گفتوگوی «شرق» با فائزه شهریاری پس از قهرمانی تاریخی در آسیا
چرا مسابقات ما از صداوسیما پخش نمیشود؟
دختران ورزشکار ایران سال 1404 را با یک موفقیت بزرگ و یک قهرمانی تاریخی آغاز کردند؛ جایی که تیم ملی بسکتبال زنان ایران توانست در مسابقات غرب آسیا به مقام قهرمانی دست پیدا کرده و برای نخستین بار سهمیه مسابقات دیویژن B کاپ آسیا را تصاحب کند. در همین باره گفتوگویی با فائزه شهریاری، یکی از بازیکنان تأثیرگذار تیم ملی بسکتبال زنان، انجام دادیم و او به سؤالات «شرق» پاسخ داد و درباره مواردی همچون لحظه شیرین قهرمانی و بزرگترین دغدغه خود به عنوان عضوی از جامعه بسکتبال زنان، صحبت کرد.


پرتو جغتایی: دختران ورزشکار ایران سال 1404 را با یک موفقیت بزرگ و یک قهرمانی تاریخی آغاز کردند؛ جایی که تیم ملی بسکتبال زنان ایران توانست در مسابقات غرب آسیا به مقام قهرمانی دست پیدا کرده و برای نخستین بار سهمیه مسابقات دیویژن B کاپ آسیا را تصاحب کند. در همین باره گفتوگویی با فائزه شهریاری، یکی از بازیکنان تأثیرگذار تیم ملی بسکتبال زنان، انجام دادیم و او به سؤالات «شرق» پاسخ داد و درباره مواردی همچون لحظه شیرین قهرمانی و بزرگترین دغدغه خود به عنوان عضوی از جامعه بسکتبال زنان، صحبت کرد.
خودت را معرفی کن و بگو از چه سالی در سطح قهرمانی رشته بسکتبال فعالیت میکنی؟
من فائزه شهریاری هستم. ششم مهرماه 1373 در تهران متولد شدم و از 10سالگی بسکتبال را به صورت حرفهای آغاز کردم. زمانی که 14ساله بودم به عضویت تیم ملی جوانان درآمدم و مدتها کاپیتان تیم جوانان بسکتبال بودم. نزدیک به پنج سال است به تیم بزرگسالان پیوستهام و با پیراهن مقدس تیم ملی در میادین حاضر میشوم. در دانشگاه رشته تربیتبدنی خواندهام و اگر تمرینات سخت و برنامه زندگی حرفهای ورزشی فرصتی برایم ایجاد کند، قصد ادامه تحصیل در این رشته را نیز دارم.
از مسابقات قهرمانی غرب آسیا برایمان بگو؛ رقابتهایی که با کسب قهرمانی برای دختران بسکتبال ایران همراه شد.
این سومین حضور ما در مسابقات قهرمانی غرب آسیا بود. این بار برای راهیابی به مسابقات دیویژن در سطح B، مسابقات به این شکل برگزار شد تا برترینهای هر رقابت بتوانند به این سطح از مسابقات راه پیدا کنند. در این مسابقات با اردن و سوریه رقابت کردیم و توانستیم با پیروزی در هر دو مسابقه، به مقام نخست و سهمیه سطح B دست پیدا کنیم. تیم سوریه را بهراحتی شکست دادیم، اما در برابر اردن بازی سختی داشتیم. هرچند در ادوار قبل همیشه اردن را نیز بهراحتی شکست میدادیم، اما این بار رقابت با این تیم سخت بود؛ چراکه آنها از بازیکنان کانادایی و آمریکایی در تیم خود بهره میبردند و نسبت به قبل پیشرفت کرده بودند. بااینحال، در نهایت ما برنده این رقابت شدیم و با اختلاف 15 گل به برتری رسیدیم.
مسابقات دیویژن که با قهرمانی در غرب آسیا ورودی آن را به دست آوردید، چه زمانی برگزار خواهد شد و با چه تیمهایی قرار است رقابت کنید؟
این مسابقات تیرماه 1404 در کشور چین برگزار میشود. قرار است پس از استراحتی کوتاه از 19 اردیبهشت اردوهای تیم ملی از سر گرفته شود تا با آمادگی کامل راهی این مسابقات شویم. قرار است پیش از این رقابتها بازی تدارکاتی نیز داشته باشیم. البته مسابقات هنوز قرعهکشی نشده و حریفان ما مشخص نشدهاند.
