|

دولت بایدن به تنفس مصنوعی نیاز دارد

برنامه‌های سیاست داخلی بایدن با افزایش نرخ تورم در معرض نابودی کامل قرار دارد و تردید درباره توانایی عربستان در افزایش درخور توجه تولید نفت، کار را برای دولت دموکرات دشوار کرده است

تور خاورمیانه‌ای جو بایدن با سفر به اسرائیل و عربستان به پایان رسید و رئیس‌جمهور ایالات متحده به واشنگتن بازگشت. اما شاید بایدن آرزو می‌کرد ای‌کاش در خاورمیانه مانده بود. سفر خارجی او شاید دشوار بوده باشد، ولی برنامه سیاسی داخلی‌اش با خطر نابودی کامل مواجه است.

دولت بایدن به تنفس مصنوعی نیاز دارد

زینب همتی- تور خاورمیانه‌ای جو بایدن با سفر به اسرائیل و عربستان به پایان رسید و رئیس‌جمهور ایالات متحده به واشنگتن بازگشت. اما شاید بایدن آرزو می‌کرد ای‌کاش در خاورمیانه مانده بود. سفر خارجی او شاید دشوار بوده باشد، ولی برنامه سیاسی داخلی‌اش با خطر نابودی کامل مواجه است.

شرایط بایدن در داخل آمریکا مساعد نیست و محبوبیت او به پایین‌ترین میزان سقوط کرده است. چهارشنبه گذشته که اداره آمار کار فاش کرد تورم در ۱۲ ماه گذشته ۹.۱ درصد افزایش یافته و به بالاترین حد خود در ۴۰ سال اخیر رسیده است، به برنامه‌های بایدن ضربه بزرگی وارد شد. رقم فاجعه‌بار تورم آن‌قدر بود که سناتور جو منچین، دموکرات محافظه‌کار تیزهوش ویرجینیای غربی را به وحشت انداخت؛ کسی که بارها نگرانی‌ خود از تورم را به‌مثابه یکی از دلایل اصلی که به‌ خودی‌ خود به نابودی بسته هزینه‌های اجتماعی عظیم رئیس‌جمهوری، یعنی «بازسازی بهتر» منجر می‌شود، ابراز کرده است.‌به نوشته ایندیپندنت، به محض افشای داده‌ها، دموکرات‌های سنا برای تنظیم گفت‌وگوهای خود با خبرنگاران برای گروهی از مخاطبان به مشهورترین ساکن خانه قایقی کپیتول‌هیل (اشاره به جو منچین) روی آوردند.

به‌تازگی شایعاتی منتشر شد مبنی بر اینکه منچین و چاک شومر، رهبر اکثریت دموکرات سنا، ممکن است نسخه بسیار کوچک‌شده‌ای از این قانون را احیا کنند که بر قیمت‌گذاری داروهای تجویزی، افزایش مالیات بر ثروتمندان، مبارزه با تغییرات اقلیمی و ادامه یارانه‌های اوباماکر (بیمه درمانی مراقبت مقرون‌به‌صرفه) متمرکز باشد. ران وایدن، رئیس کمیته مالی سنا -‌که شبانه‌روز برای آرام‌کردن منچین تلاش کرد- به طرز غیرقابل‌قبولی ادعا کرد این اعداد باید به‌ نحوی لایحه را جذاب‌تر کنند.‌او به خبرنگاران گفت: «برای مثال، در مورد انرژی فکر می‌کنم اعداد اخیر برای لایحه‌ ما استدلال محکمی باشد». گزارش شاخص قیمت مصرف‌کننده نشان داد شاخص بنزین به تنهایی ۱۱.۲ درصد در ماه گذشته جهش داشته است. وایدن گفت این موضوع پیشنهاد بسته‌ای برای ترویج انرژی‌های تجدیدپذیر بلندمدت را «مطلوب می‌کند»؛ منطقش این است که وابستگی ایالات متحده آمریکا به سوخت‌های فسیلی را کمتر می‌کند.

به همین ترتیب، سناتور الیزابت وارن از ماساچوست به خبرنگاران گفت مهم این است تشخیص دهیم کدام اقدام دولت تورم را تشدید می‌کند و کدام‌یک به تعدیل منجر می‌شود. او گفت: «این مهم است که بفهمیم کدام تغییرات تورم ایجاد می‌کند و کدام نه. زمانی که مثلا هزینه‌‌کردن به‌منظور جذب کارگر بیشتر برای نیروی کار باشد، مثل مراقبت از کودکان جهان که به‌طور کامل با مالیات بر ثروتمندان پرداخت می‌شود، عواقب آن تورم‌زا نیست».

