|

فضاسازی برای شورای عالی امنیت ملی

اخیرا سردار محمد‌اسماعیل کوثری مطالبی را به‌عنوان خبر از نشست شورای امنیت عالی کشور انتشار داده‌اند‌. بی‌گمان حفظ احترام ایشان به‌عنوان یک فرمانده که برای دفاع از این سرزمین در دوران جنگ تحمیلی جنگیده‌اند، بر من و ما واجب است؛ اما‌ این مسئله موجب نمی‌شود ‌به این سخنان ایشان که خارج از عرف سیاسی و نظامی است، نقدی وارد نشود.

اخیرا سردار محمد‌اسماعیل کوثری مطالبی را به‌عنوان خبر از نشست شورای امنیت عالی کشور انتشار داده‌اند‌. بی‌گمان حفظ احترام ایشان به‌عنوان یک فرمانده که برای دفاع از این سرزمین در دوران جنگ تحمیلی جنگیده‌اند، بر من و ما واجب است؛ اما‌ این مسئله موجب نمی‌شود ‌به این سخنان ایشان که خارج از عرف سیاسی و نظامی است، نقدی وارد نشود.

1- تصمیم در‌باره انجام عملیات نظامی‌ یا صلح، یک اقدام سیاسی است و باید توسط مقامات سیاسی مسئول اتخاذ شود. طراحی عملیات، انجام و راهبری آن اقدامی نظامی است که توسط نیروهای نظامی اتخاذ می‌شود. این رویه‌ای است معمول در سراسر جهان و مورد تأکید از سوی مرحوم امام‌(ره) و رهبری. از همین رو، رهبری در همین ارتباط فرمودند: «البته کیفیت کار را باید مسئولان ما به درستی تشخیص و آنچه به صلاح این کشور و ملت است، انجام دهند تا آنها بفهمند ملت ایران کیست و جوانان آن چگونه‌اند». ایشان همچنان فرمودند: «بحث، بحث صرفا انتقام نیست؛ بحث یک حرکت منطقی است، بحث مقابله منطبق با دین و اخلاق و شرع و قوانین بین‌المللی است و ملت ایران و مسئولین کشور در این جهت هیچ‌گونه تعلل و کوتاهی‌ای نخواهند کرد».‌ سردار کوثری پیش از اعلام تصمیم از سوی مسئولان در این اظهارنظر، حرکت منطقی را به اقدام نظامی تقلیل دادند و با قطعیت اقدام نظامی از سوی ایران و تا حدودی نحوه آن را اعلام کردند. آشکارا این اقدام ‌فضاسازی برای یک آرایش نظامی است که هیچ معلوم نیست چنین رویکردی سیاست اتخاذی مقامات مسئول ایران باشد. قاعدتا ایشان به‌عنوان یک فرد نظامی، به تبعیت از دستور رهبری می‌بایست در انتظار تصمیم مقامات مسئول می‌ماند. همه می‌دانیم که منطقه با آتش‌افروزی‌های رژیم اسرائیل در آستانه یک جنگ تمام‌عیار قرار دارد و سنت اسلامی و ایرانی، ‌ضمن آمادگی کامل، کناره‌گیری از جنگ است، مگر آنکه جنگ بر ملت همچون جنگ تحمیلی هشت‌ساله، تحمیل شود. قطعا این نوع اظهارنظرهای خام می‌تواند پیامدهای سنگینی برای ملت ایران داشته باشد.

2- سردار کوثری خبرهایی از درون شورای عالی امنیت ملی اعلام می‌کند. از‌جمله می‌گوید: «تصمیم نهایی درباره پاسخ نظامی ایران به رژیم صهیونیستی در شورای عالی امنیت ملی گرفته شده است. اکثریت‌ یا بگوییم همه اعضای شورای عالی امنیت ملی با پاسخ نظامی ایران به اسرائیل موافقت کرده‌اند». آیا سردار کوثری عزیز سخنگوی شورای عالی امنیت ملی کشور هستند؟ شورا رئیس، دبیر و سخنگو دارد. اگر تصمیمی اتخاذ شده‌ است که باید اعلام عمومی شود، قاعدتا آنان باید اعلام کنند. آشکار است که این‌گونه پیش‌آگهی‌ها برای فضاسازی و فشار بر شورای عالی امنیت ملی است. انتظار از جناب آقای پزشکیان به‌عنوان رئیس شورای مزبور این است که در این موقعیت، با خبررسانی صحیح، مانع از این نوع خبرهای غیررسمی از سوی عالی‌ترین مرجع امنیت ملی که بر سرنوشت ملت و بر فضای ملی و بین‌المللی تأثیر می‌گذارد، شوند.

3- افزون بر مطلب پیش‌گفته، ایشان ترکیب نیروها را نیز اعلام کرده‌ است: «طرح پاسخ با هماهنگی نیروهای مقاومت انجام خواهد شد». وی می‌گوید: «گروه‌های مقاومت در منطقه برای پاسخ به رژیم صهیونیستی با نیروهای نظامی ما همسو و همراه هستند. ممکن است پیش از عملیات اعضای جبهه مقاومت نظراتی داشته باشند، بخواهند نظری دهند، آن هم قبل از تصمیم نهایی است. بنابراین پاسخ نظامی ایران به رژیم صهیونیستی با همراهی نیروهای مقاومت قطعی است و حتما اقدام خواهیم کرد». فارغ از اینکه این گزاره خلاف راهبردهای دفاعی ایران و حتی نیروهای مقاومت است‌ که نیازی به ورود به جزئیات آن نیست، دلیل اعلام چنین مواضعی اساسا آشکار نیست.

به‌ هر روی، چنانچه ‌ مطالب را به‌عنوان اظهارنظرهای شخصی خود می‌گفتند، خرده‌ای بر ایشان نبود؛ اما زمانی که به‌عنوان خبر قطعی از سوی بالاترین مرجع امنیتی کشور بیان می‌کنند، دارای پیامدهای رسمی است و نمی‌توان به‌سادگی از کنار آن گذشت. منتظر اظهار‌نظر مقامات مسئول درباره بیانات ایشان می‌مانیم.