رفتاری که درمورد خانه اندیشمندان علوم انسانی صورت گرفته، کاملا غیرقانونی است؛ چرا که به هرحال بر اساس تصمیماتی که قبلا گرفته شده شهرداری وظیفه دارد که علاوهبر حوزه مسئولیتهایی که در ارتباط با فعالیتهای روزمره شهروندان دارد، به نهادهای مدنی که در توسعه فرهنگی و اجتماعی شهر کمک میکنند، فرصتها و امکانات لازم را بدهد. در همین راستا هم نهایتا نهادهایی مثل خانه هنرمندان و خانه اندیشمندان علوم انسانی به افرادی که مرتبط با این موضوع و از مردم، شهروندان و نخبگان جامعه هستند، داده شده و اداره آنها را عملا این افراد انجام میدهند. به هرحال انتخاباتی وجود دارد و این انتخابات از اهل خبره و برجسته و مورد اعتماد نخبگان علوم انسانی در خانه اندیشمندان و از نخبگان هنر و سینما در خانه هنرمندان استفاده میشود و از میان آنها هیات امنا و مدیر عامل انتخاب میشود.
در چنین نهادهایی اساسا باید شهروندان مسئولیت امور را بر عهده داشته باشند و شهردار صرفا نماینده مردم باشد اما متاسفانه امروز شهردار علیه مردم و علیه همان کسانی که شورای شهر و نهایتا شهردار را انتخاب کردهاند، عمل میکند. این اقدام قطعا از نظر ما اقدامی ضد اخلاقی، ضد مردمی و ضد علمی است. باید نگاه کرد که در این خانه اندیشمندان چه اتفاقاتی میافتاد؛ در این مکان بزرگان علم و دانش در حوزه علوم انسانی در رشتههای مختلف مورد تجلیل قرار میگرفتند و بر آنها ارج نهاده میشد و به هرحال خود این در تغییر فضای شهر تهران تاثیرات عمیقی میتوانست برجا بگذارد چنانکه تا کنون هم به همین صورت بوده است. اقدامات خانه اندیشمندان زمینههای خوشبینی، مشارکت و همکاری را بین شهروندان و متولیان شهر فراهم میکرد. به هرحال این مکان بستر بسیار مناسبی بود که کسانی که خود را نماینده مردم میدانند، بتوانند با ابتنای بر آن و با ابتنای بر اندیشمندان، متفکران و برجستگان علمی در حوزههای مختلف مدیریت شهر را تا حدودی بهتر کرده و تصمیمگیریها درستتر و عقلانیتر انجام پذیرد. اما متاسفانه گویا رشته امور دارد از دست مردم خارج میشود و عملا کسانی متولی امور مردم شدهاند که هیچ نوع نمایندگی ندارند و از آن طرف در عین حال دارند نشان میدهند که نسبت به خبرگان مردم و خبرگان دانش و علم هم سونظر و سوعملکرد دارند. بنابراین این رفتار قطعا از سوی کسانی که نگران آینده این شهر و مسائل فرهنگی و اجتماعی ناشی از آن هستند، شده است.
من امروز شاهد بودم که چقدر همه صاحبان اندیشه و فکر و دانشگاهیان و همه کسانی که به واسطه حضور جدی پیشکسوتان و بزرگان علم و دانش در خانه اندیشمندان یک نیم امیدی در ارتباط با آینده شهر داشتند، نگراناند و آینده این شهر و آینده تصمیمگیریهایی که دارد اتفاق میافتد را خیلی مبهم و مورد تردید میدانند. من هم مثل خیلی از همکاران دانشگاهیام نگرانم و قطعا نسبت به این نوع رفتار واکنشی جدی خواهیم داشت و طالب این هستیم که هرچه زودتر دست از این رفتار بردارند. این رفتار نتایج و تبعات بسیار بسیار منفی هم برای شهر و هم برای متولیان شهر در پی خواهد داشت. امیدواریم که این مساله ایجاد شده با مداخله اصحاب خرد و اندیشه در حوزه مدیریت کشور حل شود. اگر چنین نشود قطعا بر ناامیدی و یاس و بدبینی نسبت به فرآیندهایی که در آینده اتفاق میافتد، خواهد افزود.
*رئیس انجمن جامعهشناسی ایران