دوگانه امنیت و صلح
با وجود اینکه دیدگاههای گوناگونی درباره تأیید صلاحیت و انتخاب آقای پزشکیان وجود دارد، اما به باور نگارنده، پزشکیان بهمثابه رئیسجمهور، حاکی از «درک کاربردی شخصیتهای متنفذ و نهادهای بالادستی از شرایط داخلی، منطقه و جهانی است».
با وجود اینکه دیدگاههای گوناگونی درباره تأیید صلاحیت و انتخاب آقای پزشکیان وجود دارد، اما به باور نگارنده، پزشکیان بهمثابه رئیسجمهور، حاکی از «درک کاربردی شخصیتهای متنفذ و نهادهای بالادستی از شرایط داخلی، منطقه و جهانی است». در سالهای اخیر و بهویژه بعد از برخی وقایع و خرابکاریها، اظهارنظرهای بیشماری درباره شبکه نفوذ رژیم صهیونیستی در ایران ارائه شده است. در راستای تدبیر راهکارها و راهبردی کمهزینه و کاربردی، نکات کلی و مختصری درباره خنثیکردن رفتار آگاهانه، هدفمند و مخرب رژیم صهیونیستی ارائه میشود. تبیین این ایده که صلح و ثبات، کاربردیترین و کمهزینهترین راهکار مقابله با عملکرد و اهداف شوم رژیم صهیونیستی در قبال ایران است، هدف موجز پیشرو است. به عبارتی، ثبات و صلح در روابط خارجه و توسعه در داخل، مانند خورشید درخشان برای خفاش شب (رژیم صهونیستی) است. در راستای درک راهبرد «امنیت از طریق صلح» تبیین کلی و مختصری از مفاهیم امنیت، صلح و ثبات ارائه میشود. امنیت؟ به کلیترین و کاربردیترین بیان، مفهوم امنیت معطوف به مجموعه اندیشهها، اهداف، راهکارها، امکانات، رفتار و... است که وظیفه و هدف حفاظت از یک پدیده یا شرایط را دارند. به عبارتی، امنیت معلول و انسان علت است. به تعبیری کاربردی، حفاظت از انواع امور انسانی و اجتماعی، کارکرد، معنی و وظیفه مجموعه اندیشهها، اهداف و اقدامات امنیتی است. اگر تبیین کلی و مختصر از امنیت را بپذیریم، آنگاه، کارکرد و وظیفه انواع نهادها، کارگزاران و دستاندرکاران امور امنیتی؛ صیانت از جان، مال، رفاه، امید، آینده، نشاط و... یکایک شهروندان ایرانزمین در مقابل انواع تهدیدات داخلی و خارجی است.
صلح؟ به تعبیری کاربردی، صلح معطوف به روابط انسان (گروهها، ملتها) است. به عبارتی، صلح نمود رفتار و روابط مبتنی بر تفاهم، همکاری، تعامل، هارمونی و فقدان تنش، خصومت، نزاع و... است. به تعبیری کاربردی، صلح نمود عینی روابط خردمندانه و مدنی انسانی است. روابط خردمندان به کلیترین و کاربردیترین بیان یعنی تفاهم، مشارکت و همکاری به منظور تحقق منافع فردی و گروهی از طریق تلاش برای تحقق منافع جمعی (ملی).
ثبات؟ ثبات برایند وجود «وضعیت صلحآمیز» به معنی روابط مبتنی بر تعامل، هارمونی و همکاری میان انسانها، گروهها و ملتهاست. اینکه ثبات (داخلی و روابط خارجه) بستر توسعه در همه زمینههای اجتماعی است.
