|

بعد از دست‌اندازهای دولتی، رئیس پارلمانی بخش خصوصی با همراهی نمایندگان مجلس نخستین دیدار بین‌المللی خود را برگزار کرد

اتاق رو به جلو

شواهد حاکی از آن است که تلاش دولت برای ابطال انتخابات پارلمان بخش خصوصی تاکنون به نتیجه نرسیده است و حسین سلاح‌ورزی روز گذشته در صدر هیئتی از بخش خصوصی با هیئتی عالی‌رتبه از ویتنام دیدار داشته است. در این دیدار که با حضور رئیس مجلس ویتنام تشکیل شد، ‌چند نفر از نمایندگان مجلس ایران از‌جمله رؤسای کمیسیون اقتصادی و کمیسیون صنعت، معدن و تجارت هم حضور یافتند. این اتفاق در حالی رخ می‌دهد که پیش از این 70 نماینده مجلس از انتخابات پارلمان بخش خصوصی حمایت کرده بودند. به‌جز این، خبرها حاکی از آن است که تلاش دولت برای برگزاری نشستی با هیئت نظارت بر انتخابات اتاق بازرگانی ایران ناکام مانده است و این جلسه پس از چند بار لغو، سرانجام بدون نتیجه به پایان رسید.

اتاق رو به جلو

شرق‌: شواهد حاکی از آن است که تلاش دولت برای ابطال انتخابات پارلمان بخش خصوصی تاکنون به نتیجه نرسیده است و حسین سلاح‌ورزی روز گذشته در صدر هیئتی از بخش خصوصی با هیئتی عالی‌رتبه از ویتنام دیدار داشته است. در این دیدار که با حضور رئیس مجلس ویتنام تشکیل شد، ‌چند نفر از نمایندگان مجلس ایران از‌جمله رؤسای کمیسیون اقتصادی و کمیسیون صنعت، معدن و تجارت هم حضور یافتند. این اتفاق در حالی رخ می‌دهد که پیش از این 70 نماینده مجلس از انتخابات پارلمان بخش خصوصی حمایت کرده بودند. به‌جز این، خبرها حاکی از آن است که تلاش دولت برای برگزاری نشستی با هیئت نظارت بر انتخابات اتاق بازرگانی ایران ناکام مانده است و این جلسه پس از چند بار لغو، سرانجام بدون نتیجه به پایان رسید.

 حاشیه‌سازی دولت برای اتاق

با وجود گذشت بیشتر از یک ماه از انتخابات اتاق بازرگانی، رسانه‌های نزدیک به دولت تلاش کردند نتیجه انتخابات پارلمان بخش خصوصی را به حاشیه ببرند و حسین سلاح‌ورزی، رئیس منتخب بخش خصوصی در اتاق ایران، هفته‌های پرچالشی را پشت سر گذاشت.

رسانه‌های نزدیک به دولت مدعی می‌شدند که سلاح‌ورزی با حمایت از معترضان در سال گذشته، صلاحیت حضور در اتاق ایران را ندارد و تلاش بی‌وقفه آنها برای ابطال نتیجه انتخابات اتاق ایران به این بهانه ادامه‌دار شد تا آنجا که ایسنا با انتشار نامه‌ای بدون تاریخ و سربرگ، متن استعفایی را به رئیس اتاق ایران منتسب کرده و مدعی شد که او استعفای خود را به هیئت نمایندگان اتاق ایران اعلام کرده است؛ اما دقایقی بعد سلاح‌ورزی با انتشار توییتی در صفحه شخصی خود این اخبار را رد کرد.

