شورای حل اختلاف به چه موضوعاتی رسیدگی میکند؟
شوراها مکلفاند برای حلوفصل دعوی یا اختلاف و ایجاد صلح و سازش تلاش کنند. آیا شورای حل اختلاف میتواند در انتخاب پروندهها و حتی مختومهشدهها برای شعبه خودش روال دادگاه و قضائی را تغییر دهد و پروندههای در دادگاهها حتی مختومهشده دیروز را امروز مفتوح و در همان روز تحویل پرونده، یعنی یک روز بعد از دریافت از شعبه دادیاری، تمام اعتراضات متهم را رد و لوایح را رد و حکم بر محکومیت متهم دهد؟
![شورای حل اختلاف به چه موضوعاتی رسیدگی میکند؟](https://cdn.sharghdaily.com/thumbnail/ql3GPUKUfQT8/f3RIJfgnyU4T0Uu3o7ve-VbT9FKRjpcKI1vgfm4pfv__5FnUbUVuHI1x6a9YMGSvC-4UOxG1c-sX_Np2WV4AG9c54qCsllJjWoO2vfSlzgh7Zk5lGDR61FKfZAWRG6vKWxWdmmasuAyw9SJIiqxDSQ,,/637848542496115628.jpg)
![روزنامه شرق](/images/Logo-newspaper.jpg)
میزان: شوراها مکلفاند برای حلوفصل دعوی یا اختلاف و ایجاد صلح و سازش تلاش کنند. آیا شورای حل اختلاف میتواند در انتخاب پروندهها و حتی مختومهشدهها برای شعبه خودش روال دادگاه و قضائی را تغییر دهد و پروندههای در دادگاهها حتی مختومهشده دیروز را امروز مفتوح و در همان روز تحویل پرونده، یعنی یک روز بعد از دریافت از شعبه دادیاری، تمام اعتراضات متهم را رد و لوایح را رد و حکم بر محکومیت متهم دهد؟
پاسخ کارشناس: درخصوص پرسش و بهمنظور یافتن پاسخ، توجه شما را به موادی از قانون شورای حل اختلاف درباره صلاحیت این مرجع جلب میکنیم.
ماده ۸ – در موارد زیر شوراها با تراضی طرفین برای صلح و سازش اقدام میکنند:
الف – کلیه امور مدنی و حقوقی
ب – کلیه جرائم قابل گذشت
پ – جنبه خصوصی جرائم غیرقابل گذشت
تبصره – درصورتیکه رسیدگی شورا با درخواست یکی از طرفین صورت پذیرد و طرف دیگر تا پایان جلسه اول عدم تمایل خود را برای رسیدگی در شورا اعلام کند، شورا درخواست را بایگانی و طرفین را به مرجع صالح راهنمایی میکند.
ماده ۹– در موارد زیر، قاضی شورا با مشورت اعضای شورا رسیدگی و مبادرت به صدور رأی میکند:
الف – دعاوی مالی راجع به اموال منقول تا نصاب دویست میلیون ریال بهجز مواردی که در تاریخ لازمالاجراشدن این قانون در دادگستری مطرح هستند.
ب – تمامی دعاوی مربوط به تخلیه عین مستأجره بهجز دعاوی مربوط به سرقفلی و حق کسب و پیشه.
پ – دعاوی تعدیل اجارهبها به شرطی که در رابطه استیجاری اختلافی وجود نداشته باشد.
ت – صدور گواهی حصر وراثت، تحریر ترکه، مهروموم ترکه و رفع آن.
ث – ادعای اعسار از پرداخت محکومٌبه درصورتیکه شورا نسبت به اصل دعوی رسیدگی کرده باشد.
ج – دعاوی خانواده راجع به جهیزیه، مهریه و نفقه تا نصاب مقرر در بند (الف) درصورتیکه مشمول ماده (۲۹) قانون حمایت خانواده مصوب ۱/۱۲/۱۳۹۱ نباشند.
چ – تأمین دلیل.
ح – جرائم تعزیری که صرفا مستوجب مجازات جزای نقدی درجه هشت باشد.
تبصره ۲– شورای حلاختلاف مجاز به صدور حکم شلاق و حبس نیست.
ماده ۱۱– در کلیه اختلافات و دعاوی خانوادگی و سایر دعاوی مدنی و جرائم قابل گذشت، مرجع قضائی رسیدگیکننده میتواند با توجه به کیفیت دعوی یا اختلاف و امکان حلوفصل آن از طریق صلح و سازش، فقط یک بار برای مدت حداکثر سه ماه موضوع را به شورا ارجاع کند.
تبصره – در اجرای این ماده، شوراها مکلفاند برای حلوفصل دعوی یا اختلاف و ایجاد صلح و سازش تلاش کنند و نتیجه را اعم از حصول یا عدم حصول سازش در مهلت تعیینشده برای تنظیم گزارش اصلاحی یا ادامه رسیدگی بهطور مستند به مرجع قضائی ارجاعکننده اعلام کنند.