مذاکرات آتشبس در بنبست حلقه محاصره در غزه تنگتر میشود
ارتش اسرائیل همچنان در مناطق حائلی که در غزه ایجاد کرده است، باقی خواهد ماند، حتی در صورتی که هرگونه توافقی برای پایاندادن به جنگ حاصل شود. اسرائیل کاتز، وزیر دفاع اسرائیل، روز چهارشنبه با اعلام این خبر اظهار کرد تلاشها برای احیای توافق آتشبس با شکست مواجه شده است.


ارتش اسرائیل همچنان در مناطق حائلی که در غزه ایجاد کرده است، باقی خواهد ماند، حتی در صورتی که هرگونه توافقی برای پایاندادن به جنگ حاصل شود. اسرائیل کاتز، وزیر دفاع اسرائیل، روز چهارشنبه با اعلام این خبر اظهار کرد تلاشها برای احیای توافق آتشبس با شکست مواجه شده است.
پس از ازسرگیری عملیات اسرائیل در ماه گذشته، نیروهای اسرائیلی یک «منطقه امنیتی» وسیع در غزه ایجاد کردهاند که به عمق منطقه کشیده شده و بیش از دو میلیون فلسطینی را به نواحی کوچکتر در جنوب و ساحل محدود کرده است. کاتز در بیانیهای پس از دیدار با فرماندهان نظامی اعلام کرد: «برخلاف گذشته، ارتش اسرائیل مناطق آزادشده و تصرفشده را تخلیه نمیکند» و افزود «دهها درصد» از غزه به این منطقه افزوده شده است.
وی همچنین تصریح کرد: «ارتش اسرائیل در مناطق امنیتی بهعنوان حائل میان دشمن و جوامع در هر شرایط موقت یا دائمی در غزه باقی خواهد ماند، همانطور که در لبنان و سوریه نیز چنین بوده است».
در جنوب غزه، نیروهای اسرائیلی حدود 20 درصد از سرزمین این منطقه را تصرف کردهاند، ازجمله کنترل شهر مرزی رفح و پیشروی به سمت داخل تا کریدور موسوم به «کریدور مورگ» که از لبه شرقی غزه تا دریای مدیترانه بین رفح و شهر خانیونس کشیده شده است. این نیروها پیشتر کریدوری وسیع در منطقه مرکزی نتزاریم را در اختیار داشتند و اکنون منطقه حائل را به اطراف مرز و صدها متر به داخل خاک گسترش دادهاند، ازجمله منطقه شجاعیه که در شمال غزه واقع شده است.
اسرائیل مدعی است نیروهایش صدها عضو حماس، ازجمله بسیاری از فرماندهان ارشد گروههای فلسطینی را هدف قرار دادهاند. این در حالی است که این عملیات نگرانیهای سازمان ملل متحد و کشورهای اروپایی را برانگیخته است.
براساس گزارشهای آژانس انساندوستانه سازمان ملل (OCHA)، بیش از 400 هزار فلسطینی از زمان ازسرگیری جنگ در 18 مارس، پس از دو ماه آرامش نسبی، آواره شدهاند و حملات هوایی اسرائیل و بمبارانها حداقل هزارو ۶۳۰ نفر را شهید کرده است. سازمان خیریه پزشکی بدون مرز (MSF) اعلام کرد که غزه به یک «گور دستهجمعی» تبدیل شده است و گروههای انساندوستانه در تأمین کمکها با مشکل مواجه شدهاند. آماندا بزارول، هماهنگکننده اضطراری MSF در غزه در بیانیهای گفت: «ما شاهد تخریب و جابهجایی اجباری کل جمعیت غزه در زمان واقعی هستیم».
بااینحال، کاتز افزود اسرائیل که ورود کمکها به این منطقه را مسدود کرده، در حال ایجاد زیرساختهایی برای توزیع کمکها از طریق شرکتهای مدنی در تاریخ آینده است، اما تأکید کرد که محاصره کمکها همچنان برقرار خواهد بود. او اظهار کرد اسرائیل قصد دارد طرحی را پیش ببرد که به فلسطینیهای غزهای که خواهان خروج از این منطقه هستند، اجازه دهد تا چنین کنند؛ هرچند هنوز مشخص نیست کدام کشورها حاضر به پذیرش تعداد زیادی فلسطینی خواهند بود. اظهارات کاتز که خواسته اسرائیل از حماس برای خلع سلاح را تکرار میکند، نشان میدهد دو طرف چقدر از هرگونه توافق آتشبس فاصله دارند؛ حتی با وجود تلاشهای میانجیگرانه مصر برای احیای تلاشها جهت دستیابی به توافق.
حماس بارها خواستهای اسرائیل برای خلع سلاح را بهعنوان یک خط قرمز معرفی کرده و گفته است نیروهای اسرائیلی باید از غزه عقبنشینی کنند تا هرگونه آتشبس دائمی به وقوع بپیوندد. حماس در بیانیهای اعلام کرد: «هرگونه آتشبس بدون تضمینهای واقعی برای متوقفکردن جنگ، عقبنشینی کامل، رفع محاصره و آغاز بازسازی، یک دام سیاسی خواهد بود».
دو مقام اسرائیلی گفتهاند این هفته هیچ پیشرفتی در مذاکرات حاصل نشده است، علیرغم گزارشهای رسانهای درباره احتمال آتشبس برای تبادل برخی از 59 گروگان باقیمانده در غزه با زندانیان فلسطینی.
مقامات اسرائیلی گفتهاند فشار نظامی افزایشیافته، حماس را مجبور به آزادکردن گروگانها خواهد کرد؛ بااینحال، اسرائیل با تظاهرات گستردهای از سوی معترضان اسرائیلی روبهرو است که خواستار توافقی برای پایاندادن به جنگ و بازگرداندن گروگانها هستند. اسرائیل عملیات خود را در غزه در واکنش به حمله اکتبر 2023 حماس به جنوب اسرائیل آغاز کرد که در پی آن هزارو ۲۰۰ نفر کشته شدند و 251 نفر به گروگان گرفته شدند.
طبق گفته مقامات بهداشتی محلی، اسرائیل، غزه را بهطور کامل ویران کرده است؛ بهطوری که بیشتر جمعیت مجبور به جابهجایی چندینباره شدهاند و مناطق وسیعی به ویرانه تبدیل شدهاند. وزارت بهداشت تحت کنترل حماس در غزه گفت که تعلیق ورود سوخت، دارو و مواد غذایی از سوی اسرائیل از اوایل مارس به کارکرد بیمارستانهای باقیمانده که همچنان فعالیت دارند، آسیب زده و تأمین داروها بهشدت کاهش یافته است. این وزارتخانه گفت: «صدها بیمار و زخمی از داروهای ضروری محروم شدهاند و رنج آنها به خاطر بستهشدن گذرگاهها در حال افزایش است».