امروز اولین جلسه دور جدید پارلمان لبنان برای انتخاب رئیس مجلس آغاز می شود
کشمکش حزبالله و رقبا
امروز اولین جلسه دور جدید پارلمان لبنان برای انتخاب رئیس پارلمان و هیئترئیسه جدید پارلمان برگزار میشود. به دنبال نتایج غیرمنتظره انتخابات مجلس نمایندگان لبنان که در آن حزبالله و متحدانش، بخش عمدهای از کرسیهای مجلس را از دست دادند، شهروندان لبنان امروز منتظر رقابت انتخاباتی دیگری برای انتخاب رئیس و معاون جدید مجلس این کشور خواهند بود.
امروز اولین جلسه دور جدید پارلمان لبنان برای انتخاب رئیس پارلمان و هیئترئیسه جدید پارلمان برگزار میشود. به دنبال نتایج غیرمنتظره انتخابات مجلس نمایندگان لبنان که در آن حزبالله و متحدانش، بخش عمدهای از کرسیهای مجلس را از دست دادند، شهروندان لبنان امروز منتظر رقابت انتخاباتی دیگری برای انتخاب رئیس و معاون جدید مجلس این کشور خواهند بود. در روزهای گذشته، نبیه بری، رئیس مستعفی مجلس نمایندگان لبنان، بهمنظور انتخاب رئیس، معاون و دیگر اعضای هیئترئیسه مجلس، خواستار تشکیل جلسه علنی در روز سهشنبه شد و همه نمایندگان را به حضور در این جلسه دعوت کرد.
آنگونه که رسانههای نزدیک به حزبالله لبنان گزارش دادهاند، نبیه بری شانس زیادی برای تصدی مجدد سمت ریاست پارلمان لبنان دارد و تنها گزینه نامزدی ریاست پارلمان با حدود 65 رأی است. حزبالله که تعدادی از کرسیهای خود در پارلمان را از دست داده، در روزهای اخیر برای همسوکردن دیدگاههای متحدانش دست به کار شده است.
براساس قانون اساسی لبنان، ریاست نخستین جلسه دوره جدید مجلس را مسنترین نماینده به عهده میگیرد و او باید در ۱۵ روز از شروع دوره جدید، جلسهای را برای انتخاب رئیس و معاونان مجلس تشکیل دهد. اکنون با توجه به اینکه نبیه بری با داشتن ۸۴ سال، مسنترین نماینده مجلس است، بنابراین تصمیم تشکیل جلسه نیز در اختیار خود او باقی میماند.
انتخابات اخیر مجلس لبنان نتایج شگفتانگیزی به همراه داشت، زیرا نامزدهای قیام مردمی اکتبر، موفق به کسب 13 کرسی از کرسیهای مجلس شدند و در نتیجه، نقش و وزن حزبالله و متحدانش در پارلمان کاهش یافت. افزون بر آن، حزب «نیروهای لبنان» به رهبری سمیر جعجع رقیب اصلی حزبالله نیز توانست کرسیهای بیشتری را بهدست آورد و در دورکردن حزبالله از محور قدرت نقش مهمی ایفا کند.
بر اساس توافقنامه طائف که در سال ۱۹۸۹ به جنگ داخلی لبنان پایان داد، قدرت و مناصب کلیدی بر اساس سهمیهبندی بین سه گروه بزرگ جمعیتی لبنان توزیع میشود؛ به این ترتیب که ریاستجمهوری به مسیحیان، نخستوزیری به اهل سنت و ریاست مجلس به شیعیان تعلق میگیرد.
عماد سیفالدین، روزنامهنگار لبنانی، در گفتوگو با اسکاینیوز گفت: «با توجه به نتایج نهایی انتخابات، هیچ حزبی موفق به کسب اکثریت مجلس نشده است که بتواند نقش اول را در تصمیمگیریها داشته باشد و این امر با توجه به ناسازگاریها و چالشهای کنونی، برونرفت از بحران سیاسی را پیچیدهتر میکند. پس از آنکه حزبالله و جنبش امل، تمامی کرسیهای متعلق به شیعیان را از آن خود کردند، اکنون هیچ نماینده دیگری نیست که برای رقابت بر سر ریاست مجلس در مقابل نبیه بری خود را نامزد کند؛ بنابراین، برخلاف مخالفت نمایندگان مسیحی، هیچ شانسی برای تغییر ریاست مجلس وجود ندارد و نبیه بری برای دور هفتم نیز به ریاست مجلس انتخاب خواهد شد».
