|

خشونت علیه پزشکان درمان شود

بیش از ۱۷۰ هزار پزشک در کشور، عبور از مرز خودکفایی و دستاوردهایی که به اذعان شاخص‌های رسمی بین‌المللی در بسیاری از موارد در حد اعجاز است؛ مبحثی که رئیس کل سازمان نظام پزشکی تأکید دارد باید قدردان آن باشیم و بی‌دلیل و با آدرس‌های اشتباه آن را تضعیف نکنیم.

خشونت علیه پزشکان درمان شود

ایسنا: بیش از ۱۷۰ هزار پزشک در کشور، عبور از مرز خودکفایی و دستاوردهایی که به اذعان شاخص‌های رسمی بین‌المللی در بسیاری از موارد در حد اعجاز است؛ مبحثی که رئیس کل سازمان نظام پزشکی تأکید دارد باید قدردان آن باشیم و بی‌دلیل و با آدرس‌های اشتباه آن را تضعیف نکنیم.

 

محمد رئیس‌زاده، رئیس کل سازمان نظام پزشکی گفت: درباره آمار پزشکان کشور، طبق اعداد نظام پزشکی تقریبا به آمار بیش از ۱۷۰ هزار پزشک رسیده‌ایم و بیش از ۶۰ هزار دانشجوی پزشکی نیز درحال تحصیل داریم. یعنی طی این ۴۵ سال با وجود اینکه جمعیت تقریبا ۲.۵ برابر شده، تعداد پزشکان کشور بیش از ۱۳ برابر شده است. البته در حوزه تخصصی و فوق‌تخصصی ارقام جالب‌تر است.

 

در اوایل انقلاب اسلامی، پنج هزار پزشک متخصص برای یک جمعیت ۳۶ میلیون نفری داشتیم و اکنون بیش از ۵۵ هزار متخصص در کشور داریم که در مقابل رشد ۲.۵‌برابری جمعیت، تعداد متخصصان ۱۰ برابر شده است. این رشد آماری در فوق‌تخصص‌ها نیز بسیار بیشتر است؛ به عنوان مثال در متخصص‌های خانم در اوایل انقلاب سه پزشک خانم فوق‌تخصص داشتیم اما اکنون بیش از ۱۶۰۰ نفر خانم در رشته‌های مختلف فوق‌تخصصی در کشور فعال هستند.

 

او با بیان اینکه تعداد دانشکده‌های آموزش پزشکی نیز از حدود هفت دانشکده آن زمان به حدود ۷۰ دانشکده آموزش پزشکی در‌حال‌حاضر رسیده است، افزود: همچنین در حوزه متخصص‌های خانم باید گفت‌ در اوایل انقلاب ۷۷۴ خانم متخصص در رشته‌های مختلف داشتیم که این رقم اکنون به بالای ۲۲ هزار پزشک خانم رسیده؛ یعنی ۳۵ برابر شده است. در رشته‌های تخصصی‌تر نیز آمار بسیار قابل توجه است؛ به عنوان مثال در اوایل انقلاب ۱.۲ جراح اعصاب به ازای هر میلیون نفر جمعیت داشتیم؛

 

این در‌حالی است که بر‌اساس شاخص‌های جهانی به ازای هر میلیون نفر جمعیت باید ۴.۵ متخصص جراحی مغز و اعصاب داشته باشیم و میانگین جهانی نیز تقریبا شش جراح مغز و اعصاب به ازای هر میلیون نفر جمعیت است. در کشورهای همسایه ما مانند ترکیه این عدد اکنون نزدیک به ۱۳تا ۱۴ است و در کشوری مانند آمریکا ۱۰ تا ۱۱ است. اکنون ما در کشور به آمار ۱۳ جراح مغز و اعصاب به ازای هر میلیون نفر جمعیت رسیده‌ایم؛ یعنی سه برابر توصیه سازمان جهانی بهداشت، دو برابر نُرم جهانی و بیش از کشورهایی مانند آمریکا.

 

رئیس کل سازمان نظام پزشکی در ادامه صحبت‌هایش گفت: خشونت علیه جامعه پزشکی موضوع مهمی است که باید درمان شود؛ چراکه نهایت آسیب این موضوع به سلامتی مردم بازمی‌گردد و مردم در گرفتن خدمات دچار مشکل خواهند شد. این موضوع پدیده‌ای است که باید مدیریت شود و در دو، سه موضوع ریشه دارد: قوانین در این مورد یا ضعیف‌اند‌ یا بازدارندگی لازم را ندارند، یا به‌درستی اجرا نمی‌شوند؛ در مجموع کادر بهداشت و درمان به لحاظ حقوقی و قضائی و انتظامی خوب حمایت نمی‌شوند.

 

او به ماجرای ضرب‌وشتم یک پرستار در یکی از شهرهای استان خوزستان و از دست دادن چشم این پرستار اشاره کرد و گفت: این در‌حالی است که پیگیری حقوقی این کار را به خود پرستار محول می‌کنند؛ این درحالی که کادر بهداشت و درمان توان پیگیری حقوقی موضوع را ندارند و خیلی اوقات از خیر آن می‌گذرند؛ چراکه اصلا فرصت انجام آن را ندارند. کادر درمان باید امنیت جانی داشته باشند؛ چراکه بدون امنیت، خدمت‌رسانی به بیماران ممکن نخواهد بود. دانشگاه‌ها و واحدهای حقوقی باید با جدیت تمام، موارد خشونت علیه کادر درمان را پیگیری کرده و از حقوق صدمه‌دیدگان دفاع کنند.

 

رئیس‌زاده نقایص زیرساخت‌های بهداشت و درمان را از دیگر عوامل مؤثر در خشونت علیه جامعه پزشکی خواند و افزود: نیرو کم است، تجهیزات مشکل دارند و در مراکز درمانی ازدحام است. با وجود این اشکالات اگر به هر دلیلی رسیدگی به بیمار به‌خوبی انجام نشود، همه آن اشکالات بر کادر بهداشت و درمانی که در خط مقدم ارائه خدمت هستند، سرشکن می‌شود، درحالی‌که بسیاری از اشکالات لجستیکی و فرایندی و مباحث دیگر است و ربطی به ارائه‌دهنده خدمت ندارد و متأسفانه تمام نارسایی‌های سیستم بهداشت و درمان، در نهایت بر دوش کادر سلامت سنگینی می‌کند.

 

او به قتل پزشک یاسوجی (مرحوم دکتر داودی) نیز اشاره کرد و در‌این‌باره افزود: نکته دیگر آن است که نباید رابطه مردم با جامعه پزشکی را مخدوش کنیم. معتقدم هر رسانه‌ای، هر تریبونی و هر زبانی که باعث شده این حرمت بین مردم و جامعه پزشکی مخدوش شود، در این قتل سهیم است. این خطای محاسباتی را چه کسی به آن فرد القا کرده است؟ باید آگاهی‌بخشی کنیم و ارتباط و اعتماد متقابل بین مردم و جامعه پزشکی را تحکیم کنیم نه تضعیف. با وجود برخی مشکلات، کسی حق ندارد این رابطه مقدس مردم و جامعه پزشکی را تحقیر کند؛ غیر از این باشد، ظلم به جامعه پزشکی و مردم است و اگر حادثه‌ای مثل یاسوج رخ دهد، در پیشگاه خداوند باید پاسخ‌گو باشند.