سخنگوی وزارت خارجه:
چراغی از سمت آمریکا مشاهده نکردهایم
دیروز نشست هفتگی سخنگوی وزارت خارجه با خبرنگاران در حالی برگزار شد که اهم سؤالات همچنان حول محور بازگشت ترامپ به کاخ سفید و احتمال مذاکرات با آمریکا بود و در این بین مسائل منطقه و سوریه و لبنان همچنان از نگاه خبرنگاران پراهمیت بود. اسماعیل بقایی در آغاز نشست دیروز خود، فرارسیدن اعیاد شعبانیه و دهه فجر را تبریک گفت و همچنین گزارشی از سفر اخیر وزیر خارجه به افغانستان و قطر ارائه داد.
شرق: دیروز نشست هفتگی سخنگوی وزارت خارجه با خبرنگاران در حالی برگزار شد که اهم سؤالات همچنان حول محور بازگشت ترامپ به کاخ سفید و احتمال مذاکرات با آمریکا بود و در این بین مسائل منطقه و سوریه و لبنان همچنان از نگاه خبرنگاران پراهمیت بود. اسماعیل بقایی در آغاز نشست دیروز خود، فرارسیدن اعیاد شعبانیه و دهه فجر را تبریک گفت و همچنین گزارشی از سفر اخیر وزیر خارجه به افغانستان و قطر ارائه داد.
سفیر شدن رحمانیفضلی و علیعسگری شایعه است
بقایی در ادامه نشست خبری خود پاسخگوی سؤالات خبرنگاران بود که در پاسخ به «شرق» درباره برخی از اظهارنظرهای رسانهای درباره انتخاب سفرای ایران در چین و روسیه و گمانهزنیهایی که دراینباره بازنشر یافته است، گفت: همانطور که اشاره کردید، چندی پیش نام افرادی در این زمینه مطرح شده بود. بهتازگی نیز نامهای جدیدی مطرح شده و بعدها نیز ممکن است اسمهای جدیدی مطرح شود؛ بنابراین ما درباره شایعات رسانهای اظهارنظر نمیکنیم. او تأکید کرد: روند تعیین سفرا مشخص است و به محض قطعیشدن، آن را اعلام میکنیم. او همچنین اعلام کرد: سیدعلی موسوی، مدیرکل حقوقی وزارت خارجه، بهعنوان سفیر جدید ایران در انگلیس انتخاب شده است.
از سوی آمریکا چراغی مشاهده نکردیم
این دیپلمات ارشد ایرانی در پاسخ به پرسش دیگری درباره اعلامنشدن موضع آمریکا در چهلوهشتمین نشست گروه کاری موسوم به یوپیآر درباره گزارش حقوقبشری ایران و همچنین انتشار خبری مبنی بر توقف حمایت مالی دهها میلیوندلاری دولت بایدن به اپوزیسیون ایرانی از طرف دولت جدید آمریکا که برخی آن را بهعنوان چراغ سبزی از سوی آمریکا تلقی میکنند، گفت: حقیقتا ما چراغی مشاهده نکردیم. درباره گزارش دورهای حقوق بشر کشورها که در بازههای زمانی مشخص کارنامه رعایت حقوق بشر از طرف دولتهای مختلف بررسی میشود، هیئت آمریکایی بنا بر دلایل خودشان تصمیم گرفتند درباره وضعیت حقوق بشر در برخی از کشورها که فکر میکنم حدود ۱۰، ۱۲ نفر بودند، اظهارنظر نکنند، بنابراین این موضوع در چارچوب مباحث داخلی خودشان است. سخنگوی وزارت خارجه درباره بحث قطع کمکهای مالی آمریکا نیز گفت: در این زمینه من از گفته خود مقامات آمریکایی استفاده میکنم که آمریکا صندوق خیریه نیست و کمکهای مالی آمریکا برای پیشبرد اهداف و منافع سیاست خارجی آمریکاست که این جمله خودش خیلی معنادار است. به عبارت دیگر این منابع مالی اعانه و صدقه نیست، نوعی کارمزد و حقوقی است که به ازای خدماتی که از گیرندگان این منابع دریافت میکنند، پرداخت میکنند. سخنگوی وزارت خارجه در این زمینه تأکید کرد: این امر نشانه روشن و گواه دیگری است از سیاست مداخلهجویانه آمریکا و مشخصا در دولت بایدن که از طریق منابع مالی سعی کرد در امور داخلی ایران مداخله و اعمال فشار کند.