این تلاش‌ها که همچنان ادامه دارد، منجر به خبر برگزاری نشستی با حضور نمایندگان دولت و نهادهای نظارتی درخصوص نتیجه انتخابات اتاق ایران شد. بااین‌حال، این جلسه چند بار لغو شد و در نهایت ابتدای هفته جاری قرار بود که جلسه شورای‌ عالی نظارت بر اتاق بازرگانی در ساعت هفت صبح برگزار شود، ولی این جلسه ابتدا به ساعت ۱۴ و سپس به ساعت ۲۰ موکول و سرانجام برگزار شده بود، اما نتیجه‌ای حاصل نشد. آن‌گونه که برخی رسانه‌ها نوشته‌اند وزیر صمت از نامه حراست وزارت صمت مبنی ‌بر عدم‌ تأیید اهلیت حسین سلاح‌ورزی دفاع کرده و آن را قانونی خوانده است؛ در صورتی‌که نه بر اساس قانون و نه بر اساس آیین‌نامه، حراست وزارت صمت هیچ نقشی در تأیید اهلیت یا عدم‌ تأیید آن یا حتی اعلام آن ندارد. در همین زمینه حسین سلاح‌ورزی، رئیس اتاق ایران تأکید کرده است که حتی اگر این نامه قانونی بوده باشد، بعد از موعد مقرر ارسال شده و قابل‌ قبول نیست. از سوی دیگر شنیده‌ها حاکی از آن است که سلاح‌ورزی در جلسه عنوان کرده است که از مقام ریاست اتاق بازرگانی کناره‌گیری نمی‌کند، مگر آنکه او را عزل کنند.

دنیای اقتصاد نوشته است که در جلسه گفته شده وزرای جهاد کشاورزی و اقتصاد و رئیس سازمان استاندارد در این جلسه هیچ اظهارنظری نکرده‌اند و برخی این سکوت را به نشانه دفاع از سلاح‌ورزی می‌دانند. تعدادی از اعضای اتاق بر این باورند که وزیر صمت چهره اصلی مخالفت با حضور سلاح‌ورزی در اتاق است. هرچند برخی می‌گویند مخالفت وزیر صمت هم با انتخابات پارلمان بخش خصوصی چندان جدی نیست.

با‌این‌حال، گویا مجلس هم برای دخالت دولت در پارلمان بخش خصوصی همراهی نکرده است و در همایش توسعه همکاری‌های اقتصادی ایران و ویتنام که دیروز در اتاق ایران برگزار شد، نه‌تنها هیئت عالی‌رتبه‌ای از ویتنام با سلاح‌ورزی دیدار داشته‌اند، بلکه چند نفر از نمایندگان مجلس ایران هم در این نشست حضور داشتند.

در این خصوص عزت‌الله اکبری‌تالارپشتی رئیس کمیسیون صنایع و معادن مجلس عنوان کرد که «ما با دستور رئیس مجلس اینجا هستیم»؛ حضوری که می‌تواند نشان از چراغ سبز مجلسی‌ها به انتخابات اتاق بازرگانی باشد.

تهاتر کالا با ویتنام

همایش «قوانین و سیاست‌های توسعه همکاری‌های اقتصادی، تجاری و سرمایه‌گذاری میان ایران و ویتنام» با حضور رئیس مجلس و هیئت تجاری ویتنام، نمایندگان مجلس و فعالان اقتصادی کشورمان در اتاق ایران برگزار شد.

در این همایش حسین سلاح‌ورزی، رئیس اتاق ایران، با اشاره به گرفتاری‌های تحریمی برای تجارت با ویتنام گفت که «متأسفانه در نتیجه بروز تحریم‌ها علیه ایران، دچار مشکلات بانکی و حمل‌ونقلی در ارتباطات بین‌المللی هستیم و این چالش در ارتباط با کشور ویتنام نیز وجود دارد اما ما تجربیات خوبی برای مقابله با این مشکلات داریم و می‌توانیم به راه‌های خوبی برای توسعه همکاری‌ها برسیم. بهره‌مندی ایران از ظرفیت‌های معدنی، محصولات کشاورزی و صنایع غذایی، گردشگری، خدمات فنی ‌مهندسی و... زمینه‌های مساعدی برای همکاری با ویتنام ایجاد کرده و در مقابل، ویتنام قطب تولید محصولات الکترونیک و صنایع جانبی است و در این حوزه تجارب بالایی در اختیار دارد که ظرفیت خوبی برای همکاری است».

