|

انتصاباتی در راه شهرداری تهران که فاقد تجربه هستند

کارآموزان در بهشت

موج دوم انتصابات در شهرداری آغاز شده، سخنگوی شهردار تهران گفته این تغییرات ادامه دارد

 کارآموزان در بهشت
نورا حسینی خبرنگار گروه جامعه روزنامه شرق

 موج دوم انتصابات در شهرداری آغاز شده، سخنگوی شهردار تهران گفته این تغییرات ادامه دارد. او اولویت را با حوزه حمل‌ونقل عمومی دانسته؛ اما جزئیاتی از این تغییرات اعلام نکرده است. گفته می‌شود به زودی تعدادی از شهرداران مناطق تغییر می‌کنند. حتی در لیست‌‌های منتشرشده در کانال‌‌های خبری جابه‌جایی مدیران شهرداری در سطح معاونان است؛ اما شهردار تهران به رسانه‌ها گفته است که تغییرات در شهرداری چندان نیست. او ادامه داد:‌ زمانی که در شهرداری کار را شروع کردیم، همه احکام را یک‌ساله زدیم و تدبیر این بود که طی یک سال برآورد می‌کنیم مابازای مجموعه‌ای که از طریق شایسته‌سالاری افراد انتخاب شده‌اند، در مسیر آزمون عملی کاری قرار می‌گیرند و کار انجام می‌شود. به یاری خدا اکثر مدیران آزمون خوبی را پس دادند و خدماتی که امروز شاهد آن هستیم و هر هفته یک افتتاح تا عید داریم، محصول کار همین مدیران است. ما نقش مدیریتی را مجدد بررسی می‌کنیم.

داود گودرزی، رئیس سازمان بازرسی شهرداری تهران، هم که این روزها در مراسم‌‌های تودیع و معارفه مدیران جدید شرکت می‌کند، از احکام یک‌ساله شهردار دفاع کرده و گفته است: یکی از ابتکارات خوب شهردار تهران، صدور احکام یک‌ساله مدیریت است و تغییر مدیران لزوما به معنای ناکارآمدی یا دارای مفهوم منفی نیست؛ بلکه فرصتی برای ظهور ظرفیت‌‌های جدید و جایگزینی ظرفیت‌های گذشته است. نام او هم در لیست‌‌های غیررسمی تغییرات به چشم می‌خورد؛ اما گفته می‌شود اختیارات او قرار است افزایش پیدا کند.

برخی از اعضای شورای شهر تهران هم مدافع تغییر مدیریت‌ها در شهرداری هستند. مهدی اقراریان، رئیس کمیسیون نظارت و حقوقی شورای شهر تهران، مدتی پیش گفته بود: برخی انتصاب‌ها در شهرداری با برنامه‌ها و راهبردهایی که دکتر زاکانی به شورا ارائه داده، فاصله دارد. اصلاح و تغییر تیم مدیریتی در پایان سال اول، باید یکی از ضرورت‌هایی باشد که حتما شهردار تهران به آن توجه کند. تاکنون مدیران عامل شرکت بهره‌برداری متروی بهشت زهرا تغییر کرده‌اند. گفته می‌شود این دو مدیر هم چند دقیقه‌ای قبل از رسانه‌ای‌شدن تغییرات از عزل خود مطلع شده‌اند. تغییر مدیران شهرداری واکنش برخی از اعضای شورای شهر تهران را در پی داشت. اعضا معتقد بودند که شهرداری تهران مکانی برای کارآموزی مدیران نیست و ممکن است فردی استعداد داشته باشد؛ اما این استعداد در میدان عمل و مدیریتی نتواند از پس کارها بربیاید که برای شهر هزینه‌‌های زیادی دارد.