به نظر می‌رسید دموکرات‌ها آب در هاون می‌کوبیدند و بیهوده تلاش می‌کردند حمایت منچین را جلب کنند و او را سمت خود نگه دارند. با‌این‌حال، نگرانی‌های منچین همچنان به قوت خود باقی بود و واشنگتن‌پست روز پنجشنبه در گزارشی که احتمالا شبیه مشتی محکم بود، نوشت هشدارهای او درباره تورم بسیار زیاد است و او نمی‌تواند از افزایش مالیات بر ثروتمندان یا مقررات اقلیمی جدید حمایت کند. نیویورک‌تایمز نیز گزارش داد کارمندان دموکرات با شنیدن این خبر اشک ریختند.‌با اینکه اندوه دموکرات‌ها احتمالا تا شب ادامه یافت، اما صبح امید برآمد؛ چون منچین به هاپی کرچوال، مجری برنامه دبلیووی مترونیوز، گفت می‌خواهد درنگ کند. او گفت: «گفتم چاک، می‌توانیم تا اعلام ارقام تورم در ماه جولای صبر کنیم؟ تا نرخ بهره فدرال‌ریزرو، یعنی آنها قصد دارند سود را بالا ببرند؟».

در پایان روز، بایدن گفت اگر سنا درباره تغییرات اقلیمی اقدامی نکند، او اقدام‌های اجرائی را انجام خواهد داد، اما مشخصا از منچین نامی نبرد. همان‌طور که جف استاین، خبرنگار واشنگتن‌پست، گزارش داد، در روزهای سخت مذاکرات «بازسازی بهتر» در دسامبر گذشته، کاخ سفید بیانیه‌ای منتشر کرد و در آن با وجود اعتراض‌های منچین، از او نام برد که ظاهرا همین باعث شد او مذاکرات را نابود کند.

جدیدترین اظهارات بایدن ممکن است شبیه تهدید باشد، اما در واقع اعترافی است که به‌سادگی نشان می‌دهد کارت‌های زیادی برای بازی ندارد. هر فرمان اجرائی که صادر کند، رئیس‌جمهوری جمهوری‌خواه بعدی به‌راحتی آن را لغو می‌کند و قانون مدون برای بقا در دادگاه‌ها شانس بیشتری دارد تا اقدام‌های اجرائی یک‌جانبه. دستور کار بایدن در حال حاضر به‌طور کامل از بین نرفته است، اما مطمئنا به تنفس مصنوعی نیاز دارد.

سقوط محبوبیت بایدن

در چنین شرایطی، محبوبیت جو بایدن به دلیل عملکرد او به‌‌ویژه از نظر اقتصادی در آستانه انتخابات میان‌دوره‌ای کنگره همچنان در سراشیبی سقوط قرار دارد. بر اساس نظرسنجی «مورنینگ کانسالت»، محبوبیت رئیس‌جمهوری آمریکا در سه‌ماهه دوم سال ۲۰۲۲ باز هم کاهش یافت؛ به‌گونه‌ای‌که این نظرسنجی نشان داد رأی‌دهندگان در ۴۴ ایالت آمریکا احتمالا دیدگاهی منفی به عملکرد او دارند.‌این نشان‌دهنده افزوده‌شدن چهار ایالت به فهرست ایالت‌های ناراضی از عملکرد رئیس‌جمهوری آمریکا نسبت به سه‌ماهه اول سال جاری و همچنین وضعیت کلی بدتر او در مقایسه با وضعیت محبوبیت دونالد ترامپ در میانه سال ۲۰۱۸ است. در سه‌ماهه دوم سال ۲۰۱۸، محبوبیت رئیس‌جمهوری سابق آمریکا در ۲۷ ایالت این کشور به زیر ۵۰ درصد رسید. این نظرسنجی نشان داد محبوبیت بایدن برای نخستین بار در دوره ریاست‌جمهوری او در ایالت‌های واشنگتن، رودآیلند و دلاور به کمتر از ۵۰ درصد نسبت به سه‌ماهه گذشته رسیده است. محبوبیت بایدن در ایالت ایلینوی نیز سقوط کرده، اما این محبوبیت در ۲۳ ایالت تغییری نکرده و در اکثر ایالت‌ها عمدتا کاهش اندکی داشته است. داده‌های سایر نظرسنجی‌های سراسری در بازه ۲۸ تا ۳۰ ژوئن نشان می‌دهد میزان محبوبیت بایدن در میان دموکرات‌ها ۷۷ درصد بوده و تنها ۳۸ درصد از دموکرات‌ها عملکرد او را کاملا تأیید می‌کنند.

