ماجرای نامگذاری روز خلیج فارس
۲۰ سال از نام گذاری روز ملی خلیج فارس می گذرد هنوز دولت کاری شایسته و در شأن تاریخ و میراث کهن این دریا انجام نداده است.

به گزارش گروه رسانه ای شرق؛ خود نام گذاری روز ملی خلیج فارس با تاخیری ۳۰ ساله و زمانی انجام شد که دولت از سوی افکار عمومی در فشار شدید قرار گرفت و هنگامی که از ساختن نام جعلی بجای نام کهن بین المللی خلیج فارس ۴۵ سال میگذشت. حساسیت در میان تعداد اندکی از نخبگان فرهنگی و سیاسی از همان ابتدای این بدعت شروع شد اما در بین عامه مردم حساسیتی به کاربرد نام جعلی وجود نداشت تا زمانیکه اینترنت آمد و جراید مهم عربی و غربی بصورت آنلاین در اختیار علاقهمندان قرار میگرفت. اولین حساسیتها در میان ایرانیان خارج بوجود آمد. گروهی از دانشگاهیان مقیم خارج برای نامه نگاری به مجلات و رسانه های که از نام جعلی استفاده می کردند تشکیل شد این گروه وظیفه خود می دانست که اینگونه رسانه های را به اعضای خود معرفی تا با نامهنگاری آنها را نسبت به نام واقعی آشنا کنند. صفحه گفتگوی وب سایت پرشنگلف آنلاین حلقه وصل ایرانیان علاقهمند به موضوع شد و هنگامی که در آبان ۱۳۸۳ مجله نشنال جغرافی نام جعلی را بکار برد، طوماری با نزدیک به ۱۲۵ هزار امضا علیه نشنال جغرافی شکل گرفت و این دانشنامه معتبر را وادار به عذر خواهی کرد. موفقیت این پتیشن اینترنتی مقامات جمهوری اسلامی را حیرت زده کرد و ناچار شد به درخواستهای مردمی برای حمایت از نام خلیج فارس تن در دهد. پس از ثبت روز ملی خلیج فارس هر از گاهی افرادی مدعی میشدند که پیشنهاد دهنده این ابتکار بوده اند. مرکز مطالعات خلیج فارس تحقیق میدانی در این خصوص انجام داده و ادعاهای مطرح شده را بررسی کرده است و مشخص شد این پیشنهاد از شهریور ۱۳۸۱ که روزنامه همشهری برای اولین بار یک مقاله مفصل اختصاصی در مورد نام خلیج فارس در شانزده شماره بصورت آنلاین و هم کاغذی منتشر کرده است مطرح بوده همین مقاله در همایش کارتوگرافی در اردیبهشت ۱۳۸۲ ارایه و چاپ شده است که نسخه آنلاین آن در وب سایتهای متعددی منتشر و هنوز هم قابل دسترسی است و صفحه ۳۷ آن به پیشنهاد روز ملی خلیج فارس مربوط می شود. بخشی از این مقاله در همایش بین المللی کارتوگرافی دانشگاه تهران و روزنامه های تهران تایمز و ایران نیز منتشر گردیده و در شهریور ۱۳۸۳ هم بصورت آنلاین و هم کتاب کاغذی در سه هزار جلد توزیع و برای کلیه وزارتخانه ها و نمایندگان مجلس توسط سازمان گسترش نوسازی ارسال گردیده است.از نویسنده این مجموعه که خود عضو فعال پرشن گلف آنلاین و مرکز مطالعات خلیج فارس بوده مقاله ای به زبان انگلیسی در ۲۰۰۳ منتشر و در صفحه گفتگوی وب سایت مذکور پیشنهاد روز خلیج فارس را به بحث گذاشته است و پس از گفتگوهای اعضا در نهایت منجر به نامه ای شده است که در روزنامه شرق مورخ ۱۴ اسفند ۱۳۸۳ خطاب به رییس جمهور منتشر گردید. در این نامه آمده است که از بین پنج پیشنهاد، ۹ آذر را برای روز ملی خلیج فارس پیشنهاد میکنیم.
اما دولت بجای ۹ آذر روز ده اردیبهشت را تصویب کرد
این موضوع را در مکاتبات شورای عالی خلیج فارس در وزارتخارجه و آرشیو آن بررسی کردیم، مشخص شد که در گردش کاری که روی پیشنهاد روز ملی خلیج فارس شده است، خلاصه گزارشی از کتاب خلیج فارس نامی کهن تر از تاریخ و صفحه ۱۹۷ آن گردش کار شده است، و کارشناس مربوطه در گزارش توجیهی خود پیشنهادات این کتاب تحت عنوان چه باید کرد ؟ روز اخراج پرتغالی ها را مناسبتر دانسته است این پیشنهاد را شورای عالی خلیج فارس برای ریاست جمهوری و وزارت ارشاد شورای فرهنگ عمومی ارسال کرده است این وزارتخانه از گروه تاریخ دانشگاه تهران در مورد تاریخ دقیق اخراج انگلیسی ها استعلام نموده و دانشگاه تهران روز ده اردیبهشت را روز اخراج پرتغالی ها از جزیره هرمز اعلام کرده است. بنا بر این در شورای عالی انقلاب فرهنگی به ریاست رئیسجمهور وقت و تمامی اعضا در جلسه ۵۶۵ مورخ ۲۱/۴/۸۴ ده اردیبهشت سالروز اخراج پرتغالیها از خلیج فارس را به عنوان روز ملی خلیج فارس را تصویب کرده است. اما برخی ادعاها از جمله این ادعایی که مطرح شده که پیشنهاد این نام گذاری از طرف استانداری هرمزگان به وزارت کشور و وزارت خارجه ارسال شده بیپایه و اساس است و طبق بررسی ما هیچگونه نامه ای در سالهای ۱۳۸۳ یا ۸۴ در این موضوع از وزارت کشور به وزارتخارجه یا نهادهای مسئول دیگر ارسال و یا ثبت دبیرخانه انها نشده است. و در پوشه های آرشیو ادارات مربوطه نیز چنین مکاتبه وجود نداشته است.
مرکز مطالعات خلیج فارس از سال ۱۳۸۶ در حد توان خود نسبت به تهیه اسناد و مدارک نام خلیج فارس و نامه نگاری و روشنگری با استناد به منابع تاریخی با رسانههایی که از نام جعلی استفاده میکردند بکار برده و موفقیتهای متعددی نیز کسب نموده است.
منبع:مرکز مطالعات خلیج فارس
منبع: مرکز مطالعات خلیج فارس