مهدی چمران، رئیس شورای شهر تهران اما در ابتدای صحن روز گذشته شورا از رسانه‌ها می‌خواهد آنها را وارد موضوع انتصابات نکنند. او گفت که شورا اساسا نباید دخالتی در انتصابات شهرداری داشته باشد و ما نیز به همین شکل عمل خواهیم کرد. البته ما به شهردار تهران مشورت و مشاوره می‌دهیم و این کار نیز از سوی تمام اعضا انجام می‌شود و هرجا که صلاح باشد، این مشاوره‌ها ارائه می‌شود.  او درباره احکام یک‌ساله مدیران شهرداری گفت: این به معنای این نیست که شهردار تهران بخواهد همه مدیران شهری را تغییر بدهد. البته عملکرد آنها در یک سال گذشته بررسی می‌شود و نهایتا در این زمینه تصمیم‌گیری می‌شود. اما تغییرات در شهرداری موضوع تذکر سید‌جعفر تشکری‌هاشمی، رئیس کمیسیون عمران و حمل‌ونقل شورای شهر تهران، بود. او در در واکنش به انتصابات اخیر شهرداری تهران گفت: انتصابات حق طبیعی شهردار تهران است؛ اما اگر به قاعده‌ای متداول تبدیل شود که هر سال شاهد تغییر مدیران باشیم، دستاوردی جز فرصت‌سوزی در بر ندارد. این طبیعی است که یک مدیر ارشد تلاش کند تا با انتصاب مدیران مد‌نظر به اهداف پیش‌بینی‌شده خود برسد و در این راستا، از افرادی استفاده کند که هدف‌های سازمانی و مأموریت‌های محوله را به نحو شایسته‌ای انجام داده و تحقق می‌بخشند؛ اما شاهدیم که این اتفاق در شهرداری تهران تبدیل به قاعده‌ای شده که مدیران در رفت‌و‌آمد باشند و سال به سال تغییر کنند. او با انتقاد از عمر یک‌‌ساله و کمتر از یک سال مدیریت‌ها در شهرداری تهران گفت: عمر مدیریت اگر کمتر از یک سال باشد، مدیر نه آن‌قدر فرصت برای کار‌کردن دارد که بتواند اقدامات اثرگذاری باقی بگذارد و نه آن‌قدر کار برای مردم، ناچیز و کم‌ارزش است که در انتصابات از عنصر آزمون و خطا استفاده کنیم.

تشکری‌هاشمی با اشاره به موضوع مدیریت تخصصی در شرکت بهره‌برداری مترو و سازمان بهشت زهرا (س) که مدیران آنها به‌تازگی و به طور ناگهانی تغییر کردند، گفت: یک مدیر از زمان آغاز به کار خود نیاز به زمان دارد تا با کاری که به او سپرده شده و محیط کارش آشنا شود، با تیم تخصصی و همکارانش ارتباط بگیرد و اشکالات و ایرادات در مجموعه تحت مدیریت خود را شناسایی و برطرف کند. او با بیان اینکه مدیر مجموعه‌ای که در مدت‌زمان کمتر از یک سال تغییر می‌کند، اگر کسی غیر از مدیران و کارشناسان باتجربه آن مجموعه در جایگاه مذکور منصوب شوند، بی‌شک فرصت‌سوزی رخ می‌دهد، گفت: همان‌قدر که ثبات مدیریتی می‌تواند به مدیران در تحقق برنامه‌های‌شان کمک کند، تزلزل در مدیریت، آسیب و لطمه جدی به کار می‌زند.

تشکری‌هاشمی با انتقاد از انتصابات متزلزل در شهرداری تهران گفت: آقایان هوشیار فقط شش ماه، هدایت هفت‌و‌نیم ماه، جعفری یک ماه و 10 روز، شایسته‌اصل 9 ماه، غضنفری 11 ماه و خسروی هفت ماه مدیر بودند. دوران کوتاه مدیریت‌ها جز ضرر و زیان به شهر و شهرداری، هیچ دستاورد دیگری ندارد و امیدوارم در انتصابات، ضمن توجه به جوانان و توانایی آنها، شاهد تغییرات مکرر نباشیم و مراقب باشیم تا جوان‌گرایی مدیران به جوان‌مرگی مدیریتی تبدیل نشود. او به انتصابات غیرقانونی در شهرداری اشاره کرد و گفت:‌ انتصابات باید با اساسنامه سازمان‌ها و شرکت‌ها منطبق باشد و مدیران جدید از شرایط احراز برخوردار باشند. چرا همچنان بعد از گذشت یک سال از مدت‌زمان آغاز به کار دور جدید مدیریت شهری، شاهد تخطی از اساسنامه سازمان‌ها و شرکت‌ها در روند انتصابات هستیم؟ بدون‌تردید، چرخه موجود در فرایند انتصابات باید بازنگری شده و نقایص آن برطرف شود.

چمران در توضیح تذکر تشکری‌هاشمی گفت که اگر مدیری عوض می‌شود، مدیران زیر‌مجموعه خود را تغییر ندهد، این رویه اشتباهی است که در مترو هم اتفاق افتاد و نتایج خوبی نداشت. او به مدیران جدید پیشنهاد کرد مدیریت زیرمجموعه خود را که دارای توانمندی و سابقه هستند و بسیاری از آنها از گذشته در شهرداری فعالیت می‌کنند، تغییر ندهند تا باعث به‌هم‌ریختگی مجموعه و ناامیدی و نارضایتی کارمندان باسابقه نشوند.

