|

پیش‌بینی‌ها درباره سرنوشت دارویار نهایتا محقق شد

منتفی شد

از همان ابتدای سال معلوم بود که سال 1401 سال سختی برای تأمین دارو در کشور است. همان روزهایی که اعلام شد ارز ترجیحی دارو در سال جدید حذف می‌شود و مجلس، دولت را موظف کرد که حمایت‌هایش از مصرف‌کننده را به انتهای زنجیره اقتصادی دارو منتقل کند

منتفی شد

شرق: از همان ابتدای سال معلوم بود که سال 1401 سال سختی برای تأمین دارو در کشور است. همان روزهایی که اعلام شد ارز ترجیحی دارو در سال جدید حذف می‌شود و مجلس، دولت را موظف کرد که حمایت‌هایش از مصرف‌کننده را به انتهای زنجیره اقتصادی دارو منتقل کند. در روزهایی قیمت دارو در کشور روز‌ به روز و ماه به ماه تحت تأثیر این تصمیم در حال افزایش بود و دولت مدام می‌گفت که می‌خواهد مانع از افزایش قیمت دارو شود. با این حال واقعیت‌های بازار چیز دیگری می‌گفت. چند ماه از آغاز سال گذشته بود که دولت از «دارویار» به‌عنوان طرحی که قرار است فشار اقتصادی را از مصرف‌کننده‌ها بردارد رونمایی کرد. با وجود راه‌افتادن این بازوی دولت در بازار دارو اما همچنان فعالان بازار دارو در کشور هشدار می‌دادند که وضعیت صنعت دارو در شرایط بحرانی قرار دارد. از جمله اینکه سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران تابستان امسال در نامه‌ای خطاب به رئیس‌جمهور درباره «تعطیلی خطوط تولید دارو» از تیرماه سال جاری هشدار دادند. آنها دلیل این پیش‌بینی را وضعیت بحرانی واردات دارو و قیمت‌گذاری آن و قطع حمایت‌های پیشین دولت بدون درنظرگرفتن جایگزین مناسب اعلام کردند. حالا در پاییز 1401 و درست زمانی که آنفلوانزا در پیک درگیری‌اش قرار دارد، با کمبود دارو در کشور مواجه شده‌ایم. یکی از اثرات چنین وضعیتی ازکارافتادن طرح دارویار در کشور است. دکتر یدالله سهرابی، عضو شورای عالی نظام پزشکی، در واکنش به عدم کامیابی طرح دارویار می‌گوید «عدم تأمین منابع پایدار برای این طرح موجب انباشت مطالبات داروخانه‌ها از سازمان‌های بیمه‌گر شده است. طرح دارویار بدون کار کارشناسی خبرگان حوزه دارویی کشور و بسیار شتاب‌زده اجرا شد و همه صاحبان فرایند در تدوین و اجرای این طرح ملی دیده نشدند. با تغییر ارز ترجیحی به ارز نیمایی شرکت‌های تولید و توزیع دارو با عدم گردش نقدینگی مواجه شدند و هنوز وام 15 هزار میلیارد تومانی برای کمک به حوزه دارویی کشور (شرکت‌های تولیدی و تأمین‌کننده و پخش دارو) اختصاص داده نشده است». عضو داروساز شورای عالی نظام پزشکی با تأکید بر اینکه ادامه این طرح نیاز به منابع مالی پایدار و مستمر دارد؛ تصریح کرد: افزایش مطالبات داروخانه‌ها از سازمان‌های بیمه‌گر سبب ایجاد سیکل معیوب در چرخه تولید و تأمین دارو شده است و ادامه این روند موجب ورشکستگی صنایع دارویی و داروخانه‌ها خواهد شد که نتیجه این امر واردات دارو و فشار مضاعف بر تولیدکنندگان داخلی است. سهرابی با بیان اینکه یک طرح خوب مانند دارویار باید به خوبی هم اجرا شود؛ خاطرنشان کرد: عدم تغییر پرداخت از جیب مردم نیازمند کار کارشناسی و منابع پایدار است و در حال حاضر صنایع دارویی و داروسازان یارانه داروها را به جای دولت از جیب خود پرداخت می‌کنند.