وونگ دین هوئه، رئیس مجلس ویتنام، در این نشست به امضای موافقت‌نامه‌هایی با ایران اشاره کرد و گفت که کشورش در فهرست کشورهای با رشد اقتصادی بالای شش درصد در سال قرار دارد و تجارت این کشور بالغ بر 750 میلیارد دلار در سال است. به‌جز این ویتنام توانسته که برای بیش از 37 هزار پروژه بیش از 700 میلیارد دلار سرمایه خارجی جذب کند. تورم این کشور سال گذشته سه درصد بوده و مقامات این کشور می‌گویند ویتنام در سال 2050 به یک کشور صنعتی تبدیل می‌شود.

او با تأکید بر رفع موانع در مسیر دستیابی به هدف‌گذاری دو میلیارد دلاری در تجارت ایران و ویتنام، تأکید کرد که «این امر نیازمند توافق درباره چارچوب‌های حقوقی و قضائی است. دهمین کمیسیون مشترک اقتصادی به‌زودی برگزار می‌شود و درباره تعیین مکانیسم مالی و تهاتر کالا میان دو کشور تصمیم خواهد گرفت. همچنین موافقت‌نامه‌هایی در حوزه مالیات و گمرک امضا کردیم و تفاهم‌نامه‌هایی در حوزه معاضدت قضائی و در حوزه قرنطینه نباتی، اقتصاد حلال و گردشگری و تبادلات فرهنگی در حاشیه این سفر به امضا خواهد رسید؛ ازاین‌رو اطمینان دارم مشکلات در مسیر افزایش سطح همکاری‌ها برطرف خواهد شد».

فانتی تانگ، معاون وزارت صنعت و تجارت ویتنام، اما رقم تجارت بین دو کشور را تنها حدود 126 میلیون دلار اعلام و تأکید می‌کند که ایران و ویتنام می‌توانند در بخش انرژی‌های تجدیدپذیر، داروسازی، تجهیزات پزشکی و صنایع با تکنولوژی بالا سرمایه‌گذاری مشترک داشته باشند.

نگوآن آنتوآن، مدیرکل وزارت برنامه‌ریزی و سرمایه‌گذاری ویتنام، با اشاره به وضعیت اقتصادی کشور خود توضیح می‌دهد: «رشد اقتصاد ویتنام در آسیا روند ثابتی را طی کرده و رتبه دوم آسیا در حوزه سرمایه‌گذاری را به خود اختصاص داده است. ارقام جذب سرمایه‌گذاری این کشور قابل توجه بوده و از ۱۴۳ کشور جهان جذب سرمایه داشته است. 

کره جنوبی با اجرای ۹ هزار پروژه در صدر کشورهایی قرار دارد که در ویتنام سرمایه‌گذاری کرده‌اند و این کشور علاقه‌مند به جذب سرمایه از دیگر کشورها در زمینه کشاورزی با فناوری بالا، انرژی سبز، تکنولوژی بازیافت و پروژه‌های مربوط به حفظ محیط زیست و... است. در واقع توجه به فناوری و نوآوری در پروژه‌ها برای دولت ویتنام بسیار اهمیت دارد».

محمدرضا پورابراهیمی، رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس نیز که در این نشست تجاری حضور داشت، با اشاره به رشد اقتصادی هشت درصدی ویتنام، گفت: توسعه روابط ایران با کشورهای جنوب شرق آسیا در اولویت دولت ایران است و برای تجارت ایران و ویتنام دو میلیارد دلار مبادلات تجاری هدف‌گذاری شده است که متأسفانه امروز با تأخیر در دستیابی به این هدف مواجه هستیم. او هم با اشاره به گره تحریم در روابط تجاری دو کشور گفت که استفاده از روش تهاتر را در دستور کار قرار می‌دهیم.

رحیمی‌جهان‌آبادی، رئیس گروه دوستی ایران و ویتنام در مجلس هم به شمار دیگری از مشکلات تجارت ایران و ویتنام اشاره کرده و گفت که نبود پرواز مستقیم بین ایران و ویتنام و مسائل مربوط به قرنطینه نباتات و محصولات کشاورزی ازجمله این موارد بودند.

در حاشیه این همایش، نشست رودرروی نمایندگان  25 شرکت ویتنامی با فعالان اقتصادی ایرانی برگزار شد.