دومین گزارش از وضعیت ناوگان حملونقل عمومی پایتخت در صحن شورا
اتوبوسهای نو به تهران نرسیدند
معاون حملونقل زاکانی میگوید برای پست و مقام به شهرداری نیامده و در هیچ ستادی هم کار نکرده است. او در برابر انتقادهای اعضای شورای شهر تهران درخصوص وضعیت ناوگان حملونقل میگوید: «من جانم را میگذارم که این کار راه بیفتد و اگر یکی از اعضا تشخیص بدهد که من جانم را بگذارم و از همین پشت بام خودم را پایین بیندازم مشکل شهر حل میشود، نامرد عالم هستم که این کار را نکنم».
شرق: معاون حملونقل زاکانی میگوید برای پست و مقام به شهرداری نیامده و در هیچ ستادی هم کار نکرده است. او در برابر انتقادهای اعضای شورای شهر تهران درخصوص وضعیت ناوگان حملونقل میگوید: «من جانم را میگذارم که این کار راه بیفتد و اگر یکی از اعضا تشخیص بدهد که من جانم را بگذارم و از همین پشت بام خودم را پایین بیندازم مشکل شهر حل میشود، نامرد عالم هستم که این کار را نکنم».
روز گذشته باز هم در صحن شورای شهر تهران گزارشی از برنامههای شهرداری تهران در حوزه حملونقل و ترافیک داده شد. گفته میشود نرجس سلیمانی درخصوص وضعیت اتوبوسهای پایتخت از شهردار تهران طرح سؤال کرده، در این مدت یک بار شهردار تهران و معاون حملونقلی زاکانی به صحن شورای شهر آمدهاند اما به طور رسمی هنوز شهردار پاسخ این عضو شورای شهر را در صحن نداده است.
در جریان گزارش حملونقلی مدیران شهری، مشخص شد که خوشبینی است که تا پایان این دوره از مدیریت شهری
630 واگن مترو به تهران برسد. قیمت اتوبوس از سال گذشته دو برابر شده و اعتبار پیشبینیشده در شورا کفاف خرید نیمی از اتوبوسهای پیشبینیشده را میدهد و تحریمها و افزایش نرخ ارز یکی از عوامل تأثیرگذار در این حوزه بوده است.
جلال بهرامی، معاون حملونقل و ترافیک شهرداری تهران، با بیان اینکه در دوماهه اول امسال بازسازی اتوبوسها را در دستور کار قرار دادیم، یادآور شد: در مترو نیز در خط ۶ بهرهبرداری از ایستگاهها و اورهال ۴۹ واگن را در نظر داشتیم؛ بهرهبرداری از ۲.۵ کیلومتر مسیر ایستگاه شهید دادمان و هفده شهریور را در مدت اخیر اجرا کردیم و ۹.۵ کیلومتر میانی خط ۶ نیز به اجرا درآمد.
بهرامی با تأکید بر تلاش برای تأمین اتوبوس از تولید داخل، گفت: پارسال قیمت اتوبوس سهمیلیاردو ۶۰۰ میلیون تومان بوده، اما حالا هفت میلیارد تومان است. روزی که بودجه تصویب شد، قیمت اتوبوس چهارمیلیاردو ۵۰۰ میلیون تومان بود، اما با تغییرات ارزی، قیمت به هفت میلیارد تومان رسیده است.
معاون حملونقل و ترافیک شهرداری تهران با اعلام اینکه رئیسجمهور چند بار دستور آنی را برای دریافت استانداردهای اتوبوسها داده بود، گفت: ما پارسال قولی از وزارت کشور داشتیم که محقق نشد؛ ما قدرالسهم نزدیک به ۷۰۰ دستگاه اتوبوس را پرداخت کردیم اما کمتر از ۱۷۰ دستگاه را تحویل گرفتیم.
وی با بیان اینکه باید ۱۰ هزار دستگاه اتوبوس تا پایان دوره ششم مدیریت شهری داشته باشیم، یادآور شد: نیاز اولیه را که سه هزار دستگاه است تا نیمه اول سال ۱۴۰۳ به نتیجه خواهیم رساند و سپس به سمت تأمین اتوبوس برقی خواهیم رفت.