اگر تبیین کلی و مختصر مفاهیم امنیت، صلح و ثبات، منطقی، کاربردی و ملی تلقی شود، آنگاه نتیجهگیری اجتنابناپذیر این خواهد بود که امنیت (ملی و حتی جناحی) محصول و تابع وضعیت و استقرار صلح، ثبات و توسعه است. یا به تعبیر دیگر، امنیت ملی و حتی جناحی در وضعیت تنش، نزاع، خصومت و جنگ؛ کوتاهمدت، ناپایدار، پرهزینه و ناممکن است. امری آشنا است که در عرصه مدیریت سیاسی، احساسات مخرب و خردورزی کاربردی، سودمند و مطلوب است. در عرصه روابط بینالملل پرچالش و متشنج معاصر، دستاوردهای مطلوب برایند دیپلماسی بهمثابه مدیریت خردمندانه امور و شرایط است؛ اینکه تصمیمگیری و عمل مبتنی بر احساسات نمیتواند دستاوردهای مطلوب ملی یا حتی جناحی داشته باشد. در بالا اشاره شد که نگارنده باور دارد که تأیید صلاحیت و انتخاب آقای پزشکیان، حاکی از «درک و تشخیص عینی شرایط داخلی و خارجه از سوی شخصیتها و نهادهای بالادستی است». ازاینرو یک توصیه کاربردی و سودمند ملی و جناحی برای مقابله و خنثیکردن اقدامات خصمانه و موذیانه رژیم صهیونیستی برای تصمیمسازان و تصمیمگیران خردمند بالادستی، ارائه میشود.
همانگونه که همه خردمندان و دلسوزان، آگاه و مطلع هستند، سنگ محک کاربردی یا غیرکاربردی و درستی یا نادرستی راهکارها، دستاوردهای پیشبینیپذیری است که انواع راهکارها ایجاد میکنند و اینکه تصمیمها و افعال عجولانه و احساسبنیاد بیشک منجر به پیامدهای مطلوب نخواهند شد. اگر تبیین ارائهشده از امنیت بهمثابه صیانت از جان، مال، سلامت، رفاه، آرامش، امید و... شهروندان ایرانزمین و اینکه صلح و ثبات کمهزینهترین ابزار و مسیر ایجاد امنیت است، منطقی تلقی شود، آنگاه میتوان اقدامات تروریستی رژیم صهیونیستی را در راستای تضعیف امنیت و ثبات ایران تلقی کرد. در چنین شرایطی، بیشک ضربالمثل «ادب از که آموختی، از بیادبان» کاربردیترین و کمهزینهترین روش و راهکار خنثیکردن اهداف پلید رژیم صهیونیستی در قبال ایران است. نکتهای که «خردمندان بالادستی» لازم است به آن توجه ویژه داشته باشند، این است که در امور مهم (ملی و حتی جناحی) همیشه مطلوب، کاربردی و سودمندتر است تا انجام عمل را با تأخیر و زمان بیشتری صرف اندیشه، تأمل، بررسی و ارزیابی شرایط کنند. شاید در شرایط بسیار متشنج و هیجانی کنونی منطقه و جهانی، کمی سوررئالیستی تلقی شود، اما به باور نگارنده، تشکیل «اجلاس صلح خاورمیانه در تهران» و دعوت از همسایگان (عربستان، قطر، اردن، مصر و...)، سه کشور اروپایی (آلمان، فرانسه و انگلیس)، آمریکا، چین، هند و روسیه، به منظور محکومکردن اقدامات تروریستی رژیم صهیونیستی و تدبیر راهحلی پایدار مبتنی بر توافق بینالمللی برای ایجاد کشور فلسطین، اقدامی هوشمندانه و بسیار سودمندتر از تلافی سخت، خواهد بود. اگر به کلیترین و کاربردیترین بیان، «اقتدار» را تصمیمگیری مبتنی بر درک، تشخص و ارزیابی عینی و دقیق میدان عمل فهم کنم، آنگاه «دیپلماسی بهمثابه نمود بلوغ خرد (ملی)» کمهزینهترین و سودمندترین روش مقابله و خنثیکردن اقدامات تحریکآمیز رژیم صهیونیستی در خاورمیانه و همچنین کمک به تحقق آرزوی دیرینه مردم فلسطین، یعنی تشکیل کشور مستقل است. نکته کاربردی و مؤثر که خردمندان بالادستی باید به آن توجه ویژه داشته باشند، اینکه «صلح و ثبات بهمثابه زمینه امنیت پایدار و سودمند، مانند درخشش آفتاب برای خفاش (رژیم صهیونیستی) است». ناامنی، بیثباتی و نزاع، مؤلفههای مطلوب برای اهداف پلید و تداوم رفتار خشونتآمیز رژیم صهیونیستی در منطقه است.