نشست معاونان وزرای خارجه اکو در ایران در ادامه نشست وزیران در مشهد است
سخنگوی وزارت امور خارجه در بخش دیگری از صحبتهای خود درباره برگزاری اجلاس معاونان وزرای خارجه اکو در ایران گفت: این نشست در ادامه نشست وزیران خارجه اکو در شهر مشهد است. در این نشست روند اجرائیشدن مصوبات اجلاس وزرا و تصمیمگیری درباره برنامههای آتی این سازمان پیگیری میشود.
دیدارهای خوب مقام ارشد جمهوری آذربایجان در سفر به ایران
او در پاسخ به پرسشی درباره سفر دستیار رئیسجمهور آذربایجان به ایران گفت: این سفر یک سفر دوجانبه بعد از سفر اخیر دبیر شورای عالی امنیت ملی کشورمان به باکو بود. در این سفر دیدارهای خوبی انجام شد و مقامات دو کشور درباره تقویت روابط و برخی از سوءتفاهمهای رسانهای صحبت کردند. سخنگوی وزارت خارجه افزود: امیدواریم این رفتوآمدها شروع خوبی برای درک بهتر و متقابل درباره نگرانیهای مشترک و بهبود روابط بین دو کشور باشد.
ادعای انتقال پول از ایران برای حزبالله، خبرسازیهای شرورانه برای جلوگیری از بازسازی لبنان است
او همچنین در پاسخ به پرسش دیگری درباره اخبار و ادعاهای منتشرشده از سوی برخی از رسانههای منطقه مبنی بر اینکه ایران به وسیله چمدان برای حزبالله پول ارسال میکند، گفت: اینها خبرسازیهای شرورانهای است که از سوی صهیونیستها برای جلوگیری از بازسازی لبنان انجام میشود. سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سؤالی درباره سفر اخیر نتانیاهو به آمریکا و دیدارش با ترامپ گفت: این سفری است که بین دو طرف در جریان است و از مدتها قبل دربارهاش صحبت میکردند. او گفت: ما سعی میکنیم بر موضوعات و مسائل خودمان متمرکز باشیم و درعینحال درباره بازتابها یا آثاری که ممکن است چنین رفتوآمدهایی درباره تحولات منطقه ازجمله تحولات فلسطین داشته باشد، حتما موضوعات را با دقت رصد خواهیم کرد.
بررسی موضوع مفقودشدن 3 تبعه هندی در ایران
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سؤال دیگری مبنی بر اینکه وزارت خارجه هند اعلام کرده سه تبعه هندی در ایران مفقود شدهاند، گفت: این موضوع را وزارت خارجه هند به ما منعکس کرده است و ما با سفارت هند در ایران و وزارت خارجه این کشور در ارتباط هستیم و موضوع در حال بررسی است.
برخی تصمیمگیریهای سوئد ناشی از اعمال نفوذ طرفهای ثالثی است که خیر و صلاح ایران و سوئد را نمیخواهند
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره بازداشت محسن حکیمالهی، مدیر مرکز اسلامی استکهلم و برخی ادعاهای مطرحشده از سوی مقامات سوئد درباره ایران گفت: ادعاهای مطرحشده بیاساسی است. مجموعه اقدامات و تحرکاتی که در هفتههای اخیر از جانب سوئد شاهد آن هستیم، بههیچوجه سازنده نیست و به نظر میرسد برخی از تصمیمگیریها ناشی از اعمال نفوذ طرفهای ثالث است که خیر و صلاح ایران و سوئد را نمیخواهند.
هیچ اتهام و جرمی متوجه مدیر مرکز اسلامی استکهلم نیست
او با بیان اینکه ما بهعنوان وزارت خارجه در راستای انجام وظایف ذاتی خود برای پیگیری حقوق اتباع ایران، این بازداشت و موضوع را پیگیری کردهایم، گفت: طبق بررسیهایی که انجام دادهایم، هیچ اتهام و جرمی متوجه ایشان نیست و برای ما این بازداشت خودسرانه جای تعجب دارد؛ اقدامی که با موازین حقوق بینالملل و حقوق بشر سازگار نیست.