علی‌اصغر قائمی، عضو شورای شهر تهران، درباره تغییرات مدیریتی در شهرداری پس از گذشت یک سال به «شرق» گفت: سال گذشته که شهردار تهران تازه مستقر شده و احکام کوتاه‌مدت برای بیشتر مسئولیت‌‌ها صادر کرد و بیشتر احکام هم با عنوان سرپرست بود، این موضوع محل طرح اشکال در صحن شورای شهر تهران هم شد. تجربه ما هم نشان می‌دهد ثبات در مدیریت سالم به‌شدت کمک‌کننده در پیشبرد اهداف است. اینکه شما با سعی و خطا مدیری را به‌عنوان سرپرست بگذارید و آن فرد هم احساس کند که ماندنی نیست، طبیعتا به سمت کارهای بزرگ‌مقیاس نمی‌رود و به سمت حفظ وضعیت موجود می‌رود. این احکام یک‌ساله مسیر روشنی را پیش‌روی شهرداری باز نمی‌کند و آثارش را می‌بینیم و شهرداری تهران باید برای جایگاه‌‌های کلیدی احکام قرص و محکمی را صادر کند.

ناصر امانی، عضو دیگر شورای شهر تهران، هم در این زمینه به «شرق» گفت: این ریسک است و این تغییرات که در چند روز اخیر اتفاق افتاد، نشان داد این ریسک هزینه‌اش هم برای شهر و هم برای شهرداری و هم شهروندان بوده است.

به گفته او ما واقعا نگران هستیم و شهرداری جای آزمون و خطای مدیریت نیست و شهرداری از مدیرانی استفاده کند که بین 75 درصد به بالا توانمندی تخصصی آنها اعتقاد داشته باشد.

هنوز از مدیران جدید شهرداری تهران رونمایی نشده است؛ اما به نظر می‌آید به‌زودی لیست مدیران سال دوم شهرداری اعلام شود.

مدیریت ترافیک مهر از راه دور

اعضای شورای شهر تهران نگران افزایش بار ترافیک هم‌زمان با بازگشایی مدارس هستند؛ اما هنوز برنامه مدیریت شهری برای میزبانی مسافران تازه خیابان‌‌های تهران اعلام نشده است. مهدی چمران درباره اینکه شهرداری تهران چه تمهیداتی را برای آغاز سال تحصیلی جدید در نظر گرفته است، گفت که در این زمینه همانند سنوات گذشته ستاد بازگشایی مهر با همراهی و مشارکت مدیریت شهری، آموزش و پرورش، راهنمایی و رانندگی تشکیل می‌شود و در این زمینه تصمیماتی اخذ خواهد شد.

او ادامه داد:‌ پیش‌بینی می‌شود که هم‌زمان با سال تحصیلی و بازگشایی مدارس، دانشگاه‌ها و مراکز آموزشی پس از دو سال وقفه به صورت غیرحضوری به دلیل کرونا، شاهد ترافیک 20‌درصدی هم‌زمان با سال جدید تحصیلی باشیم که در این زمینه نیز باید تمهیداتی در نظر گرفته شود. ناصر امانی، عضو شورای شهر تهران، اما یک هشدار درباره نبود مدیران شهری در زمانی که تهران باید آماده مهرماه شود، داد و گفت: پیش‌بینی می‌شود با آغاز مهرماه و سال تحصیلی جدید حداقل ۳۰ درصد افزایش ترافیک در تهران داشته باشیم. در‌حال‌حاضر هشت برابر ظرفیت معابر تهران خودروی در حال تردد در تهران داریم و با افزایش ساعات طرح ترافیک هیچ کمکی به حل مشکل ترافیک شهر تهران نخواهد شد و تغییر ساعات ادارات را در حوزه طرح ترافیک خیلی مؤثر ندانستند. 

امانی گفت: چون در آستانه ایام اربعین هستیم، اکثر معاونان و شهرداران مناطق در پایانه‌های مرزی مستقر هستند. این کار باید انجام گیرد؛ اما نگران این هستیم که بحث ترافیک و شروع سال تحصیلی تحت تأثیر این موضوع قرار بگیرد. با همه مشکلاتی که در حوزه ترافیک گفتم، مجددا در آستانه شروع سال تحصیلی با یک ترافیک سنگین و یک فشار روانی از طرف رسانه‌ها و مردم مواجه می‌شویم که برای شروع سال تحصیلی چه کار کردید؟ امیدوارم این تذکر بنده مورد توجه دولت، شهرداری و خود ما به‌عنوان شورا قرار بگیرد.

 

 

اخبار مرتبط سایر رسانه ها