|

منتقدین شهردار پایتخت در صحن شورا از افزایش فشارها برای عقب نشستن خبر دادند

دعوا سر نخواستن زاکانی

درخواست تحقیق و تفحص از شهرداری تهران برای روشن شدن وضعیت فروش و تهاتر املاک شهرداری ماجراساز شد

20 شهریور‌ بود که اولین درخواست تحقیق و تفحص از شهرداری تهران در دوره ششم شورای شهر تهران ثبت شد‌. طرحی که شهردار تهران هم از آن استقبال کرد و اعلام کرد از هر درخواستی که منجر به شفافیت بیشتر شود استقبال می‌کند‌. موضوع، تحقیق و تفحص عملکرد برنامه‌ای و مالی سازمان املاک و مستغلات بود‌.

دعوا سر نخواستن زاکانی

شرق: 20 شهریور‌ بود که اولین درخواست تحقیق و تفحص از شهرداری تهران در دوره ششم شورای شهر تهران ثبت شد‌. طرحی که شهردار تهران هم از آن استقبال کرد و اعلام کرد از هر درخواستی که منجر به شفافیت بیشتر شود استقبال می‌کند‌. موضوع، تحقیق و تفحص عملکرد برنامه‌ای و مالی سازمان املاک و مستغلات بود‌. مهدی چمران هم در جلسه روز یکشنبه 25 شهریور به خبرنگاران گفت‌:‌ موضوع تحقیق و تفحص کمتر از ۴۸ ساعت اعلام وصول شده و کارهای آن به اتمام رسیده است‌. اما روز گذشته مشخص شد که کمیسیون برنامه و بودجه در نامه‌ای به نرجس سلیمانی محتوای این طرح را مورد پرسش قرار داده است‌. سلیمانی با اشاره به محتوای این نامه خطاب به چمران گفت:‌ علی‌رغم آغاز مراحل قانونی تحقیق و تفحص براساس دستور ریاست شورا که به‌ صورت توأمان به هر دو کمیسیون برنامه و بودجه و نظارت و حقوقی ارجاع داده شده، کمیسیون برنامه و بودجه در عملی نامتعارف در حکم وکیل‌مدافع شهرداری ظاهر شده و سر‌فصل‌های مورد نظر را که اساسا بعد از آغاز تحقیق و تفحص در اختیار هیئت و کمیسیون قرار داده خواهد شد، مورد پرسش قرار داده و به چالش محتوایی و شکلی کشیده‌اند. به گفته سلیمانی، قرار بود کمیسیون برنامه و بودجه تا پایان وقت اداری یکشنبه و در‌نهایت اول وقت روز دوشنبه نسبت به آغاز مکاتبات با شهرداری اقدام کند، اما مایه حیرت است که در روز دوشنبه، کمیسیون برنامه و بودجه با فراموشی نسبت به موضوع، به‌جای مکاتبه با شهرداری، با ریاست شورا مکاتبه کرده و رونوشتی برای اعضای شورا ارسال می‌کند که حسب قرائن ظاهری، بدون مداقه در اصل درخواست تحقیق نگاشته شده است.

او ادامه داد: کمیسیون بودجه به‌جای نامه‌نگاری با مسئولان ذی‌ربط برای دریافت اسناد و ارائه به متقاضیان تحقیق و تفحص در حرکت خارج از عرف چهار بند تحقیق و تفحص را رد کرده است. کمیسیون نظارت و حقوقی که تحقیق و تفحص را بر‌عهده گرفته، نامه‌ای با دو امضا تهیه کرده و درخواست دارد‌ کمیسیون برنامه و بودجه از پیگیری امور انصراف دهد تا ما موضوع را دنبال کنیم. ما ز یاران چشم یاری داشتیم.

حبیب کاشانی هم با بیان اینکه جوابیه پنج‌صفحه‌ای از سوی کمیسیون برنامه و بودجه به تمام درخواست‌کنندگان تحقیق و تفحص ارسال شده است، یادآور شد: اگر رئیس شورا از رئیس کمیسیون خواسته، باید پاسخ دهد. ما می‌خواهیم تحقیق و تفحص عمومی انجام دهیم و امروز مقابل هم قرار می‌گیریم. این فضا فضای خوبی نیست و دوستانی که این متن را تهیه کردند می‌توانستند در جلسه برگزار‌شده پاسخ دهند تا به نامه‌نگاری منجر نشود. این رفت‌وبرگشت‌ها به شورا آسیب می‌زند.

