تأمین داروهای ضد سرطان چالش اصلی کشور است
دبیر کمیته بررسی و تدوین فهرست دارویی ایران گفت: چالش اصلی کشور در تأمین داروهای ضدسرطان، مربوط به درمانهای هدفمند و ایمنیدرمانیهاست.
![تأمین داروهای ضد سرطان چالش اصلی کشور است](https://cdn.sharghdaily.com/thumbnail/utvSvCctnXVR/f3RIJfgnyU4T0Uu3o7ve-VbT9FKRjpcKI1vgfm4pfv__5FnUbUVuHI1x6a9YMGSvC-4UOxG1c-sX_Np2WV4AG9c54qCsllJjWoO2vfSlzgh7Zk5lGDR61FKfZAWRG6vKUmmt-rZS6wWcAHdEYRAgdg,,/601840.jpg)
![روزنامه شرق](/images/Logo-newspaper.jpg)
ایرنا: دبیر کمیته بررسی و تدوین فهرست دارویی ایران گفت: چالش اصلی کشور در تأمین داروهای ضدسرطان، مربوط به درمانهای هدفمند و ایمنیدرمانیهاست.
از سازمان غذا و دارو، نازیلا یوسفی با بیان اینکه شرکتهای دارویی باید مولکولهای اثربخش و هزینه اثربخش را معرفی کنند، افزود: یکی از حوزههای گسترده دارودرمانی، درمان بدخیمیهاست که به دلیل پیچیدگیهای سلولی-مولکولی، تنوع بالایی دارد. دارودرمانی این بیماریها شامل گروههای مختلفی مانند عوامل آلکیلهکننده، آنتیمتابولیتها، ترکیبات طبیعی، آنتیبیوتیکهای ضدتومور، عوامل هورمونی، درمانهای هدفمند و ایمنیدرمانیها میشود.
از ۲۱ داروی آلکیلهکننده در جهان، ۱۸ دارو در فهرست دارویی ایران موجود است و سه داروی باقیمانده حائز اهمیت نبوده و نبود آنها در کشور اختلالی در درمان ایجاد نمیکند. در گروه آنتیمتابولیتها نیز از ۱۹ داروی موجود در سطح جهانی، ۱۱ دارو در فهرست ایران ثبت شده است و داروی «آزاسیتیدین» نیز به صورت تکنسخهای قابل دسترسی بوده و درحال طیکردن مراحل ورود به فهرست است.
دبیر کمیته بررسی و تدوین فهرست دارویی ایران گفت: در گروه ترکیبات طبیعی، ۱۰ دارو از ۱۵ داروی موجود در جهان در فهرست دارویی ایران گنجانده شده و سایر داروهای این دسته عمدتا فاقد متقاضی بودهاند. همچنین از ۹ آنتیبیوتیک ضدتومور، هشت مورد در فهرست ایران قرار دارد.
یوسفی با اشاره به وضعیت داروهای هورمونی، افزود: این گروه از داروهای ضدسرطان دارای زیرمجموعههای متعددی هستند و در پروتکلهای درمانی انواع بدخیمیها جایگاه دارند. تاکنون ۱۸ دارو از ۳۰ داروی هورمونی در فهرست ایران ثبت شده و برای ۱۲ داروی ناموجود تقاضایی از سوی مراکز درمانی ارائه نشده است.
سرپرست دفتر نظارت و پایش مصرف فراوردههای سلامتمحور سازمان غذا و دارو در ادامه تصریح کرد: چالش اصلی کشور در تأمین داروهای ضدسرطان، مربوط به درمانهای هدفمند و ایمنیدرمانیهاست. این داروها در دسته داروهای با فناوری بالا قرار داشته و به صورت اختصاصی عمل میکنند. با وجود اثربخشی بالا و عوارض کمتر، هزینههای طراحی و توسعه آنها بالاست. درحالحاضر، بیش از ۱۰۰ داروی درمان هدفمند و ایمنیدرمانی در جهان وارد بازار شده، اما فقط ۳۰ درصد آنها در فهرست دارویی ایران وجود دارد.