انجمن تولیدکنندگان و تأمینکنندگان برنج ایران با انتشار بیانیهای اعلام کرد:
شائبه فساد در بازار برنج سفره مردم را هدف گرفته است
انجمن تولیدکنندگان و تأمینکنندگان برنج ایران با صدور بیانیهای ضمن رد تمامی اتهامات مطروحه علیه شرکتهای عضو این انجمن، از سازمانهای دولتی که در جریان این شایعهسازی رسانهای تلویحا مورد اتهام قرار گرفتهاند، خواست به وظیفه و تعهد خود نسبت به مردم شریف ایران عمل کرده و حتی اگر ریالی تخلف اتفاق افتاده است اعلام و اگر نه با تبیین شرایط و واقعیتها به تنویر افکار عمومی کمک کنند.
انجمن تولیدکنندگان و تأمینکنندگان برنج ایران با صدور بیانیهای ضمن رد تمامی اتهامات مطروحه علیه شرکتهای عضو این انجمن، از سازمانهای دولتی که در جریان این شایعهسازی رسانهای تلویحا مورد اتهام قرار گرفتهاند، خواست به وظیفه و تعهد خود نسبت به مردم شریف ایران عمل کرده و حتی اگر ریالی تخلف اتفاق افتاده است اعلام و اگر نه با تبیین شرایط و واقعیتها به تنویر افکار عمومی کمک کنند.
به دنبال انتشار خبری در تعدادی از رسانههای داخلی و خارجی علیه برخی شرکتهای عضو انجمن تولیدکنندگان و تأمینکنندگان برنج ایران، لازم است با توضیح پیرامون اتهامات مطرحشده، دلایل شکلگیری این جریان رسانهای مخرب را تشریح کنیم. درخصوص اتهام رانت در واردات برنج با این مضمون که یکی از شرکتهای عضو انجمن پس از دریافت 700 میلیون دلار ارز ترجیحی اقدام به واردات برنج کرده است، حقیقت این است که با توجه به شرایط اقتصادی که کشور با آن روبهرو است، هیچ شرکتی پیش از واردات برنج ارز دریافت نمیکند. شرکت طبیعت که مورد اتهام این جریان قرار گرفته است، نه تنها پیش از واردات برنج ارز دریافت نکرده است، که بابت برنجهایی که با منابع مالی خود هفت ماه پیش تاکنون وارد کشور و در بازار عرضه کرده است نیز ارز دریافت نکرده و همچنان در فهرست تخصیص ارز بانک مرکزی قرار دارد.
از سویی با استناد به آمار ثبت سفارش و ترخیص برنج سال جاری، سهم شرکتهای عضو انجمن تولیدکنندگان و تأمینکنندگان برنج ایران از کل واردات برنج کشور حدود 32 درصد است و ارزش کل واردات برنج اعضای این انجمن از ابتدای سال تا ابتدای دی ماه حدود 300 میلیون دلار بوده، چگونه ممکن است فقط یک شرکت عضو این انجمن 700 میلیون دلار ارز دریافت کرده، آن هم پیش از واردات از ابتدای سال تا تیرماه سال 1402!
نکته قابل تأمل این است که بحث تخصیص ارز و واردات بیرویه برنج در واقع مسیر انحرافی جهت تحریک و تشویش اذهان عمومی است و آنچه این جریان باجخواه و حامیان ایشان را نگران و ناراحت کرده است، حضور پررنگ و مؤثر اعضای این انجمن در بازار برنج تولید داخل است که نتیجه آن، روند نزولی قیمت برنج ایرانی برخلاف رشد صعودی قیمتهای سایر کالاهای اساسی و نرخ تورم است.
با اجرای طرح خرید برنج توسط بخش خصوصی، قیمت برنج که در سال 1401 تا مرز 150 هزار تومان افزایش یافته بود، روند نزولی پیدا کرد و قیمتها حدود 50 درصد کاهش یافت، این در حالی است که قیمت خرید محصول کشاورزان تغییر نکرده است، بلکه واسطهها حذف و شرکتهای مشارکتکننده در این طرح حاشیه سود خود را به حداقل ممکن کاهش دادند و این اتفاق موجب شد که حلقه واسطهها نتوانند مانند سال قبل منتفع شوند.