محمد آخوندی هم در واکنش به این انتقادات با بیان اینکه ما با یک دیکتاتوری روبه‌رو هستیم که هر حرفی می‌خواهد می‌زند و کسی اگر کار قانونی انجام می‌دهد مورد حمله قرار می‌گیرد، گفت: بنده در مورد نظارت بر رفتار نمایندگان صحبت کردم و چند کانال تلگرامی که مشخص است‌ متعلق به چه کسی است، بنده را تخریب می‌کنند. بنده شاخص‌های عملکردی را هم ارائه خواهم کرد. او اضافه کرد: اگر نکته‌ای وجود دارد، بنده هستم و می‌توانند تماس بگیرند و بپرسند. مگر میکروفن شورا جای این حرف‌هاست؟ بنده شهرداری نیستم که شعر بخوانید و تهدید کنید که انصراف دهید. شما حق تهدید ندارید. رئیس شورا می‌تواند عملکرد کمیسیون را بررسی کند. ما اجازه نمی‌دهیم مصوبه‌ای باقی بماند و هر یکشنبه و سه‌شنبه جلسه برگزار می‌کنیم. بررسی کنید که ما بیشتر کار کرده‌ایم یا کمیسیون نظارت و حقوقی.

آخوندی با بیان اینکه تهدید و تعیین‌تکلیف برای ما انجام شده است، یادآور شد: رئیس شورا نامه‌ای درباره تحقیق و تفحص به ما ارسال کرد و ما پس از بررسی‌ها در کمیسیون نامه ارسال کردیم که مواردی وجود دارد. به ما می‌خندند که چنین مواردی را مطرح کرده‌ایم و ما گفتیم برخی از این موارد ربطی به سازمان املاک ندارد. در موارد قبلی خانم سلیمانی گفتند که چرا رونوشت به ما داده نشده و امروز در سیستم شورا رونوشت زدم. مگر به کسی توهین کردیم؟ بنده کجا از شهرداری دفاع کردم؟ بنده گفتم این ایرادات وارد است و از رئیس شورا مشورت خواستیم. بنده به کسی فحش دادم و کسی را تهدید کردم؟ او ادامه داد: نه از من، اما حتما باید از کمیسیون برنامه و بودجه عذرخواهی شود. بنده شهرداری نیستم که با تهدیدها جا بزنم و به وظیفه خود عمل می‌کنم. مثل سه سال گذشته دستورات رئیس شورا را مو‌به‌مو انجام داده‌ام. تحقیق و تفحص را محکم انجام می‌دهیم و شهردار هم گفته این تحقیق و تفحص انجام شود. اینکه در صحن چند میلیون موضوع را بشنوند بهتر است یا اینکه بنده رونوشت ارسال کردم؟

مهدی چمران، رئیس شورای شهر تهران هم در ادامه جلسه گفت: هر دو کمیسیون باید با هم جلسه مشترک داشته باشند و موارد را پس از بررسی‌ها در صحن مطرح کنند تا در مورد اصل درخواست تحقیق و تفحص رأی‌گیری شود که انجام شود یا خیر. مسیرها مشخص شده است و به امروز هم برنمی‌گردد. در ادامه این جلسه، مهدی اقراریان به افزایش فشار به منتقدان عملکرد شهردار تهران اشاره کرد‌. رئیس کمیته نظارت شورا با بیان اینکه داستان منتقدان عملکرد شهردار تهران، قصه پرغصه‌ای است که امروز و دیروز شروع نشده است، گفت: عملکرد ضعیف شهردار تهران از گذشته بوده و ربطی هم به انتخابات ریاست‌جمهوری ندارد؛ گرچه اقدامات و کارهای اشتباه شهردار تهران در جریان انتخابات به شورای ششم آسیب زد. او ادامه داد: بیش از دو نیم سال است که بعد از گذشت شش ماه از دوره مدیریتی او با اقداماتی که انجام شده، جمعی از اعضای شورا به این نتیجه رسیدند که شهردار فعلی تهران، از کارآمدی لازم برای اداره شهر تهران‌ برخوردار نیست و تلاش کردند این روند اصلاح شود و شاید بیشترین همکاری را نیز بر‌اساس میزان مصوبات و مجوزهای داده‌شده، همین دوره از شورا با شهرداری داشته است؛ نکته‌ای که باید مورد توجه واقع شود. اما متأسفانه شاهد آن هستیم که خط برخورد با منتقدان هر روز پررنگ‌تر و گسترده‌تر می‌شود.