بهرامی با اعلام اینکه برای رسیدن به ۱۰ هزار دستگاه اتوبوس ۷۰ هزار میلیارد تومان اعتبار نیاز است، تصریح کرد: با تمام تولیدکنندگان برای تأمین اتوبوس، مذاکراتی داشتیم و تا امروز شرکتهای سایپادیزل، وزارت دفاع، زامیاد و دیگر تولیدکنندگان در فهرست مذاکرات ما قرار دارند. قرار بود
هزارو ۱۰۰ دستگاه از سوی وزارت کشور از تولیدات ایرانخودرو به ما تحویل داده شود، ما وقتی دیدیم تعهدات عملی نشد خودمان وارد مسیر خرید اتوبوس شدیم و قرارداد قطعی هزار دستگاه را منعقد کردیم که تا پایان سال ۵۰۰ دستگاه را به ما تحویل دهند که از این تعداد ۲۰۰ دستگاه تا مهرماه تأمین میشود. با یکی از شرکتها نیز قرارداد تأمین صد اتوبوس سهکابینه تولیدی در ترکیه را منعقد کردهایم که ۵۰ دستگاه امسال و ۵۰ دستگاه نیز در سال آینده تأمین خواهد شد.
محسن هرمزی، مدیرعامل شرکت متروی شهر تهران نیز گفت: از محل مبلغ ۷۷ میلیون یورویی وزارت کشور برای تأمین ۶۳۰ دستگاه واگن، ۵۸ میلیون یورو تأمین شده و در حساب بانک شهر است و امیدواریم بتوانیم پیشپرداخت را تا پایان این ماه داشته باشیم.
با بیان اینکه حواله نقدی نیز به تاریخ ۲۰ خردادماه داریم و برای تتمه تأمین اعتبار ۱۱۸ میلیون یورو، تسهیلات میگیریم، گفت: این تسهیلات در کمیته اعتبارات مصوب شده و در حال دریافت مجوز بانک مرکزی هستیم؛ چون قول داده بودیم، قریب به ۵۰ درصد مسئله حل شده و در تلاش هستیم امور تسریع شود؛ ذینفعان متعدد باعث شدند که موانعی ایجاد شود.
مدیرعامل شرکت متروی شهر تهران با بیان اینکه تفاهمنامه خط ۱۰ به قرارداد تبدیل شده و ۴۰۰ میلیون یورو برای تأمین تجهیزات پیشبینی شده است، گفت: هزار میلیارد تومان برای اجرای این خط با قرارگاه خاتمالانبیا در نظر گرفته شده و تیرماه حفاری خط ۱۰ آغاز خواهد شد که رقم آن از محل تهاتر با سپاه پاسداران انجام خواهد شد که مازاد بودجه است.
نرجس سلیمانی پس از ارائه گزارش حوزه حملونقل عمومی شهرداری تهران گفت: انتظار من ارائه گزارش عملی بود نه گزارش مدیریتی. وقتی از مدیریت جهادی صحبت میکنیم، یعنی در شرایط سخت کار را به نتیجه برسانیم. اگر شرکتهای داخلی توانایی تولید داشتند، پول بود و دولت همکاری میکرد و اینکه اگر هزاران اگر دیگر بود کار انجام میشد، پاسخ مناسبی نیست. مردم در این حوزه مشکل دارند و این موارد پاسخ مردم نیست. با کمال تأسف اگر بخواهم جمعبندی این گزارش را انجام دهم باید بگویم این موارد نشان از عدم توانایی و نبود برنامه مناسب برای نوسازی ناوگان اتوبوسرانی تهران است. بیتردید باید قراردادها به اعضای شورا ارائه شود. باید شماره پلاک و شاسی اتوبوسهایی که دریافت شده است به شورا ارائه شود تا ما با بازدیدهای میدانی که انجام میدهیم بتوانیم وظیفه نظارتی خود را به درستی انجام دهیم و گزارشهای عملیاتی ارائه کنیم.