قبل از مسابقات غرب آسیا نیز چند بازی دوستانه داشتید. این دیدارهای تدارکاتی چه تأثیری روی عملکرد شما در اردن داشت؟
واقعیتی که وجود دارد این است که بازی تدارکاتی در روند آمادهسازی تیم برای شرکت در رقابتهای بینالمللی تأثیر بسیار مثبتی دارد. از آنجا که ما فرصت این را نداریم که به اندازه کافی در نبردهای بینالمللی به میدان برویم، بازیهای تدارکاتی بسیار کمککننده خواهد بود. سال گذشته نیز پیش از شرکت در مسابقات غرب آسیا که به کسب مقام دوم ایران انجامید، فرصت این را داشتیم که در تورنمنتی به میزبانی چینتایپه شرکت کنیم و این بازیهای تدارکاتی درصد آمادگیمان را بهشدت افزایش داد. این بار نیز بازی با لبنان کمک کرد نمایش کماشتباهی داشته باشیم.
از عملکرد «النی کاپوچیانی»، سرمربی یونانی تیم ملی رضایت دارید؟ نقش او در پیشرفت یکی، دو سال اخیر تیم ملی بسکتبال زنان چقدر بود؟
این مربی از دو سال قبل سرمربیگری تیم ملی ایران را بر عهده گرفته است و از آنجایی که به علم روز بسکتبال جهان آگاهی دارد، توانسته بسیار مثمرثمر باشد. در ابتدا شناخت کمی از بازیکنان ایران داشت اما حالا دیگر به شناخت کامل رسیده و ارتباط بسیار خوبی بین کادر فنی و بازیکنان ایجاد شده است. باید اذعان کرد این همدلی بسیار کمککننده بوده است.
بازیکنان جوانی را که به تیم ملی تزریق شدهاند، چطور ارزیابی میکنید؟
این جوانگرایی که اخیرا در تیم ملی شاهد آن هستیم، اتفاق بسیار مثبتی است. به اعتقاد من، سطح بالای لیگ برتر بسکتبال و تزریق بازیکنانی که همگی در مسابقات لیگ و باشگاههای خود درخشیدهاند به بدنه تیم ملی، نشان از ظهور نسلی جدید از بازیکنان در بسکتبال زنان است. من در فصلی که گذشت با تیم آکادمی سحر در لیگ حضور داشتم و در تمام بازیها شاهد این بودم که بازیکنان جوان بسیاری هستند که بسیار فنی بوده و میتوانند آینده تیم ملی بسکتبال زنان را تأمین کنند.
دغدغه اصلی تو به عنوان عضوی از جامعه بسکتبال زنان و عضوی از جامعه ورزشکاران زن ایران چیست؟
تصور میکنم همه ما که به طور حرفهای در بخش قهرمانی ورزش زنان حضور داریم، بیش از هر چیز خواستار این هستیم که حامیان مالی بیشتری به بدنه ورزش زنان وارد شوند. برای مثال، در همین بسکتبال اگر تیمها از نظر مالی شرایط خوبی داشته باشند، میتوانند بازیکنان آمریکایی را به خدمت بگیرند؛ بازیکنانی که در صورت حضور در تیمها، سطح کیفی کل تیم را بالا میبرند. تجربیات و استعدادهای فنی این بازیکنان میتواند برای بازیکنان ایرانی مفید و کمککننده باشد. از طرفی، واقعیت این است که اسپانسر زمانی به سرمایهگذاری در ورزش میکند که مسابقات تیمش از صداوسیما پخش شود؛
موضوعی که سالهاست از مسئولان خواستار آن هستیم، اما هنوز عملی نشده است. در چند فصل اخیر مسابقات ما از پلتفرمهای مختلفی مانند آپارات، آنتن، یوتویوب و... پخش شد، اما هنوز این سؤال مطرح است که چرا صداوسیما حاضر به پخش زنده مسابقات ما نیست؛ آنهم در شرایطی که زنان ورزشکار ایران همگی با موازین اسلامی در مسابقات حاضر میشوند. ورزشکاران زن ایران تنها با عشق و انگیزه شخصی در مسیر ورزش قهرمانی پیش میروند، اما چشماندازی پیشروی ما نیست و این نگرانکننده است. امیدواریم نگاهها و توجهها به ورزش زنان بیشتر شده تا انگیزه کافی برای زنان ورزشکار ایجاد شود.