حضور سفیر سوئد در وزارت خارجه و اعلام نگرانیهای ایران درباره بازداشت «حکیمالهی» به او بقایی تأکید کرد: ما اعتراضات خود را به مقامات سوئد اعلام کردهایم. دیروز سفیر سوئد در وزارت خارجه حاضر شد و ما نگرانیهای خود را به صورت صریح به ایشان متذکر شدیم. او افزود: واقعیت این است که درباره ایشان مقررات کنسولی نیز رعایت نشده و اجازه داده نشده است خانوادهشان و دیپلماتهای ما با ایشان دیداری داشته باشند و این موضوع جای سؤال دارد و مورد اعتراض است.
سفر رئیس مجلس عراق به ایران در چارچوب دیپلماسی پارلمانی انجام شده است
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به پرسشی درباره سفر رئیس مجلس عراق به ایران گفت: این سفر در چارچوب دیپلماسی پارلمانی انجام شده و طبق برنامهریزی انجامشده ایشان قرار است با رئیس مجلس، رئیس قوه قضائیه و رئیسجمهور دیدار و رایزنی کنند. بقایی گفت: این سفر در چارچوب روابط خوب بین ایران و عراق و جهت مشورت و رایزنی در ارتباط با مسائل دوجانبه و منطقه انجام شده است. سخنگوی وزارت خارجه در ادامه گفتوگوی خود با خبرنگاران، در ارتباط با برخی از اخبار منتشرشده مبنی بر احتمال تمدید حضور نیروهای نظامی آمریکا در عراق گفت: ما حضور نیروهای نظامی بیگانه در منطقه را بههیچوجه در جهت ثبات و امنیت کشورهای منطقه نمیدانیم و این موضع ثابت است.
از همه امکانات برای اطمینان از تصمیم نهایی درباره برقراری رابطه با سوریه استفاده میکنیم
بقایی همچنین در پاسخ به سؤالی در ارتباط با اخبار منتشرشده مبنی بر اینکه قطر و عراق در حال وساطت بین ایران و سوریه جهت برقراری روابط هستند؟ گفت: برقراری رابطه تابع مجموعه ملاحظاتی است و نیازمند پیشزمینههایی است و ما با رصد دقیق تحولات در ارتباط با آن تصمیمگیری میکنیم. او ادامه داد: اینکه کشورهای دوست ما بخواهند تحرکات مثبتی داشته باشند و تبادل پیام کنند امر نامتعارفی نیست و ما از همه امکانات و ظرفیتها برای اطمینان از اینکه تصمیم نهایی در این مورد تصمیم سنجیدهای خواهد بود، استفاده میکنیم.سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران در ادامه گفتوگوی خود با خبرنگاران در پاسخ به سؤالی در ارتباط با وضعیت سفارت سوریه در تهران گفت: در رابطه با بازگشایی سفارتخانهها همانطور که پیش از این گفتهایم زمینهها یا پیشزمینههایی لازم است که باید انجام شود و بسترهای لازم هم از لحاظ سیاسی و هم از لحاظ تأمین امنیت سفارت ایجاد شود و ما نسبت به آن اطمینان حاصل کرده و بعد درباره آن تصمیمگیری کنیم.
مقامات آژانس از اظهارنظرهایی که شائبه نگاه سیاسی دارند، پرهیز کنند
بقایی در ادامه گفتوگوی خود با خبرنگاران در پاسخ به سؤالی در ارتباط با اظهارات گروسی در ارتباط با ایران و ادعاهای مطرحشده از سوی او گفت: آژانس بینالمللی انرژی اتمی یک نهاد فنی است و دارای رسالت و مسئولیت کاملا مشخصی در چارچوب موافقتنامههای ذیربط برای اطمینان از عدم اشاعه هستهای است. وی افزود: ما همواره مقامات آژانس بینالمللی انرژی اتمی را دعوت کردهایم که به وظایف و مسئولیتهای فنی خودشان پایبند باشند و از اظهارنظرهایی که شائبه نگاه سیاسی یا تحت تأثیر قرارگرفتن آنها از برخی از ملاحظات سیاسی برخی از دولتهای خاص هست، پرهیز کنند. این رویکرد و اظهارنظرها به اعتبار آژانس آسیب میزند و جایگاه شخص مدیرکل را برای ایفای وظایف خود دچار مشکل میکند.