ناصر امانی، عضو شورای شهر تهران نیز در واکنش به گزارش و مستندات مربوطه درخصوص فعالیتهای انجامشده در سال 1402 در حوزه حملونقل گفت: ما برای پزدادن اتوبوس و مترو نمیخواهیم اضافه کنیم، هدفمان کمک به رفاه حال مردم است. حالا با هر وسیلهای ناوگان افزوده شود، خوب است و از سوی هرکسی هم که باشد دستش را میبوسیم. از نظر من مشکل اصلی تولیدنشدن اتوبوس در داخل نیست، اینکه در توسعه ناوگان درجا زدهایم این است که برای شهرداری تهران اولویت نداشته است. بررسی کنید ببینید چند بار جلسه برای قرارگاه مسکن و اجتماعی گذاشته شده و چند بار جلسه برای قرارگاه حملونقل؟ در حالی که قرارگاه مسکن و اجتماعی وظیفه ما نیست و قرارگاه حملونقل صد درصد وظیفه ما و درد و مشکل مردم است.
امانی اضافه کرد: در سال 85 شهردار تهران به جلسه هیئت دولت راه داده نمیشد و یک ریال هم دولت کمک نمیکرد، اما تاریخ شهر تهران دیگر توسعه حملونقل عمومی را به آن اندازه به خودش ندیده و نمیبیند. حالا اما شهردار در جلسات هیئت دولت حضور دارد و مدام شهرداری میگوید دولت تمامقد از ما حمایت میکند و روزنامه همشهری هم مدام اقدامات دولت را تیتر میکند؛ خیلی هم عالی و ما هم حمایت میکنیم اما چرا خروجی عملی ما نمیبینیم؟ چون در اولویت شهرداری نیست.
عضو شورای شهر تهران گفت: آقای زاکانی، شهردار تهران وعده دادند تا آخر سال 1401 ناوگان اتوبوسرانی را به پنجهزارو 200 دستگاه افزایش میدهد، فیلم وعده ایشان هم موجود است، اما خبری نشد. وقتی وعده میدهیم و عمل نمیکنیم ناامیدی ایجاد میشود. ما بارها گفتیم به وعدههای دولت اتکا نکنید. از سال گذشته هر ماه شهرداری اعلام میکند این ماه 15 درصد پیشپرداخت خرید 630 واگن از چین را میپردازد و بعد ماه بعد میگوید ماه بعد! شهردار تهران میگفت هفته بعد و حالا مدیرعامل مترو میگوید احتمالا 50 درصد آن تأمین شود و خرید به اواخر دوره ما برسد. اینکه به چه دورهای برسد مهم نیست، مهم این است که در اختیار مردم قرار گیرد، حالا به اسم هرکسی. مردم یک ساعت و نیم در جنوب شهر برای سوارشدن به اتوبوس در ایستگاه مینشینند! ما در پژو با کولر میرویم و میآییم و درکی از آنها نداریم. آمارهایی که ارائه داده میشود باید با ارقام و به صورت کیفی و صحتسنجی باشد.
مهدی چمران، رئیس شورای شهر تهران اما معتقد بود اینگونه نیست که حملونقل عمومی در اولویت شهرداری نباشد و قطعا در اولویت است. او با بیان اینکه در جلسه هیئت دولت مسئله ورود اتوبوسهای خارجی مطرح شد، گفت: به دلایل تبلیغاتی علیه واردات اتوبوس ایستادند و کلیپی نیز علیه بنده درخصوص اتوبوسهای خارجی در تلویزیون پخش کردند.
مهدی پیرهادی هم در واکنش به ارائه گزارش حملونقلی جلال بهرامی گفت: از زمانی که قرار شد دو هزار اتوبوس در اختیار تهران قرار گیرد، اعلام کردیم که خودروسازان داخلی نمیتوانند این تعداد را آماده کنند و در اختیار شهرداری قرار دهند.
وی با تأکید بر اینکه باید برخی از این اتوبوسها را وارد کنیم، افزود: گرچه ممکن است مافیای قدرت و ثروت مقابل این موضوع بایستند، اما واردات ضروری است. شورای شهر بودجه تخصیص داده، اما اگر شهرداری نتواند اتوبوس و واگن قطار تهیه کند، تلاش بدون اتوبوس و واگن مترو ارزشی برای ما ندارد. پیرهادی با بیان اینکه در گزارش معاون شهردار از اورهال ۲۰۳ واگن مترو صحبت شد، این تعداد را ناکافی دانست و افزود: باید این تعداد را حداقل به ۴۰۰ واگن برسانند تا مردم بتوانند استفاده کنند.