اقراریان در ادامه با بیان اینکه در فضای مجازی شاهد یک سازمان‌دهی جدی با هدف تخریب منتقدان شهرداری تهران هستیم، گفت: انتقادی که اعضای شورا از شهردار داشتند درباره ودیعه مسکن یا مداخله برخی از آشنایان و نزدیکان او در امور شهرداری بوده است. جرم منتقدان چیست که باید هر روز تا این اندازه تحت فشار قرار بگیرند؟ بعد از نطق عضو هیئت‌رئیسه در اردیبهشت‌ سال جاری، اعضای منتقد به عملکرد شهرداری بسیار تحت فشار هستند و علاقه‌مند به ارائه جزئیات در‌این‌باره نیستند. فراموش نکنیم که در ابتدای شورا 18 نفر از اعضای شورا به او رأی مثبت دادند و حالا چه شده که بیش از نیمی از این افراد نسبت به عملکردش نقد دارند و این غیر از سایر دستگاه‌ها، سازمان‌ها و مجموعه‌هایی است که مکاتبات مختلفی را درباره اشتباهات و عملکرد شهردار انجام می‌دهند. تصور نکنند اقداماتی که علیه منتقدان انجام می‌دهند منجر به عقب‌نشینی آنها از موضع خود خواهد شد، بلکه منتقدان مسیر نقد خود را دنبال کرده و در این راه از راهکارهای قانونی استفاده می‌کنند.

رئیس کمیته نظارت شورا تأکید کرد: اینکه شهرداری تلاش کند در مسیر فوق ممانعت و سنگ‌اندازی کند، اتفاق خوبی نیست و امیدواریم راهی که شورای شهرستان ری دنبال می‌کند، اصلاح شود. در غیر این صورت مردم را در جریان جزئیات فشار علیه منتقدان شهردار قرار خواهیم داد و نیز امیدواریم با نگاهی مبتنی‌بر عقلانیت، حق منتقدان به رسمیت شناخته شده و به آنها اجازه داده شود با اقدامات خود اصلاحاتی که مردم انتظار دارند به نتیجه برسانند. بدانید که اعضای شورا تا پایان می‌مانند و تجربه نشان داده که شما و دوستانتان تا پایان نخواهید ماند.

ناصر امانی، دیگر عضو شورای شهر تهران نیز با اشاره به فشارهایی که شهرداری تهران به منتقدان خود وارد می‌کند، گفت: حضور افرادی مانند آقای شربیانی که از متن جامعه و از منطقه جنوبی شهر تهران در شهر ری بودند و در طول چند سال گذشته یک شورایار بودند و هیچ حامی سیاسی هم ندارند و تنها هم هستند، در شورای اسلامی شهر تهران باعث افتخار است. آقای شربیانی از کسانی است که به آقای زاکانی رأی داده و حمایت کرده و حالا به این نقطه رسیده که از عملکرد مدیریت شهری در برخی موارد انتقاد کرده است. خوب نیست که با این نوع ابزارها بخواهیم به ایشان فشار وارد کنیم و تحت منگنه قرارشان بدهیم. در مورد ما هر‌چه می‌خواهند بگویند و بیانیه رسمی بدهند یا در سایت‌های مختلف تخریب کنند. مشکلی نداریم و عادت کرده‌ایم و از قبل از انقلاب تا حالا این فشارها را تحمل کردیم. امانی در بخش دیگر تذکرش با اشاره به قطع برخی درختان محوطه دانشگاه تهران برای انجام ساخت‌وساز غیرمجاز، این عمل را موجب شرم و خجالت دانست و بر ناپسند‌بودن آن تأکید کرد. به گفته او، دور از شأن دانشگاه بزرگ و ارزشمند تهران است که به این نوع اقدامات دست بزند و شبانه فضای سبز و درخت را این‌گونه یا محصور کند که قطعا خشک می‌شود یا این‌طوری قلع‌وقمع کند که بخواهد در آنجا ساختمان بسازد. حیف است و شرمم می‌آید که بگویم چرا دانشگاه تهران دارد این کار را می‌کند.

چند روز پیش هم اهالی محل با من تماس گرفتند و گفتند عمدا به درختان آب نمی‌دهند و در‌حال خشک‌کردن درختان هستند تا بعد آنها را قطع کنند. نمی‌دانم سلسله زنجیروار قطع درختان توسط مجموعه‌های عمومی و دولتی تا کی ادامه دارد. باید برای این مسئله فکری کرد و تذکر جدی می‌دهم و باید از این کارها دست بردارند.