تردید در توانایی ریاض در افزایش تولید نفت

از طرف دیگر، سفر اخیر جو بایدن به عربستان سعودی نیز به نظر نمی‌رسد آن‌طور که در حوزه اقتصادی تصور می‌شد، موفقیت‌آمیز بوده باشد که این موضوع می‌تواند شرایط بایدن در داخل را دشوارتر کند. فارغ از توافق‌های نظامی، سفر بایدن به عربستان، بزرگ‌ترین کشور صادرکننده نفت در جهان، بدون هیچ‌ خبری مبنی بر افزایش تولید نفت این کشور برای کمک به کاهش قیمت سوخت پایان یافت. آموس هوخشتاین، مشاور ارشد وزارت خارجه آمریکا در امور امنیت جهانی انرژی، گفته است بر اساس بحث‌هایی که در جریان سفر بایدن انجام شد، احتمالا در هفته‌های آینده، تولیدکنندگان بزرگی که ظرفیت اضافی دارند، تولید خود را افزایش خواهند داد.

به گفته محمد بن‌سلمان، ولیعهد عربستان سعودی، اتخاذ سیاست‌های غیرواقعی برای کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای با حذف منابع اصلی انرژی در سال‌های آینده، به تورم بی‌سابقه و افزایش قیمت انرژی منجر خواهد شد. شاهزاده فیصل بن‌فرحان آل‌سعود، وزیر خارجه عربستان سعودی نیز تأکید کرد اوپک‌پلاس به ارزیابی شرایط بازار ادامه خواهد داد و آنچه لازم است، انجام می‌دهد. رویترز در گزارشی با بررسی سفر بایدن به عربستان سعودی، به تأثیر عربستان سعودی در تزریق نفت به بازار اشاره کرد و نوشت با وجود کاهش تولید اوپک و متحدانش، گمان می‌رود عربستان سعودی و امارات متحده عربی همچنان میزان درخور توجهی از ظرفیت تولید استفاده‌نشده اوپک و جهان را در اختیار داشته باشند.

ظرفیت تولید نفت اوپک به دلیل عوامل متعددی کاهش یافت. از‌جمله دلایل آن می‌توان به دوره‌های قیمت پایین نفت در بحبوحه مازاد تولید جهانی در سال‌های ۲۰۱۴-2016 و کاهش حفاری‌ها به دلیل همه‌گیری کووید در سال ۲۰۲۰ اشاره کرد. شرکت نفت دولتی عربستان سعودی، آرامکو، در اطلاعیه‌ای خطاب به رویترز در اوایل ماه جاری اعلام کرد این شرکت حداکثر ظرفیت پایدار نفت خام را ۱۲ میلیون بشکه در روز حفظ می‌کند و تولید خود را تا دو سال به این سطح افزایش می‌دهد.

بر اساس تولید ۱۰.۶۵ میلیون بشکه در روز عربستان سعودی در ژوئن ۲۰۲۲، تعداد ۱.۳۵ میلیون بشکه در روز باقی می‌ماند که می‌تواند تولید شود. محمد بن‌سلمان گفت ریاض ظرفیت تولید خود را تا سال ۲۰۲۷ به ۱۳ میلیون بشکه در روز افزایش خواهد داد و «پس از آن، پادشاهی عربستان سعودی دیگر توان افزایش تولید را نخواهد داشت».

اما این سؤال مطرح است که آیا می‌توان به ۱۲ میلیون بشکه در روز دست یافت؟ یک منبع ارشد گفت آرامکو علاوه بر حدود ۱۰.۵ میلیون بشکه در روز که اینک تولید می‌کند، تنها می‌تواند یک میلیون بشکه دیگر در روز تولید کند و این به آن معناست که تولید نمی‌تواند از ۱۱.۵ میلیون بشکه در روز بالاتر رود.

یک منبع دیگر هم با استناد به اطلاعات درزکرده از مکالمات خصوصی با مدیران داخلی آرامکو، به رویترز گفت آرامکو نمی‌تواند بدون استفاده از سهام نفت، بیش از ۱۱ میلیون بشکه در روز تولید کند.

گفته می‌شود امانوئل مکرون، رئیس‌جمهوری فرانسه نیز در ماه ژوئن به بایدن گفته بود که عربستان سعودی برای افزایش تولید ظرفیت کمی دارد. مکرون گفت رئیس‌ دولت امارات به او گفته است عربستان سعودی می‌تواند تولید خود را ۱۵۰ هزار بشکه در روز یا شاید کمی بیشتر افزایش دهد و آنها تا شش ماه آینده ظرفیت‌ تولید بیشتر را ندارند. عربستان سعودی با کاهش ذخایری که هم در این کشور و هم در مراکز مصرف نگهداری می‌شود، تنها می‌تواند موقتا به میزان عرضه اضافه کند. آرامکو سطح ذخایر را فاش نمی‌کند، اما برخی تخمین می‌زنند این شرکت می‌تواند در ۶۰ تا ۹۰ روز، ۳۰۰ تا ۵۰۰ هزار بشکه در روز به تولید خود بیفزاید.

 

 

اخبار مرتبط سایر رسانه ها