پیرهادی با بیان اینکه مردم در شرایط اقتصادی کنونی باید بتوانند در حملونقل عمومی احساس آرامش داشته باشند، گفت: در حال حاضر ما شرمنده مردم هستیم. ایرادی ندارد که اتوبوسهایی از برندهای معروف بنز و مان که کیفیت مناسبی دارند و کمتر از چند سال ساخت هستند و دارای استاندارد
یورو ۵ هستند، به تهران وارد شوند. امروز چه کسی حاضر است تویوتای ۲۰۲۰ را سوار نشود و به جای آن حاضر شود پراید صفر سوار شود. دولت نیز باید نسبت به این قضیه با مردم همراهی داشته باشد.
مهدی اقراریان، رئیس کمیته نظارت هم با تأکید بر اینکه گزارشها باید قابلیت راستیآزمایی داشته باشند، گفت: جمعبندی من این بود که واگنها در این دوره مدیریت شهری تأمین نخواهد شد و تعداد دوهزارو 500 دستگاه از اتوبوسها نیز در دوره ششم وارد ناوگان نمیشود؛ اگر ما نظارت نکنیم چه کسی قرار است نظارت کند.
سیدجعفر تشکریهاشمی، رئیس کمیسیون عمران و حملونقل شورا تأکید کرد: ما نیاز داریم تعدد هدفگذاری را در حوزه حملونقل محدود کنیم؛ مسئله اصلی تأمین واگن و اتوبوس است و دیگر موارد در اولویتهای بعدی قرار دارند. پیشنهاد و درخواست ما این است که یک کارگروه تشکیل شود و در این کارگروهها تصمیمگیریها مورد پیگیری قرار بگیرد و با توجه به بوروکراسی معیوب اداری و گرفتهشدن جسارت تصمیمگیری در دولت و شهرداری، این کارگروه تشکیل و موارد با ترکیب مدنظر شورا جدیت پیگیری شود.
او ادامه داد: ما ممکن است به این نیاز داشته باشیم که کارشناسی فوری برای منابع بودجه در نظر بگیریم. چه دلیلی دارد وقتی مردم منتظر اتوبوس هستند، بگوییم در حال ساخت یک پروژه بزرگمقیاس که چند هزار میلیارد تومان از منابع را میبلعد، هستیم لذا میتوانیم منابع را به سمت توسعه ناوگان ببریم.
وی با تأکید بر اینکه باید بازسازی اتوبوسها را به عنوان اولویت کاری و اقدام فوری در نظر بگیریم، گفت: وقتی تعداد زیادی واگن فعال نیستند، چرا تمرکز را باید روی تأمین واگن خارجی بگذاریم؟ باید از توان شرکت واگنسازی برای اورهال مترو به عنوان یک اقدام فوری استفاده کنیم. درخواست اکید ما این است که شهردار و رئیس شورا حتما در کارگروه پیشنهادی ما حضور داشته باشند و در هر هفته جلساتی را برای پیگیری امور برگزار کنند.
پرویز سروری، نایبرئیس شورا هم در این جلسه با بیان اینکه وضعیت حملونقل عمومی مطلوب نیست، گفت: اتفاق خوبی افتاده و توانستیم از هیئت دولت مصوبه واردات اتوبوس دست دوم را بگیریم اما سازمانهایی همچون استاندارد و محیط زیست نظراتی دارند که مانع موضوع است؛ لذا پیشنهاد میشود جلسهای برگزار و استدلالهای خود را مطرح کنیم تا بدانند نظرات آنها چه ضرری به مردم شهر تهران وارد میکند.
وی ادامه داد: این اقدام میتواند کمکی به شهرداری باشد تا خودروهای با استاندارد بالا وارد کنیم و تا زمان تولید خودروی داخلی، بتوانیم اتوبوسهای خارجی را در ناوگان داشته باشیم.