متأسفانه هرساله تعدادی از رسانهها خواسته و ناخواسته وارد بازی مافیای بازار برنج ایرانی شده و در مقاطعی که باید واردات انجام شود، از مازاد تولید و متضررشدن کشاورزان میگویند تا مانع واردات به موقع و با قیمت مناسب شوند و با نزدیکشدن به ایامی که تقاضای بازار روند افزایشی دارد، از کمبود برنج میگویند تا با دامنزدن به موضوع کمبود برنج در کشور قیمت را افزایش و سود خود را چندبرابر کنند.
امسال برخی رسانههای فارسیزبان خارج کشور از این جریان سوءاستفاده کرده و متأسفانه چند رسانه داخلی نیز با اهداف کاسبکارانه عینا مطلب آن رسانهها را که با پشتوانه جریانات باجگیر منتشر شده، بازنشر کردهاند و سعی در آسیبرساندن به امنیت غذایی کشور دارند. نگرانی آنها که امنیت غذایی کشور را هدف قرار داده تا بتوانند آسیبی به کشور وارد کنند، این است که آنچه امروز به واسطه نقشآفرینی انجمن تولیدکنندگان و تأمینکنندگان برنج ایران و تلاش شرکتهای عضو این انجمن در بازار برنج رقم خورده به الگویی موفق برای تنظیم بازار دیگر محصولات اساسی تبدیل شود.
وقتی برخی نمایندگان مجلس بی هیچ سند و مدرکی از تولید سه میلیون تن برنج در داخل و واردات دو میلیون تن برنج خبر میدهند و برای تحریک اذهان عمومی رئیسجمهور را خطاب قرار داده و نبود ارز برای واردات دارو را به برنج گره میزنند، نگرانی بیشتر میشود و از این رو بر خواسته خود از سازمانها و نهادهای دولتی پافشاری میکنیم که با انتشار واقعیتهای آماری و مستندات موجود، از آسیبدیدن افکار عمومی جلوگیری کنند. از وزارت جهاد کشاورزی به عنوان متولی اصلی بازار محصولات کشاورزی از جمله برنج بعد از متهمشدن به ایجاد رانت و همچنین اتهام جدیدی که این وزارتخانه را حیاط خلوت دولت نامیدهاند، وزارت صمت به عنوان متولی تجارت خارجی که به صدور مجوز برای صادرات برنجهای خارجی متهم شده است، وزارت امور اقتصادی و دارایی به عنوان متولی مبادی ورودی و گمرکات و همچنین بانک مرکزی به عنوان تأمینکننده ارز، خواهشمندیم آمار ثبت سفارش، واردات و ترخیص برنج و در نهایت ارز تخصیصی به این کالا برای همه شرکتهای فعال در این حوزه را منتشر کنند تا مشخص شود که شرکتهای عضو این انجمن در مسیر خدمت به کشور و مردم شریف ایران حتی یک ریال انحراف و تخطی از قانون ندارند.
همچنین با توجه به مصاحبههای اخیر معاون بازرگانی وزارت جهاد کشاورزی که مؤکدا وجود هرگونه رانت و قانونشکنی در بازار برنج را رد کرده است و از طرفی یک رسانه داخلی بدون داشتن هیچ سند و مدرکی، از توییت یک فرد پروژهبگیر و تحت تعقیب کپیبرداری و به عنوان تیتر نخست روزنامه استفاده کرده است، قطعا اتفاقی و سهوی نبوده و ریشه در فساد سیاسی یا مالی دارد، از این رو از رسانهها تقاضا داریم که با عمل به تعهدات رسانهای خود، بهطور بیطرفانه و به دور از شایعهپراکنیهای جریانهای باجخواه، به منظور شفافسازی و تنویر افکار عمومی اقدام کنند و نهادهای نظارتی نیز پشت پرده این شایعههای مغرضانه، هدفمند و سراسر کذب را بررسی و اعلام کنند.