پوشش بیمه‌ای داروهای OTC هم اجرا نشد

همین روز گذشته معاون بیمه و خدمات سلامت سازمان بیمه سلامت با اشاره به اینکه اجرای ناقص طرح دارویاری در بلندمدت می‌تواند مشکلاتی ایجاد کند، گفت: اختلاف قیمت‌های بین داروهای تولید داخل و وارداتی که به دنبال اجرای ناقص طرح رخ می‌دهد، در طولانی‌مدت آسیب‌زا خواهد بود. دکتر مهدی رضایی در این راستا گفت: در شروع طرح دارویاری حدود ۱۳۷۵ کد ژنریک دارویی شامل آزادسازی ارز ترجیحی شدند. از این تعداد مقرر شد ۳۶۶ کد ژنریک که تحت پوشش بیمه نبودند، تحت پوشش درآیند. برای تحت پوشش رفتن داروها باید فرایندی در شورای عالی بیمه طی شود که مهم‌ترین بخش آن بررسی هزینه اثربخشی داروها و قیمت‌گذاری است که این امر نیازمند زمان‌بندی بود و نهایتا در گام اول ۲۷ قلم دارو توسط شورای عالی بیمه در دستور کار قرار گرفت و مصوب شد. این مصوبه باید ابتدا به سازمان برنامه و بودجه فرستاده می‌شد و در نهایت در هیئت وزیران هم به تصویب می‌رسید که مصوبه نهایی هنوز به ما ابلاغ نشده است و در مرحله نهایی‌شدن است. وی با اشاره به اینکه این ۲۷ قلم دارو عمدتا داروهای جدید دیابت هستند، بیان کرد: سایر اقلام دارویی هم در دست بررسی است و قرار شده تا پایان سال جاری کل ۳۶۶ قلم داروی ذکرشده در تعهدات بیمه درآیند و امیدواریم بنا بر قول شورای عالی بیمه به وزیر بهداشت، مابقی ۳۶۶ قلم هم به تدریج این مرحله را طی کنند تا پرداخت از جیب بیماران در این اقلام دارویی کاهش یابد. وی افزود: تا این لحظه هیچ مشکلی در تأمین منابعی که برای تغییر ارز دارو نیاز بود، نداشتیم و سازمان برنامه و بودجه به تعهدات خود عمل کرده و به‌موقع منابع را در اختیار ما قرار داده است؛ به شکلی که ما هم پرداخت‌های منظمی به داروخانه‌ها داشتیم تا جایی که آخرین پرداختی مطالبات ما برای مهرماه بوده است. در پرداخت مابه‌التفاوت ارز دارو، سازمان بیمه سلامت به تعهدات خود به‌موقع عمل کرده است و به نظر ما از بابت تأمین منابع تا پایان سال مشکلی وجود ندارد. معاون بیمه و خدمات سلامت سازمان بیمه سلامت، تأکید کرد: بودجه کلی طرح دارویاری ۷۴ هزار میلیارد تومان بوده است. در گام اول سازمان برنامه و بودجه چهارهزار میلیارد تومان به سازمان‌های بیمه‌گر پرداخت کرده است، در گام دوم پرداخت‌ها نیز سهم بیمه سلامت حدود هزارو 500 میلیارد تومان بوده است. این اعداد متناسب با عملکرد سازمان‌های بیمه‌گر است. وی افزود: امیدواریم تا پایان سال در سایر اقلام دارویی و همچنین تجهیزات مصرفی پزشکی هم تغییر مبنای ارزی صورت گیرد تا پروسه کامل شود. اجرای ناقص طرح دارویاری می‌تواند سبب بروز مشکلاتی شود و اختلاف قیمت‌های بین داروهای تولید داخل و وارداتی به مدت طولانی آسیب‌زا خواهد بود. او درباره داروهای OTC نیز توضیح داد: مقرر شد این داروها مابه‌التفاوت ارزی نداشته باشند که بر این اساس ارزی هم به آنها اختصاص نیافت. در شروع طرح مقرر شده بود این دسته داروها تحت پوشش بیمه‌ها قرار گیرند که این موضوع در شورای عالی بیمه طرح شد که منجر به بازنگری شد و از این موضوع صرف‌نظر شد. با اجرای طرح دارویار از ۲۳ تیر امسال، مسئولان مکررا از پوشش بیمه‌ای ۱۱۹ قلم از داروهای پرمصرف OTC (بدون نسخه) به شرط ارائه نسخه پزشک در داروخانه‌ها خبر داده بودند.