در سفر عراقچی به قطر درباره آغاز احتمالی مذاکرات با دولت ترامپ صحبتی مطرح نشد
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به پرسش دیگری در ارتباط با سفر اخیر عراقچی به قطر و اینکه آیا این سفر ارتباطی با آغاز احتمالی مذاکرات با دولت ترامپ داشته است؟ گفت: سفر آقای دکتر عراقچی به قطر در چارچوب رفتوآمدهای دیپلماتیک بین ایران و قطر انجام شده است. ما با قطر رابطه خوب و نزدیکی داریم و بهصورت منظم در مورد مناسبات دوجانبه و تحولات منطقه رایزنی و گفتوگو میکنیم. وی ادامه داد: سفر انجامشده در چارچوب روابط دوجانبه بوده است. آقای عراقچی در این سفر با مسئولان ارشد حماس نیز دیدار کردند و پیروزی اخیر مقاومت در فلسطین و تحمیل آتشبس به رژیم صهیونیستی را تبریک گفتند. بقایی خطاب به خبرنگار پرسشکننده ادامه داد: در مورد موضوعی که شما اشاره کردید، در این سفر صحبتی مطرح نشده است.
سفرای ما نماینده رئیسجمهور در کشورهای دیگر هستند
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به پرسش خبرنگار یک رسانه افغانستانی درباره سفر هفته گذشته عراقچی به کابل و تعیین نماینده ویژه رئیسجمهور ایران در امور افغانستان و اینکه گفته شده آقای اشجعزاده بهعنوان نماینده ویژه رئیسجمهور ایران در امور افغانستان انتخاب شدهاند، گفت: سفرای ما نماینده رئیسجمهور در کشورهای دیگر هستند. ما دارای سرپرست سفارت در افغانستان هستیم که مدتی قبل تعیین شد و ایشان همراه با مدیرکل ذیربط بهعنوان متولیان تمشیت امور دیپلماتیک ما با افغانستان محسوب میشوند. بقایی ادامه داد: خبری که درباره عنوان یکی از همکاران ما مطرحشده، گمانهزنی رسانهای بوده است و آقای اشجعزاده مدیرکل آسیای جنوبی هستند. سخنگوی وزارت خارجه اظهار کرد: سفر آقای عراقچی به افغانستان کوتاه بود و در این سفر کوتاه با مقامات حکومت سرپرستی افغانستان گفتوگوهای خوبی انجام شد و فرصت خوبی برای آشنایی بیشتر فعالان اقتصادی دو کشور با هدف افزایش و ارتقای روابط اقتصادی و تجاری بود.
در مورد بحث دلار شاید هیچ کشوری به اندازه خود آمریکا به اعتبار دلار ضربه نزده است
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه با توجه به نگاه دولت جدید آمریکا به سازمانهای بینالمللی و سابقه مخالفت آن با چندجانبهگرایی و مشخصا با توجه به موضع ترامپ در مخالفت با استفاده از ارز واحد در اتحادیههای اقتصادی مثل بریکس، در رابطه با اهداف تشکیل بریکس با بیان اینکه «یکی از اهداف تشکیل این گروه، گسترش و تقویت چندجانبهگرایی در سطح بینالمللی است»، گفت: کشورهای عضو هر گروهبندی اقتصادی، با توجه به منافع متقابلی که از حضور در یک جمع اقتصادی احساس و دریافت میکنند، رفتار خود را تنظیم میکنند. وی افزود: تنوعبخشی به ارزهای مورد استفاده در مراودات اقتصادی بین کشورهای بریکس همیشه در دستور کار بوده است. بقایی گفت: در مورد بحث دلار نیز شاید هیچ کشوری به اندازه خود آمریکا به اعتبار دلار به خاطر استفاده ابزاری این کشور از این پول برای اعمال تحریم و فشار اقتصادی به دیگر کشورها ضربه نزده است.
امنیت قفقاز برای ما مهم است
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به پرسشی درباره برقراری صلح بین جمهوری آذربایجان و ارمنستان گفت: امنیت قفقاز و امنیت همه همسایگان به شمول ارمنستان و جمهوری آذربایجان برای ما مهم است. او افزود: رفتوآمدهای ما با این دو کشور در سطوح مختلف دیپلماتیک برقرار است و ما آماده هر نوع کمک برای تقویت امنیت و ثبات در قفقاز جنوبی ازجمله از طریق کمک به پیشبرد گفتوگوها بین این دو کشور هستیم.