عماد تأکید کرد: «تأخیر در دعوت به تشکیل جلسه انتخاب رئیس و معاون مجلس ناشی از رایزنیهای نبیه بری با حزبالله و اعمال فشار بر جبران باسیل، رهبر جنبش میهنی آزاد بود تا او نیز از نامزدی نبیه بری برای تصدی سمت ریاست مجلس حمایت کند. میان جنبش امل و جنبش میهنی آزاد، توافقهایی بر سر ریاست و معاونت مجلس وجود دارد، به این معنی که جبران باسیل در ازای طرفداری از نبیه بری برای ریاست مجلس، حمایت حزبالله و جنبش امل را به دست میآورد تا معاونت مجلس به جنبش میهنی آزاد برسد اما شکی نیست که این زدوبند، باعث خشم حزب نیروهای لبنان و سایر گروههای مخالف میشود و تنشهای سیاسی را افزایش میدهد».
در همین حال، دفتر سیاسی حزب کتائب لبنان درباره بازگشت چانهزنیها و سازشهایی که قبل از برگزاری انتخابات در فضای سیاسی حاکم بود و منافع این کشور را در خطر میانداخت، هشدار داد و افزود که تحت هیچ شرایطی روند سهمیهبندی را نمیپذیرد و در انتخاب رئیسجمهوری جدید، رئیس مجلس و معاون آن، به نامزدی که از حزبالله حمایت کند، رأی نمیدهد. از سوی دیگر، سمیر جعجع، رهبر حزب نیروهای لبنان در یک کنفرانس مطبوعاتی بار دیگر بر موضع خود در رد انتخاب نبیه بری با عنوان رئیس مجلس تأکید کرد و افزود که حزب نیروهای لبنان ویژگیهای مشخص و روشنی برای رئیس مجلس دارد که نبیه بری بهطورکلی فاقد آنهاست. او با اشاره به وضعیت مجلس گفت ما فقط به فردی رأی میدهیم که نهتنها ویژگیهای ارائهشده را داشته باشد، بلکه از هر لحاظ واجد شرایط ریاست مجلس باشد.
بدیع یونس، روزنامهنگار لبنانی در یادداشتی درباره چشمانداز پیشروی لبنان مینویسد: «درست است که برخی چهرههای جدیدی وارد مجلس شدند، ولی فقط ۱۳ نفر از آنها نمایندگان قیام مردمی اکتبرند و اغلب کرسیهای مجلس را همان چهرههای سیاسی قبلی یا افراد تازهوارد دیگری پر کردهاند که ممکن است در ظاهر شخصیتهای جدیدی به نظر برسند اما درواقع به احزاب سیاسی سنتی حاکم وابستگی دارند. اهمیت انتخابات اخیر مجلس لبنان در این امر نهفته است که حزبالله نمیخواست خود را در خط مقدم بحرانهای لبنان ببیند. حزبالله اکثریتی را که در مجلس داشت، از دست داد و اکنون مجلس لبنان بین حزبالله، مخالفان آن و بخشی از جامعه مدنی تقسیم شده است. اما واقعیت این است که حزبالله برای اینکه دولت را در اختیار داشته باشد، به اکثریت کرسیهای مجلس نمایندگان نیازی ندارد و برای ترسیم ساختار دولت بعدی هم الزاما نیازمند پیروزی در انتخابات نیست. تردیدی نیست که حزبالله از شرایط حساسی که در آن انتخابات لبنان برگزار شد، بهخوبی آگاهی داشت و پیامدهای آن را میدانست. در غیر این صورت، حاضر نمیشد انتخابات برگزار شود؛ بنابراین لبنان که اقتصادی درحال فروپاشی دارد، در چهار سال آینده با چالشهای بسیاری روبهرو خواهد شد و تحولات این دوره، در تاریخ معاصر لبنان نقش محوری خواهد داشت. ازهمینرو حزبالله ترجیح میدهد که خود را در این مدت ظاهرا از صحنه تحولات چالشبرانگیز و پرماجرای لبنان دور نگه دارد».